• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.2°C / 33.0°C
  4 BF
  13%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.0°C / 33.8°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.0°C / 36.5°C
  3 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 30.9°C / 32.9°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  25%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.7°C / 36.2°C
  2 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 32.6°C
  3 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  3 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 31.0°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.9°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.1°C / 27.4°C
  5 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.9°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  4 BF
  38%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.3°C / 32.9°C
  4 BF
  31%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 32.2°C
  3 BF
  23%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  4 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.1°C / 32.0°C
  4 BF
  10%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.3°C / 29.4°C
  3 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 27.8°C / 34.4°C
  4 BF
  37%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  1 BF
  44%

Η φωτογραφία είναι από την πορεία αλληλεγγύης στην κατάληψη Rosa Nera το Σάββατο 12.09.2020, μία εβδομάδα μετά την εκκένωσή της.

Δίκη Rosa Nera: Γιατί είμαι μάρτυρας υπεράσπισης στην δίκη των «16»

 • A-
 • A+
Οι καταλήψεις δεν είναι γραμμικές, είναι χαοτικά συστήματα συνύπαρξης και σύγκρουσης σχέσεων και ιδεών που μπορούν να παρατηρηθούν -και μόνο εν μέρει, φιλτραρισμένες από την υποκειμενικότητα όσων ανθρώπων τις συνδιαμορφώνουν σε πραγματικό χρόνο- από μέσα, κάθε εξωτερική παρατήρησή τους είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Στα πενήντα έξι χρόνια της ζωής μου υπάρχει ένα χρονικό διάστημα δύο χρόνων και δυόμιση περίπου μηνών που χαρακτηρίζω εξαιρετικό, με κάθε σημασία που μπορεί να αποδοθεί στη συγκεκριμένη λέξη. Αρχίζει στα μέσα Ιουνίου του 2018 και διακόπτεται -απότομα και ανολοκλήρωτο- στις 5 Σεπτεμβρίου του 2020. Οκτακόσιες δεκατέσσερις μέρες διαμονής σε ένα κτίριο που παραμένει δομικά και ουσιαστικά το ίδιο, ενώ τα ονόματα του, οι άνθρωποι, αλλά και οι τρόποι που το χρησιμοποιούν αλλάζουν μέσα στο χρόνο. Ίσως αυτός να είναι ο πιο επαρκής λόγος που το καθιστά μνημείο. Αυτή η τεράστια γκάμα πράξεων, σκέψεων, ονείρων και επιδιώξεων που επέτρεψε να αναπτυχθούν εντός του, ριζωμένο σε ένα υπέδαφος μόνιμης ανθρώπινης κατοίκησης χιλιάδων χρόνων.

Κλείνω αυτή την εισαγωγή με μια διαπίστωση: Τα πιο όμορφα όνειρα της μέχρι σήμερα ζωής μου τα έχω δει κάποιες από αυτές τις οκτακόσιες δεκατέσσερις νύχτες.

Ο πρώτος λόγος που είμαι μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη της 2ας Φεβρουαρίου είναι ηθικός. Αν δεν είχα ξενοκοιμηθεί το βράδυ της 4ης Σεπτεμβρίου 2020 θα ήμουν κατηγορούμενος. Ο δεύτερος είναι πρακτικός. Γνωρίζω όλους τους ανθρώπους που θα καθίσουν στο εδώλιο, έχω ζήσει μαζί τους. Όμως ο τρίτος είναι ο πιο σημαντικός, αφού πιστεύω ότι οι καταλήψεις είναι ο αναπνευστήρας μιας διασωληνωμένης κοινωνίας. Αναγνωρίζω πόσο προκλητική μπορεί να θεωρηθεί αυτή η φράση κι έτσι θα προσπαθήσω να την κάνω όσο πιο λιανά μπορώ.

Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους συλλογικούς μας θεσμούς -από τις οργανωμένες θρησκείες και τα έθνη-κράτη μέχρι τις πολυεθνικές εταιρείες και τα μικρομάγαζα που φιλάρεσκα επιδεικνύουν το έτος ίδρυσής τους- οι οποίοι μόνιμα επενδύονται με ένα πλαστό μανδύα αιωνιότητας, οι καταλήψεις δεν είναι μόνο εξ ορισμού εφήμερες, αλλά έχουν επιπλεον την επίγνωση ότι είναι εφήμερες. Κι αυτή η επίγνωση τις κάνει να λειτουργούν σε ένα διαφορετικό χωροχρόνο από το περιβάλλον τους, σε έναν συμπυκνωμένο ενεστώτα. Σε έναν χωροχρόνο όπου η κάθε στιγμή γεμίζει και κάθε συλλογική ανάγκη ή επιθυμία οφείλει να εμφανίζεται στο παρόν, χωρίς να πρέπει απαραίτητα και να ικανοποιείται. Οι καταλήψεις δεν είναι γραμμικές, είναι χαοτικά συστήματα συνύπαρξης και σύγκρουσης σχέσεων και ιδεών που μπορούν να παρατηρηθούν -και μόνο εν μέρει, φιλτραρισμένες από την υποκειμενικότητα όσων ανθρώπων τις συνδιαμορφώνουν σε πραγματικό χρόνο- από μέσα, κάθε εξωτερική παρατήρησή τους είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Με δυο λόγια, μια κατάληψη μπορεί μόνο να βιώνεται κι αυτή ακριβώς είναι ταυτόχρονα η δύναμη και η απόλαυση της.

Σε αντίθεση με ό,τι γενικά προωθείται -κύρια από τις εξουσιαστικές δομές και τα ΜΜΕ- μια κατάληψη αφουγκράζεται το κοινωνικό της περιβάλλον πολύ περισσότερο από ότι το περιβάλλον της αφουγκράζεται αυτήν. Δεν είναι καθόλου παράλογο, αν κάτσεις να το σκεφτείς. Είναι θέμα επιβίωσης για ένα εγχείρημα που βασίζεται στην αυτόβουλη και οριζόντια συμμετοχή των ανθρώπων -η οποία μπορεί ανα πάσα στιγμή να αναιρεθεί- ενώ ταυτόχρονα βάλλεται διαρκώς από τον κόσμο του εμπορεύματος. Πράγμα που ίσως ξεκαθαρίζει λίγο τι μπορεί να σημαίνει το σύνθημα “οι καταλήψεις δεν είναι τα ντουβάρια”.

Επίσης αντίθετα με ό,τι μπορεί να αποτελεί μια κατασκευασμένη “γενική εντύπωση” οι καταλήψεις είναι πολύ πιο ανοιχτές στη διαφορετικότητα από τον πληθυσμό που τις περιβάλλει. Συνήθως όμως είναι επιλογή τους να εξαντλούν τη διαθέσιμη ανοχή τους εκεί που πραγματικά χρειάζεται, δηλαδή στα καταπιεσμένα κομμάτια της κοινωνίας, αντί να είναι “φιλικές προς τα πάντα”. Σε ένα πεδίο όπου το μοίρασμα αποτελεί την σημαντικότερη κινητήρια δύναμη, η δυσκολία που μπορεί να συναντήσει κάποιο πρόσωπο εθισμένο στην ιδιώτευση και την ανάθεση να λειτουργήσει μέσα σε ένα χώρο όπου έχουν αλλάξει δραματικά τα αυτονόητα, θέλει δουλειά και από την δική του πλευρά.

Κάθε κατάληψη πληρώνει ένα “κοινωνικό ενοίκιο” κάθε μέρα σε εργατοώρες που αν αμοίβονταν -ακόμα και με τον πιο υποτιμημένο βασικό μισθό- θα επέτρεπαν στα μέλη της να ζουν άνετα ως ιδιώτες. Αυτό το κοινωνικό ενοίκιο είναι μια σύνθεση του λόγου της, των δράσεων της, των διαδικασιών που ακολουθεί, των χρήσεων που απελευθερώνει, των πόρων που βρίσκει για να αντικαταστήσει το χρήμα, των κοινών τόπων που δημιουργεί. Κάθε κατάληψη έχει το μοναδικό της ίχνος, ένα ίχνος ανάλογο -και το ίδιο εφήμερο- με το δακτυλικό αποτύπωμα ενός προσώπου.

Κάθε αντίρρηση στα παραπάνω, κάθε άλλη ματιά δεν είναι  απλώς καλοδεχούμενη, αλλά σημαντική. Τα λέμε αύριο στην Πλατεία Ελευθερίας...

*Ο Παναγιώτης Κούστας είναι εργαζόμενος στην εστίαση, μεταφραστής και συγγραφέας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δικάζονται οι δύο μετανάστες που συνελήφθησαν στην εκκένωση της Rosa Nera
Στις 13 Απριλίου αναμένεται να διεξαχθεί η δίκη δύο μεταναστών οι οποίοι ήταν ανάμεσα στους 16 συλληφθέντες όταν έγινε η επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης Rosa Nera, τον Σεπτέμβριο του 2020.
Δικάζονται οι δύο μετανάστες που συνελήφθησαν στην εκκένωση της Rosa Nera
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Αυστηρά μέτρα στη δίκη της Rosa Nera - Ανακοίνωση του ΜέΡΑ25
Αυστηρά είναι τα μέτρα ασφαλείας στα Δικαστήρια των Χανίων με αφορμή την έναρξη της δίκης των 16 ατόμων που συνελήφθησαν στις 5 Σεπτεμβρίου του 2020 κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εκκένωσης της κατάληψης της...
Χανιά: Αυστηρά μέτρα στη δίκη της Rosa Nera - Ανακοίνωση του ΜέΡΑ25
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δικάζονται τα κινήματα και η ιστορία των Χανίων
Σε δίκη 16 συλληφθέντες από την κατάληψη Rosa Nera ● Σε εξέλιξη η προσπάθεια ξενοδοχοποίησης του λόφου Καστέλι με διαχρονική μέριμνα του Κυριάκου Μητσοτάκη ● Κάλεσμα αλληλεγγύης σήμερα στις 9 π.μ. στην πλατεία...
Δικάζονται τα κινήματα και η ιστορία των Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Ξεκινά η δίκη ατόμων που συμμετείχαν στην κατάληψη της Rosa Nera
Κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης υπέρ των ατόμων που διώκονται για τη συμμετοχή τους στην κατάληψη της Rosa Nera στον λόφο Καστέλι στα Χανιά, απευθύνει η Συνέλευση Αυτοδιαχείρισης στο Λόφο Καστέλι και τα...
Χανιά: Ξεκινά η δίκη ατόμων που συμμετείχαν στην κατάληψη της Rosa Nera
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα του Πολυτεχνείου Κρήτης κατά της Rosa Nera
Στο μονομελές Ειρηνοδικείο Χανίων εκδικάστηκε σήμερα η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει το Πολυτεχνείο Κρήτης, η Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Ιδρύματος και η μισθώτρια...
Εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα του Πολυτεχνείου Κρήτης κατά της Rosa Nera
ΑΡΘΡΑ
Οι 3 προ(σ)κλήσεις της απελευθερωμένης αυλής ή πώς ξύπνησα από το άρωμα της Καλέντουλας
Απελευθερώθηκε ο λόφος Καστέλι και, σαν ξόρκι, ο ήλιος των Χανίων διέσχισε τον Ατλαντικό και φώτισε τις Καλέντουλες της νότιας πολιτείας του Μεξικού.
Οι 3 προ(σ)κλήσεις της απελευθερωμένης αυλής ή πώς ξύπνησα από το άρωμα της Καλέντουλας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας