• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.1°C / 26.8°C
  0 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 21.0°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.5°C
  4 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  2 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  4 BF
  50%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 18.2°C / 20.4°C
  0 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.2°C
  2 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.1°C / 25.7°C
  3 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 27.7°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.0°C
  1 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  5 BF
  67%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  62%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.9°C
  2 BF
  57%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 28.2°C
  3 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.2°C / 27.0°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  1 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 21.1°C
  1 BF
  57%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  4 BF
  31%

Στρατιωτάκια ακούνητα, αμίλητα, ποιο πάρκο είναι;

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με την καραντίνα και τους κοινωνικούς αποκλεισμούς να αποτελούν μία νέα πλέον σταθερά στη ζωή μας, μοναδικές διέξοδοι στην τσιμεντωμένη πόλη μας είναι οι ελάχιστοι χώροι πρασίνου και αναψυχής. Στους χώρους αυτούς, εκτός από την απαραίτητη σωματική αναζωογόνηση, μπορεί κανείς να συναντήσει φίλους και γνωστούς, να ανταλλάξει απόψεις, να παρακολουθήσει εκδηλώσεις, να εξελίξει την κοινωνική και πολιτική υπόστασή του.

Σε μία χρονική και ιστορική συγκυρία όπου το κοινωνικό – πολιτικό ατομικό πρόσημο του καθενος τείνει να ποινικοποιηθεί και οδηγούμαστε, διόλου τυχαία, σε μία νέα μορφή του ανθρώπινου είδους, τον Homo servus apoliticus (άνθρωπος υποταγμένος απολίτικος), τον άνθρωπο τον ακοινώνητο που οφείλει να λειτουργεί σε συγκεκριμένο χωρικό και χρονικό πλαίσιο (και ει το δυνατόν κατά μόνας), ο νέος κανονισμός λειτουργίας του πολύπαθου πάρκου Γεωργιάδη έρχεται απλά να επιβεβαιώσει την τάση αυτή. Στον νέο αυτό κανονισμό επιτρέπονται εκδηλώσεις «χαμηλής όχλησης» (σιγά, η πατρίδα κοιμάται) με αυστηρό ωράριο «από 07.00 έως 23.00 πλην των ωρών κοινής ησυχίας» και περίοδο «διοργάνωσης των εκδηλώσεων από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο». Αιτιολογία δε για το τελευταίο αποτελεί η «προστασία της αναπαραγωγικής διαδικασίας της ορνιθοπανίδας που διαβιεί εντός του πάρκου» (!).

Έτσι, λοιπόν, για άλλη μία φορά περιορισμοί στη χρήση των κοινών χώρων επιβάλλονται με αστείες τουλάχιστον δικαιολογίες (γιατί αν ο Δήμος ενδιαφερόταν για την αστική ορνιθοπανίδα δεν θα τσιμέντωνε τα πάντα, ούτε θα κρατούσε κλειστό με μηχανήματα το πάρκο για τόσο μεγάλο διάστημα με εργασίες υψηλών db), στα πλαίσια μιας προσπάθειας που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια για απολιτικοποίηση και αποκοινωνικοποίηση του πάρκου. Γιατί, ας μην γελιόμαστε, ήταν σαφές ότι ενοχλούσε (και ενοχλεί) η χρήση του πάρκου από άτομα που έχουν μία διαφορετική αντίληψη για την κοινωνική και πολιτική οργάνωση, μια αντίληψη που δεν συνάδει με τον «καθωσπρεπισμό» που προβάλλει η άρχουσα δημοτική παράταξη στο σύνολό της.

Το πάρκο Γεωργιάδη υπήρξε, τα τελευταία χρόνια πριν την «αναβάθμισή του», τόπος κοινωνικής και πολιτικής ζύμωσης. Άνθρωποι κάθε ηλικίας συγκεντρώνονταν εκεί για να μιλήσουν, να παίξουν, να πιούν την μπύρα τους, να παρακολουθήσουν κάποια καλλιτεχνική, κοινωνική ή πολιτική εκδήλωση. Ένας χώρος ο οποίος έσφυζε από κοινωνική ζωή και όπου δεν υπήρχε –με ελάχιστες εξαιρέσεις- κάτι μεμπτό ως προς την κοινωνική συμπεριφορά.

Η νέα μορφή του πάρκου, με κάποιες σίγουρα απαραίτητες βελτιώσεις που έγιναν, θέλει ένα πάρκο αποστειρωμένο, με μικρό χώρο συγκέντρωσης, ένα περιορισμένο αναψυκτήριο χωρίς τουαλέτα (!), αφού δεν υποχρεούται να έχει ως αναψυκτήριο, ένα πάρκο που δεν θα «ενοχλεί» και θα έχει πλέον περιορισμένες ώρες (ας μου εξηγήσει κάποιος το έως 23.00) «ασφαλούς» χρήσης. Ένα πάρκο αφιλόξενο για τους νέους και εκείνους που θα επέλεγαν ένα τέτοιο για να περάσουν τον χρόνο τους (οι υπόλοιποι βρίσκονται στας καφετερίας πέριξ των πλατειών Καλλεργών και Κοραή), το οποίο απευθύνεται τελικά σε ποιους; Η απάντηση σαφής: μα στους καθωσπρέπει νοικοκυραίους που είναι πάντα «σοβαροί και μετρημένοι όπως εμείς», στους ίδιους που απευθύνεται ας πούμε και η μετατροπή του (κατ’ επίφασιν) Πολιτιστικού Κέντρου σε «Μέγαρο Μουσικής». (Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία, στην οποία θα επανέλθω κάποια στιγμή).

Όμως η κοινωνική και πολιτική χρήση του δημόσιου χώρου, το γλέντι, η συνάθροιση, οι «μικρές ώρες που παράγουν μεγάλες ιδέες», δεν θα μας στερηθούν για άλλη μια φορά με πρόσχημα δήθεν προστασίες μας. Το πάρκο ανήκει στους πολίτες και θα το ανακτήσουν όπως του(ς) αξίζει· γιατί τελικά εμείς οφείλουμε να φυλάξουμε τους εαυτούς μας από τους φύλακές μας, με όπλα αυτά που μας στερούνται, την «παιδεία και την ψυχ-αγωγία», όπως απαντά και ο Πλάτωνας στο συγκεκριμένο ερώτημα. Και θα το κάνουμε.

* Ο Γιαννακουδάκης Λευτέρης είναι συγγραφέας και σκηνοθέτης.

ΑΡΘΡΑ
Μια πρόταση για την πρώην βάση στις Γούρνες
Η διαθέσιμη μεγάλη έκταση, οι υπάρχουσες υποδομές, τα υπαρκτά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της ευρύτερης περιοχής λόγω του υπερ-τουρισμού, θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν στην διαμόρφωση της όποιας πρότασης...
Μια πρόταση για την πρώην βάση στις Γούρνες
ΑΡΘΡΑ
Ραδιοπειρατεία και λαϊκά στέκια στο Ηράκλειο του 1970
Ο ‘Υπάρχω’ με μύησε όμως και στην ευγενή τέχνη της ραδιοπειρατείας. Με γνώρισε με ιδιοκτήτη ραδιοφωνικού σταθμού από τις Αγιές Παρασκιές από τον οποίο αγόρασα το πρώτο μου σταθμό που αντικατέστησα στη συνέχεια...
Ραδιοπειρατεία και λαϊκά στέκια στο Ηράκλειο του 1970
ΑΡΘΡΑ
Πρωτοβουλία «ΟΧΙ Αστυνομία στα Πανεπιστήμια»
Το ζήτημα της «ανομίας» στα πανεπιστήμια είναι μια κλασική περίπτωση μακροχρόνιας πρόκλησης «ηθικού πανικού» στην κοινωνία ώστε να δημιουργηθεί μια στρεβλή εικόνα για το ελληνικό πανεπιστήμιο στους τηλεθεατές...
Πρωτοβουλία «ΟΧΙ Αστυνομία στα Πανεπιστήμια»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Έτοιμο το πάρκο Γεωργιάδη, ανοιχτό προς τους πολίτες
Ανοιχτό προς του πολίτες είναι πλέον το πάρκο Γεωργιάδη στο κέντρο του Ηρακλείου, δύο χρόνια μετά την εκκίνηση των εργασιών ανάπλασης.
Ηράκλειο: Έτοιμο το πάρκο Γεωργιάδη, ανοιχτό προς τους πολίτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Η λαϊκή... εισέβαλε στο πάρκο
Οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται για την καταπάτηση του πάρκου δίπλα από την λαϊκή αγορά, με αυτοκίνητα και κάδους σκουπιδιών μέσα στο πάρκο και τέντες δεμένες στα δέντρα.
Ηράκλειο: Η λαϊκή... εισέβαλε στο πάρκο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας