• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 27.3°C
  2 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 24.4°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 26.0°C
  3 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 22.5°C
  1 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  68%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 25.0°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  2 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 26.6°C
  0 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  1 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 24.8°C
  1 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 22.9°C / 24.4°C
  3 BF
  71%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.5°C / 25.5°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 27.5°C
  0 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 23.7°C
  2 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  2 BF
  82%

Ηράκλειο: Μετεωρολογικοί πύργοι του ΙΤΕ θα μετρούν τις εκπομπές θερμότητας και CO2

 • A-
 • A+
Μικρομετεωρολογικοί πύργοι για την απευθείας μέτρηση των εκπομπών θερμότητας και διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίοι έχουν τοποθετηθούν στο Ηράκλειο από το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), καθιστούν την πόλη σημείο αναφοράς για το ενιαίο Ευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης εκπομπών CO 2 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί τα επόμενα χρόνια.

Την έρευνα διενεργεί το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης και Εφαρμογών σε Αστικό και Φυσικό Περιβάλλον του ΙΤΕ, υπεύθυνο για τη λειτουργία και την επεξεργασία των πολύτιμων δεδομένων που αντλούνται από τους Μικρομετεωρολογικούς Πύργους. Σύμφωνα με το ΙΤΕ, ο πρώτος λειτουργεί στο κέντρο του Ηρακλείου εδώ και μία πενταετία, ενώ πρόσφατα τοποθετήθηκε και δεύτερος στην οικιστική περιοχή του Μασταμπά, με ειδικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας για την αντικειμενικότερη εκτίμηση των εκπομπών της πόλης.

«Αναλύοντας καταγραφές από δορυφόρους και Drones, το Εργαστήριο έχει δημιουργήσει λεπτομερές, τρισδιάστατο μοντέλο της πόλης, ώστε να είναι σε θέση να γνωρίζει τις επιμέρους περιοχές σε μια μεγάλη ακτίνα γύρω από τους Πύργους, απ' όπου προέρχονται οι εκπομπές CO 2 και θερμότητας που καταγράφουν. Σημειώνεται ότι το Ηράκλειο είναι η μοναδική Ελληνική πόλη και μία από τις ελάχιστες Ευρωπαϊκές που διαθέτει τέτοιο εξοπλισμό» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΙΤΕ. Επιπλέον, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Εργαστηρίου και του Δικτύου AERONET (Aerosol Robotic Network) της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος NASA των ΗΠΑ, πρόσφατα εγκατέστησε στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, ειδικό επιστημονικό εξοπλισμό (Ηλιοφωτόμετρο), για τη μέτρηση της συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων (αερολυμάτων), η οποία αποτελεί σημαντικό δείκτη για την ποιότητα του αέρα στην περιοχή εγκατάστασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εργαστήριο συμμετέχει σε διεθνή ερευνητική ομάδα, η οποία διενήργησε μελέτη σε 11 Ευρωπαϊκές πόλεις και έδειξε σαφή μείωση των εκπομπών CO 2 κατά τη διάρκεια του πρώτου εγκλεισμού λόγω 70%. Η μελέτη αυτή, η οποία είναι υπό δημοσίευση σε υψηλού επιπέδου επιστημονική επιθεώρηση, έχει προχωρήσει επίσης στην ποσοτική εκτίμηση της βαθμιαίας αύξησης των εκπομπών στα επίπεδα των προηγούμενων ετών, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

«Οι μετρήσεις των πύργων και του ηλιοφωτόμετρου, παρέχουν δεδομένα που αξιοποιούνται ερευνητικά σε τοπικό αλλά και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Χρησιμεύουν στην πληρέστερη κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ πόλεων και κλιματικής αλλαγής (έργο urbisphere), σε θέματα αστικής ανθεκτικότητας (έργο CURE), και στην ανάπτυξη μιας πλατφόρμας για την επιχειρησιακή καταγραφή και παρακολούθηση των ανθρωπογενών εκπομπών CO 2 σε Ευρωπαϊκό επίπεδο (έργο CoCO2), η οποία αναμένεται να πλαισιώσει την δορυφορική αποστολή CO2M που ετοιμάζεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA)» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΙΤΕ. Επίσης, οι μετρήσεις αυτές αξιοποιούνται, όπως έγινε γνωστό, από τον Δήμο Ηρακλείου στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης με το ΙΤΕ, για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα στην πόλη και την ανάληψη δράσεων αστικών αναπλάσεων και κυκλοφοριακών ρυθμίσεων με στόχο τη μείωση των εκπομπών.

Το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης και Εφαρμογών σε Αστικό και Φυσικό Περιβάλλον ανήκει στο Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών του ΙΤΕ, και είναι κατάλληλα εξοπλισμένο και στελεχωμένο για να υποστηρίξει τη συνεχή παρακολούθηση και απογραφή των εκπομπών στο πλαίσιο του Συμφώνου των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια. «Αποτελεί επίσης αρωγό στις δράσεις της πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση της θερμικής δυσφορίας και των επιπτώσεων της υπερθέρμανσης στην υγεία, διαχείρισης περιβάλλοντος για τη βελτίωση του αστικού μικροκλίματος και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, αστικού και πολεοδομικού σχεδιασμού για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, βιοκλιματικές αναπλάσεις ανοικτών χώρων, προδιαγραφές για μελλοντικές επεκτάσεις του αστικού ιστού, καθώς και βιοκλιματικής τεκμηρίωσης μελετών αστικής ανάπλασης» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ξύπνημα με 4,8 Ρίχτερ για την Κρήτη
Νέα σεισμική δόνηση, στη χερσαία περιοχή νότια νοτιοανατολικά του Ηρακλείου σημειώθηκε στις 5:07 τα ξημερώματα του Σαββάτου έντασης 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Κρήτη και...
Ξύπνημα με 4,8 Ρίχτερ για την Κρήτη
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ηράκλειο: Ένα εικονογραφημένο βιβλίο για το ταξίδι των ιών
Ο «Ξενιστής σε άμυνα» είναι ένα εικονογραφημένο βιβλίο, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και αποτελεί ένα έργο στο πεδίο της εκλαϊκευμένης επιστήμης και μια απόπειρα να δουν οι αναγνώστες τους ιούς και την...
Ηράκλειο: Ένα εικονογραφημένο βιβλίο για το ταξίδι των ιών
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Κρήτη: Έρευνα του ΙΤΕ σε εθελοντές για την ταχεία ανίχνευση του κορονοϊού
Ερευνητικό έργο, με στόχο την ταχεία μοριακή ανίχνευση του ιού SARS-CoV-2, πραγματοποιείται από τις 21 Οκτωβρίου στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, σε δείγματα εθελοντών εργαζομένων...
Κρήτη: Έρευνα του ΙΤΕ σε εθελοντές για την ταχεία ανίχνευση του κορονοϊού
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ηράκλειο: Έρευνα του ΙΤΕ για την ακτογραμμή στις πλημμυροπαθείς περιοχές
Με ευθύνη του Εργαστηρίου Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης ξεκίνησε η καταγραφή της κατάστασης της ακτογραμμής στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Χερσονήσου, από την...
Ηράκλειο: Έρευνα του ΙΤΕ για την ακτογραμμή στις πλημμυροπαθείς περιοχές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ο κατσίγαρος απειλεί τη ζωή μας»
Σοβαρές καταγγελίες για την ανεξέλεγκτη λειτουργία πυρηνελαιουργείου στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου που εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Επικίνδυνα απόβλητα σε δημόσια θέα, χωρίς μέτρα προστασίας και σε...
«Ο κατσίγαρος απειλεί τη ζωή μας»
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ξεκινά στην Κρήτη η πρώτη οροεπιδημιολογική μελέτη για τον κορονοϊό
Στην Περιφέρεια της Κρήτης ξεκινάει τις επόμενες ημέρες η πρώτη πληθυσμιακή οροεπιδημιολογική μελέτη στην Ελλάδα, για τον ιό SARS-CοV-2.
Ξεκινά στην Κρήτη η πρώτη οροεπιδημιολογική μελέτη για τον κορονοϊό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας