• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 15.9°C / 20.9°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.6°C / 21.6°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.0°C / 20.5°C
  1 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 18.6°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 16.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.8°C / 21.5°C
  0 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 17.9°C
  2 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.8°C
  3 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 15.7°C / 19.9°C
  2 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  1 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.4°C
  0 BF
  55%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.5°C / 16.7°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  1 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 21.1°C
  1 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.3°C / 21.0°C
  2 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 22.2°C
  1 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  0 BF
  43%

Γυμνάζοντας τη σκέψη με το ΙΤΕ στην Τεχνόπολη της Αθήνας

 • A-
 • A+

Με πρωτότυπες επιστημονικές και τεχνολογικές ιδέες και συλλήψεις για τον άνθρωπο και την καθημερινότητά του (γυμναστική της δημιουργικής σκέψης, παιχνίδι με τα βακτηρίδια κ.ά.) μετέχει το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) στο Φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, το οποίο άνοιξε σήμερα.

Συγκεκριμένα, από το Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, ο ερευνητής Δημήτρης Γραμμένος παρουσιάζει την Γυμναστική της Δημιουργικής Σκέψης, η οποία ασκεί τη φαντασία και τη δημιουργικότητα για να διατηρούνται σε φόρμα και να μην ατονούν με το πέρασμα των χρόνων στους σύγχρονους ανθρώπους που εργάζονται πλέον ή «διασκεδάζουν» αιχμαλωτισμένοι στον υπολογιστή και στο Διαδίκτυο.

Η εν λόγω δραστηριότητα που εντάσσεται στο πεδίο Εργαστήρια για Παιδιά, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «περιλαμβάνει μια σειρά από διασκεδαστικές ασκήσεις που χρησιμοποιούν πολύ απλά υλικά (χαρτί, χαρτοπετσέτες, μπαλόνια, συνδετήρες κ.λπ.) και προπονούν βασικές "μυικές ομάδες" της Δημιουργικής Σκέψης (περιέργεια, φαντασία, ανοιχτομυαλιά, εφευρετικότητα, αντισυμβατικότητα κ.λπ.)».

Η σημαντική αυτή εφαρμογή έχει υλοποιηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης, στο 6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας, στο οποίο συμμετείχαν 250 παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου με εκπαιδευτικούς και γονείς, αλλά και με τη μορφή εξειδικευμένου εργαστηρίου για καθηγητές Πανεπιστημίου, μεταπτυχιακούς φοιτητές και εκπαιδευτικούς στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire και στο FabLearn 2016 στο Πανεπιστήμιο του Stanford.

Φτιάξε το δικό σου βακτηρίδιο

Σε αυτή την ενότητα το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, με τους Δημήτρη Κουτσιούλη και Ειρήνη Στρατιδάκη, θα εγκαταστήσει ένα μικρό ερευνητικό εργαστήριο, στο οποίο οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν εκατομμύρια βακτηρίδια που θα βρίσκονται στον πάγο σε μικροβιοεργοστάσια. Οι επισκέπτες με την καθοδήγηση ομάδας ερευνητών και την παροχή εξειδικευμένων μικροεργαλείων θα δράσουν ως επιστήμονες στην κατεύθυνση μετατροπής των ιδεών τους στο DNA, στο «βιβλίο» που μπορεί να «διαβάσει» το βακτηρίδιο. Απελευθερώνοντας τη φαντασία θα δημιουργήσουν οικολογικά απορρυπαντικά τυριά με μοναδική γεύση, τεστ ανάλυσης αίματος και άλλα ενδιαφέροντα.

Οινογνωσία

Το Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ με τη μεταπτυχιακή φοιτήτρια Νικολέτα Τσαμπανάκη θα παρουσιάσει το σύστημα συστάσεων Le Sommelier, το οποίο αποσκοπεί να βοηθήσει τους ενδιαφερόμενους στην επιλογή ενός η περισσότερων κρασιών στην παραγγελία τους με τον καταλληλότερο συνδυασμό. Το εν λόγω σύστημα έχει τη δυνατότητα να μεταγγίσει τη γνώση που κατέχει ο ειδικός μέσα από αυστηρούς και ελαστικούς κανόνες προτεραιότητας.

Παιχνίδι με τον ήχο

Τέλος, το Εργαστήριο Επεξεργασίας Σήματος, του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ με τους υποψήφιους διδάκτορες Δέσποινα Παυλίδη και Τάσο Αλεξανδρίδη θα παρουσιάσουν ένα σύστημα τρισδιάστατης καταγραφής και αναπαραγωγής ήχου σε πραγματικό χρόνο το (ΙmmACS) που εντοπίζει σε πραγματικό χρόνο το πλήθος και τη θέση των ατόμων που συζητούν. Μπορεί ακόμη να επικεντρώνει στον ομιλητή που επιλέγει κάθε φορά, να ενισχύει ή να χαμηλώνει τη φωνή του κ.ά. Το εν λόγω σύστημα έχει εφαρμογές στο σκέλος της τεχνητής νοημοσύνης και αλλού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ημερίδα για την Οικονομία της Γνώσης στο Ηράκλειο
Ολοκληρωμένη πρόταση για τη χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης της Οικονομίας της Γνώσης παρουσίασε στο Ηράκλειο ο αν. υπουργός Καινοτομίας και Ερευνας, Κώστας...
Ημερίδα για την Οικονομία της Γνώσης στο Ηράκλειο
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Απεικονιστική τεχνολογία κατά του καρκίνου
Η πρωτοποριακή απεικονιστική τεχνολογία μη επεμβατικής και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου της μήτρας που έχει αναπτύξει η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Κώστα Μπάλα, από το Πολυτεχνείο Κρήτης, έχει υιοθετηθεί...
Απεικονιστική τεχνολογία κατά του καρκίνου
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ξαναδιαβάζοντας την αρχαιότητα μέσα από την Τεχνολογία
Με μια δυναμική πρωτοποριακή ερευνητική παρουσία στον διεθνή χώρο, που συμπυκνώνεται μεταξύ άλλων στη συμμετοχή σε περίπου διακόσια προγράμματα έρευνας στη χώρα μας, στις ΗΠΑ, στην Ιταλία, στην Τουρκία, στην...
Ξαναδιαβάζοντας την αρχαιότητα μέσα από την Τεχνολογία
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Προχωρημένα συστήματα πληροφορικής
Ενα όνειρο πολλών χρόνων υλοποιείται με την εγκατάσταση εταιρείας υψηλής τεχνολογίας με διεθνή εμβέλεια στο Ηράκλειο, στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης (ΕΤΕΠ-Κ), για την παραγωγή προϊόντων στην...
Προχωρημένα συστήματα πληροφορικής
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Τα ερευνητικά κέντρα που άλλαξαν τα δεδομένα στην ανάπτυξη
Το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ), με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης, είναι η ναυαρχίδα της ελληνικής επιστήμης και τεχνολογίας, με πολλές παγκόσμιες πρωτιές στο ερευνητικό πεδίο, ανταγωνίζεται ευθέως τα...
Τα ερευνητικά κέντρα που άλλαξαν τα δεδομένα στην ανάπτυξη
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Διόρθωση στο θέμα για το ΙΤΕ Κρήτης και τα νευρικά κύτταρα
Από επιστημονικό θέμα που δημοσιεύσαμε στην έντυπη μορφή της «Εφ.Συν.», δυστυχώς απαλείφθηκαν ονόματα ερευνητών που είχαν σημαντική συμβολή σε μία παγκόσμια αυτή ανακάλυψη.
Διόρθωση στο θέμα για το ΙΤΕ Κρήτης και τα νευρικά κύτταρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας