• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.4°C / 11.8°C
  2 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.3°C / 10.3°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 12.6°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.1°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 5.7°C / 9.3°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 5.6°C
  2 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 13.2°C
  2 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 10.9°C
  3 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.8°C
  3 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 8.7°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 9.9°C
  0 BF
  46%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 10.5°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  4 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 12.0°C
  2 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 4.9°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 10.0°C
  1 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  52%

O Enrico Zanini στο βήμα του 13ου Κρητολογικού Συνεδρίου

Στην τρίτη μέρα επιστημονικών εργασιών το Κρητολογικό Συνέδριο

 • A-
 • A+
Η αρχιτεκτονική, οι πόλεις, τα λιμάνια και τα νεκροταφεία της προϊστορικής περιόδου, η τέχνη στην Εποχή του Χαλκού, νομισματικά, επιγραφικά και διαχρονικά οικιστικά ζητήματα των Ιστορικών Χρόνων, η ιστορία, μυθολογία, αρχαία γραμματεία και τοπωνυμικές αναφορές της ίδιας περιόδου, η φιλολογία και λογοτεχνία της Βυζαντινής και Βενετικής Κρήτης, ζητήματα φιλολογικά και λογοτεχνικά της νεότερης ιστορίας αλλά και το σημαντικό εργαστήριο για τις ερευνητικές διαδρομές σε τόπους μνήμης, κέντρισαν το ενδιαφέρον συνέδρων και κοινού κατά τις σημερινές πρωινές συνεδρίες του ΙΓ΄ Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου.

Έντονη η παρουσία των νέων ερευνητών και σημαντική η ανταπόκριση του κοινού που παρακολουθεί και σήμερα τις παράλληλες μεταδόσεις των συνεδριών μέσω της ιστοσελίδας του Συνεδρίου (https://www.13-iccs.gr/ ).

Στην Ολομέλεια, ο προσκεκλημένος ομιλητής του Συνεδρίου ο καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σιένα κ. Enrico Zanini, ανέπτυξε το θέμα «Γόρτυνα Κρήτης στους πρώιμους Βυζαντινούς χρόνους: Αρχαιολογία μας «μέσης» πόλης της Μεσογείου σε μετασχηματισμό». Ο κ. Zanini μίλησε για την πολύ εντυπωσιακή «μεταμόρφωση» της Γόρτυνας από τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους οπότε έγινε πρωτεύουσα της ρωμαϊκής επαρχίας Κρήτης και Κυρηναϊκής και γνώρισε μεγάλη οικοδομική ανάπτυξη, ως τους πρωτοβυζαντινούς χρόνους, την αραβική κατάκτηση τον 9ο αι., την απελευθέρωση από τον Νικηφόρο Φωκά και τη σταδιακή υποβάθμιση της ως πόλεως. «Η βασική έρευνά μας αφορά μία έκταση από το ιερό του Πύθιου Απόλλωνα έως το ρωμαϊκό Πραιτώριο, η λεγόμενη «Βυζαντινή Συνοικία», που αν και μικρή, μας αποκαλύπτει τη μεγάλη εικόνα της βυζαντινής καθημερινότητας, των προβλημάτων που υπήρχαν αλλά και του τέλους της πόλης όταν η Μεσόγειος θα γίνονταν «αραβική» και το ενδιαφέρον από τον νότο της Κρήτης θα στρέφονταν στον βορρά. Η ανασκαφή προσφέρει μεγάλο αριθμό φρέσκων αρχαιολογικών δεδομένων που θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία μιας νέας και πιο περίπλοκης εικόνας μιας «μέτριας πόλης» στην Πρωτοβυζαντινή Μεσόγειο». 

Στην Ολομέλεια, επίσης, προσκεκλημένη ομιλήτρια η ομότιμη καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο ΕΚΠΑ κα. Μαρία Κωνσταντουδάκη-Κιτρομηλίδου μίλησε για τη «Βυζαντινή ζωγραφική στον Ν. Λασιθίου (14ος-15ος αι.): Συνέχειες, κενά, ιδιαιτερότητες, μαρτυρίες κοινωνικής πραγματικότητας». Με βάση επιλεγμένα τοιχογραφικά σύνολα επισήμανε όψεις της μνημειακής ζωγραφικής στην ανατολική Κρήτη εντοπίζοντας μαρτυρίες για την κοινωνία και τον υλικό πολιτισμό της εποχής. Η κα. Κητρομιλίδου αναφέρθηκε στη μελέτη τοιχογραφιών βυζαντινής τέχνης σε ναούς του νομού Λασιθίου. «Οι σωζόμενες τοιχογραφίες τεκμηριώνουν τη συνέχεια της βυζαντινής παράδοσης και την απήχηση παλαιολόγειων προτύπων ως προς τα εικονογραφικά προγράμματα και θέματα, την τεχνική, τους εκφραστικούς τρόπους. Στοιχεία της δυτικής τέχνης υιοθετούνται αραιά στη ζωγραφική. Το συγγενικό εικαστικό λεξιλόγιο σε ορισμένα μνημεία είναι ενδεικτικό επικοινωνίας μεταξύ συνεργείων και μετακινήσεων των ζωγράφων» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα ότι η ποιότητα της τέχνης ποικίλλει ανάλογα με την παραγγελία, τους δημιουργούς ή τις επαφές με καλλιτεχνικά κέντρα. «Ενίοτε ο χαρακτήρας του διακόσμου, η αφιέρωση του ναού, οι παραστάσεις, υποδηλώνουν ιδιαίτερη ταυτότητα σχετική με την παραγγελιοδοσία ή παραπέμπουν στο ιδεολογικό κλίμα της εποχής, όπως στις αντιπαραθέσεις μεταξύ Ορθοδόξων και φιλενωτικών κύκλων», συμπλήρωσε.
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
13o Κρητολογικό Συνέδριο - Μέρα 2η (6/10/22)
Στο κατεξοχήν επιστημονικό μέρος του, με ιδιαίτερα σημαντικές ανακοινώσεις που καλύπτουν την προϊστορική, ιστορική, βυζαντινή και νεότερη ιστορία της Κρήτης και με πολύ μεγάλη συμμετοχή συνέδρων και κοινού,...
13o Κρητολογικό Συνέδριο - Μέρα 2η (6/10/22)
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δείτε live το 13ο Κρητολογικό Συνέδριο
Στον Αγιο Νικόλαο πραγματοποιείται το 13ο Κρητολογικό Συνέδριο με τη συμμετοχή εκατοντάδων ερευνητών από την Ελλάδα και 20 άλλες χώρες που θα παρουσιάσουν τα νέα δεδομένα της επιστημονικής έρευνας της...
Δείτε live το 13ο Κρητολογικό Συνέδριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μια μεγάλη συνάντηση για την ιστορία της Κρήτης
Μια βαθιά ανατομία της κρητικής ιστορίας και προϊστορίας αποτελεί το 13ο Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο που ξεκινά την Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, στον Αγιο Νικόλαο Λασιθίου.
Μια μεγάλη συνάντηση για την ιστορία της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκατοντάδες ερευνητές και ανακοινώσεις στο 13ο Κρητολογικό Συνέδριο
Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου ξεκινά το 13ο Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο, ένα επιστημονικό γεγονός με βαρύνουσα σημασία και συνάμα γιορτή των γραμμάτων. Το συνέδριο πραγματοποιείται στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, από...
Εκατοντάδες ερευνητές και ανακοινώσεις στο 13ο Κρητολογικό Συνέδριο
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Δωδέκατο Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο
Με κύριο θεματικό άξονα τις διαχρονικές «μετακινήσεις» ανθρώπων, ιδεών, αγαθών κ.λπ. με αφετηρία ή κατάληξη το νησί της Κρήτης, άρχισαν πριν από λίγες μέρες οι εργασίες του 12ου Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου...
Δωδέκατο Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Νυχτοπερπατήματα και... συνευρέσεις στο Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο
Εξαιρετική επιτυχία έχουν σημειώσει οι εργασίες του 12ου Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιείται στο Ηράκλειο στις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Ηρακλείου.
Νυχτοπερπατήματα και... συνευρέσεις στο Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας