Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συνεργασία ΙΤΕ - Πολυτεχνείου Κρήτης κατά της διάβρωσης

Συνεργασία ΙΤΕ - Πολυτεχνείου Κρήτης κατά της διάβρωσης

  • A-
  • A+

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) με το Πολυτεχνείο Κρήτης, στα πλαίσια του ερευνητικού έργου 5DARE (Ανάπτυξη ολοκληρωμένης διαστημικής τεχνολογίας 5 διαστάσεων για την εκτίμηση και μοντελοποίηση της συσχέτισης μεταξύ του δυναμικού φαινομένου της εδαφικής διάβρωσης και των αλλαγών στις χρήσεις γης και στο κλίμα στις υδρολογικές λεκάνες της Μεσογείου) θα διεξάγουν έρευνα σχετικά με την εκτίμηση του ποσοστού εδαφικής διάβρωσης στην Κρήτη με τη χρήση τεχνολογιών Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών.

Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου θα είναι ο Ερευνητής Γ’ Βαθμίδας (Εντεταλμένος Ερευνητής) του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΜΣ/ΙΤΕ), Δρ. Δημήτριος Αλεξάκης.

Ο ίδιος, εξηγεί ότι η έρευνα θα διεξαχθεί σε συνεργασία του εργαστηρίου Γεωφυσικής Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Αρχαιοπεριβάλλοντος (GEOSAT Research Lab) του ΙΜΣ/ΙΤΕ και του εργαστηρίου Διαχείρισης Υδατικών Πόρων και Παράκτιας Μηχανικής της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης (Δρ. Ιωάννης Τσάνης).

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξάκη, η εδαφική διάβρωση θεωρείται ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα δεδομένου ότι απειλεί σοβαρά τους φυσικούς πόρους, τη γεωργία και το περιβάλλον τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα και την Ευρώπη. Το ερευνητικό έργο 5DARE θα αξιολογήσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των αλλαγών στις χρήσεις γης στο ποσοστό εδαφικής διάβρωσης σε περιοχές μελέτης σε όλη την Κρήτη.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν την ανάπτυξη ενός χαμηλού κόστους συστήματος εκτίμησης και προειδοποίησης εδαφικών απωλειών (σε διαφορετικές χρονικές και χωρικές κλίμακες) με τη χρήση τεχνικών και μεθόδων δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και γεωχωρικής απεικόνισης.Ψηφιακές εικόνες υψηλής χωρικής και φασματικής διακριτικής ικανότητας, τόσο από δορυφορικούς δέκτες όσο και από μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα (UAV), θα χρησιμοποιηθούν για την χαρτογράφηση και μοντελοποίηση του φαινομένου της εδαφικής διάβρωσης.

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει χρήση δεδομένων από μοντέλα κλιματικής αλλαγής τα οποία θα παράσχουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις μελλοντικές αλλαγές στις βροχοπτώσεις και τη θερμοκρασία στην Κρήτη.

Οι ερευνητές του ΙΤΕ και του Πολυτεχνείου Κρήτης θα διεξάγουν πειράματα σε διαφορετικά είδη καλλιέργειας (αμπέλια, πορτοκαλιές, αβοκάντο, ελιές) με στόχο να γίνει εκτίμηση του ρυθμού απώλειας εδάφους στο πεδίο και να χρησιμοποιηθούν τα αποτελέσματα για τον αναβιβασμό κλίμακας από το επίπεδο αγρού σε επίπεδο λεκάνης απορροής.

Το τελικό στάδιο της έρευνας θα αφορά την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος /πλατφόρμας μέσω της οποίας θα δίνεται η δυνατότητα στους τελικούς χρήστες (δημόσιες υπηρεσίες, καλλιεργητές, ερευνητές, πανεπιστήμια) να έχουν με αυτοματοποιημένο τρόπο μια άμεση εκτίμηση του ποσοστού εδαφικής απώλειας στην περιοχή ενδιαφέροντος τους τόσο στο παρόν όσο και στο απώτερο μέλλον.

Το ερευνητικό πρόγραμμα έχει διάρκεια 3 ετών με προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης τον Οκτώβριο του 2021. Πληροφορίες σχετικά με τους στόχους και τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος παρέχονται στην ιστοσελίδα: www. 5dare.tuc.gr.

Στο ερευνητικό πρόγραμμα συμμετέχουν εκτός από τον Δρ. Δ. Αλεξάκη, οι Δρ. Ιωάννης Τσάνης, Δρ. Γεώργιος Καρατζάς , Δρ. Μανώλης Γρυλλάκης (Πολυτεχνείο Κρήτης), ο Δρ. Απόστολος Σαρρής (ΙΤΕ) και ο Δρ. Άθως Αγαπίου (Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου). Το έργο χρηματοδοτείται από το Ελληνικό ‘Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) και από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΤ) με αριθμό σύμβασης έργου.

Με πληροφορίες από τα «Χανιώτικα Νέα»

ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Πόλος έλξης η Κρήτη για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
Λόγω της νομοθεσίας, η χώρα μας και ιδιαίτερα η Κρήτη μπορεί να γίνει πόλος έλξης σε υπηρεσίες υγείας, που αφορούν την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και την παρένθετη μητρότητα.
Πόλος έλξης η Κρήτη για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΙΤΕ: Σημαντική ανακάλυψη για τις κβαντικές τεχνολογίες
Επιστήμονες στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ, δημιούργησαν κυκλικό επιταχυντή ουδέτερων ατόμων, ο οποίος είναι σε θέση να επιταχύνει συμπυκνώματα Bose-Einstein σε ταχύτητες μεγαλύτερες από...
ΙΤΕ: Σημαντική ανακάλυψη για τις κβαντικές τεχνολογίες
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Έρχεται... το 1o Τεχνολογικό Θερινό Σχολείο στην Κρήτη
Το 1ο Θερινό Σχολείο στην Επιστήμη των Η/Υ, στην Τεχνολογία, στη Μηχανική και στα Μαθηματικά θα πραγματοποιηθεί 1-3 Ιουλίου, στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών του Ηρακλείου.
Έρχεται... το 1o Τεχνολογικό Θερινό Σχολείο στην Κρήτη
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Σημαντική ανακάλυψη από το ΙΤΕ για το Αλτσχάιμερ
Σε μία σημαντική ανακάλυψη, όσον αφορά το Αλτσχάιμερ, προχώρησε η ερευνητική ομάδα του ΙΤΕ, σύμφωνα με την οποία έδειξαν ότι η διαδικασία της μιτοφαγίας υπολειτουργεί στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ και ότι η...
Σημαντική ανακάλυψη από το ΙΤΕ για το Αλτσχάιμερ
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Συνέδριο ογκολογίας στο Ηράκλειο
Διήμερο συνέδριο Ογκολογίας διοργανώνεται στο Ηράκλειο στις 1 & 2 Φεβρουαρίου, όπου θα παρεβρεθούν διακεκριμένοι επιστήμονες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ποιες είναι οι θεραπευτικές προσεγγίσεις στον...
Συνέδριο ογκολογίας στο Ηράκλειο
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Νέος διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής ο Β. Χαρμανδάρης
Νέος διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ, εξελέγη ο δρ. Βασίλης Χαρμανδάρης, καθηγητής Παρατηρησιακής Αστροφυσικής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος ΔΕΠ του Ινστιτούτου...
Νέος διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής ο Β. Χαρμανδάρης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας