• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.2°C / 27.9°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.4°C / 28.5°C
  3 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 27.0°C
  2 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.9°C / 27.2°C
  1 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  4 BF
  36%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 21.8°C / 25.9°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 22.3°C
  0 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 26.0°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.6°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.8°C / 24.4°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.2°C / 22.7°C
  3 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  20°C 19.9°C / 26.1°C
  2 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 25.1°C
  2 BF
  63%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  4 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 27.7°C
  0 BF
  46%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 24.3°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 22.5°C / 26.7°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 20.5°C
  2 BF
  71%

Ηράκλειο: Ένα εικονογραφημένο βιβλίο για το ταξίδι των ιών

 • A-
 • A+
Ένα βιβλίο που αποτυπώνει και ζωντανεύει τα ταξίδια του ιού στους δρόμους του ανθρώπινου οργανισμού δημιούργησαν επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο «Ξενιστής σε άμυνα» είναι ένα εικονογραφημένο βιβλίο, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και αποτελεί ένα έργο στο πεδίο της εκλαϊκευμένης επιστήμης και μια απόπειρα να δουν οι αναγνώστες τους ιούς και την αλληλεπίδρασή τους με τον άνθρωπο εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

Η έλευση της πανδημίας και η επείγουσα ανάγκη για αξιόπιστη ενημέρωση, είπε ο ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Μουζάς, έδωσε την ευκαιρία να γίνει αντιληπτή, η ανάγκη για ένα εικονογραφημένο βιβλίο που να μιλάει με απλό και επιστημονικό τρόπο για το ταξίδι των ιών, με ιδιαίτερη αναφορά στον ιό SARS-CoV-2, ενώ από τη συνεργασία αυτή όπως είπε, και ο ίδιος πρόσθεσε στο πεδίο της γνώσης του δύο δεδομένα.

«Γνώρισα τον τεράστιο ρόλο της εικόνας στη μετάδοση δύσκολων εννοιών της Βιολογίας και τη δημιουργικότητα και αξία της διεπιστημονικής συνεργασίας. Ακόμα, από την πανδημία, που αλλάζει βίαια τον τρόπο της ζωής μας, διαπίστωσα στην πράξη τη δύναμη της συνεργασίας επιστημόνων, τεχνολόγων, και εθελοντών για το κοινό καλό. Κι αυτό αναδεικνύεται έξοχα στην εκπληκτική ιστορία της δημιουργίας των εμβολίων και της παγκόσμιας επιχείρησης εμβολιασμού του ανθρώπινου πληθυσμού» σημείωσε ο κ. Μουζάς.

«Η ιδέα ενός εικονογραφημένου που θα μιλάει σε ενήλικες και παιδιά με τρόπο εκλαϊκευτικό για θέματα Βιολογίας και Ιατρικής φάνταζε πάντα ιδιαίτερα ελκυστική. Η ιδέα για τον ξενιστή ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2019 αλλά απόκτησε ένα νέο νόημα και σκοπό με την έναρξη της πανδημίας covid» εξήγησε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φυσιολογίας Ανθρώπου και Ζώων στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Μαριγούλα Μαργαρίτη που επισήμανε ότι πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο δίνει την ευκαιρία σε γονείς και παιδιά να μοιραστούν τα μεγάλα μυστικά της φύσης και να εξερευνήσουν τα άδυτα του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος, με την εικονογράφηση να αποδεικνύεται πολύτιμο εργαλείο, καθώς δίνει την ευκαιρία στους αναγνώστες να ταξιδέψουν σε ανεξερεύνητα μονοπάτια, με φαντασία και παραστατικότητα.

Το ταξίδι του ξενιστή, όπως αποτυπώνεται στο εικονογραφημένο βιβλίο, είναι ένα ταξίδι αυτογνωσίας και ενδοσκόπησης, που εξυψώνει την έννοια της συνεργασίας και του συντονισμού. «Όταν ο ιός προελαύνει ανενόχλητος στα σκοτεινά μονοπάτια του σώματος, έρχεται να κινητοποιήσει τους μηχανισμούς της ανοσίας που θα πρέπει να δώσουν την απόκριση που χρειάζεται πολύ σύντομα, προκειμένου η μάχη για τον ξενιστή να μη χαθεί. Ερυθροκύτταρα, λεμφοκύτταρα, αντισώματα όλα ρίχνονται στον αγώνα. Ένα ακόμη μάθημα ζωής εξυφαίνεται εδώ» συμπλήρωσε η κ. Μαργαρίτη.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με το έργο αυτό συμβάλλουμε και εμείς με το δικό μας τρόπο στην κατανόηση της μεγάλης περιπέτειας που βιώνουμε σήμερα. Ο ξενιστής άνθρωπος αμύνεται για την ύπαρξή του αλλά και τις αξίες του πολιτισμού του. Είναι βέβαιο ότι η πανδημία θα οδηγήσει τις κοινωνίες σε δομικές αλλαγές. Η επόμενη μέρα θα είναι διαφορετική για όλους μας και το έργο αυτό έρχεται να μεταφέρει το μήνυμα ότι οι πανανθρώπινες αξίες του εθελοντισμού, της συνεργατικότητας και της αλληλεγγύης καλούνται να ενσαρκώσουν το νέο όραμα στην αυγή της νέας πραγματικότητας» είπε για το εικονογραφημένο βιβλίο η Μαρία Τσαγκαράκη, σκιτσογράφος του έργου και μέλος του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού του Μουσείου Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το βιβλίο εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Λιβάνη σε συνεργασία με το Μουσείο Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανεπιστήμιο Κρήτης: Χιλιάδες δείγματα επεξεργάζεται το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας
Το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης αποτελεί το εργαστήριο αναφοράς του κορονοϊού για την Περιφέρεια Κρήτης και από τις αρχές της πανδημίας μέχρι και σήμερα, τα...
Πανεπιστήμιο Κρήτης: Χιλιάδες δείγματα επεξεργάζεται το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Στη μάχη του κορονοϊού το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
Στην διαγνωστική «μάχη» του κορονοϊού μπήκε, σχεδόν από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης το οποίο λειτουργεί από την ίδρυση της...
Στη μάχη του κορονοϊού το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αντιπεριβαλλοντικά τα αιολικά και με τη βούλα της επιστήμης
Nέα επιστημονικά δεδομένα για τη χωροθέτηση των αιολικών επενδύσεων από έρευνα που χρηματοδότησε το ίδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος ● «Πληγή» οι αλόγιστες εγκρίσεις έργων ΑΠΕ, η αλλαγή χρήσεων γης και οι...
Αντιπεριβαλλοντικά τα αιολικά και με τη βούλα της επιστήμης
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Μονάδα Ιατρικής Ακρίβειας κατά του καρκίνου στην Κρήτη
Την έναρξη λειτουργίας Μονάδας Ιατρικής Ακριβείας για την αντιμετώπιση του καρκίνου στην Κρήτη, ανακοίνωσε επίσημα ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας-Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης. Θα λειτουργεί στο Ηράκλειο στις...
Μονάδα Ιατρικής Ακρίβειας κατά του καρκίνου στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Εκδηλώσεις ενημέρωσης για τον εμβολιασμό κατά του covid-19
Διαδικτυακή Επιστημονική Εκδήλωση με θέμα «Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2» πραγματοποιείται με την συνδιοργάνωση Περιφέρειας Κρήτης και τους Ιατρικούς Συλλόγους. του νησιού.
Κρήτη: Εκδηλώσεις ενημέρωσης για τον εμβολιασμό κατά του covid-19
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Συζήτηση για την Αναπηρία και τον Covid-19
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης κηρύσσει την έναρξη των μηνιαίων θεματικών συζητήσεων υπό τον τίτλο: «Διάλογοι Κοινωνικής Πρόνοιας», με...
Ηράκλειο: Συζήτηση για την Αναπηρία και τον Covid-19

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας