Ψηφίστηκε από τη Βουλή, ως τροπολογία, η ίδρυση Ινστιτούτου Διαστημικής και Επίγειας Αστροφυσικής, στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Έρευνας Κρήτης.
Ήδη έχει υποβληθεί μελέτη οικονομοτεχνική, σκοπιμότητας και βιωσιμότητας καθώς και έκθεση συμβατότητας με τον στρατηγικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό ενώ δε θα επιφέρει επιβάρυνση στον προϋπολογισμό.
Το Ινστιτούτο Αστροφυσικής δεν αφορά σε μία νέα δραστηριότητα αλλά μία ήδη επιτυχημένη δραστηριότητα του ΙΤΕ, καθώς η ίδρυση του Ινστιτούτου έχει ήδη εγκριθεί ομόφωνα από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας από το Νοέμβριο του 2007, ωστόσο, δεν έχει ως σήμερα προχωρήσει ο αρχικός σχεδιασμός.
Βασικός ερευνητικός κορμός του Ινστιτούτου θα αποτελέσει η Ομάδα Αστροφυσικής, η οποία επί 30 έτη δραστηριοποιείται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΙΤΕ και η οποία θα αποκτήσει αυτόνομη υπόσταση.
Επιπλέον, κατά τα πρότυπα των υφιστάμενων ινστιτούτων του ΙΤΕ, η αυτόνομη υπόσταση του Ινστιτούτου και συνέχιση της συνεργασίας του με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, θα αποτελέσει πόλο έλξης νέων επιστημόνων (Ελλήνων και ξένων) από το εξωτερικό.
Τέλος, το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας έδωσε στη δημοσιότητα σειρά προτάσεων για την καλύτερη οργάνωση της έρευνας στην Ελλάδα και την αναχαίτιση της διαρροής Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με το ΕΣΕΚ πρωτεύουσας σημασίας είναι ο επανασχεδιασμός της οργάνωσης του ελληνικού ερευνητικού χώρου, με γνώμονα τη συγκέντρωση κρίσιμης μάζας ερευνητικού δυναμικούς.
Εισηγείται στην κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, την κατάργηση των στεγανών μεταξύ ερευνητικών κέντρων και ΑΕΙ, την παροχή κινήτρων στα πανεπιστήμια για τη δημιουργία ερευνητικών ινστιτούτων, καθώς και τον ενιαίο συντονισμό όλων των ερευνητικών δομών από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.
Επίσης, το Συμβούλιο προτείνει τη δημιουργία εξειδικευμένων θέσεων εργασίας στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, τη βελτίωση των αποδοχών των ερευνητών στους δημόσιους ερευνητικούς φορείς, τη βελτίωση της προοπτικής εξέλιξής τους, καθώς και τη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου για την εκπόνηση «μάστερ» ή διδακτορικών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος με τον ιδιωτικό τομέα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας