• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.7°C / 27.0°C
  2 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 27.1°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 27.6°C
  3 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.6°C / 24.9°C
  3 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  0 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 27.0°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  2 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.1°C / 23.3°C
  0 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 25.9°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 26.8°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.5°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  3 BF
  36%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 22.8°C / 24.9°C
  2 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  5 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 26.5°C
  3 BF
  42%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 24.3°C
  0 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.7°C / 25.7°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  69%

Εικόνα από παράνομη διαπλάτυνση δρόμων σε περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

1ο έτος μ.Κ.: Ανεμογεννήτριες στην Επισκοπή

 • A-
 • A+
Στις 6 Μαΐου δημοσιεύτηκε στη Le Monde μια έκκληση από καταξιωμένους ανθρώπους του Πολιτισμού και της επιστήμης να μην επανέλθουμε στην κανονικότητα.

«… Το κυνήγι του καταναλωτισμού και μια εμμονή με την παραγωγικότητα μας οδήγησαν να αρνηθούμε την ίδια την αξία της ζωής… Η ρύπανση, η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή των φυσικών χώρων που έχουν απομείνει έφερε τον κόσμο σε κρίσιμο σημείο. Για τους λόγους αυτούς, σε συνδυασμό με τις συνεχώς αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες, θεωρούμε αδιανόητο να «επιστρέψουμε στην κανονικότητα», ανέφερε η δημοσίευση.

Το απόγευμα της 11ης Μαΐου, κάτοικοι και φορείς μπλόκαραν τεράστιες ανεμογεννήτριες στον αρχαιολογικό χώρο της Επισκοπής Ιεράπετρας.

Ας αρχίσω από τα πρόσωπα.

Πρόσωπο πρώτο, Αντώνης Ζώης. 3 Μαΐου 2018, εφημερίδα «Πατρίς» Ηρακλείου. «Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Αντώνης Α. Ζώης, αρχαιολόγος και πανεπιστημιακός, ο οποίος τη δεκαετία του ‘70 και του ‘80 είχε διευθύνει ανασκαφές στη Βασιλική Ιεράπετρας…».

Δημοσιευμένα έργα του είναι μεταξύ άλλων τα εξής: 

 • Ανασκαφή Βασιλικής Ιεράπετρας. Ημερολόγια και εκθέσεις εργασιών/Έκδοση 2006.
 • Βασιλική ΙI. Νέα αρχαιολογική έρευνα εις το Κεφάλι πλησίον του χωρίου Βασιλική Ιεράπετρας. Η κεραμική των ανασκαφών Seager 1903-1906/Έκδοση 2007.
 • Βασιλική Ιεράπετρας. Ο μινωικός οικισμός στη θέση Κεφάλι. Αρχαιολογικός & ιστορικός οδηγός/Έκδοση 2007.  Φαιστιακά/ Έκδοση 1966.
 • Ρωμαϊκή Ιεράπετρα. Μια άγνωστη αυτοκρατoρική πόλη, ο κόμβος της Ανατολικής Μεσογείου. Σημειώσεις ημερολογίων 1989-1995 της Αρχαιολογικής Αποστολής Βασιλικής και επιλογή κειμένων/Έκδοση 2002.

Άκουσα για αυτόν τη δεκαετία του ’90. Είχαμε με την Οικολογική Ομάδα Σητείας εναντιωθεί στο αεροδρόμιο Σητείας στο μαξιλάρι της πόλης και αντιπροτείναμε να γίνει στο κέντρο του νομού, στην περιοχή της Επισκοπής δηλαδή, με νομαρχιακή συνεννόηση, ώστε να φτιαχτεί συναινετικά και ο δρόμος (ΒΟΑΚ) και το αεροδρόμιο. Τότε λοιπόν διάβασα την αντίδραση του Αντώνη Ζώη, που είχε αφιερώσει τη ζωή του στην ανασκαφή της Επισκοπής. Η περιοχή της Επισκοπής, πάνω στον Ισθμό της Κρήτης, το πιο στενό σημείο που ενώνει απρόσκοπτα, χωρίς βουνά, το Κρητικό με το Λιβυκό πέλαγος, εκεί που εκατομμύρια χρόνια πριν έσμιξε η επαρχία Σητείας το υπόλοιπο νησί, ο τόπος βρίθει αρχαιοτήτων.

Πήρα λοιπόν τότε από τον Αντώνη Ζώη ένα μάθημα ζωής, ότι η πολιτική δεν είναι γεωμετρία, ότι υπερβαίνει και την αντιμετώπιση του τοπικισμού, είναι κάτι πιο περίτεχνο, πρέπει οπωσδήποτε να συνυπάρχει με τον πολιτισμό και την προστασία του τοπίου, ιδιαίτερα σε τούτο τον τόπο. Το έργο του Ζώη στην Επισκοπή συνέχισαν άλλοι σπουδαίοι αρχαιολόγοι, όπως ο Philip Betancourt.

Παρένθεση, τώρα που πήραμε φόρα με την τηλεκπαίδευση, μήπως πρέπει να αναβιώσουμε την πατριδογνωσία και την τοπική ιστορία, ως σημαντικό μάθημα; Επείγει να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε τον τόπο μας για να μην ονειρευόμαστε τον βιασμό του.

Η Επισκοπής γλίτωσε για διάφορους λόγους τότε το αεροδρόμιο για να κινδυνεύει σήμερα από τις ανεμογεννήτριες. Και αν η θέα προς την Ακρόπολη διασώθηκε με την επεισοδιακή κατεδάφιση δυο ορόφων, πόσο μπορούμε να ελπίζουμε;

Πρόσωπο δεύτερο, Παύλος Δασκαλάκης, λίγο πιο μικρός από μένα, βαδίζει κι αυτός την έβδομη δεκαετία της ζωής του, εκπαιδευτικός, διηύθυνε υποδειγματικά το ΚΠΕ Ιεράπετρας, αλλά τρέχει και μια μικρή πρότυπη για την περιβαλλοντική της μέριμνα τουριστική μονάδα στο Μύρτος.

Γνωριστήκαμε τη δεκαετία του ’90, στον αγώνα να μη γίνει το μαζουτοφόρο εργοστάσιο της ΔΕΗ στον Αθερινόλακκο. Αθερινόταφος έγινε, κατέστρεψε πολύτιμα ποσειδώνια λιβάδια, στο κέντρο μιας περιοχής NATURA. Η πρόταση μας, πρόταση και της Greenpeace τότε, ήταν να γίνει η Κρήτη πράσινο νησί στηριγμένο σε αντλησιοταμιευτήρες, ΑΠΕ, και εξοικονόμηση. Μας χλεύαζαν τότε, «τα παιδία παίζει», έστειλαν και τα ΜΑΤ για να διασφαλίσουν τη χωροθέτηση του εργοστασίου «στου διαόλου τη μάνα» (η φράση ειπώθηκε από τον πρωθυπουργό τότε Κώστα Σημίτη).

Έκτοτε συμπορευτήκαμε με τον Παύλο. Η τελευταία φορά που τον είδα ήταν το Σεπτέμβρη του 2018 σε μια τιμητική εκδήλωση για τον πρωτοπόρο βοτανολόγο Oliver Rackham, εραστή της Κρήτης, συγγραφέα μαζί με τη Jennifer Moody του καταστατικού βιβλίου για την Κρήτη, «Η Δημιουργία του Κρητικού Τοπίου», των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης.

Παρένθεση δεύτερη, να εκλαϊκευτεί το βιβλίο, να γίνει σχολικό εγχειρίδιο… «H Kρήτη είναι ένα εντυπωσιακό νησί, μια μικρογραφία ηπείρου, με απόκρημνα βουνά, δεκάδες φαράγγια, μοναδικά φυτά, και ένα χαρακτηριστικό τοπίο με ελαιώνες, αμπέλια και κοπάδια αιγοπροβάτων. η Κρήτη είναι επίσης το νησί των εξαφανισμένων ζώων και των χαμένων πολιτισμών. Όσο πολυτάραχη είναι η ιστορία του νησιού και πλούσια η αρχαιολογική κληρονομιά του, τόσο ποικίλο είναι και το τοπίο του».

Τον Παύλο λοιπόν τον είδα σήμερα στο διαδίκτυο να μεταδίδει livestream την κινητοποίηση για να μην εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες στην Επισκοπή. Για αντιφατικότητα θα μας κατηγορήσουν κάποιοι, «μετατρέψατε το χθεσινό σας όραμα, τις ανεμογεννήτριες, σε εφιάλτη».

Εξηγούμαι συνοπτικά:

«Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα της κλιματικής απειλής και θέλουμε ως ΚΡΗΤΗ να συμβάλλουμε στην επίλυσή του. Αυτή η θέση μας συνδέει με τις μεγάλες διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις και την επίσημη ευρωπαϊκή πολιτική στο βαθμό που επιδιώκει την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Από την άλλη αυτή μας η θέση μας διαφοροποιεί από όσους έχουν δαιμονοποιήσει τις ΑΠΕ, ενώ έχουν στο απυρόβλητο τα ορυκτά καύσιμα, μας διαφοροποιεί από όσους παράλογα και αντιεπιστημονικά αμφισβητούν τις ανθρωπογενείς αιτίες της κλιματικής αλλαγής. Δεν βλέπουν πως τα παλτά μας δεν βγαίνουν πια από τις ντουλάπες, δεν βλέπουν τα νέα απειλητικά είδη ψαριών που εισέβαλαν στη Μεσόγειο, δεν βλέπουν τις νέες ασθένειες στη γεωργία και στην κτηνοτροφία…

Θεωρούμε ταυτόχρονα πως το κυρίαρχο αναπτυξιακό μοντέλο δεν μπορεί να υποσχεθεί καλύτερες μέρες για τον πλανήτη, αν απλώς αλλάξει ενεργειακό ρούχο, αντικαθιστώντας τα ορυκτά καύσιμα με ΑΠΕ. Αυτή μας η θέση μας φέρνει κοντά με όσους προτάσσουν την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος όταν το βλέπουν να κακοποιείται από μια άμετρη επέλαση των ΑΠΕ, στο όνομα της αντιμετώπισης της κλιματικής απειλής. Αυτή μας η θέση ταυτόχρονα μας αποστασιοποιεί από εκείνους που έχουν μια δογματική προσήλωση στην εξάπλωση των ΑΠΕ υποβαθμίζοντας την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στο όνομα της προστασίας του πλανήτη, στάση εξ’ ορισμού αντιφατική.  Δεν μπορείς να καταστρέφεις έναν τόπο για να σώσεις τον πλανήτη. Αυτό το νέο ρούχο που επείγει να φορέσουμε, δεν αφορά μόνο στην αλλαγή ενεργειακής συμπεριφορά, αλλά στην γενικότερη ανάγκη αλλαγής του κυρίαρχου πολιτισμικού παραδείγματος. Συμβαδίζει με το αίτημα για αποσύνδεση της ευτυχίας από την κατανάλωση, στόχο που προσιδιάζει ιδιαίτερα στο ελληνικό σταυροδρόμι».

Αυτό δεν λένε όμως και οι 200 προσωπικότητες που ανέφερα στην αρχή. Και πόσο προσφέρεται η Ελλάδα και η Κρήτη για κάτι τέτοιο! Και πόσο όμως μακριά από ένα τέτοιο όραμα είναι οι πολιτικοί μας;

Παρένθεση τρίτη, τελευταία. Σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη για το διαβόητο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, νόμο πλέον, είχα προτείνει το Υ.Π.ΕΝ στην μ.Κ. (μετά κορονοϊό) εποχή να μετονομαστεί σε Υ.Π.ΕΞ.ΕΝ. (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Εξοικονόμησης Ενέργειας). Βλέπουμε τι ανάσα παίρνει το περιβάλλον το διάστημα της καραντίνας, λόγω κυρίως της εξοικονόμησης ενέργειας που τη συνοδεύει. Το νομοσχέδιο θα έπρεπε να είναι εντελώς διαφορετικό, αντί να διευκολύνει τις ενεργειακές επενδύσεις με προφανείς, ποικίλες και μη αναστρέψιμες βλάβες στο περιβάλλον θα έπρεπε να τις εμποδίζει πριμοδοτώντας επενδύσεις που εξοικονομούν ενέργεια.

Η ενέργεια που δεν καταναλώσαμε είναι η πιο καθαρή ενέργεια. Έχει όμως ένα κόστος που πρέπει να το επωμιστούμε όλοι, όταν είμαστε σπίτι, όταν κινούμαστε, όταν ψωνίζουμε και βέβαια όταν κυβερνούμε, τοπικά, εθνικά, πλανητικά.

* Ο Αντώνης Ανηψητάκης είναι πολιτικός μηχανικός του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιεράπετρα: Στο Δημαρχείο οι κάτοικοι για τις ανεμογεννήτριες - Απών ο δήμαρχος
Απών για άλλη μια μέρα ήταν ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης ο οποίος δεν παραβρέθηκε στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των κατοίκων που διαμαρτύρονται για τις ανεμογεννήτριες, εντός του...
Ιεράπετρα: Στο Δημαρχείο οι κάτοικοι για τις ανεμογεννήτριες - Απών ο δήμαρχος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενταση στην Ιεράπετρα - Πολίτες μπροστά στα φορτηγά με τις ανεμογεννήτριες
Την απόφαση να μπλοκάρουν την μεταφορά των ανεμογεννητριών οι οποίες προορίζονται να εγκατασταθούν δίπλα σε αρχαιολογικούς χώρους στην περιοχή «Ισθμός» της Ιεράπετρας, πήραν οι κάτοικοι και οι φορείς της...
Ενταση στην Ιεράπετρα - Πολίτες μπροστά στα φορτηγά με τις ανεμογεννήτριες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπουργός Πολιτισμού και… επενδύσεων
Στήνουν ανεμογεννήτριες δίπλα σε αρχαία στην Ιεράπετρα ● Τα «στραβά μάτια» κάνουν η Αρχαιολογία και το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ η Λίνα Μενδώνη ανακάλεσε την παραπομπή του θέματος στο ΚΑΣ ● Παρέμβαση...
Υπουργός Πολιτισμού και… επενδύσεων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σχέδια για 5.000 ανεμογεννήτριες σε περιοχές Natura 2000
Καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συστηματική και κατάφωρη παραβίαση της ενωσιακής νομοθεσίας με τη συστηματική αδειοδότηση και εγκατάσταση βιομηχανικής κλίμακας Αιολικών Σταθμών εντός περιοχών Natura...
Σχέδια για 5.000 ανεμογεννήτριες σε περιοχές Natura 2000
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η ΔΕΗ μας δωροδοκεί για να βάλει ανεμογεννήτριες»
Υποσχέσεις για χορηγία 350.000 € σε συλλόγους χωριών του Ρεθύμνου ώστε να δεχτούν αιολικά πάρκα σε αποστάσεις μικρότερες από όσο ορίζει η νομοθεσία ● Απορρίπτουν την προσφορά οι κάτοικοι και μιλούν για...
«Η ΔΕΗ μας δωροδοκεί για να βάλει ανεμογεννήτριες»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας