Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι προκλήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κρήτη

Οι προκλήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κρήτη

  • A-
  • A+
Στο Παρίσι κρατικοποιούνται οι υπηρεσίες ύδρευσης. Στη Βοστώνη αναθεωρείται ο πολεοδομικός σχεδιασμός στις παράκτιες περιοχές. Στο Κεϊπ Τάουν λαμβάνονται μέτρα πολιτικής προστασίας για το νερό. Ο δήμος της Νέας Υόρκης κατέθεσε αγωγή κατά της ExxonMobil για πρόκληση κλιματικής βλάβης. Σε είκοσι τέσσερα αεροδρόμια της Γερμανίας απαγορεύονται οι νυκτερινές πτήσεις. Ο Δήμος Άρτας αρνείται την παραχώρηση δημοτικών εκτάσεων στα ΕΛΠΕ για έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου. Ο Δήμος Ιθάκης και Κεφαλλονιάς υιοθέτησε ψήφισμα κατά της εξόρυξης υδρογονανθράκων.Η τοπική αυτοδιοίκηση οργανώνεται παντού για να αντιμετωπίσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε οικοσυστήματα και ανθρώπινη υγεία.

Στην Κρήτη η αποκεντρωμένη διοίκηση αρνείται να εκτελέσει περιβαλλοντικούς ελέγχους, αδειοδοτεί αδιάκριτα και παραλείπει σχέδια πολιτικής προστασίας για τη λειψυδρία, τις δασικές πυρκαγιές, τις πλημμύρες και τους σεισμούς. Η Περιφέρεια προσυπογράφει την τροποποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού, την ενεργειακή διασύνδεση του νησιού, την κατασκευή εικοσιπέντε χιλιάδων νέων τουριστικών κλινών, τη βιομηχανική παραγωγή ενέργειας, τον περιορισμό της παραδοσιακής γεωργοκτηνοτροφίας, την απαλλοτρίωση της παραγωγικής γης. Οι Δήμοι συναινούν παθητικά στην απαλλοτρίωση των ταμειακών διαθέσιμών τους, ως αν ήταν δικά τους χρήματα και όχι ανταποδοτικές εισφορές των δημοτών.

Οι αρχές του τόπου τρέχουν στη λεωφόρο της ανάπτυξης κοιτώντας τον πίσω καθρέφτη. Εστιάζουν στα προβλήματα που φεύγουν χωρίς να βλέπουν τα προβλήματα που έρχονται.

Στα παλιά προβλήματα προστίθενται νέα. Η ατζέντα της τοπικής αυτοδιοίκησης χρειάζεται ενημέρωση και ιεράρχηση από την αρχή.

Η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού είναι παλιό πρόβλημα. Το νέο πρόβλημα είναι η υπερπαραγωγή ενέργειας. Η διασύνδεση της Κρήτης με υποθαλάσσιο καλώδιο στο εθνικό δίκτυο συνεπάγεται τη νομική αντιμετώπιση του νησιού ως «ηπειρωτική χώρα». Η  διασύνδεση θα βγάλει την Κρήτη από το προστατευόμενο καθεστώς των «εύθραυστων νησιωτικών οικοσυστημάτων» απελευθερώνοντας την ενεργειακή παραγωγή και τη σώρευση ενεργειακών μονάδων. Η ενεργειακή μονοκαλλιέργεια των βιομηχανικών ΑΠΕ θα θρυμματίσει τα οικοσυστήματα του νησιού. Ο κατακερματισμός του εδάφους από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα συνθλίψει τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα και θα διαρρήξει την τροφική αλυσίδα δεκάδων ειδών αφήνοντας μοναδική ελπίδα διατήρησης τη βιομηχανική παραγωγή κρέατος και οπωροκηπευτικών. Αντίστοιχα οι επενδυτές του πετρελαίου θα υποβαθμίσουν το ζωτικό χώρο των θαλάσσιων ειδών. Οι επιπτώσεις της εξόρυξης πετρελαίου και αερίου στην αλιεία και τον τουρισμό θα είναι μόνιμες.

Η εκμετάλλευση των προστατευόμενων περιοχών είναι παλιό πρόβλημα. Το νέο πρόβλημα είναι η επιβίωση των ειδών ένθεν και ένθεν των προστατευόμενων περιοχών. Η τακτοποίηση αυθαιρέτων, η αμνηστία δίωξης της λαθροθηρίας, η αλλαγή χρήσης των δασικών εκτάσεων, η εκτατική χωροθέτηση αιολικών πάρκων και η εξόρυξη αδρανών μέσα σε προστατευόμενες περιοχές και καταφύγια άγριας ζωής περιορίζει το ζωτικό χώρο της άγριας ζωής και χλωρίδας. Καρατομεί τους πυρήνες αναγέννησης της φύσης. Καταδικάζει τα ενδιαιτήματα της σπάνιας πανίδας και χλωρίδας του νησιού σε αφανισμό. Η υπεράκτια εξόρυξη θα εξοντώσει τα θηλαστικά της Μεσογείου που ενδιαιτούν στις νεοείσακτες θαλάσσιες περιοχές του δικτύου Natura 2000.

Η αύξηση των τουριστικών κλινών και το δυναμικό του διεθνή αερολιμένα είναι παλιό πρόβλημα. Το νέο πρόβλημα είναι η τουριστική ασφυξία, οι επιπτώσεις της τουριστικής πίεσης στους ενεργειακούς, διατροφικούς και υδατικούς πόρους. Η εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου αντιμετώπισης φαινομένων ξηρασίας και λειψυδρίας, η επιβολή προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των συνεπαγόμενων πλημμυρών είναι το νέο, μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί.

Ο στρουθοκαμηλισμός μπροστά στα νέα προβλήματα είναι πιο επικίνδυνος από την ανικανότητα να αντιμετωπιστούν τα παλιά προβλήματα. Γιατί τα νέα προβλήματα είναι μεγαλύτερα. Το αεροδρόμιο θα είναι άχρηστο αν οι τουρίστες αλλάξουν προορισμό λόγω πετρελαϊκής ρύπανσης. Η ενέργεια δεν θα καταναλώνεται τοπικά αν η Κρήτη απερημωθεί από κατοίκους. Η αξιοποίηση των περιοχών Natura θα είναι ατελέσφορη αν δεν υπάρχει ζωή μέσα τους.

* Ο Γιώργος Σμπώκος είναι νομικός συντονιστής του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου στο πρόγραμμα του πανεπιστημίου Κρήτης LIFENATURATHEMIS.

ΑΡΘΡΑ
Ανάπτυξη - Παντοπωλείο (στην Κρήτη και όχι μόνο)
Η Κρήτη ανεβαίνει στο τρένο δίχως φρένο της ανάπτυξης. Μια ανήσυχη κοινωνία, μια αποδυναμωμένη τοπική αυτοδιοίκηση και μια απομονωμένη επιστημονική κοινότητα θα τη συνοδεύσει. Στην πορεία της θα αντιμετωπίσει...
Ανάπτυξη - Παντοπωλείο (στην Κρήτη και όχι μόνο)
ΑΡΘΡΑ
Μια πρόταση για την πρώην βάση στις Γούρνες
Η διαθέσιμη μεγάλη έκταση, οι υπάρχουσες υποδομές, τα υπαρκτά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της ευρύτερης περιοχής λόγω του υπερ-τουρισμού, θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν στην διαμόρφωση της όποιας πρότασης...
Μια πρόταση για την πρώην βάση στις Γούρνες
ΑΡΘΡΑ
«Ή, και, Άτη» - Ενεργειακό στην Κρήτη
Άτη στα καθ’ ημάς είναι η ανάπτυξη, νοούμενη ως συνεχής μεγέθυνση, έννοια εξ ορισμού άτοπη σε ένα πεπερασμένο πλανήτη, μια έννοια στην οποία ομνύουν οι πάντες πλην οικολόγων, μια έννοια, που ανεπαισθήτως, αλλά...
«Ή, και, Άτη» - Ενεργειακό στην Κρήτη
ΑΡΘΡΑ
Πόση δίψα μπορεί να αντέξει ένα μεσογειακό νησί; (Kαι ο πλανήτης)
Πόση δίψα μπορεί να αντέξει ένα νησί; Πόσα μπουκάλια μπορεί να πιει ένας τουρίστας την ημέρα; Πόσα εκατομμύρια τουρίστες κινούνται σ 'αυτήν την πυρωμένη Μεσόγειο τους τρεις μήνες του ευρωπαϊκού καλοκαιριού;...
Πόση δίψα μπορεί να αντέξει ένα μεσογειακό νησί; (Kαι ο πλανήτης)
ΑΡΘΡΑ
Νέο Χωροταξικό Κρήτης: Η πρόκληση της διακυβέρνησης
Είναι οι σκοποί του Αναθεωρημένου Χωροταξικού Σχεδίου Κρήτης κατανοητοί, αποδεκτοί και συμβατοί με τις επιδιώξεις των τοπικών κοινωνιών; Ελήφθησαν υπόψη εκ των προτέρων, ενσωματώθηκαν, ή έστω καλύπτονται οι...
Νέο Χωροταξικό Κρήτης: Η πρόκληση της διακυβέρνησης
ΑΡΘΡΑ
Η προσφορά των ορεινών οικοσυστημάτων της Κρήτης στον άνθρωπο
Τα ορεινά οικοσυστήματα παρέχουν μια πληθώρα αγαθών και υπηρεσιών στους ανθρώπους που ζουν τόσο στα βουνά, όσο και σε εκείνους που ζουν στις πεδινές περιοχές. Πάνω από το 50% της ανθρωπότητας εξαρτάται από το...
Η προσφορά των ορεινών οικοσυστημάτων της Κρήτης στον άνθρωπο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας