Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ηράκλειο: Μαθητές τιμούν τον Σπύρο Μουστακλή

  • A-
  • A+
Το όνομα του αγωνιστή της Δημοκρατίας Σπύρου Μουστακλή πρόκειται να δοθεί στο 43ο Δημοτικό Σχολείο, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το σχολείο βρίσκεται σε οδό που φέρει το όνομα του βασανισθέντος στρατιωτικού και με πρωτοβουλία των δασκάλων η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου συνδυάστηκε με σχετικές εκδηλώσεις μνήμης. 

Στις εκδηλώσεις παραβρίσκεται η σύζυγος του Σπύρου Μουστακλή, Χριστίνα, η οποία μίλησε με τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου για την ιστορία και τα κάλεσε να ερευνούν όλες τις πτυχές της ώστε να διαμορφώνουν άποψη ως αυριανοί πολίτες.

Μαθητές του 43ου δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου συνομιλούν με την Χριστίνα Μουστακλή. 

Η ίδια δέχτηκε να μιλήσει και στην κάμερα για όσα έζησε πλάι στον σύζυγό της, για τη συγνώμη που δεν ζήτησε ποτέ κανείς από την οικογένειά της αλλά και για το πως έζησε ο Σπύρος Μουστακλής τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, όντας ημιπληγικός και χωρίς να μπορεί να μιλήσει εξαιτίας των βασανιστηρίων. 

Ποιος ήταν ο Σπύρος Μουστακλής
 
Ο δημοκράτης ταγματάρχης Σπύρος Μουστακλής, με μακρά αντιστασιακή δράση, συμμετείχε το 1973 στο κίνημα του Ναυτικού κατά της δικτατορίας. Το κίνημα προδόθηκε πριν εκδηλωθεί και ο ίδιος μαζί με άλλους αξιωματικούς συνελήφθη στις 22 Μαΐου 1973. 

Βασανίστηκε σκληρά στα κρατητήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ και υπέστη εγκεφαλικό που του προκάλεσε παράλυση των δεξιών άνω και κάτω άκρων καθώς και απώλεια της ομιλίας του. Επί 47 ημέρες η σύζυγός τους και διεθνείς οργανισμοί αναζητούσαν την τύχη του ενώ οι βασανιστές του τον είχαν μεταφέρει στο νοσοκομείο με άλλο όνομα για να μην αναγνωριστεί. 

Στα γεγονότα του Πολυτεχνείου βρισκόταν νοσηλευόμενος στην Πολυκλινική Αθηνών στην Ομόνοια και η σύζυγός του περιγράφει στην κάμερα πώς βίωσε εκείνες τις στιγμές και τη μεγάλη προσπάθεια που έκανε για να μιλήσει εκείνες τις μέρες. Ο Σπύρος Μουστακλής πέθανε τον Απρίλιο του 1986.      
Μετά το θάνατό του, δόθηκε τιμητικά ο βαθμός του Αντιστράτηγου και το όνομά του στο κέντρο νεοσυλλέκτων του Μεσολογγίου (απ’ όπου και καταγόταν). Προτομή του έχει ανεγερθεί στα πρώην κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ (σήμερα πάρκο Ελευθερίας) στην Αθήνα. 

Η διευθύντρια του 43ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου Χρύσα Περβολαράκη, με την Χριστίνα Μουστακλή, σύζυγο του Σπύρου Μουστακλή. 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: ΜΑΤ εγκλωβίζουν διαδηλωτές στην Πλατεία Λιονταριών
Ένταση επικρατεί στο κέντρο του Ηρακλείου, μετά το τέλος της πορείας για το Πολυτεχνείο. Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν περικυκλώσει περίπου 70 διαδηλωτές μπροστά από την Βασιλική του Αγίου Μάρκου στην πλατεία...
Ηράκλειο: ΜΑΤ εγκλωβίζουν διαδηλωτές στην Πλατεία Λιονταριών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκεντρώσεις στην Κρήτη για την επέτειο του Πολυτεχνείου
Συγκεντρώσεις και πορείες θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο σε όλες τις πόλεις της Κρήτης για την επέτειο των 45 χρόνων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο θα πραγματοποιηθούν δύο...
Συγκεντρώσεις στην Κρήτη για την επέτειο του Πολυτεχνείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Καταγγέλουν τη βία της αστυνομίας στην πορεία για το Πολυτεχνείο
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ηρακλείου κάνει λόγο για απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στην κατάληψη του Ευαγγελισμού ενώ καταδικάζει την κίνηση των ΜΑΤ να αποκλείσουν ομάδα διαδηλωτών στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.
Ηράκλειο: Καταγγέλουν τη βία της αστυνομίας στην πορεία για το Πολυτεχνείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκεντρώσεις και στην Κρήτη για την επέτειο του Πολυτεχνείου
Ένταση σημειώθηκε στα Χανιά όταν έφτασε στην συγκέντρωση το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη των Χανίων - Φοιτητές του ζήτησαν να αποχωρήσουν.
Συγκεντρώσεις και στην Κρήτη για την επέτειο του Πολυτεχνείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντί για ΒΟΑΚ, ηλιοθερμικό πάρκο
Ανακοινώσεις για το μείζον θέμα της οδικής ασφάλειας περίμεναν οι Κρητικοί, αλλά στη ΔΕΘ τούς προέκυψε ενεργειακό έργο προς τέρψιν των επενδυτών για το οποίο η Περιφέρεια Κρήτης έχει πάρει αρνητική θέση.
Αντί για ΒΟΑΚ, ηλιοθερμικό πάρκο