Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η ξεχασμένη Κρήνη του Κορώνη Μαγαρά

  • A-
  • A+
Η λειψυδρία ήταν ένα διαχρονικά μείζον πρόβλημα για το Μεγάλο Κάστρο. Το γεγονός μαρτυρούν τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα από την εποχή της Ενετοκρατίας αλλά και μεταγενέστερα κατά την περίοδο της οθωμανικής κατοχής, που σώζονται σε διάφορα σημεία του Ηρακλείου, εντός και εκτός των τειχών.

Ο λόγος για τις κρήνες, βενετσιάνικες και οθωμανικές και εν προκειμένω για την Κρήνη Κορώνη Μαγαρά που βρίσκεται στην ομώνυμη συνοικία της πόλης.

Πρόκειται για ένα μνημείο αρχιτεκτονικής του 17ου αιώνα, που σήμερα έχει αφεθεί έρμαιο της καταλυτικής φθοράς του χρόνου και κινδυνεύει ακόμη και με κατάρρευση.

Ο Μαγαράς του Κορώνη, είναι μία οθωμανική κρήνη σε τετράγωνο σχήμα, με θόλο και καμάρες. Στο ιστορικό παρελθόν της η κρήνη αποτελούσε καταφύγιο για τους διψασμένους οδοιπόρους και τα ζώα τους όταν προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τις πύλες του Χάνδακα ή έφευγαν από την πόλη με προορισμό την ενδοχώρα.

Σήμερα, έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο, με λάσπες, καλάμια και άγρια βλάστηση, ενώ η μούχλα και η υγρασία από τα στάσιμα νερά που συσσωρεύονται στο χαμηλότερο επίπεδό της προοιωνίζουν σοβαρό κίνδυνο ακόμη και για τη στατικότητά της.

Ένα οδοιπορικό στην ξεχασμένη και εγκαταλελειμμένη κρήνη του Κορώνη Μαγαρά πραγματοποίησαν οι "Όψεις του Ηρακλείου" αναδεικνύοντας μέσα από οπτικοακουστικό υλικό το μέγεθος της φθοράς που έχει προκληθεί.

Όπως επισημαίνεται στο σχετικό βίντεο είναι αναγκαία η επέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών,ώστε το μνημείο να αναστηλωθεί, να αποκατασταθεί και να αναδειχθεί.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Ναός 1.100 ετών κινδυνεύει με κατάρρευση
Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση του ναού της Παναγιάς Κεραλιμανιώτισσας ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στο χωριό Καλάμι και στον οικισμό Ψαρή Φοράδα, νότια του νομού Ηρακλείου, κρούει ο Παγκρήτιος Όμιλος...
Ηράκλειο: Ναός 1.100 ετών κινδυνεύει με κατάρρευση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης η «Αρχαία Ελιά Καβουσίου»
H ηλικία του ελαιόδεντρου εκτιμάται στα 3.250 έτη, έχει συνολικό εμβαδόν κόμης 112 τετραγωνικά μέτρα, ύψος περίπου εννέα μέτρα και περίμετρο κορμού (στη βάση του) 21 μέτρα.
Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης η «Αρχαία Ελιά Καβουσίου»
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αποκαλυπτήρια μνημείου των Ρώσων της ειρηνευτικής αποστολής 1897-1909
Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των ενταφιασμένων Ρώσων έγιναν από τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα Αντρεϊ Μασλόβ και τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.
Αποκαλυπτήρια μνημείου των Ρώσων της ειρηνευτικής αποστολής 1897-1909
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξαναζωντανεύει ο Κουλές, το φρούριο στην Αρχαία Απτέρα
Το φρούριο χτίστηκε από τους Οθωμανούς μετά την Κρητική Επανάσταση του 1866, ώστε να έχουν τον έλεγχο της περιοχής του Αποκόρωνα, του περάσματος προς τα Κεραμειά και του λιμανιού της Σούδας.
Ξαναζωντανεύει ο Κουλές, το φρούριο στην Αρχαία Απτέρα
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χανιά: Διατηρητέα μνημεία οι καμινάδες της ΑΒΕΑ
Την απόφαση για τον χαρακτηρισμό ως νεότερο μνημείο του εναπομείναντος συγκροτήματος του παλιού εργοστασίου της ΑΒΕΑ στη Νέα Χώρα Χανίων, πήρε η Αρχαιολογική Υπηρεσία, της οποίας η εισήγηση αφορά το...
Χανιά: Διατηρητέα μνημεία οι καμινάδες της ΑΒΕΑ