• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.2°C / 2.7°C
  1 BF
  93%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.4°C / 3.5°C
  0 BF
  34%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.0°C / 6.2°C
  4 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -3.0°C / -2.1°C
  5 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  4 BF
  55%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -1.0°C / 2.9°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -4.6°C / -2.1°C
  2 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.2°C / 3.6°C
  3 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 6.4°C
  4 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 3.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 6.1°C
  6 BF
  93%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.6°C / 2.6°C
  7 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  4 BF
  52%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -0.5°C / 0.9°C
  4 BF
  40%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.5°C / 0.1°C
  3 BF
  82%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 6.8°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  1°C -0.6°C / 2.0°C
  2 BF
  96%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.7°C / 1.5°C
  1 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.3°C / 3.6°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  3 BF
  49%

Στη μάχη του κορονοϊού το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

 • A-
 • A+
Στην διαγνωστική «μάχη» του κορονοϊού μπήκε, σχεδόν από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης το οποίο λειτουργεί από την ίδρυση της σχολής και αποτελεί το κέντρο σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση των κρουσμάτων του ιού στην Κρήτη.

Στο Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης φτάνουν δείγματα απ’ όλη την Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και το αποτέλεσμα για το αν είναι ή όχι θετικά, είναι γνωστό σε τέσσερις ώρες. Μέχρι σήμερα, από τα 685 δείγματα που έχει εξετάσει, έχει εντοπίσει σε επίπεδο Περιφέρειας, 13 θετικά. 

Όπως δήλωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του εργαστηρίου, καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος του Δ.Σ του ΕΟΔΥ Γιώργος Σουρβίνος: «όταν με την έναρξη της πανδημίας ερωτηθήκαμε αν θα μπορούσαμε να συνδράμουμε, απαντήσαμε θετικά και ήμασταν έτοιμοι από την πρώτη στιγμή. Οι εγκαταστάσεις του εργαστηρίου βρίσκονται μέσα στο Πανεπιστήμιο και ο Κοσμήτορας Σχολής, καθηγητής Γιώργος Κοντάκης, μερίμνησε για τη βέλτιστη λειτουργία του. Όταν αυτό μπήκε στη διαγνωστική μάχη του κορονοϊού, εξοπλίστηκε επιπλέον με καινούργια μηχανήματα, με αυτόματους αναλυτές για να συντομεύσουν οι διαδικασίες και έχει τύχει της αρωγής της διοικήτριας της ΥΠΕ Κρήτης, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και της Περιφέρειας».

«Αυτό βοήθησε ώστε να μπορούμε σε επίπεδο Κρήτης να έχουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα τα αποτελέσματα για τα θετικά ή μη κρούσματα. Εκτός από το πρώτο αρνητικό δείγμα που έφυγε για το ΠΑΣΤΕΡ και το αποτέλεσμα έφτασε σε ενάμιση περίπου 24ωρο, όλα τα υπόλοιπα κρούσματα έχουν εξεταστεί από το Εργαστήριο μας και η ταχύτητα των αποτελεσμάτων δίνει τη δυνατότητα για σωστή διαχείριση του ασθενούς αλλά και των ΤΕΠ, όπου σε θαλάμους αρνητικής πίεσης, παραμένουν οι ασθενείς μέχρι να διαπιστωθεί αν είναι θετικοί ή όχι. Το εργαστήριο και οι χρόνοι που διασφαλίζει, δίνουν μια λύση, αν σκεφτεί κανείς ακόμη και το πόσες φορές θα μπει μέσα στο θάλαμο γιατρός ή νοσηλευτής για τη φροντίδα ή θεραπεία του ασθενούς, αλλά μέχρι και το κόστος το οποίο περιορίζεται καθώς κάθε φορά χρειάζεται ειδική στολή και αναλώσιμα» πρόσθεσε ο κ. Σουρβίνος,

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης αναφέρθηκε στις πρωτόγνωρες, όπως χαρακτήρισε, στιγμές που βιώνουμε, διευκρινίζοντας ότι είναι μια δοκιμασία και ένας μαραθώνιος για όλους, ιδιαίτερα για το Εργαστήριο που αποτελεί κέντρο για όλη την Κρήτη.

«Νομίζω ότι μέσα από αυτή την εμπειρία, θα αναδειχθεί ότι ακόμη και ένα Περιφερειακό Πανεπιστημιακό εργαστήριο, με τη σωστή οργάνωση και την υποστήριξη που λάβαμε, μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, στο μέτρο που του αναλογεί και σαφέστατα θα πρέπει όταν θα περάσει όλο αυτό, να παραμείνει ενεργό και να αξιοποιηθεί και σε άλλου είδους θέματα δημόσιας υγείας ιογενών λοιμώξεων», ανέφερε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Κρήτη: Δημιουργείται Παρατηρητήριο για τους ψευδοεπιστημονικούς ισχυρισμούς
Ένα «Παρατηρητήριο Ψευδοεπιστήμης» δημιουργείται στην Κρήτη, εστιασμένο στα τεκταινόμενα στον δημόσιο χώρο και κυρίως της διάδοσης ψευδών ειδήσεων και ψευδοεπιστημονικών ισχυρισμών.
Κρήτη: Δημιουργείται Παρατηρητήριο για τους ψευδοεπιστημονικούς ισχυρισμούς
ΥΓΕΙΑ
«Σούσουρο» για το... κρητικό εμβόλιο
Χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης ζητά η βιολόγος Ειρήνη Αθανασάκη ● Σε ειδική επιτροπή παραπέμπει το θέμα το Πανεπιστήμιο Κρήτης ● «Δεν έχει ενδιαφερθεί κανείς» λέει η ίδια στην «Εφ.Συν».
«Σούσουρο» για το... κρητικό εμβόλιο
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ιδιώτες προσφέρονται να χρηματοδοτήσουν ελληνικό εμβόλιο κατά κορονοϊού
Tη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης για τη δημιουργία εμβολίου αντιμετώπισης του κορονοϊού, ζητά με σχετική επιστολή της, που απέστειλε στον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, η καθηγήτρια του Τμήματος...
Ιδιώτες προσφέρονται να χρηματοδοτήσουν ελληνικό εμβόλιο κατά κορονοϊού
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Κρήτη-ΙΤΕ: Η χρήση μαγνητικών νανοκρυστάλλων στη θεραπεία του καρκίνου
Νέες προοπτικές για πρωτοποριακές θεραπείες με τη χρήση μαγνητικών νανοκρυστάλλων αναδεικνύονται με νέα έρευνα του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του ΙΤΕ, στην Κρήτη, με τους επιστήμονες να...
Κρήτη-ΙΤΕ: Η χρήση μαγνητικών νανοκρυστάλλων στη θεραπεία του καρκίνου
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Τρισδιάστατες μάσκες από το ΕΛΜΕΠΑ στα νοσοκομεία της Κρήτης
Τις πρώτες 20 τρισδιάστατα εκτυπωμένες προστατευτικές μάσκες προσώπου παρέδωσε το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (πρώην ΤΕΙ) στο ιατρικό/νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων του Ηρακλείου.
Τρισδιάστατες μάσκες από το ΕΛΜΕΠΑ στα νοσοκομεία της Κρήτης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η επιστήμη εξηγεί, μα κάποιοι δεν ακούνε...
Η μοναδική λύση που υπάρχει σήμερα για τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, η οποία διαθέτει και μελέτη κατασκευής, είναι αυτή που προβλέπει και κατασκευή σταθμού και διατηρεί κατά χώρα τις...
Η επιστήμη εξηγεί, μα κάποιοι δεν ακούνε...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας