• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 20.7°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 13.6°C / 17.1°C
  2 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.1°C
  2 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 15.0°C
  2 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  2 BF
  48%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 12.7°C
  2 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.0°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.4°C / 17.7°C
  1 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.9°C
  1 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.8°C
  1 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.7°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  15°C 14.5°C / 14.9°C
  3 BF
  72%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.5°C / 17.2°C
  3 BF
  59%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.8°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 21.5°C
  0 BF
  48%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 15.5°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 13.3°C / 13.7°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  2 BF
  77%

Η Κυβέρνηση ...αρπάζει τη γη των φτωχών αγροτών στην Κρήτη

 • A-
 • A+

Η Κυβέρνηση ...αρπάζει   τη γη  φτωχών αγροτών στην Ορεινή και Ημιορεινή Ζώνη της Κρήτης, για τη χαρίσει στις Ενεργειακές Εταιρείες, κακοποιώντας και το περιβάλλον.​

Διακόσια χρόνια από την έναρξη της επανάστασης του 1821, εκατόν ενενήντα από τη συγκρότηση του πρώτου μικρού ελληνικού κράτους - που εμφανίστηκε στον ιστορικό χάρτη ως «προστατευόμενο»  και «υπό την επιτήρησιν των τριών Αυλών», δηλ. ως προτεκτοράτο- το ζήτημα της «Εθνικής Γης» παραμένει, όπως όλα τα ζωτικής σημασίας θέματα που μαστίζουν τη δημόσια ζωή, άλυτο ή πιο σωστά αντιμετωπίζεται με τον ίδιο άδικο, αντιλαϊκό, εχθρικό τρόπο  προς τους ξωμάχους,  τους αγωνιστές της πατρίδας και της ζωής, τους  λαϊκούς ανθρώπους.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ, που δεν έχει χρόνο, όπως φαίνεται,  και βούληση  να λάβει τα στοιχειώδη   μέτρα υγειονομικής προστασίας του λαού, αποδεικνύεται   πανέτοιμη στην επίθεσή της σε κάθε  λαϊκή κατάκτηση και  δικαίωμα, μορφωτικό, υγείας, εργασίας, κοινωνικής και πολιτικής δράσης, αλλά και ιδιοκτησίας.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση της Ν.Δ - στις συνθήκες του κοινωνικού ζόφου και της πολιτικής καταχνιάς που η ίδια δημιούργησε- θέτει στο στόχαστρο τον πατροπαράδοτο αγροτικό κλήρο, ιδιαίτερα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, καταργώντας, με τη μέθοδο του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» και με συνοπτικές  διαδικασίες, κληρονομημένα δικαιώματα δεκαετιών και αιώνων  σε χειμαδιά, φαράγγια, χορτολιβαδικές εκτάσεις, χωράφια κλπ. Επιβάλλει  δηλ. μια  βάναυση , αντιαγροτική , αντιδραστική πολιτική που απαιτεί, ουσιαστικά, την εξαφάνιση από τον κοινωνικό χάρτη του μικρού και φτωχού αγρότη, όπως επιτάσσουν οι αντιλαϊκές συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορούν  στην περιώνυμη  «Πράσινη οικονομία»   και συμπυκνώνονται   στη λεγόμενη «Κοινή Αγροτική Πολιτική» (Κ.Α.Π).

Οι συνθήκες αυτές είναι ψηφισμένες από όλα τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου(ΝΔ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ) και υλοποιούν τις αξιώσεις των ισχυρών ιμπεριαλιστικών χωρών της Ε.Ε, αλλά και της εγχώριας ολιγαρχίας για επιβολή ενός καθεστώτος μεγάλης ιδιοκτησίας μεγαλοεπιχειρηματιών στο χώρο της αγροτικής οικονομίας. Οι μεγαλοϊδιοκτήτες -επιχειρηματίες  που  θα αλώσουν την αγροτική παραγωγή, θα  αναπτυχθούν πάνω στο έδαφος της ισοπέδωσης των δικαιωμάτων των πολλών  και φτωχών μικροϊδιοκτητών, βοσκών και γεωργών, που  θεωρούνται  από τις  προαναφερόμενες   συνθήκες ως «εμπόδιο» στην ασύδοτη δράση και τον εμπορικό ανταγωνισμό των μεγάλων και ισχυρών.

Η   Ευρωπαϊκή Ένωση,  από τότε που ξεκίνησε ως ΕΟΚ και στη συνέχεια μετεξελίχθηκε, μέσω της κοινής νομισματικής πολιτικής, σε Ε.Ε, δεν αποτελεί παρά μια Ένωση των ισχυρών ιμπεριαλιστικών χωρών της Ευρώπης, οι οποίες  πράγματι «ενώνουν» τις δυνάμεις τους μόνο σε ένα επίπεδο: αυτό της επίθεσης απέναντι στους λαούς, στα χαμηλά λαϊκά στρώματα και στις υποανάπτυκτες χώρες, τις οποίες εξαρτούν με πολύμορφους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς, στοχεύοντας στην, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερη εκμετάλλευση του ανθρώπινου δυναμικού τους, των πλουτοπαραγωγικών πηγών τους,  αλλά και των εθνικο-ανεξαρτησιακών δικαιωμάτων τους.

 Η επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ στον αγροτικό κλήρο, στα χειμαδιά και τα χωράφια της ορεινής ζώνης δεν ήρθε  ξαφνικά, ούτε αναίτια. Ήταν και παραμένει θεσπισμένη,  πολλαπλώς συγκαλυμμένη και εξωραϊσμένη με παραπλανητικές ορολογίες, όπως είναι αυτή  της «Πράσινης Οικονομίας», της «Αειφόρου Ανάπτυξης» κλπ.

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται πράγματι για μια πολιτική «αειφορίας», όχι όμως  της ανάπτυξης  του λαού,  αλλά  της κερδοσκοπίας των ολίγων. Κερδοσκοπία που βρίσκει πρόσφορο έδαφος  στο  κοινωνικό τοπίο της υγειονομικής και οικονομικής  κρίσης, στην πλάτη  δηλ. ενός λαού  που     αφαιμάσσεται οικονομικά και εξαθλιώνεται. Συνεπώς, τόσο ο  χρόνος, όσο και οι συνθήκες της κυβερνητικής  επίθεσης  στη φτωχή και μεσαία αγροτιά είναι καλά μελετημένες. Πρόκειται   για μια εγκληματική πολιτική ξεκληρίσματος της φτωχής αγροτιάς που συγκαλύπτεται,  εξωραϊζεται  και προβάλλεται με τις  πιο παραπλανητικές λέξεις και φράσεις, όπως είναι η  «αειφορία», η «πράσινη-κυλιόμενη οικονομία», η  «φυσική ανάπλαση» κλπ, για να περάσει στα...μαλακά,  χωρίς κοινωνικές διεκδικήσεις και αγροτικές κινητοποιήσεις.

Στόχος τους είναι    να συσκοτίσουν την πραγματικότητα και να συγκαλύψουν ένα, όντως,  « ιστορικό και  κοινωνικό» έγκλημα  που αφορά στην εξάλειψη  των μικρών αγροτών, των ξωμάχων, των βοσκών, που  παράγουν τα ζηλευτά, κατά τα άλλα, «οικολογικά» διατροφικά αγαθά, την εποχή μάλιστα   της  διατροφικής εξάρτησης της χώρας  μας   από τις πολυεθνικές  της εμπορίας των μεταλλαγμένων.Αυτή η μικρομεσαία ιδιοκτησία πρέπει να   διαλυθεί,  για να αλώσει το τοπίο το  μονοπωλιακό κεφάλαιο  στο χώρο της Ενέργειας, της Μεταφοράς  και του Τουρισμού και για να επικρατήσει  το   μοντέλο των Μεγάλων Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, της λεγόμενης «επιχειρηματικής»  δράσης.  Δράση που  απαιτεί συγκέντρωση της αγροτικής γης  σε λίγα χέρια  και επομένως εκτοπισμό   των μικροϊδιοκτητών από την πατροπαράδοτη γη τους.

Μια τέτοια πολιτική βάναυσου εκτοπισμού των βοσκών, των  γεωργών, γενικώς των  φτωχομεσαίων αγροτών   δε μπορεί να εφαρμοστεί «αβρόχοις ποσίν», χωρίς λαϊκές  διεκδικήσεις, γιατί είναι προδήλως άδικη, καταστροφική, ισοπεδωτική, κυνική και βάναυση. Επιζητεί και  οικοδομείται  στο σκοτεινό, φοβισμένο κοινωνικό περιβάλλον, όπως είναι αυτό που βιώνουμε τώρα την περίοδο της πανδημίας. Η δεξιά κυβέρνηση- ιστορικά αναθρεμμένη και γιγαντωμένη στις πιο σκοτεινές περιόδους της λαϊκής καταστολής- δεν ξεχνά την πείρα της. Χτυπά ακριβώς την καίρια στιγμή κατάστηθα τον «εχθρό λαό», τον ξωμάχο, το βοσκό της ορεινής περιοχής, τον περβολάρη, το μικρό ελαιοπαραγωγό της ημιορεινής ζώνης που βρέθηκε με ένα κομμάτι γης, χωρίς ποτέ να ενδιαφερθεί το κράτος-  που έχει αδιάλειπτα  το σήμα της εποπτείας των ισχυρών- να του κατοχυρώσει το ιστορικά κατακτημένο και αδιαμφισβήτητο δικαίωμα της μικροϊδιοκτησίας του και με τη βούλα του τίτλου.

Να λοιπόν ποια ευκαιρία  έψαχνε ο ειδικευμένος  στις ιδιωτικοποιήσεις  και στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στο  χώρο της ενέργειας υπουργός της Αγροτικής Ανάπτυξης, για να «λύσει»(!), μια κι έξω, το ιστορικό πρόβλημα της ιδιοκτησίας της  « της  Εθνικής Γης», αποψιλώνοντας τους  νόμιμους δικαιούχους από κάθε δικαίωμα  κατοχής  του  «εθνικού κλήρου». Στόχος της πολιτικής του είναι να αφαιρέσει με...το θεσμικό βούρδουλα   το δικαίωμα της ιδιοκτησίας     από  τους  βιοπαλαιστές  που για δυο αιώνες, με τους αγώνες και την αιματηρή πάλη τους ενάντια στους φεουδάρχες,  τους τσιφλικάδες,  τους αστούς  μεγαλοϊδιοκτήτες,  σε όλη την ιστορική πορεία   του νεοελληνικού κράτους-  με βασικούς σταθμούς την πρώτη διανομή της εθνικής γης στους ακτήμονες  στα 1870  και  τη δεύτερη με το αιματοβαμμένος  Κιλελέρ στα 1913- πάλεψαν και παλεύουν να σώσουν το βιός και τον κλήρο τους από τα νύχια των μεγαλοϊδιοκτητών, των  καρπωτών  της  εθνικής γης και των  εκμεταλλευτών της  δημόσιας περιουσίας και της λαϊκής εργασίας.

Τη θέση του  αλλοτινού δυνάστη τσιφλικά έρχεται να πάρει τώρα ο ...ενισχυμένος με τις παχυλές επιδοτήσεις της ΕΕ( που φτάνουν στο ποσό του 40%! )μεγαλοεπιχειρηματίας που έχει στην κατοχή του κάποια  Εταιρία Ενέργειας ή είναι μέτοχος σε κάποιο   πολυεθνικό ενεργειακό κολοσσό και βιάζεται να επενδύσει τα... γαλαντόμικα κονδύλια της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ στην εγκατάσταση Ανεμογεννητριών, οι οποίες μάλιστα θα παράγουν ενέργεια  πολύ ακριβότερη   από άλλες πηγές( 1 μεγαβατώρα από ανεμογεννήτρια  έχει  κόστος 83, ενώ από  άνθρακα  μόλις 57,70€)

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της ΝΔ, πριν συγκροτήσει το περίφημο "Εθνικό Κτηματολόγιο», που παραμένει ασυγκρότητο δυο αιώνες, αποφάσισε πρώτα να εκδώσει τους περίφημους Δασικούς Χάρτες», στους οποίους εντάσσει  τη συντριπτική πλειονότητα των χειμαδιών, των κτηνοτροφικών ζωνών, αλλά και των  καλλιεργήσιμων χωραφιών της ημιορεινής ζώνης. Με τους Δασικούς Χάρτες δηλ. μετατρέπει η  κυβέρνηση της δεξιάς   αυτομάτως τις αγροτικές ιδιοκτησίες στις δασικές εκτάσεις των οποίων την κυριότητα έχει το Δημόσιο, καταργώντας, με τον πιο βάρβαρο τρόπο, τα ιστορικά και κληρονομημένα ιδιοκτησιακά δικαιώματά των μικροϊδιοκτητών  και  καθιστώντας τους από τη μια στιγμή στην άλλη ακτήμονες!

Μπράβο, κύριε Υπουργέ των μεγαλο-αγορτών, των μεγαλοεπιχειρηματιών, τιμάτε πράγματι τα διακόσια χρόνια της Επανάστασης εκ του αντιστρόφου. Πολιτεύεστε με την ίδια ακριβώς αναλγησία, με τον ίδια επιθετικότητα και σκληρότητα των  πολιτικών  προγόνων σας που ήδη από  την περίοδο της Οθωνοκρατίας  ανέλαβαν τα ηνία της κρατικής εξουσίας, ακύρωσαν τις δημοκρατικές αποφάσεις των Εθνοσυνελεύσεων της Επανάστασης για διανομή  της «Εθνικής Γης» στους ακτήμονες και φτωχούς αγωνιστές  που σήκωσαν το λάβαρο της  εξέγερσης  και πότισαν  με το αίμα και τον αγώνα τους τη λευτεριά  μας από τους κατακτητές.. Όντως μένετε απαρασάλευτα προσηλωμένος στην πολιτική του μίσους προς το λαό και της εξαθλίωσής του. Με τα νέα μέτρα σας τιμάτε τις παραδόσεις σας: Δημιουργείτε εσείς τώρα του Νέους Ακτήμονες». Θα αποσπάσετε, σίγουρα, το εύγε των κηδεμόνων σας και τη στήριξη  των ολίγων πολυκεφαλαιούχων που εκπροσωπείτε.

Να είστε σίγουρος όμως ότι θα βρείτε απέναντί σας τους πολλούς,  τους μικρούς, τους ξωμάχους, τους βοσκούς, αυτούς που με   τον ιδρώτα τους τάισαν την τοπική και ευρύτερη εθνική κοινωνία με το αγνά και πράγματι οικολογικά προϊόντα τους , αυτούς  που κράτησαν τους γκρεμούς και τα φαράγγια ανέγγιχτα από το τσιμέντο, τη ρύπανση και τη συνολικότερη κακοποίηση του περιβάλλοντος  που ετοιμάζετε.

Πράγματι, θεσμικά ετοιμάζετε μόνο αυτή την καταστροφή: την οικονομική, την κοινωνική και την οικολογική, όπως επιβεβαιώνουν τα ίδια τα ψηφισμένα μέτρα σας.

Τα ερωτήματα είναι αμείλιχτα, κύριοι της κυβέρνησης:

Προβλέπεται ή όχι, βάσει του νόμου ν. 4685/20 η αδειοδότηση των κολοσσών της ενέργειας, όπως είναι οι εταιρίες... ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ENEL Green Power, EREN, Iberdrola Rokas, ο όμιλος Καπελούζου ,για να τοποθετήσουν 1.700(!) Ανεμογεννήτριες στις περιοχές από τις οποίες θα διώξετε τους φτωχούς αγρότες, περιοχές που  εκτείνονται σε όλη την κορυφογραμμή της Κρήτης;

Βάσει του προαναφερόμενου νόμου, απαγορεύεται  η βόσκηση σε αυτές τις περιοχές λειτουργίας των Ανεμογεννητριών ναι ή όχι;

Προβλέπεται από τον ίδιο νόμο η καταστροφή των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων (οικημάτων, στάβλων, υποστέγων κλπ) και εκτοπίζονται  οι ιδιοκτήτες  κτηνοτρόφοι ως...κοινοί παραβάτες του ποινικού νόμου και  καταπατητές τάχα  ξένης γης, ενώ είναι οι   μόνοι    νόμιμοι κάτοχοι, ναι ή όχι;

Έχουν χωροθετηθεί  ήδη εβδομήντα ( 70!)  Περιοχές για την εγκατάσταση αυτών των Ανεμογεννητριών ναι ή όχι;

Οι εταιρίες αυτές θα αντικαταστήσουν την όμορφη χλωρίδα και πανίδα των χειμαδιών και  των κτημάτων των ορεινών και ημιορεινών περιοχών  με το τσιμέντο που απαιτούν οι αναγκαίες εγκαταστάσεις  λειτουργίας των μονάδων, αποθήκευσης και μεταφοράς της ενέργειας ή όχι;

Θα εξαφανιστεί η βιοποικιλότητα, θα αλλοιωθεί το γεωφυσικό περιβάλλον, θα υπάρξει  ανατροπή του υδρογεωλογικού υπόγειου φυσικού δικτύου  ναι ή όχι;

Ο παραγόμενος θόρυβος από τη λειτουργία των Ανεμογεννητριών, όντας χαμηλής έντασης διαπεραστικός θόρυβος, θα απειλήσει τη βιολογική και ψυχική υγεία των κατοίκων των γύρω  περιοχών ή όχι;

Με όλες αυτές τις καταστροφικές συνέπειες των έργων και της πολιτικής σας, κύριοι ιθύνοντες,   για  ποια «φυσική ανάπλαση» κάνετε λόγο;

Ποια σωτηρία των δασών επικαλείστε; Δε βλέπετε ότι αυτά δε μπορούν να αποτελέσουν ούτε φύλλο συκής για την αγροτοκτόνο, ισοπεδωτική  και κακοποιητική του περιβάλλοντος πολιτική σας;

Και ένα τελευταίο ερώτημα, κύριοι της Κυβέρνησης:

Για τους Ανωγειανούς που έχτισαν το  χωριό τους  και οικοδόμησαν την κοινωνία και τον πολιτισμό τους «στο φρύδι» της κορυφογραμμής του Ψηλορείτη, τώρα που η πολιτική σας καταστρέφει την παραγωγική τους βάση, τι προτείνετε; Το δρόμο της ξενιτειάς και της μετανάστευσης ή της απασχόλησης στις εγκαταστάσεις του χειμερινού τουρισμού;

Απέναντι σε αυτή τη βάρβαρη πολιτική ξεκληρίσματος της φτωχής αγροτιάς, οφείλουν όλοι οι Δήμοι να αντισταθούν. Εχουν χρέος  να καταδικάσουν τα αγροτοκτόνα και κακοποιητικά του περιβάλλοντος μέτρα. Να απαιτήσουν, πρώτα και κύρια, να Αποσυρθούν οι Δασικοί Χάρτες και να κατοχυρωθούν τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των μικρομεσαίων αγροτών, είτε πιστοποιούνται με τίτλους ιδιοκτησίας, είτε όχι, καθώς και να απαλλαγούν οι αγρότες από  τα  δυσβάστακτα οικονομικά βάρη των ενστάσεων και προσφυγών.

Να κατοχυρωθεί ο μικρός αγροτικό κλήρος των ξωμάχων. Να προστατευθεί το  γεωφυσικό περιβάλλον από τα ... κοράκια των πολυεθνικών εταιριών της ενέργειας. Ο αγώνας αυτός μας αφορά όλους.

· *Εκπαιδευτικός, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηρακλείου και στέλεχος του Μ-Λ ΚΚΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΡΘΡΑ
H κακή δημοσιογραφία και έρευνα αγκαλιάζουν τους πολίτες και στην Κρήτη
Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει μεγάλη αγωνία για τη δημιουργία θετικού κλίματος για τις επενδύσεις για τις επενδύσεις ΑΠΕ τη στιγμή που έχει ξεσπάσει μεγάλο κίνημα αντίστασης από τις τοπικές κοινωνίες. Oι...
H κακή δημοσιογραφία και έρευνα αγκαλιάζουν τους πολίτες και στην Κρήτη
ΑΡΘΡΑ
Μια πρόταση για την πρώην βάση στις Γούρνες
Η διαθέσιμη μεγάλη έκταση, οι υπάρχουσες υποδομές, τα υπαρκτά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της ευρύτερης περιοχής λόγω του υπερ-τουρισμού, θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν στην διαμόρφωση της όποιας πρότασης...
Μια πρόταση για την πρώην βάση στις Γούρνες
ΑΡΘΡΑ
Ανάπτυξη - Παντοπωλείο (στην Κρήτη και όχι μόνο)
Η Κρήτη ανεβαίνει στο τρένο δίχως φρένο της ανάπτυξης. Μια ανήσυχη κοινωνία, μια αποδυναμωμένη τοπική αυτοδιοίκηση και μια απομονωμένη επιστημονική κοινότητα θα τη συνοδεύσει. Στην πορεία της θα αντιμετωπίσει...
Ανάπτυξη - Παντοπωλείο (στην Κρήτη και όχι μόνο)
ΑΡΘΡΑ
Η προσφορά των ορεινών οικοσυστημάτων της Κρήτης στον άνθρωπο
Τα ορεινά οικοσυστήματα παρέχουν μια πληθώρα αγαθών και υπηρεσιών στους ανθρώπους που ζουν τόσο στα βουνά, όσο και σε εκείνους που ζουν στις πεδινές περιοχές. Πάνω από το 50% της ανθρωπότητας εξαρτάται από το...
Η προσφορά των ορεινών οικοσυστημάτων της Κρήτης στον άνθρωπο
ΑΡΘΡΑ
Η ιδιωτικοποίηση της χωροταξίας στο Κάβο Σίδερο
Με αφορμή την απορριπτική απόφαση του ΣτΕ για την προσφυγή 17 φορέων και 123 πολιτών επί του Προεδρικού Διατάγματος για την επένδυση «Ίτανος Γαία» στο Κάβο Σίδερο, η ΕΦΣΥΝ αναδημοσιεύει άρθρο της αρχιτέκτονος...
Η ιδιωτικοποίηση της χωροταξίας στο Κάβο Σίδερο
ΑΡΘΡΑ
Εμείς, τον σταυρό μας
Κανονικό χειμώνα έχουμε εφέτος στην Κρήτη, με χιόνια, κρύα και νερά. Μετά την περσινή θεομηνία, που ξέρανε ο νοτιάς την πλάση μέσα στο καταχείμωνο λυσσομανώντας την καυτή του ανάσα Δεκέμβρη και Φλεβάρη μήνα,...
Εμείς, τον σταυρό μας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας