Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.0°C / 13.9°C
  1 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 12.8°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.7°C / 12.2°C
  2 BF
  87%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.7°C / 9.0°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  85%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 12.2°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.6°C / 12.2°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 11.1°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  2 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  1 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  0 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 11.1°C
  1 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 8.9°C / 13.9°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 14.0°C
  1 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.1°C / 8.9°C
  1 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.7°C / 11.1°C
  0 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  1 BF
  96%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  71%
Το παράδοξο

Γραμβούσα, Χανιά

EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Το παράδοξο

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Λέγεται πως στην Ελλάδα είμαστε μυθομανείς και ευκολόπιστοι.

Λέγεται επίσης πως στην Κρήτη είμαστε άνθρωποι των άκρων κι έχουμε παραφουσκωμένα τα χαρακτηριστικά του γένους· και αυτά που φιλάρεσκα ορίζουμε ως προτερήματα και όσα μας προσάψανε, τάχα, για ελαττώματα.

Αν συνδέσουμε, χαριτολογώντας, αυτά τα δύο στερεότυπα, οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι Κρητικοί είμαστε οι πιο ευάλωτοι στη φήμη και τη συνωμοσιολογία.

Ισοπεδωτικά τα στερεότυπα, κι ίσως αυτό να ήθελε να καταδείξει και ο αρχαίος μας προπάππος ο Επιμενίδης με το παράδοξό του.

«Κρῆτες ἀεὶ ψεῦσται» (οι Κρήτες είναι πάντα ψεύτες) έγραψε, κι άντε τώρα εσύ να τον πιστέψεις· αφού ο Επιμενίδης είναι Κρητικός, είναι κι αυτός ψεύτης, άρα λέει ψέματα ότι οι Κρήτες ψεύδονται.

Συνεπώς οι Κρήτες λένε αλήθεια· κι αφού ο Επιμενίδης είναι Κρητικός, λέει κι αυτός αλήθεια πως οι Κρήτες ψεύδονται κ.ο.κ.

Ομως αυτό το υποτιθέμενο συνήθειό μας, το να πιστεύουμε φήμες και διαδόσεις, φαίνεται να καλλιεργείται συστηματικά από κάποιους, με σκόπιμη ανατροφοδότηση προκειμένου να εξυπηρετηθούν κάθε λογής συμφέροντα.

Δύσκολο να τους ξεχωρίσεις τους καλοθελητές με τους ρυθμούς της εποχής και με τον τρόπο που φτάνουν στ’ αυτιά μας οι ειδήσεις, μέσα από μεσάζοντες – αν όχι μεταπράτες.

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» έρχεται και στην Κρήτη να μας απευθυνθεί χωρίς διαμεσολάβηση και εξαρτήσεις.

Με άποψη, μα και πολυφωνία· χωρίς αποκλεισμούς και με ανοιχτές σελίδες για διάλογο κι αντίλογο. Χωρίς καμιά διάθεση να στηριχτεί στον μύθο, στην κολακεία και στη φήμη και να εκμεταλλευτεί χαρακτηριστικά και καταστάσεις για ίδιον όφελος.

Αλλωστε, μοναδικός της εργοδότης είμαστε οι αναγνώστες της και μοναδικό της όφελος η εμπιστοσύνη μας.

Κι εδώ, ξανά, θα έπαιζε με τα στερεότυπα ο Επιμενίδης: Ο συντάκτης ετούτου του κειμένου είναι Κρητικός, άρα ψεύτης, οπότε όσα γράφει παραπάνω τα φαντάστηκε.

Αφού, λοιπόν, εν γένει είμαστε ευκολόπιστοι, θα τον πιστέψουμε και θα θεωρήσουμε πως η εφημερίδα γράφει αλήθειες.

Αρα ο συντάκτης γράφει αλήθειες, οπότε έχει δίκιο που μας λέει ότι είμαστε μυθομανείς και συνεπώς είναι κι αυτός, άρα πρέπει ν’ αμφιβάλλουμε για τα λεγόμενά του και πάει λέγοντας.

Το καλύτερο, λοιπόν, που έχουμε να κάνουμε για να μην μπλέξουμε σ’ αυτό το γαϊτανάκι, είναι να σχηματίσουμε άποψη μονάχοι μας, ως αναγνώστες.

Δόξα τω Θεώ, από μυαλό δεν πάσχουμε και κανενός τις νουθεσίες δεν έχουμε ανάγκη.

Αλλωστε, στον χαρακτήρα μας είναι και η φιλοξενία και πάντα το συνηθίζαμε στην Κρήτη να βάζουμε στο σπίτι μας όποιον μας μίλαγε σταράτα, χωρίς ιδιοτέλεια και δίχως καμιά διάθεση να μας εξαπατήσει.

ΑΡΘΡΑ
Η άκρη του νήματος
Εκτός ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων και αποσπασματικών παραδειγμάτων, η Κρήτη δεν φημίζεται για την αθλητική της κουλτούρα, αν εξαιρέσουμε το ποδόσφαιρο. Εκεί τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά·...
Η άκρη του νήματος
ΑΡΘΡΑ
Ο φάρος της Κρήτης
Σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας, ποτέ η Κρήτη δεν υπήρξε απλώς ένας ακόμα τόπος, μια αδιάφορη επαρχία που θα την προσπερνούσε κάποιος με ελαφριά καρδιά. Και σήμερα μπορεί να σταθεί φάρος στα σύνορα της Δύσης...
Ο φάρος της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ναδίρ του ΟΦΗ
Το 2016 βρίσκει τον ΟΦΗ, τον μεγαλύτερο σύλλογο στην Κρήτη, σε δύσκολη καμπή. Με την ΠΑΕ σε διαδικασία εκκαθάρισης, συμμετέχει ως ερασιτεχνικό σωματείο στο πρωτάθλημα της Γ’ εθνικής κατηγορίας φιλοδοξώντας να...
Το ναδίρ του ΟΦΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μας εύχονται με μαντινάδες
Ευχές για τα εγκαίνια των γραφείων της «Εφημερίδας των Συντακτών» στο Ηράκλειο. Εκπρόσωποι της πολιτικής στέλνουν από μια μαντινάδα για το καλωσόρισμα της «Εφ.Συν.» στο νησί. Τα εγκαίνια συνδυάστηκαν με τη...
Μας εύχονται με μαντινάδες
ΑΡΘΡΑ
Να μην προδοθεί ξανά
Σταυροδρόμι πολιτισμών η Κρήτη. Σμίξη και μείξη φυλών και γενεών. Μινωίτες, Δωριείς, Αγαρηνοί, Σαρακηνοί, Βυζαντινοί, Ενετοί, Τούρκοι. Σήμερα όμως πώς είναι η Κρήτη; Τις τελευταίες δεκαετίες αρχίζει η αλλαγή...
Να μην προδοθεί ξανά
ΑΡΘΡΑ
Φώτης Καφάτος
Για το επιστημονικό και παιδαγωγικό έργο του Φώτη Καφάτου, καθώς και για την κολοσσιαία του πνευματική κληρονομιά θα βρεθούνε άλλοι να τα γράψουνε καλύτερα από εμένα. Μονάχα ένα ταπεινό «ευχαριστώ»· που...
Φώτης Καφάτος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας