• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.3°C / 28.5°C
  2 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.7°C / 26.4°C
  3 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.1°C / 24.9°C
  0 BF
  57%
 • Βέροια
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 21.2°C / 25.0°C
  4 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  4 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 24.4°C
  1 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 25.9°C
  2 BF
  44%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.4°C
  2 BF
  36%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 24.0°C
  2 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 27.8°C
  4 BF
  51%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 23.5°C / 28.8°C
  1 BF
  45%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.4°C / 28.8°C
  0 BF
  50%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  3 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  22°C 21.7°C / 24.7°C
  3 BF
  84%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  2 BF
  61%
© Ana Prego | Dreamstime.com

Ιδιώτες προσφέρονται να χρηματοδοτήσουν ελληνικό εμβόλιο κατά κορονοϊού

 • A-
 • A+

Tη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης για τη δημιουργία εμβολίου αντιμετώπισης του κορονοϊού, ζητά με σχετική επιστολή της, που απέστειλε στον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, η καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ειρήνη Αθανασάκη, η οποία με συνέντευξή της στον υπογράφοντα στην «Εφ.Συν.», στις 2 Φεβρουαρίου, τόνιζε εμφατικά πως έχει δημιουργήσει σχετική τεχνογνωσία εμφυτεύσιμου εμβολίου κατά του κορονοϊού από το 2016. Ήδη, όπως μας είπε η ίδια, ιδιώτες λύνουν το ζήτημα της χρηματοδότησης! 

Στο μεταξύ η επιστολή της κ. Αθανασάκη διέρρευσε σε τοπικό ιστότοπο και η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Κρήτης, με ανακοίνωσή της, τονίζει μεταξύ των άλλων πως «η πρόταση της συναδέλφου θα εξεταστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες από ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων και τα αρμόδια συλλογικά όργανα του Πανεπιστημίου Κρήτης ως προς την ωριμότητα και την υποσχόμενη αποτελεσματικότητά της. Σε περίπτωση κατά την οποία υπάρξει θετική εισήγηση θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες, όπως για κάθε ερευνητική πρόταση, διαδικασίες». 

Στην κ. Αθανασάκη, στην οποία απευθυνθήκαμε για την ανακοίνωση της Πρυτανείας, μας είπε πως έπρεπε να γνωρίζουν πως «ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει χρηματοδοτήσει αυτή την έρευνα από το 2014 υπό μορφή υποτροφίας διδακτορικού. Υπάρχει πατέντα και συμφωνητικό συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου και Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Οπότε δεν μπορούν να μου λένε πως δεν ξέρουν και θα φτιάξουν Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Είναι η δυσπιστία που υπάρχει στο πρόσωπό μου. Αντί να υποστηρίξουν τη συνάδελφο χτυπάνε και από πάνω». 

Μάλιστα η εν λόγω καθηγήτρια τόνισε αποφασισμένη να προχωρήσει στη δημιουργία εμβολίου, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δύο κλινικές μελέτες τρέχουν στον κόσμο και αυτή είναι η τρίτη». Το πιο ενδιαφέρον όμως στοιχείο είναι πως, ενώ μετά τη συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την κυβέρνηση, που δίνει λεφτά στους κλινικάρχες, στους ιδιώτες, και αφήνει απροστάτευτους τους γιατρούς και τους νοσηλευτές από κρίσιμα υλικά, η κ. Αθανασάκη μάς αποκάλυψε, ότι «έχουμε βρει χρηματοδότες, προσφέρθηκαν ιδιώτες και ο απλός κόσμος μάς παρακαλάει να ανοίξουμε λογαριασμό στην τράπεζα!». 

Στην επιστολή της προς τον Περιφερειάρχη, Σταύρο Αρναουτάκη, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ειρήνη Αθανασάκη, αναφέρει μεταξύ των άλλων: 

«Είμαστε πρωτοπόροι, αλλά επειδή η τεχνολογία που προτείνουμε δεν περιλαμβάνει “φάρμακο”, οι εταιρείες δεν δείχνουν το απαραίτητο ενδιαφέρον… Η αξιοπρέπειά μου, κληροδότημα από τον πατέρα μου Ηλία Αθανασάκη, δεν το επιτρέπει. Αλλά η αγωνιστικότητά μου, μέρος του κληροδοτήματος, συνεχίζεται από τον Ιανουάριο, όταν παρουσιάστηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Κίνα και είπα: “Ό,τι μπορούμε να βοηθήσουμε”. Δυστυχώς κανείς δεν άκουσε, παρ’ όλες τις προσπάθειές μου μέχρι σήμερα. Κάνω λοιπόν έκκληση στην αγωνιστική Κρήτη να πρωτοπορήσει να δεχτεί να μπει στην εφαρμογή του εμφυτεύσιμου εμβολίου που αναπτύσσουμε την τελευταία δεκαετία, καθώς και να βοηθήσει στην έρευνα για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των νοσούντων από τον ιό. Ας δείξει η Κρήτη ότι και πάλι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, όχι μόνο αστυνομεύοντας την απαγόρευση της κυκλοφορίας αλλά προσφέροντας πραγματική λύση στην ανθρωπότητα».

Πρέπει να σημειώσουμε πως η συντάκτρια της επιστολής επικαλείται το αγωνιστικό φρόνημα του πατέρα της Ηλία Αθανασάκη, διότι υπήρξε από τους σημαντικότερους αντιστασιακούς στην Κρήτη κατά των Ναζί, μετέχοντας στην ομάδα του Άγγλου Λι Φέρμορ, η οποία απήγαγε τον Γερμανό στρατηγό Κράιπε, διοικητή της Κρήτης, και εξευτέλισε τις κατοχικές δυνάμεις. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαδικτυακή επιστημονική εκδήλωση του Πανεπιστημίου Κρήτης για τα εμβόλια
Διαδικτυακή επιστημονική εκδήλωση στο πλαίσιο της προσπάθειας ενημέρωσης του κοινού για το εμβόλιο κατά του covid-19, διοργανώνει η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Διαδικτυακή επιστημονική εκδήλωση του Πανεπιστημίου Κρήτης για τα εμβόλια
ΝΤΕΛΟΓΟ
Ανορθολογισμός
Ο κορονοϊός εξαπλώνεται στην Κρήτη με μεγάλη ταχύτητα. Ηδη στο Ηράκλειο οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις ακυρώθηκαν μέχρι 14 Σεπτεμβρίου ενώ όλοι κυκλοφορούν με μάσκα.
Ανορθολογισμός
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Συνεργασία του Πολυτεχνείου Κρήτης με Γαλλικό εκπαιδευτικό ίδρυμα για τον κορονοϊό
Σε συνεργασία με το «AUDENCIA BUSINESS SCHOOL» της Γαλλίας προχωρά το Πολυτεχνείο Κρήτης. Το Γαλλικό εκπαιδευτικό Ίδρυμα θα χρησιμοποιήσει το μοντέλο του εργαστηρίου Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης του...
Συνεργασία του Πολυτεχνείου Κρήτης με Γαλλικό εκπαιδευτικό ίδρυμα για τον κορονοϊό
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Το ΕΛΜΕΠΑ δημιούργησε ρομποτικό όχημα ψεκασμού & απολύμανσης
Πρωτοβουλία για την ανάπτυξη ενός ρομποτικού συστήματος που θα μπορεί να αξιοποιηθεί στην υποβοήθηση και αυτοματοποίηση της διαδικασίας απολύμανσης εσωτερικών ή/και εξωτερικών χώρων, ανέλαβε το Εργαστήριο...
Το ΕΛΜΕΠΑ δημιούργησε ρομποτικό όχημα ψεκασμού & απολύμανσης
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Στη μάχη του κορονοϊού το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
Στην διαγνωστική «μάχη» του κορονοϊού μπήκε, σχεδόν από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης το οποίο λειτουργεί από την ίδρυση της...
Στη μάχη του κορονοϊού το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας