• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.4°C / 18.9°C
  1 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.0°C / 17.2°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.0°C / 16.0°C
  2 BF
  94%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.1°C / 13.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  0 BF
  59%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 16.1°C
  2 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.0°C / 16.0°C
  1 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 17.2°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  0 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  84%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 15.6°C
  2 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.0°C / 17.2°C
  2 BF
  87%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 18.0°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.0°C / 20.0°C
  3 BF
  45%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.2°C / 16.1°C
  1 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 16.1°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  54%
Ο φάρος της Κρήτης
earthobservatory.nasa.gov

Ο φάρος της Κρήτης

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας, ποτέ η Κρήτη δεν υπήρξε απλώς ένας ακόμα τόπος, μια αδιάφορη επαρχία που θα την προσπερνούσε κάποιος με ελαφριά καρδιά.

Πέρα από τη μινωική εποχή, που λίγο πολύ είναι γνωστή η ακτινοβολία της, η Ρώμη επέλεξε την Κρήτη και την πόλη της Γόρτυνας ως πρωτεύουσα της περιφέρειας της Κυρηναϊκής, στο πλάι ολόκληρης Αλεξάνδρειας.

Οι Αραβες πάσχισαν να την κατακτήσουν κι οι Βυζαντινοί λυσσαλέα να την επανακτήσουν. Κορωνίδα της Βενετίας για πάνω από 400 χρόνια, στα χώματά της έλαβε χώρα η μεγαλύτερη πολιορκία της ευρωπαϊκής ιστορίας, καθώς οι Οθωμανοί επί είκοσι ένα συναπτά χρόνια έχυναν αίμα στα τείχη του Χάντακα για να τον κάνουν δικό τους.

Κι έπειτα, πάντοτε οι λεγόμενες μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης είχαν έναν οφθαλμό επάνω στο νησί· για να πατήσουν τελικά επάνω της το πόδι τους στα τέλη του 19ου αιώνα, λίγο πριν ενωθεί με την Ελλάδα.

Και σήμερα η Κρήτη μπορεί να σταθεί φάρος στα σύνορα της Δύσης με την Ανατολή.

Εχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και αρετές που, αν τις αναπτύξει και τις ξεδιπλώσει, θα παγιώσει ρόλο σημαίνοντα στα τεκταινόμενα όλης της Μεσογείου· άλλωστε η γεωστρατηγική της θέση είναι γνωστή κι εμπεδωμένη.

Τα πανεπιστημιακά της ιδρύματα, με όλες τους τις δράσεις (Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου κ.ά.) είναι από τα πιο αξιόλογα και ήδη επιστημονικός πόλος έλξης.

Το φυσικό της κάλλος με την ποικιλομορφία του δίνει την ευκαιρία για πολυμορφία εναλλακτικού τουρισμού.

Η εξωστρέφεια των επιχειρηματιών της δυνητικά την καθιστά επιχειρηματικό κέντρο με ανοίγματα στις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Η αγροτική της παραγωγή ήδη ανοίγει πόρτες παγκοσμίως. Πάνω απ’ όλα, η πολιτιστική της παρακαταθήκη, ο ζωντανός της πολιτισμός κι οι άνθρωποί της· η Κρήτη απ’ άκρη σ’ άκρη είναι μια ζωντανή παράδοση, που ανανεώνεται κι ανθίζει κάθε μέρα.

Δίπλα στα παραπάνω, υπάρχουνε κι οι κίνδυνοι που την προβληματίζουν: οι Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που απειλούν να ερημώσουν τα όρη και την ενδοχώρα της, ο βιομηχανοποιημένος τουρισμός κι η ανεξέλεγκτη επιχειρηματικότητα που σκοπεύει μονάχα στο εφήμερο κέρδος, η παραβατικότητα σ’ όλες τις εκφάνσεις του βίου, οι μονοκαλλιέργειες, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η εξάντληση του υδροφόρου ορίζοντα, η διαχείριση των απορριμμάτων σε όλες τις κλίμακες (από την οικιακή ως την περιφερειακή), ο χωροταξικός σχεδιασμός κι η έλλειψη βασικών έργων υποδομής κ.ά.

Η Κρήτη καλείται να λάβει τα επόμενα χρόνια σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον και τον προσανατολισμό της.

Κι η σωστή κι ενδελεχής ενημέρωση των πολιτών της για όλα τα μεγάλα ζητήματα που ήδη τίθενται επί τάπητος είναι αποφασιστικής σημασίας, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις εκείνες που θα ωφελήσουνε όλους τους Κρητικούς και, τελικά, τον τόπο.

ΑΡΘΡΑ
Η άκρη του νήματος
Εκτός ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων και αποσπασματικών παραδειγμάτων, η Κρήτη δεν φημίζεται για την αθλητική της κουλτούρα, αν εξαιρέσουμε το ποδόσφαιρο. Εκεί τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά·...
Η άκρη του νήματος
ΑΡΘΡΑ
Το παράδοξο
Λέγεται πως στην Ελλάδα είμαστε μυθομανείς και ευκολόπιστοι. Λέγεται επίσης πως στην Κρήτη είμαστε άνθρωποι των άκρων κι έχουμε παραφουσκωμένα τα χαρακτηριστικά του γένους. Αν συνδέσουμε, χαριτολογώντας, αυτά...
Το παράδοξο
ΑΡΘΡΑ
Νεραϊδότοπος
Είναι μερικά μέρη τόσο όμορφα που σε κάνουνε να θες να κλάψεις. Σαν κι ετούτο εδώ που ανακάλυψα, διαβάτης στην Κάντανο της Κρήτης, στρίβοντας τυχαία σε μια διχάλα του δρόμου, κι απόμεινα να στέκομαι και να το...
Νεραϊδότοπος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ναδίρ του ΟΦΗ
Το 2016 βρίσκει τον ΟΦΗ, τον μεγαλύτερο σύλλογο στην Κρήτη, σε δύσκολη καμπή. Με την ΠΑΕ σε διαδικασία εκκαθάρισης, συμμετέχει ως ερασιτεχνικό σωματείο στο πρωτάθλημα της Γ’ εθνικής κατηγορίας φιλοδοξώντας να...
Το ναδίρ του ΟΦΗ
ΑΡΘΡΑ
Να μην προδοθεί ξανά
Σταυροδρόμι πολιτισμών η Κρήτη. Σμίξη και μείξη φυλών και γενεών. Μινωίτες, Δωριείς, Αγαρηνοί, Σαρακηνοί, Βυζαντινοί, Ενετοί, Τούρκοι. Σήμερα όμως πώς είναι η Κρήτη; Τις τελευταίες δεκαετίες αρχίζει η αλλαγή...
Να μην προδοθεί ξανά
ΑΡΘΡΑ
Βουνά για παλιοσίδερα
Τίποτα δεν είναι η Κρήτη δίχως τα βουνά της. Η ψυχή κι η αναπνιά της, η καρδιά κι η μυρωδιά της, η ζωή της όλη είναι τα όρη της. Ορη που γέννησαν θεούς παγκόσμιους κι ανέθρεψαν ανθρώπους ανυπόταχτους, που...
Βουνά για παλιοσίδερα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας