Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νησί των επιστημών και του πολιτισμού

Ο Θαλασσόκοσμος δημιουργήθηκε το 2005

Νησί των επιστημών και του πολιτισμού

  • A-
  • A+

Στην Κρήτη τα εξαιρετικά πολιτισμικά, ερευνητικά και εκπαιδευτικά μορφώματα που δημιουργήθηκαν, πολλά εκ των οποίων είναι αδύνατον να αναφερθούν, έχουν θεμελιώσει προϋποθέσεις πολιτισμικής ανάτασης.

Πανεπιστήμιο:

Η δημιουργία του Πανεπιστημίου Κρήτης, τη Μεταπολίτευση, ήταν ευλογία για την Κρήτη και την Ελλάδα συνολικότερα. Αξια τέκνα του Πανεπιστημίου είναι το ΙΤΕ, αυτόνομο ίδρυμα, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, ανήκει στο Πανεπιστήμιο, το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, το ανεξάρτητο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης (ΙΘΑΒΙΚ), που εντάχθηκε μετά στο ΕΛΚΕΘΕ κ.λπ.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης παρά τη μικρή ηλικία του έχει να επιδείξει τεράστιο ερευνητικό έργο διεθνώς, με πολλές πρωτιές σε παγκόσμιο επίπεδο. Στον τομέα των Φυσικών Επιστημών έχει καταταχθεί στην 5η θέση στην Ευρώπη και στην 43η σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών και η Σχολή Επιστημών Υγείας με το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης βρίσκονται στο Ηράκλειο, και οι Σχολές Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών στο Ρέθυμνο. Συνολικά το ίδρυμα τη χρονιά 2013-2014 είχε 16.956 φοιτητές, μεταπτυχιακούς 1.342 και υποψήφιους διδάκτορες 1.230.

Πολυτεχνείο:

Με έδρα την όμορφη πόλη των Χανίων ιδρύθηκε το 1977 το Πολυτεχνείο και άρχισε η λειτουργία του το 1984-85 με φοιτητές από το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης. Πρωτοπορεί, με βάση τα διεθνή κριτήρια, ενώ δύο καθηγητές του, οι Μίνως Γαροφαλάκης και Μάρκος Παπαγεωργίου, έχουν πάνω από δέκα χιλιάδες αναφορές στο έργο τους. Λειτουργούν οργανωμένα Μεταπτυχιακά και υπάρχουν εξαιρετικά εξοπλισμένα εργαστήρια σε κρίσιμους επιστημονικούς τομείς. Οι Σχολές του είναι: Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Μηχανικών Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Διαθέτει πάρκο διάσωσης πανίδας και χλωρίδας τριακοσίων στρεμμάτων.

ΤΕΙ:

Λειτούργησε αρχικά ως ΚΑΤΕΕ από το 1972-73 με έδρα το Ηράκλειο, φοιτητές του είχαν συλληφθεί από τη χούντα. Είναι από τα κορυφαία Ιδρύματα στον τομέα του με 12.000 «ενεργούς φοιτητές». Εχει συνεργασία με 120 ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και Ιδρύματα, διαθέτει αυτοδύναμα Μεταπτυχιακά Προγράμματα και Τμήματα εκτός του Ηρακλείου στις πόλεις των Χανίων, Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου, Σητείας και Ιεράπετρας. Λειτουργούν οι Σχολές Διοίκησης και Οικονομίας, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας, Εφαρμοσμένων Επιστημών, Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών με αρκετά Τμήματα η κάθε μία.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας:

Πολυδιάστατο εκπαιδευτικό και ερευνητικό ίδρυμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανήκει στο Πανεπιστήμιο. Διαθέτει μοναδικές εκθέσεις στο Ηράκλειο για την πανίδα και τη χλωρίδα της Ελλάδας. Πραγματοποιεί έρευνα σε όλο τον ελληνικό χώρο, ιδίως στα νησιωτικά συμπλέγματα αλλά και σε χώρες της Μεσογείου.

ΕΛΚΕΘΕ - Θαλασσόκοσμος:

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ιδρύθηκε στο Ηράκλειο το ανεξάρτητο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης (ΙΘΑΒΙΚ), με έδρα το Ηράκλειο. Πριν από μερικά χρόνια εντάχθηκε στο ΕΛΚΕΘΕ. Στο Ηράκλειο εδρεύουν τρία Ινστιτούτα του με 150 άτομα προσωπικό τουλάχιστον, στον χώρο της πρώην βάσης Γουρνών. Το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών, το Ινστιτούτο θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων.

Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ):

Παρέχει μεταπτυχιακή εκπαίδευση για σπουδαστές σε πέντε ειδικότητες: Οικονομία και Διοίκηση Επιχειρήσεων, Γεωπληροφορική και Διαχείριση Περιβάλλοντος, Γενετική και Βιοτεχνολογία Οπωροκηπευτικών, Ποιότητα Τροφίμων και Χημεία Φυτικών Προϊόντων, Αειφόρος Γεωργία.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου:

Αποτελεί κόσμημα για τον ελληνικό και τον παγκόσμιο πολιτισμό αφού είναι το μεγαλύτερο και πιο ολοκληρωμένο Μουσείο αντικειμένων του Μινωικού πολιτισμού στον κόσμο και ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη συνολικά. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, ιδρύθηκε το 1883, δηλαδή επί Τουρκοκρατίας στην Κρήτη, το σημερινό κτίριό του που είναι υπόδειγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής, δημιουργήθηκε το 1933-37, έλαβε έπαινο Μπαουχάουζ. Είναι πάνω στα θεμέλια του μεγάλου ενετικού μοναστηριού του Αγίου Φραγκίσκου, το οποίο γκρεμίστηκε στον καταστροφικό σεισμό του 1856.

Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου Λασιθίου:

Περιέχει πολύ σημαντικά ευρήματα από την Ανατολική Κρήτη και σε 8 αίθουσες κρύβει μοναδικούς θησαυρούς που εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Ιδιαίτερα τα μινωικά και πρωτομινωικά ευρήματα από το νεκροταφείο της Αγίας Φωτιάς αλλά και από άλλα μέρη είναι εξαιρετικής ομορφιάς και σπανιότητας.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων:

Στεγάζεται στο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής κτίριο της ενετικής μονής του Αγίου Φραγκίσκου. Δημιουργήθηκε το 1963 και έχει συλλογές προϊστορικών ευρημάτων νεολιθικών, μινωικών, της γεωμετρικής, κλασικής περιόδου κ.λπ. γλυπτά, ψηφιδωτά από τον Νομό Χανίων. Το 2000 το μουσείο εμπλουτίστηκε από τη δωρεά της οικογένειας Κωνσταντίνου, Μαρίκας και Κυριάκου Μητσοτάκη.

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων:

Αποτελεί στολίδι της πόλης, βρίσκεται στη Χαλέπα, εγκαινιάστηκε πριν από ένα μήνα με τη συλλογή «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων από τον 19ο στον 20ό αιώνα - μια περιπετειώδης πορεία στο χώρο και στο χρόνο».

Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας:

Περιλαμβάνει εντυπωσιακά μινωικά ευρήματα, όπως το χρυσελεφάντινο αγαλματίδιο, τα πιθάρια από το ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου κ.λπ.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου:

Ιδρύθηκε το 1991, περιέχει ευρήματα από τη νεολιθική περίοδο έως τη Ρωμαιοκρατία.

Ιστορικό Μουσείο:

Βρίσκεται στην παραλία του Ηρακλείου, είναι ένα υπερσύγχρονο μουσείο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, το οποίο ιδρύθηκε το 1953, διαθέτει πλούσιο αρχειακό υλικό, μόνιμες συλλογές γλυπτών, κεραμικών, αντικειμένων της οθωμανικής και νεότερης περιόδου, νομισμάτων διαχρονικά, έκθεση Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής τέχνης, ακριβή μακέτα για τον βενετσιάνικο Χάνδακα (Ηράκλειο), εθνογραφική συλλογή του 19ου και 20ού αιώνα, αντικείμενα του Νίκου Καζαντζάκη, δύο έργα ζωγραφικής του Θεοτοκόπουλου, ενώ υπάρχει η μόνιμη δωρεά έργων του Ζαχαρία Πορταλάκη 65 φορητών εικόνων από τον δέκατο πέμπτο έως τις αρχές του εικοστού αιώνα.

Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου:

Θεσμικά είναι υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου, που ιδρύθηκε το 1908, με αφετηρία τη δωρεά Δημήτρη Βικέλα των 6.000 τόμων στον δήμο, ουσιαστικά είναι ένα διεθνές ίδρυμα πολιτισμού πολλαπλών διαστάσεων που δημιούργησε ο αείμνηστος Νίκος Γιανναδάκης μετά το 1985. Η «Βικελαία» διαθέτει περίπου 200.000 τόμους βιβλίων, μοναδικά ιστορικά αρχεία, πλούσιες συλλογές όπως του Γιώργου και Μαρώς Σεφέρη, έχει διοργανώσει τρεις παγκόσμιες εκθέσεις: έργων Θεοτοκόπουλου, έργων της Κρητικής Σχολής Τέχνης και έργων Φαγιούμ. Εχει εκδώσει περίπου 150 βιβλία.

Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης:

Στο βυζαντινό μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης Σιναιτών, η Εκκλησία της Κρήτης δημιούργησε ένα εξαιρετικό μουσείο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης υψηλής αισθητικής με κορυφαία έργα να ξεχωρίζουν των διάσημων καλλιτεχνών Αγγέλου και Δαμασκηνού.

Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη:

Στο χωριό Μυρτιά Ηρακλείου λειτουργεί το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη ως διεθνές πνευματικό κέντρο, με χειρόγραφα έργα, σημειώσεις, σπάνιο φωτογραφικό υλικό και ενδυματολογία από παραστάσεις έργων του μεγάλου στοχαστή και συγγραφέα. Αλληλογραφία του με μεγάλες προσωπικότητες της εποχής του κ.λπ. Το Μουσείο ίδρυσε ο Γιώργος Ανεμογιάννης, συγγενής της οικογένειας Καζαντζάκη.

Εθνικό Ιδρυμα Μελετών και Ερευνών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»:

Στα Χανιά λειτουργεί με εξαιρετικά αποτελέσματα το Ιδρυμα Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» καθώς και Μουσείο. Στη συνοικία Χαλέπα, στο σπίτι του μεγάλου πολιτικού. Πραγματοποιεί πολυσήμαντη επιστημονική δουλειά για το έργο του Βενιζέλου αλλά και έρευνα στην πολύπλοκη ιστορική και πολιτική συγκυρία της εποχής του. Εχει ψηφιοποιημένα αρχεία, άφθονο ερευνητικό υλικό κ.λπ.

Πινακοθήκη Βιάννου «Σάββας Πετράκης»:

Η σημαντικότερη Πινακοθήκη στην Κρήτη με περίπου 250 έργα κορυφαίων Ελλήνων εικαστικών στο χωριό Κερατόκαμπος Βιάννου. Δημιούργημα του αείμνηστου Σάββα Πετράκη.

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - Δημοτική Πινακοθήκη «Λευτέρης Κανακάκις»:

Σημαντική εικαστική Πινακοθήκη στο Ρέθυμνο με 650 έργα Ελλήνων εικαστικών από το 1950 έως σήμερα.

Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων:

Δημιουργήθηκε με βάση τν δωρεά του Λυκούργου Μανουσάκη, έχει σημαντικά έργα Ελλήνων και ξένων εικαστικών.

Παγκόσμιο Φεστιβάλ Χουδετσίου:

Στο χωριό Χουδέτσι του Ηρακλείου ο εμπνευσμένος Ντέιλι Ρος έχει δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ μονοφωνικής μουσικής στον κόσμο που καλύπτει γεωγραφικά μία περιοχή από τη Μεσόγειο έως τη δυτική Κίνα.

Τομή ο Θαλασσόκοσμος:

Πολλαπλή τομή στην επιστήμη, στον πολιτισμό, στην εκπαίδευση, στην οικολογία της θάλασσας και στον τουρισμό αποτέλεσε η δημιουργία του Θαλασσόκοσμου Κρήτης το 2005, τον οποίο έχουν επισκεφθεί 2.500.000 άνθρωποι. Στο Ενυδρείο περιθάλπονται απειλούμενοι θαλάσσιοι οργανισμοί και προστατευόμενα είδη.

Παγκόσμιες πρωτιές για το ΙΤΕ

Το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) είναι η ερευνητική ναυαρχίδα της Ελλάδος που έβαλε στον παγκόσμιο ερευνητικό χάρτη τη χώρα με πολλές διεθνείς επιστημονικές διακρίσεις και ερευνητικές πρωτιές παγκοσμίως, ανταγωνιζόμενο ισότιμα τα μεγαλύτερα ερευνητικά ευρωπαϊκά κέντρα.

Βρίσκεται στην πρώτη θέση σε όλες τις συγκριτικές αξιολογήσεις των Ερευνητικών Ιδρυμάτων της χώρας οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και στη δωδέκατη θέση στον κατάλογο των Ευρωπαϊκών Οργανισμών Ερευνας για την προσέλκυση ανταγωνιστικής χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση κατά την περίοδο 2007-2010.

Η πολυεπίπεδη προσφορά του ΙΤΕ, ερευνητική, εκπαιδευτική, οικονομική, τεχνολογική, πολιτισμική κ.λπ. -καθαρισμός έργων τέχνης, με κορυφαίο επίτευγμα τη ζωφόρο του Παρθενώνα και τις κόρες του Ερεχθείου-, το καθιστούν ένα από τα κορυφαία Ιδρύματα στην Ευρώπη. Ιδρύθηκε το 1983 με έδρα το Ηράκλειο και διαθέτει έξι Ινστιτούτα.

Τα Ινστιτούτα Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, Πληροφορικής και Υπολογιστικών Μαθηματικών βρίσκονται στην πόλη του Ηρακλείου, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, το μοναδικό με κατεύθυνση τις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες, είναι στο Ρέθυμνο, το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής στην Πάτρα και το Τμήμα Βιοϊατρικών Ερευνών στην πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο λειτουργεί ως παράρτημα του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας.

Δημιούργησε τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, τον ποιοτικότερο εκδοτικό οίκο της χώρας, αυτοχρηματοδοτούμενο.

«Εστησε» το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ για μεταφορά τεχνογνωσίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα και το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης ως «θερμοκοιτίδα» υποστήριξης επιχειρήσεων.

 

ΕΠΙΣΤΗΜΗ
«Τα βιομιμητικά συστήματα μπορούν να εφαρμοστούν σε ένα ευρύ φάσμα υλικών»
Με έμπνευση τη φύση και ειδικά τη λειτουργία των νούφαρων αλλά και τις μικροδομές του δέρματος θαλάσσιων οργανισμών, ερευνητές του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας, δημιούργησαν βιομιμητικά συστήματα, οι...
«Τα βιομιμητικά συστήματα μπορούν να εφαρμοστούν σε ένα ευρύ φάσμα υλικών»
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ιδιώτες προσφέρονται να χρηματοδοτήσουν ελληνικό εμβόλιο κατά κορονοϊού
Tη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης για τη δημιουργία εμβολίου αντιμετώπισης του κορονοϊού, ζητά με σχετική επιστολή της, που απέστειλε στον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, η καθηγήτρια του Τμήματος...
Ιδιώτες προσφέρονται να χρηματοδοτήσουν ελληνικό εμβόλιο κατά κορονοϊού
ΝΤΕΛΟΓΟ
Αντίθεση
Την πλήρη αντίθεσή της εκφράζει με απόφασή της η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης, στην επιλογή της κυβέρνησης να εξισώσει τους αποφοίτους των κολεγίων με τους αποφοίτους της δημόσιας Τριτοβάθμιας...
Αντίθεση
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Επαναστατικό επιταχυντή μεγέθους ενός χιλιοστού δημιούργησαν ερευνητές του Ι.Τ.Ε.
Επαναστατική ανακάλυψη στην κβαντική Φυσική από ερευνητές του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και ΄Ερευνας (Ι.Τ.Ε.), ανοίγει τον δρόμο για την ανίχνευση νερού στην έρημο,...
Επαναστατικό επιταχυντή μεγέθους ενός χιλιοστού δημιούργησαν ερευνητές του Ι.Τ.Ε.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ελληνικό ερευνητικό ίδρυμα «πατάει» πρώτη φορά στο Διάστημα
Πρώτη φορά ελληνική επιστημονική ομάδα μετέχει σε πειράματα που γίνονται στο Διάστημα, καταδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο των δημόσιων ερευνητικών ιδρυμάτων μέσα σε συνθήκες κρίσης! Η ομάδα του προέδρου του...
Ελληνικό ερευνητικό ίδρυμα «πατάει» πρώτη φορά στο Διάστημα
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Πανεπιστήμιο Κρήτης: Πρώτο ανάμεσα στα ελληνικά πανεπιστήμια
Στην καλύτερη θέση, σε σχέση με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια της Ελλάδας παγκοσμίως, κατατάσσεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης, σύμφωνα με την λίστα της Παγκόσμιας Ακαδημαϊκής Κατάταξης για το 2019. Από τα οχτώ ελληνικά...
Πανεπιστήμιο Κρήτης: Πρώτο ανάμεσα στα ελληνικά πανεπιστήμια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας