• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  11°C 6.8°C / 12.9°C
  0 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.9°C / 8.1°C
  0 BF
  69%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 12.3°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.2°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.0°C / 7.5°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.4°C / 3.3°C
  2 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 10.6°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 12.5°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 13.5°C
  2 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.5°C / 4.5°C
  1 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.4°C / 5.6°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 6.8°C / 13.8°C
  2 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.7°C / 13.1°C
  2 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  1 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.7°C / 8.2°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  81%

Η Καθηγήτρια Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Κρήτης, Διευθύντρια Αιματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ και ΔηΤΟΒ Κρήτης κ. Ελένη Παπαδάκη και η Δρ. Ειρήνη Μαυρουδή, Υπεύθυνη Ποιότητας και Επεξεργασίας Ομφαλικού Αίματος ΔηΤΟΒ Κρήτης. 

Η συμβολή της Τράπεζας Βλαστοκυττάρων Κρήτης σε Υγεία, Εκπαίδευση και Έρευνα

 • A-
 • A+

Τα πλεονεκτήματα του Ομφαλικού Αίματος ως πηγής αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων για τη θεραπεία αιματολογικών νοσημάτων, παρουσιάστηκαν σε επιστημονική εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στις 25 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, με θέμα τη χρησιμότητα και την χρήση του ομφαλικού αίματος.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε για 3η συνεχή χρονιά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ομφαλικού Αίματος τη 15η Νοεμβρίου, στα πλαίσια δ΄ρασεων για την «Εβδομάδα Ενημέρωσης και εκδηλώσεων για τα Βλαστοκύτταρα».

Ομιλητές ήταν η Καθηγήτρια Αιματολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Κρήτης, Διευθύντρια Αιματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ και ΔηΤΟΒ Κρήτης κ. Ελένη Παπαδάκη, και η Δρ. Ειρήνη Μαυρουδή, Υπεύθυνη Ποιότητας και Επεξεργασίας Ομφαλικού Αίματος Δη ΤΟΒ, καθώς και οι επιστημονικοί συνεργάτες της ΔηΤΟΒ ο Καθηγητής Ανοσολογίας κ. Αναστάσιος Γερμενής, η Δρ. Βασιλική Γκιόκα και η Υπεύθυνη Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου κ. Αγγελική Ζαχαράτου.

Η Καθηγήτρια Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Κρήτης, Διευθύντρια Αιματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ και ΔηΤΟΒ Κρήτης κ. Ελένη Παπαδάκη και ο υποδιοικητής της 7ης ΥΠΕ Χαράλαμπος Λυδάκης. 

Κατά την εκδήλωση τονίστηκε ότι για καθαρά ιατρικούς λόγους, η φύλαξη έχει νόημα να γίνεται μόνο σε Δημόσιες Τράπεζες. Υπογραμμίστηκε επίσης, ότι η χώρα μας έχει ένδεια δοτών αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων με αποτέλεσμα να εισάγουμε μοσχεύματα από χώρες του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα από τις 110 μεταμοσχεύσεις αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων από μη-συγγενείς δότες που πραγματοποιήθηκαν το 2018 στη χώρα μας, οι 88 πραγματοποιήθηκαν από δότες του εξωτερικού. Είναι, επομένως, σημαντικό να αυξήσουμε τον αριθμό δοτών μυελού και μονάδων ομφαλικού αίματος σε Δημόσιες Τράπεζες στη χώρα μας.

Η Καθηγήτρια κ. Παπαδάκη ανέφερε ότι η ΔηΤΟΒ Κρήτης έχει παραλάβει 2144 μονάδες Ομφαλικού Αίματος από το 2016 που λειτουργεί, τόσο από τα δημόσια όσο και από τα ιδιωτικά μαιευτήρια της Κρήτης. Σημείωσε ότι «η πολιτεία θα πρέπει να θέσει το νομικό πλαίσιο για τη χρησιμοποίηση ακόμα και των ακατάλληλων για κλινική χρήση μονάδων Ομφαλικού Αίματος προωθώντας έτσι τη συμβολή των Δημόσιων Τραπεζών στην έρευνα».

Παρουσιάστηκαν, επίσης, από τον καθηγητή Α. Γερμενή τα πρώτα αποτελέσματα από το Πρόγραμμα της ΔηΤΟΒ που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κρήτης και αφορά στην ανοσογενετική χαρτογράφηση του πληθυσμού της Κρήτης για την ανάδειξη πληθυσμών με σπάνια αντιγόνα ιστοσυμβατότητας που αδυνατούν να βρουν συμβατά μοσχεύματα αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν αποκλίσεις του πληθυσμού της Κρήτης από τον υπόλοιπο πληθυσμό της Ελλάδος, εύρημα που κάνει σημαντικό το ρόλο της ΔηΤΟΒ ωστε να δημιουργηθεί αποθέμα μονάδων Ομφαλικού Αίματος όχι μόνο για την παγκόσμια δεξαμενή αλλά και για τον πληθυσμό της Κρήτης.

Τέλος, παρουσιάστηκαν τα ερευνητικά επιτεύγματα της ΔηΤΟΒ και οι δράσεις της στην Ευρωπαϊκή Κοινή Δράση GAPP που αποσκοπεί στην ομογενοποίηση των διαδικασιών επεξεργασίας των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων.

Η συμβολή της ΔηΤΟΒ και του προγράμματος ενημέρωσης στην εκπαίδευση

Πάνω από 100 μαθητές από πέντε λύκεια του Νομού Ηρακλείου (1ο, 5ο & 8ο ΓΕΛ Ηρακλείου, Εσπερινό ΓΕΛ Ηρακλείου & ΓΕΛ Γαζίου) επισκέφτηκαν και φέτος τη ΔηΤΟΒ Κρήτης και το Εργαστήριο Μελέτης Αιμοποίησης στην Ιατρική Σχολή, και παρακολουθήσαν διαδραστικές διαλέξεις και τεχνικές μελέτης των βλαστοκυττάρων ενώ τον Ιούνιο/Ιούλιο 2020, πέντε (5) μαθητές από αυτά τα σχολεία θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν στις δομές αυτές για ένα μήνα.

Η ανταπόκριση των μαθητών της Β’θμιας εκπαίδευσης που κατά την εβδομάδα αυτή συμμετέχουν στο πρόγραμμα ενημέρωσης, αποτυπώνεται ζωηρά στα αποτελέσματα της σχετικής αξιολόγησης. Όπως σημείωσε η κ Ζαχαράτου, Υπεύθυνη Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου: «Το πρόγραμμα φέρνει κοντά διαφορετικούς ανθρώπους, συμβάλλει στην κοινωνικοποιήση, την εξωστρέφεια, την ανάδειξη αξιών, τον σεβασμό στην επιστήμη, την ανάπτυξη δεξιοτήτων ευθύνης, δέσμευσης, συνέπειας, συνεργασίας ενώ βιωματικά οι μαθητές αναπτύσσουν ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο, την κοινωνία, τον πολιτισμό,την ίδια την ζωή».

Η ΔηΤΟΒ Κρήτης είναι μία απο τις τρείς Δημόσιες Τράπεζες Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων που λειτουργούν στην Ελλάδα. Η ΔηΤΟΒ Κρήτης συνεχίζει το πρόγραμμα χαρτογράφησης, και την συμβολή για αύξηση των αποθεμάτων ΟπΑ στην εθνική (ΕΟΜ) και την παγκόσμια δεξαμενή, και συμβάλλει στην θέσπιση κριτηρίων ποιότητας και επεξεργασίας των μονάδων ΟπΑ μέσω της συμμετοχής στην Κοινή Δράση GAPP της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εβδομάδα ενημέρωσης για τα βλαστοκύτταρα στο Ηράκλειο
Ειδικοί επιστήμονες της ΔηΤΟΒ θα εξηγήσουν τα πλεονεκτήματα της δωρεάς του ομφαλικού αίματος σε μια Δημόσια Τράπεζα και την διαδικασία η οποία ακολουθείται.
Εβδομάδα ενημέρωσης για τα βλαστοκύτταρα στο Ηράκλειο
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Δύο χρόνια λειτουργίας της Δημόσιας Τράπεζας Βλαστοκυττάρων Κρήτης
Πάνω από 1.200 είναι οι οικογένειες που έχουν δωρίσει ομφαλικό αίμα του νεογνού τους, στα δύο χρόνια λειτουργίας της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης. Ο σκοπός της ΔηΤΟΒ Κρήτης είναι να...
Δύο χρόνια λειτουργίας της Δημόσιας Τράπεζας Βλαστοκυττάρων Κρήτης
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Μαθητές του Ηρακλείου μαθαίνουν για τα βλαστοκύτταρα
Μαθητές Λυκείων του Ηρακλείου ξεναγούνται στις εγκαταστάσεις της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης και ενημερώνονται για την αναγκαιότητα δωρεάς βλαστοκυττάρων (κυρίως μέσω του...
Μαθητές του Ηρακλείου μαθαίνουν για τα βλαστοκύτταρα
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Εγκαίνια για τη Δημόσια Τράπεζα Βλαστοκυττάρων Κρήτης
Ημερίδα με θέμα «Βελτιώνοντας την ποιότητα μοσχευμάτων ομφαλοπλακουντιακού αίματος» διοργανώνει η Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης (ΔηΤΟΒ-Κρήτης) το Σάββατο 21 Ιανουαρίου. Η ημερίδα θα...
Εγκαίνια για τη Δημόσια Τράπεζα Βλαστοκυττάρων Κρήτης
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Πόλος έλξης η Κρήτη για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
Λόγω της νομοθεσίας, η χώρα μας και ιδιαίτερα η Κρήτη μπορεί να γίνει πόλος έλξης σε υπηρεσίες υγείας, που αφορούν την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και την παρένθετη μητρότητα.
Πόλος έλξης η Κρήτη για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας