Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σημαντικές ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για το ΙΤΕ

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας

Σημαντικές ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για το ΙΤΕ

  • A-
  • A+

Δύο σημαντικές χρηματοδοτήσεις εξασφάλισαν δύο ερευνητές του ΙΤΕ, από το πρόγραμμα «Consolidator» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας.

Ο Κωνσταντίνος Τάσσης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργαζόμενος ερευνητής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, στο πλαίσιο του εξόχως ανταγωνιστικού προγράμματος «Επιχορηγήσεων Εδραίωσης» (Consolidator Grant), για να υλοποιήσει το πείραμα PASIPHAE (http://pasiphae.science).  

Το έργο «PASIPHAE», του οποίου η χρηματοδότηση ανέρχεται στο ποσό των 1,9 εκατομμυρίων ευρώ, θα έχει διάρκεια πέντε ετών και θα εκτελεστεί στο ΙΗΔΛ-ΙΤΕ, στο πλαίσιο της Ομάδας Αστροφυσικής, σε συνεργασία και του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Είναι η έκτη φορά κατά την οποία ερευνητής του ΙΗΔΛ επιλέγεται για χρηματοδότηση από τα υψηλού κύρους προγράμματα του ERC.

Το πείραμα «PASIPHAE» θα πραγματοποιηθεί από διεθνή κοινοπραξία, υπό τον συντονισμό του κ. Τάσση και θα χαρτογραφήσει, με πρωτοφανή ακρίβεια, την πόλωση του φωτός από εκατομμύρια αστέρια του Γαλαξία μας.

Οι παρατηρήσεις θα γίνουν με ειδικά όργανα πρωτοποριακής τεχνολογίας από τα αστεροσκοπεία του Σκίνακα στην Κρήτη και του Σάδερλαντ στη Νότιο Αφρική. Με βάση τις νέες αυτές μετρήσεις θα δημιουργηθεί για πρώτη φορά ένας τρισδιάστατος χάρτης του μαγνητικού πεδίου του Γαλαξία μας.

Έτσι θα καταστεί δυνατό να προσδιοριστούν οι πλέον κατάλληλες περιοχές του ουρανού, όπου οι αστρονόμοι μπορούν να  αναζητήσουν το αποτύπωμα στο αρχέγονο φως των πρώτων στιγμών της δημιουργίας του Σύμπαντος.

Οι αξιολογητές της πρότασης του κ. Τάσση, αναφέρουν στις ανώνυμες αναφορές τους πως η επιτυχία του εν λόγω πειράματος θα έχει σημαντικότατη επίδραση, τόσο στην κοσμολογία όσο και στην αστροφυσική των γαλαξιών.

Σημειώνουν πως οι νέες παρατηρήσεις θα αποτελέσουν μία μοναδική συνεισφορά και «πιθανώς αποφασιστική» στην κατεύθυνση της αναζήτησης του αρχέγονου φωτός και καταλήγουν πως η πρόταση είναι επαναστατική και θα αποτελέσει ένα γιγαντιαίο άλμα στο επιστημονικό της πεδίο.

Ερευνητικό πρόγραμμα «GHOST»

Το ΙΤΕ  έλαβε χρηματοδότηση από το European Research Council Consolidator Grant (H2020-ERC-COG-2017), με το ερευνητικό πρόγραμμα «GHOST» - Geographies and Histories of the Ottoman Supernatural Tradition: Exploring Magic, the Marvelous, and the Strange in Ottoman Mentalities.

Το πρόγραμμα θα ερευνήσει τις οθωμανικές έννοιες και πεποιθήσεις που αφορούν το υπερφυσικό. Κύριοι στόχοι του θα είναι να εξετάσει τη σημασία και το περιεχόμενο των διαφόρων αντιλήψεων για το «υπερφυσικό», να τις τοποθετήσει μέσα στις διάφορες οθωμανικές κοσμοεικόνες, να αναλύσει τις αλλαγές που επήλθαν στο πέρασμα του χρόνου και να τις συσχετίσει με την ανάδυση διαφορετικών πολιτισμικών επιπέδων και κοινωνικών ομάδων.

Το πρόγραμμα θα δώσει ώθηση σε ευρύτερες συζητήσεις στην πρόσφατη ιστοριογραφία σχετικά με έννοιες όπως η «απομάγευση του κόσμου» ή ο «διαφωτισμός», ενσωματώνοντας έτσι την οθωμανική διανοητική ιστορία στην ευρύτερη πολιτισμική ιστορία της πρώιμης νεωτερικότητας.

Η ερευνητική ομάδα περιλαμβάνει επιστήμονες από την Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία, την Τουρκία και τις ΗΠΑ, οι οποίοι θα συμμετέχουν ως μεταδιδακτορικοί ερευνητές, επισκέπτες ερευνητές και υποψήφιοι διδάκτορες.

ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ρεκόρ χρηματοδοτήσεων στο Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας
Ρεκόρ χρηματοδότησης σημείωσε το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας, στις πρόσφατες προκηρύξεις Εθνικών Προγραμμάτων για τη στήριξη της Έρευνας στη Χώρα. Περισσότερα από 14 εκ. ευρώ πρόκειται να εισρεύσουν στο ΙΤΕ...
Ρεκόρ χρηματοδοτήσεων στο Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Πρώτη θέση για το ΙΤΕ στην κατάταξη των Ερευνητικών Φορέων
Την πρώτη θέση στην κατάταξη των Ερευνητικών Φορέων της Ελλάδας, κατέλαβε το Ινστιτούτο Τεχνολογίας & Έρευνας στο Ηράκλειο, σύμφωνα με το διεθνώς αναγνωρισμένο «Ranking Web of Research Centers». Το ΙΤΕ, το...
Πρώτη θέση για το ΙΤΕ στην κατάταξη των Ερευνητικών Φορέων
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Χρηματοδότηση στο ΙΤΕ για να φιλτράρει τα fake news
Χρηματοδότηση 50.000€, για το έργο «Check-it: Clearly Visualizing Fake News on Social Media», έλαβε το Ινστιτούτο Τεχνολογικών Ερευνών Ηρακλείου. Το έργο προτείνει τρόπους φιλτραρίσματος της ειδησεογραφίας και...
Χρηματοδότηση στο ΙΤΕ για να φιλτράρει τα fake news
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΙΤΕ: Φωτοκαταλυτικά υλικά που βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα
Νέα εταιρία Τεχνοβλαστός (Spin off) η οποία αξιοποιεί κατοχυρωμένη πρωτοποριακή τεχνολογία που αναπτύχθηκε από τους ερευνητές του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ καθ. Γιώργο Κυριακίδη και δρ. Βασίλη...
ΙΤΕ: Φωτοκαταλυτικά υλικά που βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Κρήτη-ΙΤΕ: Η χρήση μαγνητικών νανοκρυστάλλων στη θεραπεία του καρκίνου
Νέες προοπτικές για πρωτοποριακές θεραπείες με τη χρήση μαγνητικών νανοκρυστάλλων αναδεικνύονται με νέα έρευνα του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του ΙΤΕ, στην Κρήτη, με τους επιστήμονες να...
Κρήτη-ΙΤΕ: Η χρήση μαγνητικών νανοκρυστάλλων στη θεραπεία του καρκίνου
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Νέα ανακάλυψη από ερευνητές του ΙΤΕ για τη φθορά στο DNA
Οι βλάβες στο DNA συνδέονται άρρηκτα με τη γήρανση και την καρκινογένεση. Το DNA εκτίθεται αδιάκοπα σε γενοτοξικούς παράγοντες που προσβάλλουν την εύθραυστη δομή του, παρεμποδίζοντας τη λειτουργία κάθε...
Νέα ανακάλυψη από ερευνητές του ΙΤΕ για τη φθορά στο DNA

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας