Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πρόγραμμα αντιμετώπισης της δυσλεξίας σε σχολεία της Κρήτης

φωτογραφία αρχείου

Πρόγραμμα αντιμετώπισης της δυσλεξίας σε σχολεία της Κρήτης

  • A-
  • A+

Ένα πρωτοποριακό ιατρικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της δυσλεξίας, εφαρμόζεται στα δημοτικά σχολεία της Κρήτης.

Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε από Κρητικό επιστήμονα, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας και υλοποιείται από έναν Κρητικό καθηγητή του Χάρβαρντ, με την μέθοδο RADAR, η οποία παρουσιάστηκε σε εσπερίδα στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Ομιλητές στην ημερίδα ήταν οι επιστήμονες οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα R.A.D.A.R.: Γιάννης Ασλανίδης, Στέλιος Σμυρνάκης, Δώρα Μπαχούρου, Γιάννης Σμυρνάκης και Μ. Ρουσοχατζάκη, παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκε η μέθοδος R.A.D.A.R., η οποία αξιολογεί εύκολα και γρήγορα την αναγνωστική ευχέρεια ενός παιδιού.

Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει η δυνατότητα να προσφερθούν συγκεκριμένες ποσοτικές μετρήσεις, σχετικά με ένα πλήθος παραμέτρων οι οποίες επηρεάζουν την αναγνωστική ικανότητα ενός ατόμου.

Συγκεκριμένα, μέσω ειδικά κατασκευασμένου λογισμικού, από αμιγώς Κρητικούς επιστήμονες, καταγράφεται επακριβώς ο τρόπος με τον οποίο διαβάζει ένα κείμενο το κάθε παιδί. Είναι μία εξέταση εύκολη και γρήγορη, φιλική προς τον αναγνώστη, είτε αυτός είναι παιδί είτε ενήλικας,και φυσικά καθόλου παρεμβατική μιας και το μόνο που πρέπει να κάνει ο αναγνώστης είναι να διαβάσει ένα κείμενο μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή.

Η μέθοδος αυτή αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο που  μπορεί να βοηθήσει αρκετά τους ειδικούς του χώρου, προσφέροντας πληροφορίες οι οποίες μπορούν να είναι κρίσιμες και για την όποια διάγνωση αλλά και για τη σχεδίαση της όποιας πιθανής θεραπευτικής παρέμβασης.

Σε δηλώσεις του ο καθηγητής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ Στέλιος Σμυρνάκης ανέφερε:

Συζητήσαμε την δυνατότητα να εφαρμόσουμε μία screening μέθοδο που λέγεται R.A.D.A.R. την οποία δημιούργησε ο Γιάννης Ασλανίδης που βοηθάει να εντοπιστεί πιθανή δυσλεξία στα παιδιά του δημοτικού και να προλαμβάνονται έτσι κάποιος μαθησιακές δυσκολίες στο μέλλον. 

Ελπίζουμε να εφαρμόσουμε αυτή τη μέθοδο και να κάνουμε τους ελέγχους σε όλα τα παιδιά της Κρήτης αν είναι δυνατόν. Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά, αναμένουμε να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση για να βοηθηθούν τα παιδιά στην Κρήτη και να αποφύγουμε περαιτέρω μαθησιακές δυσκολίες στο μέλλον». 

Η μέθοδος αυτή είναι πρωτοποριακή και πρόκειται να εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στην Κρήτη. Η μέθοδος, θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο μελέτης που έκανε ο κ. Ασλανίδης για πρώτη φορά στην Ελλάδα, είναι πρωτοποριακή και μας επιτρέπει απολύτως να κάνουμε εντοπισμό της δυσλεξίας με παραμέτρους οι οποίες είναι αντικειμενικές. 

Είναι πρώτη φορά στον κόσμο που γίνεται κάτι τέτοιο και σχεδιάζουμε μια κινητή ομάδα να πηγαίνει από σχολείο σε σχολείο στη Κρήτη και να κάνει έλεγχο στους μαθητές της τρίτης δημοτικού και μετά.

Η μέθοδος συνίσταται στο να καθίσει το παιδί μπροστά από μία οθόνη κομπιούτερ και να διαβάσει δυο κείμενα για περίπου 10 λεπτά. Αυτό είναι όλο, κατά τη διάρκεια του διαβάσματος καταγράφονται οι κινήσεις των οφθαλμών όπως διαβάζει το κείμενο και από κει μετά γίνεται η διάγνωση αν υπάρχει αναγνωστικό πρόβλημα. 

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης από την πλευρά του δήλωσε:

Είχαμε συνάντηση με τον κ. Σμυρνάκη και είναι ιδιαίτερη τιμή για την Περιφέρεια που ένας Κρητικός, διαπρέπει στη Πανεπιστημιακή- Επιστιμονική Κοινότητα του Χάρβαρντ.

Συζητήσαμε για τη συγκεκριμένη μέθοδο αλλά και για άλλα θέματα για την ανάπτυξη στην Κρήτη άλλων επιστημονικών πεδίων πάντα σε συνεργασία με τα Ερευνητικά και Επιστημονικά μας ιδρύματα και την Πολιτεία.

Εμείς ως Περιφέρεια Κρήτης θα προσπαθήσουμε να υπάρχει αυτή η συνεργασία ούτως ώστε να είναι προς όφελος των παιδιών, ευρύτερα των πολιτών της Κρήτης. 

 

ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Πρώτη σε διαγωνισμό χημείας μαθήτρια λυκείου του Ηρακλείου
Πρώτη σε βαθμολογία σε όλη την Ελλάδα, αναδείχθηκε η Μαραυγάκη Βασιλική του 7ου Λυκείου Ηρακλείου στον 32ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Χημείας, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου. Μάλιστα, τρεις από τους...
Πρώτη σε διαγωνισμό χημείας μαθήτρια λυκείου του Ηρακλείου
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Σημαντική ανακάλυψη από το ΙΤΕ για το Αλτσχάιμερ
Σε μία σημαντική ανακάλυψη, όσον αφορά το Αλτσχάιμερ, προχώρησε η ερευνητική ομάδα του ΙΤΕ, σύμφωνα με την οποία έδειξαν ότι η διαδικασία της μιτοφαγίας υπολειτουργεί στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ και ότι η...
Σημαντική ανακάλυψη από το ΙΤΕ για το Αλτσχάιμερ
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Συνέδριο ογκολογίας στο Ηράκλειο
Διήμερο συνέδριο Ογκολογίας διοργανώνεται στο Ηράκλειο στις 1 & 2 Φεβρουαρίου, όπου θα παρεβρεθούν διακεκριμένοι επιστήμονες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ποιες είναι οι θεραπευτικές προσεγγίσεις στον...
Συνέδριο ογκολογίας στο Ηράκλειο
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Νέος διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής ο Β. Χαρμανδάρης
Νέος διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ, εξελέγη ο δρ. Βασίλης Χαρμανδάρης, καθηγητής Παρατηρησιακής Αστροφυσικής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος ΔΕΠ του Ινστιτούτου...
Νέος διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής ο Β. Χαρμανδάρης
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Συνεργασία ΙΤΕ - Πολυτεχνείου Κρήτης κατά της διάβρωσης
Έρευνα σχετικά με την εκτίμηση του ποσοστού εδαφικής διάβρωσης στην Κρήτη, θα διεξάγουν τα δύο κορυφαία ιδρύματα του νησιού. Με τη χρήση τεχνολογιών Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Γεωγραφικών Συστημάτων...
Συνεργασία ΙΤΕ - Πολυτεχνείου Κρήτης κατά της διάβρωσης
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ολοκληρώθηκε η Εβδομάδα Ενημέρωσης για τα Βλαστοκύτταρα
Ολοκληρώθηκε η Εβδομάδα Ενημέρωσης για τα Βλαστοκύτταρα η οποία διοργανώθηκε για 2η συνεχή χρονιά στο Ηράκλειο. Κατά την εκδήλωση συζητήθηκε η παρούσα χρήση των βλαστοκυττάρων και οι μελλοντικές εφαρμογές τους...
Ολοκληρώθηκε η Εβδομάδα Ενημέρωσης για τα Βλαστοκύτταρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας