• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.6°C / 21.1°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 15.9°C / 21.3°C
  1 BF
  63%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 18.3°C / 22.7°C
  1 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 10.9°C / 14.4°C
  0 BF
  95%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 15.0°C / 18.7°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 15.1°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  2 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 22.2°C
  1 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.3°C
  4 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 23.8°C
  3 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  3 BF
  80%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 19.5°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.5°C
  2 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  1 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 21.5°C
  0 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.3°C / 21.0°C
  1 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.7°C / 23.9°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  1 BF
  86%

Συνεργασία του Πολυτεχνείου Κρήτης με Γαλλικό εκπαιδευτικό ίδρυμα για τον κορονοϊό

 • A-
 • A+
Σε συνεργασία με το «AUDENCIA BUSINESS SCHOOL» της Γαλλίας προχωρά το Πολυτεχνείο Κρήτης. Το Γαλλικό εκπαιδευτικό Ίδρυμα θα χρησιμοποιήσει το μοντέλο του εργαστηρίου Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης, για την πρόβλεψη του τέλους της επιδημίας, στη Γαλλία.

Συγκεκριμένα ο επίκουρος καθηγητής του Π.Κ. Γιώργος Ατσαλάκης, οικονομολόγος, σε συνεργασία με τον καθηγητή Αιμίλιο Γαλαριώτη αναπληρωτή κοσμήτορα Έρευνας του Audencia Business School, ξεκίνησαν την ανάπτυξη ενός μοντέλου πρόβλεψης για την διάδοση της επιδημίας του Covid 19 στην Γαλλία.

Στόχος των προβλέψεων είναι η καταγραφή της πορείας του ιού μέσω σιγμοειδών καμπυλών και καμπυλών κύκλων ζωής προκείμενου να δοθεί στην πολιτεία, στην επιχειρηματική κοινότητα και στους ιδιώτες, ένα χρονοδιάγραμμα του τέλους της επιδημίας στην Γαλλία.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Πολυτεχνείου Κρήτης, «οι περισσότερες οικονομίες θα δεχθούν πολύ σοβαρά πλήγματα πρίν και μετά την έλευση του ιού, και σε κάποιους τομείς της οικονομίας οι επιπτώσεις θα είναι τόσο σημαντικές, όπου τέτοια σφοδρότητα δεν θα έχουμε δει από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης του 1929. Οπότε η πρόβλεψη του τέλους της επιδημίας είναι πολύ σημαντική για όλους, καθόσον πρέπει να ληφθούν από τώρα πολύ σημαντικές αποφάσεις για την ανάρρωση της οικονομίας και να έχουν υλοποιηθεί μέχρι το τέλος της επιδημίας».

Σύμφωνα με το Π.Κ., «η τεχνογνωσία που αναπτύχθηκε στο εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης για την πρόβλεψη του τέλους της επιδημίας και την σημασία που έχει αυτή η πληροφορία για την κοινωνία, καθώς και η έγκαιρη πρόβλεψη από 28/03/2020 τόσο της κορυφής όσο και του τέλους της επιδημίας στην Ελλάδα, αξιολογήθηκαν πολύ θετικά από το Audencia Business School της Γαλλίας».

Σημειώνεται ότι το εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης ήταν το πρώτο στην Ελλάδα αλλά και πιθανόν παγκοσμίως που δημοσίευσε τόσο νωρίς εκτός από την κορυφή, και το τέλος της καμπύλης της επιδημίας. Οι περισσότερες έρευνες εστιαζόταν μόνο στην εύρεση της κορυφής. Εμείς υπολογίσαμε αρκετά νωρίς και το τέλος για να δώσουμε την πληροφορία που τόσα αναζητούσε ο κόσμος : πότε θα τελειώσει η επιδημία. Έτσι δώσαμε μια καμπανοειδή καμπύλη που έδειχνε το τέλος της επιδημίας.

Για την συνεργία, αξιολογήθηκε θετικά, ότι η ομάδα του τουρισμού του εργαστηρίου Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης, ήδη συμβουλεύει τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) με επιστημονικά δεδομένα για ορθότερη λήψη αποφάσεων στον τουρισμό. Η ομάδα τουρισμού περιλαμβάνει τους: Ατσαλάκη Γεώργιο Επίκουρος Καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης, Τσούμπρη Βασίλειο φοιτητή Π.Κ., Ατσαλάκη Ιωάννα Υποψήφια Διδάκτωρ Π.Κ., Ζοπουνίδη Κώστα Καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης, Δρ. Μπαουράκη Γιώργο Διευθυντή του Μ.Α.Ι.Χ..

Επίσης πολύ θετικά αξιολογήθηκε και η συνεχής παροχή συμβουλών του κ. Ατσαλάκη και του εργαστηρίου, στην Ελληνική Επιτροπή του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου για τον «Δρόμο του Μεταξιού» γνωστό ως Silk Road International Chamber of Commerce (SRCIC) με την πρωτοβουλία One Belt one Road (BRI), με αλλεπάλληλες επισκέψεις κατ’ έτος στην Κίνα από το 2016.

Ο αλγόριθμος του μοντέλου Πρόβλεψης που προέβλεψε με επιτυχία την κορυφή και το τέλος της επιδημίας στην Ελλάδα όπως φαίνεται στο διάγραμμα 1, προσαρμόστηκε για τις ανάγκες της Γαλλίας.

Διάγραμμα 1: Η πρόβλεψη του τέλους της επιδημίας για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη για την Ελλάδα το τέλος της επιδημίας είναι στα μέσα Μάιου. Οι πολίτες και η επιχειρηματική κοινότητα θα πρέπει να λάβει υπόψη της την ημερομηνία αυτή για να προγραμματίσουν τις αποφάσεις τους για τις επιχειρήσεις τους και τις οικογένειες τους. Επίσης και η πολιτεία για τις δικές της αποφάσεις. Η πρόβλεψη αυτή επαναλαμβάνεται καθημερινά και θα δημοσιεύεται.

Η προσαρμογή του μοντέλου για την Γαλλία, έγινε με την συνεργασία του Καθηγητή Αιμίλιου Γαλαριώτη Αναπληρωτή Κοσμήτορα Έρευνας του Audencia Business School, του Ατσαλάκη Γεώργιου Επίκουρου Καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, και του ερευνητή Τσούμπρη Βασίλειου φοιτητή του Π.Κ. που αποτελούν την ομάδα προβλέψεων για την εξάπλωση του covid 19. Στο διάγραμμα 2 είναι το γράφημα που παρήγαγε το μοντέλο πρόβλεψης για την Γαλλία.

Διάγραμμα 2: Η πρόβλεψη του τέλους της επιδημίας για την Γαλλία.

Η πρόβλεψη για την Γαλλία είναι αρκετά ενθαρρυντική καθόσον η επιδημία έχει περάσει την κορυφή και βαίνει προς σταθερή μείωση. Η απότομη αυξομείωση των κρουσμάτων από μέρα σε μέρα δυσκολεύει την ακριβή πρόβλεψη του τέλους της επιδημίας. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η πρόβλεψη του τέλους προσδιορίζεται προς τα μέσα με τέλος Μαΐου. Η πρόβλεψη θα επαναλαμβάνεται κάθε τρεις μέρες και θα δημοσιεύεται.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολυτεχνείο Κρήτης: Συνεχίζεται η κατασκευή και παράδοση προστατευτικών μασκών
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η παραγωγή της Προστατευτικής Προσωπίδας Thorax_TUC στα συστήματα τρισδιάστατης εκτύπωσης των εργαστηρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Πολυτεχνείο Κρήτης: Συνεχίζεται η κατασκευή και παράδοση προστατευτικών μασκών
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Το ΕΛΜΕΠΑ δημιούργησε ρομποτικό όχημα ψεκασμού & απολύμανσης
Πρωτοβουλία για την ανάπτυξη ενός ρομποτικού συστήματος που θα μπορεί να αξιοποιηθεί στην υποβοήθηση και αυτοματοποίηση της διαδικασίας απολύμανσης εσωτερικών ή/και εξωτερικών χώρων, ανέλαβε το Εργαστήριο...
Το ΕΛΜΕΠΑ δημιούργησε ρομποτικό όχημα ψεκασμού & απολύμανσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα
Η εξέλιξη της πορείας των κρουσμάτων του κορονοϊού, τα μέτρα τα οποία έλαβε η χώρα αλλά και στοιχεία για την θνησιμότητα του ιού, βρέθηκαν στο επίκεντρο έρευνας του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολυτεχνείο Κρήτης: Προστατευτικές ασπίδες σε Νοσοκομείο και Δήμο Χανίων
Τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, πραγματοποιήθηκε ολιγομελής συνάντηση στην αίθουσα Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης στην Πολυτεχνειούπολη στα Χανιά για την παράδοση της πρώτης παρτίδας Προστατευτικών Ασπίδων...
Πολυτεχνείο Κρήτης: Προστατευτικές ασπίδες σε Νοσοκομείο και Δήμο Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολυτεχνείο Κρήτης: Στα τέλη Μαΐου το τέλος της περιόδου εξάπλωσης του ιού
Επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη της εξέλιξης των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα, όπως υποστηρίζει ο Γεώργιος Ατσαλάκης, επίκουρος καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, καθώς το τέλος της εξάπλωσης του ιού, κατά τον...
Πολυτεχνείο Κρήτης: Στα τέλη Μαΐου το τέλος της περιόδου εξάπλωσης του ιού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας