• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 9.1°C
  2 BF
  95%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.1°C / 7.3°C
  3 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.2°C / 9.0°C
  2 BF
  90%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 3.3°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 7.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 4.9°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  1 BF
  97%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 13.8°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  3 BF
  95%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.4°C / 11.7°C
  2 BF
  80%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  3°C 2.9°C / 4.0°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.5°C / 7.3°C
  1 BF
  87%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 8.2°C
  0 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  1 BF
  91%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 5.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  1 BF
  99%

Ενα σχολείο που κλείνει

 • A-
 • A+
Είναι μια είδηση αυτή. Από εκείνες που δεν έπαιξαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Αναστέλλεται – λέει – για ένα χρόνο η λειτουργία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βουτών. Ο αριθμός των μαθητών του σχολείου βλέπετε είναι πολύ μικρότερος από τον ελάχιστο αριθμό που προβλέπει ο νόμος για τη λειτουργία ενός σχολείου. Έτσι η αρμόδια υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στην εφαρμογή του νόμου. 

Η κοινωνία των Βουτών αντιδρά. Η τοπική κοινότητα, ο πολιτιστικός σύλλογος, η ενορία και όλοι οι κάτοικοι λυπούνται πολύ γι’ αυτή τη δυσμενή εξέλιξη.

Στενοχωριούμαι κι εγώ. Απ΄ αυτό το σχολείο ξεκίνησα την πορεία μου. Γεμάτος από ωραίες αναμνήσεις της παιδικής μου ηλικίας, δεν θέλω το σχολείο μου να έχει την τύχη άλλων σχολείων της ενδοχώρας της Κρήτης, που έπεσαν θύματα της αστυφιλίας και της ερήμωσης. Οι Βούτες άλλωστε δεν είναι ένα οποιοδήποτε χωριό. Προάστιο του Ηρακλείου είναι. Έδρα του Πανεπιστημίου, του ΙΤΕ, του ΠΑΓΝΗ. Μοιάζει οξύμωρο συνεπώς το δυσμενές αυτό γεγονός. Λογικά θα έπρεπε να ανοίγουν σχολεία εκεί, αντί να κλείνουν. Κι όμως! 

Οι Βούτες επίσης είναι ιστορικό χωριό. Είναι το μοναδικό χωριό της χώρας που αντιστάθηκε γενναία στη χούντα των συνταγματαρχών, ψηφίζοντας ΟΧΙ και στα δύο δημοψηφίσματα. Στις αίθουσες εκείνου του σχολείου πραγματοποιήθηκαν οι ιστορικές αυτές ψηφοφορίες. Ίσως αυτός ο λόγος να είναι και ο πιο σημαντικός, που επιβάλλει την υποχρέωση της δημοκρατικής μας πολιτείας, να αναζητήσει λύσεις προς την αναζωογόνηση του σχολείου αντί του κλεισίματος. Η εκπαίδευση άλλωστε δεν είναι μόνο γλώσσα, μαθηματικά, ιστορία κ.α. μαθήματα. Είναι και η δημοκρατία. Και το σχολειό αυτό μπορεί να θεωρηθεί και ως ο ναός της. Μπορεί ή και πρέπει να θεωρηθεί ως μνημείο δημοκρατίας, ικανό να μπάσει τους μικρούς μαθητές όλου του νομού Ηρακλείου στη λογική της ελευθερίας και της αντίστασης σε κάθε μορφή καταπίεσης. Πρέπει όμως να λειτουργεί. Οι κάτοικοι των Βουτών είναι πραγματικοί δημοκράτες αλλά και σεμνοί άνθρωποι. Εκδήλωσαν τότε τα δημοκρατικά τους αισθήματα, έγιναν παράδειγμα αντίστασης στην καταπίεση, έγραψαν μια ιστορική σελίδα που ξεπέρασε κατά πολύ τα στενά όρια της κοινότητάς τους, αλλά δεν ζήτησαν δάφνες. Αντί να επιβραβεύονται φαίνεται να τιμωρούνται! 

Ο κάθε καλοπροαίρετος πολίτης που μαθαίνει αυτό το γεγονός μπορεί να διερωτάται. Καλά, τόσους λίγους μαθητές διαθέτουν οι Βούτες; Οι σημερινοί κάτοικοι του χωριού δεν μπορούν να συντηρήσουν τη λειτουργία του σχολείου τους; Μπορούν είναι η απάντηση. Το χωριό διαθέτει ικανό αριθμό μαθητών για να λειτουργήσει το σχολειό έστω και διθέσιο, όπως από πολύ παλιά. Ο κάθε γονιός όμως επιδιώκει το καλύτερο για τα παιδιά του. Είχε λοιπόν να διαλέξει ανάμεσα στο ιστορικό μεν αλλά μονοθέσιο σχολειό του χωριού και στο πολυθέσιο 2ο δημοτικό που ιδρύθηκε στο ΠΑΓΝΗ, προκειμένου να στεγάσει τα παιδιά των εργαζομένων του νοσοκομείου.

Διάλεξε επομένως το 2ο. Την ίδια επιλογή έκαμαν κι άλλοι γονείς πέραν των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ. Στην πάροδο του χρόνου το σχολείο αυτό επεκτάθηκε τόσο που σήμερα είναι υπεράριθμο. Έτσι έχουμε το οξύμωρο στο μεν ένα σχολείο (2ο) οι μαθητές να στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον στο δε άλλο (1ο) να αδρανοποιούνται υπάρχουσες υποδομές τόσο σε αίθουσες όσο και σε περιβάλλοντα χώρο. Δεν είμαι εκπαιδευτικός, αλλά φαντάζομαι πως αυτή η κατάσταση δεν είναι η καταλληλότερη για τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Αν οι γονείς είχαν τη δυνατότητα να διαλέξουν ανάμεσα σε δυο ισότιμα σχολεία (πολυθέσια και τα δύο), τότε είμαι σίγουρος πως θα μοίραζαν τα παιδιά τους. Ο χώρος άλλωστε του 1ου σχολείου είναι απείρως καλύτερος από τον άλλο του 2ου, η δε απόσταση των δύο σχολείων είναι πολύ μικρή. Έτσι θα υπηρετούσαν τις ανάγκες των παιδιών και θα διευκόλυναν αφάνταστα τους δασκάλους (προτιμώ πολύ τη λέξη “δάσκαλος” από “εκπαιδευτικός”).  

Η σωστή εκπαιδευτική πολιτική συνεπώς στην προκειμένη περίπτωση θα επεδίωκε την αποσυμφόρηση του 2ου σχολείου, την πλήρη αξιοποίηση των υπαρχουσών υποδομών του 1ου και τη δημιουργία καινούργιων στο βαθμό της αναγκαιότητας και της προοπτικής (υπάρχει άπλετος χώρος). Σχετικές προσπάθειες της τοπικής κοινότητας προς αυτήν την κατεύθυνση έπεσαν στο κενό, ο δε Δήμος Ηρακλείου δεν δείχνει μέχρι στιγμής την απαιτούμενη ευαισθησία. Ελπίζω ν΄ αλλάξει στάση. Έτσι φτάσαμε δυστυχώς στην εύκολη μεν, εντελώς άστοχη όμως λύση, της διακοπής λειτουργίας του 1ου. Η επίκληση του νόμου είναι κατανοητή για τους υπηρεσιακούς, όχι όμως για τους πολιτικούς (κυβέρνηση και δήμο). Για τους δεύτερους η επίκληση του νόμου είναι δικαιολογία.  

Οι κάτοικοι των Βουτών θα κάμουν ό,τι χρειάζεται. Δεν επιλέγουν προς το παρόν τη συνήθη μέθοδο ακτιβίστικου τύπου αντιδράσεων αλλά την άλλη της συνεννόησης και συνεργασίας προς όφελος πριν όλ’ όλα των παιδιών και της καλώς νοούμενης εκπαιδευτικής διαδικασίας στα πλαίσια μιας δημοκρατικής πολιτείας.

Περιμένουν όμως και την ανάλογη ανταπόκριση της υπεύθυνης πολιτείας.   

* Ο Κώστας Καμπιτάκης είναι πρώην δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΡΘΡΑ
Η μεγάλη καταστροφή της Άγνου
Στο πλαίσιο κατασκευής του νέου διεθνούς αερολιμένα στο Καστέλλι, το φαράγγι της Αγνου θα καταστραφεί. Το σχέδιο χάραξης του δρόμου, που θα συνδέει το νέο αεροδρόμιο με τον βόρειο οδικό άξονα τής Κρήτης,...
Η μεγάλη καταστροφή της Άγνου
ΑΡΘΡΑ
Φιλελεύθεροι κατά το δοκούν
Λίγες μέρες μετά την ψήφιση του νόμου 4530 από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, η εταιρεία διέκοψε κάθε δραστηριότητά της εντός της ελληνικής...
Φιλελεύθεροι κατά το δοκούν
ΑΡΘΡΑ
Υβριδικό Αμαρίου: Αιδώς Αργείοι
Τι κακό ήταν και αυτό; Κοντέψαμε να τρελαθούμε. Τι γίνεται ρε παιδιά; Μήπως δεν διαβάσαμε καλά; Μήπως έχουμε αχρωματοψία και βλέπουμε το πράσινο σαν κόκκινο; Μήπως το «μπλόκαρε» σημαίνει «ξεμπλόκαρε»; Μήπως...
Υβριδικό Αμαρίου: Αιδώς Αργείοι
ΑΡΘΡΑ
Δεκαέξι χρόνια πάρτυ στον ΧΥΤΑ, με τον λογαριασμό στα υποζύγια
Από το 2006, που άρχισαν να πηγαίνουν τα ΣΑ στο ΧΥΤΑ Αμαρίου επέβαλαν κόστη υπερδιπλάσια των πραγματικών. Ένα εκατομμύριο και αργότερα 1,2. Για τα σκουπίδια πληρώναμε, Ξενοδοχείο (Πάνακρον) ξεφύτρωνε. Να...
Δεκαέξι χρόνια πάρτυ στον ΧΥΤΑ, με τον λογαριασμό στα υποζύγια
ΑΡΘΡΑ
Πως (δεν) προστατεύονται οι γεώτοποι
Την Κυριακή, 15 Μαΐου, 1500 ντόπιοι και αλλοδαποί κάτοικοι της Κρήτης ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Κίνησης για τη Σωτηρία του Παλίγκρεμνου, συμμετείχαν σε κινητοποίηση για να αποτραπεί η κατασκευή...
Πως (δεν) προστατεύονται οι γεώτοποι
ΑΡΘΡΑ
Ιεράπετρα: Η σημασία του βραβείου Ευρωπαϊκής Αρχαιολογικής Κληρονομιάς
Η Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας μοιράζεται ορισμένες σκέψεις με τις άλλες συλλογικότητες υπεράσπισης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας.
Ιεράπετρα: Η σημασία του βραβείου Ευρωπαϊκής Αρχαιολογικής Κληρονομιάς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας