Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πεζοπορίες στα βουνά της Κρήτης κόντρα στην λεηλασία τους

  • A-
  • A+
Την Κυριακή 5 Ιουλίου, με αφορμή το κάλεσμα σε πανελλαδική κινητοποίηση από πρωτοβουλίες και συλλογικότητες που αγωνίζονται για τα Άγραφα, τα βουνά της Κρήτης γέμισαν κόσμο.

Πολύχρωμοι ορειβάτες, αναρριχητές, σπηλαιολόγοι και μεμονωμένοι φυσιολάτρες, απ΄ την Αράδαινα ως τη Σίτανο, ανέβηκαν σε βουνοκορφές, διέσχισαν φαράγγια, κρεμάστηκαν σε σχοινιά, ένωσαν τις φωνές τους κι έστειλαν μήνυμα πως δε θα δεχτούν την καταστροφή του τόπου τους.

  • Νομός Χανίων → Φαράγγι Αράδαινας (ΕΟΣ Χανίων, τμήμα canyoning & σπηλαιολογίας)
  • Νομός Ρεθύμνου → Κουρταλιώτικο Φαράγγι (ΕΟΣ Χανίων, πεζοπορικό τμήμα) & Ιερό κορυφής Βρύσινα (ΕΟΣ Ρεθύμνου & Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας –ΒΑΠΕ)
  • Νομός Ηρακλείου → Οροπέδιο Βρομονερό (ΦΥΣΗτΗρες) & Κορυφή Κόφινας (ΕΟΣ Μοιρών)
  • Νομός Λασιθίου → Κορυφή Σελένα (ΕΟΣ Λασιθίου) & Σίτανος Σητείας (Οργανωτική Επιτροπή κατά των αιολικών) & Φαράγγι Ρίχτη (ΕΟΣ Ηρακλείου).

Πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των ΦΥΣΗτΗΡων, αψήφισε τη ζέστη και περπάτησε από την Αγ. Ειρήνη Κρουσώνα ως το οροπέδιο Βρομονερό.

«Εκεί, κάτω από τους πρίνους και τα σφεντάμια, ενημερωθήκαμε για τις αλλαγές που φέρνει ο νέος "περιβαλλοντικός" νόμος, για τις επιπτώσεις που έχουν τα επενδυτικά σχέδια της κυβέρνησης στο φυσικό περιβάλλον και τις δραστηριότητες που εξαρτώνται από αυτό, αλλά και για τον αγώνα κατοίκων και φίλων των Αγράφων για τη διάσωση των απάτητων κορυφών τους. Μοιραστήκαμε τις γνώσεις μας, ανταλλάξαμε απόψεις, συζητήσαμε τους προβληματισμούς μας κι ήρθαμε λίγο πιο κοντά», αναφέρεται σε σχετικό κείμενο των ΦΥΣΗτΗΡων.

«Από το νησί της Κρήτης μέχρι τη Μάνη, τον Καβομαλιά, τον Πάρνωνα, την Τήνο, την Αμοργό, την Άνδρο, την Εύβοια, τη Γκιώνα, τα Ακαρνανικά, τα Άγραφα, ολόκληρη την Πίνδο, τη Βασιλίτσα, τη Σκύρο, την Οξυά, το Βέρμιο, τη Σαμοθράκη, τη Ροδόπη και τη Θράκη και όλες τις περιοχές της χώρας που πλήττονται από τα ανεξέλεγκτα επενδυτικά σχέδια της κεντρικής κυβέρνησης και χωρίς τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, στέλνουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους αγωνιστές και δηλώνουμε ότι δεν θα αφήσουμε κανένα επενδυτικό πλάνο να υλοποιηθεί χωρίς να μας βρει μπροστά του», αναφέρει η συλλογικότητα, ευχαριστώντας παράλληλα όσες και όσους συμμετείχαν σε ακόμη μία δράση.

*Η ονομασία Βρομονερό προέρχεται από τις λέξεις βριμόν, που σημαίνει δυνατό, και ιερόν. Λέγεται πως η θεά Δήμητρα είδε τον ήρωα Ιάσονα στις υπώρειες της Ίδης και αφού έσβησε τον έρωτά της γεννήθηκε ο Πλούτος. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η συλλογικότητα, «επιλέξαμε τη συγκεκριμένη τοποθεσία καθώς πρόκειται να πληγεί από την εγκατάσταση συνολικά 18 ανεμογεννητριών στις βόρειες και νότιες κορυφογραμμές της. Εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 και καλύπτεται από ένα από τα πιο παρθένα πρινοδάση της Κρήτης, πλούσιο σε σπάνια ενδημικά είδη μέχρι και στα 1.600μ. υψόμετρο, ενώ φιλοξενεί μεταναστευτικά είδη κι αναπαραγόμενα αρπακτικά πτηνά όπως ο γυπαετός κι ο χρυσαετός».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΦΥΣΗτΗΡες: Πεζοπορία στον Κρουσώνα κατά του αντι-περιβαλλοντικoύ νόμου
Πεζοπορία από τον Κρουσώνα ως το Βρομονερό, οργανώθηκε την Κυριακή από την συλλογικότητα «ΦΥΣΗτΗΡες» με σκοπό την συμμετοχή του κόσμου στην Πανελλήνια διαμαρτυρία για την προστασία της φύσης και ενάντια στον...
ΦΥΣΗτΗΡες: Πεζοπορία στον Κρουσώνα κατά του αντι-περιβαλλοντικoύ νόμου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παγκόσμιο μήνυμα για το Περιβάλλον από την Κνωσό - Νέα διαμαρτυρία στην Κρήτη
Σε νέα συμβολική διαμαρτυρία για την κατάργηση του αντι-περιβαλλοντικού νόμου Χατζηδάκη προχώρησαν το πρωί του Σαββάτου διαδηλωτές στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. 
Παγκόσμιο μήνυμα για το Περιβάλλον από την Κνωσό - Νέα διαμαρτυρία στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΦΥΣΗτήρες: Πεζοπορία στον Ψηλορείτη για την προστασία των βουνών
Πεζοπορία για την προστασία της φύσης και των βουνών διοργανώνει την προσεχή Κυριακή η συλλογικότητα του Ηρακλείου «ΦΥΣΗτήρες».
ΦΥΣΗτήρες: Πεζοπορία στον Ψηλορείτη για την προστασία των βουνών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαδηλώσεις στην Κρήτη για την προστασία του περιβάλλοντος
Διαδηλώσεις και δράσεις με αφορμή παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, διοργανώνουν συλλογικότητες στην Κρήτη.
Διαδηλώσεις στην Κρήτη για την προστασία του περιβάλλοντος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Ποδηλατοδρομία για το περιβάλλον και τις περιοχές NATURA
Ποδηλατοδρομία για το περιβάλλον, την προστασία της φύσης αλλά και για την κατάργηση του αντι-περιβαλλοντικού νόμου, διοργανώνεται την Πέμπτη στο Ηράκλειο.
Ηράκλειο: Ποδηλατοδρομία για το περιβάλλον και τις περιοχές NATURA
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΕΔ Κρήτης: Η επόμενη ημέρα για το περιβάλλον… αντί εορτασμών και επετείων
Το δικό της μήνυμα, το οποίο συνοδεύεται και από μία δέσμη προτάσεων και πρωτοβουλιών, στέλνει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
ΠΕΔ Κρήτης: Η επόμενη ημέρα για το περιβάλλον… αντί εορτασμών και επετείων