• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.8°C / 5.8°C
  0 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -2.4°C / 3.1°C
  0 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.0°C / 5.7°C
  0 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -5°C -5.1°C / 0.3°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  0 BF
  86%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -2.6°C / 2.7°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -4.6°C / -0.9°C
  2 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.4°C / 3.6°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.3°C / 6.4°C
  3 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.2°C / 10.0°C
  3 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  3 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -1.8°C / -1.5°C
  1 BF
  74%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -1.5°C / 2.3°C
  1 BF
  82%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 2.8°C / 7.8°C
  2 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 6.0°C
  1 BF
  80%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 3.3°C / 3.3°C
  0 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -1.8°C / 3.2°C
  1 BF
  69%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  2 BF
  78%

Το δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου.

Οι εκλογές στον Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου αφορούν την κοινωνία

 • A-
 • A+
Οι επερχόμενες εκλογές της 28ης Νοεμβρίου για την ανάδειξη του νέου ΔΣ για το Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου είναι από τις πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών. Οι δικηγόροι καλούμαστε να αναδείξουμε τα πρόσωπα που θα μας εκπροσωπήσουν για θέματα που άπτονται στον κλάδο δικηγορίας και δικαιοσύνης μέσα σε μια εποχή δύσκολη και απαιτητική τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά.

Κι αυτό γιατί μετά τα μνημόνια και το κλείσιμο του κλάδου μετά την πανδημία η δικηγορία έχει δεχτεί σημαντικά πλήγματα κυρίως στη μικρή και μεσαία δικηγορία, που αποτελεί τη συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου, αλλά και ελπιδοφόρα, διότι, ίσως για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες, αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι τίποτα δεν έχουμε να περιμένουμε από φθαρμένα πρόσωπα.

Η αφαίρεση ολοένα και μεγαλύτερων τμημάτων δικηγορικής ύλης (συμβόλαια, εταιρικά καταστατικά, διαζύγια κλπ), η βίαιη εισαγωγή του θεσμού της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, που συνιστά ακόμη ένα αποτρεπτικό παράγοντα, με την επιπλέον δαπάνη που συνεπάγεται, για την προσφυγή των εντολέων μας στη Δικαιοσύνη και η γραφειοκρατικοποίηση της δικηγορίας μέσω των νέων κωδίκων από το 2015 και μετά, που αφ’ ενός είναι «κομμένοι και ραμμένοι» στα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών, αφ’ ετέρου απευθύνονται σε μεγάλα οργανωμένα δικηγορικά γραφεία.

Η εισαγωγή νομοθεσίας «εκτάκτου κοινωνικής ανάγκης» (νόμοι για υπαίθριες συναθροίσεις, εργατικοί νόμοι κλπ) καθιστούν το λειτούργημα του δικηγόρου ως το μόνο οδηγό μέσα σε αυτό το νέο κοινωνικό καθεστώς που τον καλούν να εναρμονιστεί με τα νέα δεδομένα και να υψώσει το ανάστημα του για τις αδικίες και τις ανισότητες που προκαλούνται. Η  μετατροπή του φορολογικού και ασφαλιστικού με την ουσιαστική διάλυση του Ταμείου Νομικών και την κεφαλαιοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, αυξάνει δραματικά τις ασφαλιστικές μας υποχρεώσεις ενώ θα δώσει πολύ χειρότερες συντάξεις από τις σημερινές, που κι αυτές πολύ απέχουν από το να χαρακτηριστούν αξιοπρεπείς. Η ανάγκη για την κάλυψη των ελλιπών κτιριακών υποδομών που για χρόνια παραμένουν μετέωρες αποτελούν πληγή για το κύρος και την καλύτερη απονομή της δικαιοσύνης. Τέλος, η αυξανόμενη αστυνομική βία και αυθαιρεσία καθιστούν την ανάγκη για ουσιαστικές τομές στο χώρο της δικαιοσύνης και της ασφάλειας των πολιτών.   

Όσον αφορά το καθεστώς για τους νέους δικηγόρους, με την εφαρμογή των μνημονίων, η άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος έχει καταστεί δυσκολότερη για το μεγάλο κομμάτι των δικηγόρων που επιλέγουν είτε το άνοιγμα ενός γραφείου είτε την παροχή εργασίας σε άλλους δικηγόρους. Η αύξηση των εξόδων (φορολογίας, ΦΠΑ 24% και ασφαλιστικών εισφορών) έχει φέρει σε δύσκολη θέση πολλές δεκάδες δικηγόρων, ενώ ο νέος δικηγόρος επιλέγει κυρίως τον δρόμο της έμμισθης δικηγορίας, λόγω αδυναμίας να ανταποκριθεί στα αυξημένα τρέχοντα έξοδα. Μιας έμμισθης δικηγορίας που χαρακτηρίζεται από την «έλλειψη» κανόνων και συγκεκριμένα από τα μη οριοθετημένα ωράρια, μη προσδιορισμένο αντικείμενο εργασίας (ο ασκούμενος και ο νέος δικηγόρος αναλαμβάνουν τη «χαμαλοδουλειά» της κατάθεσης δικογράφων ή και της πληρωμής λογαριασμών κ.ά.), ενώ η αμοιβή βασίζεται στη «συμφωνία» μεταξύ του δικηγόρου-εργοδότη και του έμμισθου. Τέλος, η διακοπή της σχέσης εργασίας δε συνεπάγεται και την καταβολή αποζημίωσης απόλυσης, αλλά ονομάζεται «διακοπή συνεργασίας». Στις δε πρόσφατες καραντίνες, υπήρξαν δικηγορικά γραφεία που προχώρησαν σε «αναστολή» των συνεργασιών χωρίς την καταβολή μισθού ή αποζημίωσης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, εμείς οι δικηγόροι με τις επερχόμενες εκλογές, καλούμαστε να επιλέξουμε τα πρόσωπα που θα τους εμπιστευτούμε τις αγωνίες και τις ελπίδες μας για καλύτερες εργασιακές συνθήκες και βελτιωμένες συνθήκες απονομής δικαιοσύνης. Ο αντίκτυπος των εκλογών δεν είναι αμιγώς συνδικαλιστικός και δεν αφορά μόνο τον κλάδο αλλά και την κοινωνία ολόκληρη. Γιατί η απονομή δικαιοσύνης είναι ύψιστο κοινωνικό και δημοκρατικό αγαθό. Θέλουμε μια καλύτερη δικαιοσύνη με τους λειτουργούς της να στέκονται στο ύψος τους, αξιοπρεπείς και αδέκαστοι, ώστε να ασκούν τα καθήκοντα τους ανεπηρέαστα με υψηλό αίσθημα ευθύνης και φρονήματος.

Επειδή, καλύτερες συνθήκες εργασίας για όλους τους λειτουργούς του τομέα της δικαιοσύνης οδηγούν σε κατάσταση αίσθησης εμπεδωμένης ασφάλειας και εναρμόνισης με τις αρχές του δικαίου και ηθικού για όλη την δημοκρατική κοινωνία.

* Ο Ιωάννης Θ. Θέμελης είναι δικηγόρος, υποψήφιος για τις εκλογές ανάδειξης του νέου ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου. 
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρέμβαση της Δικηγορικής Συσπείρωσης για τις κάμερες στα Δικαστήρια Ηρακλείου
Την αντίθεσή της στην εγκατάσταση καμερών επιτήρησης των χώρων του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, αλλά και του τρόπου που πάρθηκε αυτή η απόφαση, εξέφρασε η Δικηγορική Συσπείρωση.
Παρέμβαση της Δικηγορικής Συσπείρωσης για τις κάμερες στα Δικαστήρια Ηρακλείου
ΑΡΘΡΑ
Ραδιοπειρατεία και λαϊκά στέκια στο Ηράκλειο του 1970
Ο ‘Υπάρχω’ με μύησε όμως και στην ευγενή τέχνη της ραδιοπειρατείας. Με γνώρισε με ιδιοκτήτη ραδιοφωνικού σταθμού από τις Αγιές Παρασκιές από τον οποίο αγόρασα το πρώτο μου σταθμό που αντικατέστησα στη συνέχεια...
Ραδιοπειρατεία και λαϊκά στέκια στο Ηράκλειο του 1970
ΑΡΘΡΑ
Στρατιωτάκια ακούνητα, αμίλητα, ποιο πάρκο είναι;
Το πάρκο Γεωργιάδη υπήρξε, τα τελευταία χρόνια πριν την «αναβάθμισή του», τόπος κοινωνικής και πολιτικής ζύμωσης. Άνθρωποι κάθε ηλικίας συγκεντρώνονταν εκεί για να μιλήσουν, να παίξουν, να πιούν την μπύρα...
Στρατιωτάκια ακούνητα, αμίλητα, ποιο πάρκο είναι;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας δικηγόρων σε Ηράκλειο και Λασίθι
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας διοργανώνουν οι δικηγορικοί σύλλογοι Ηρακλείου και Λασιθίου, διαμαρτυρόμενοι για την αντιφατική και κακή, όπως λένε, νομοθέτηση, που δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου.
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας δικηγόρων σε Ηράκλειο και Λασίθι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας