Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κοινωνικός Δήμος και παιδικοί σταθμοί
MOTION TEAM / ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ

Κοινωνικός Δήμος και παιδικοί σταθμοί

  • A-
  • A+

H αδυναμία του υφισταμένου δικτύου δημόσιων παιδικών σταθμών να καλύψει τη συνολική ζήτηση των θέσεων είναι γνωστή και έχει καταγραφεί όλα τα τελευταία χρόνια. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η δημιουργία κριτηρίων επιλογής, τα οποία πολλές φορές δεν λαμβάνουν υπόψη όλες τις παραμέτρους του προβλήματος (εργαζόμενοι-άνεργοι), ενώ προσφέρονται και επιπλέον θέσεις με τη βοήθεια προγραμμάτων ΕΣΠΑ (voucher) σε ιδιωτικούς και Δημοτικούς Παιδικούς σταθμούς. Το πρόβλημα, όμως παραμένει και στα χρόνια της κρίσης, το θέμα πήρε και μια άλλη διάσταση, της προσφοράς δηλαδή του κοινωνικού κράτους (με όλες του τις εκφράσεις) στο κοινωνικό σύνολο. Η έλλειψη που υπάρχει στην προσφορά πρέπει να αντιμετωπιστεί και έπρεπε εδώ και καιρό να έχουν δρομολογηθεί οι απαραίτητες ενέργειες από τους αρμόδιους φορείς.

Στο Δήμο Ηρακλείου υπάρχει μια αδυναμία προσφοράς σε 500 βρέφη και παιδιά, αριθμός σημαντικός αν συνδυαστεί με την προσφορά του Δήμου. Σήμερα, μέσω ΕΣΠΑ ή αυτοτελώς, στους Δημοτικούς Παιδικούς σταθμούς φιλοξενούνται 1700-1800 βρέφη και παιδιά (800 μέσω της διαδικασίας τροφείων και 900 μέσω ΕΣΠΑ). Δηλαδή για τα περίπου 9000 παιδιά και νήπια της πόλης, ο κοινωνικός χαρακτήρας του Δήμου μας είναι να προσφέρει την δυνατότητα σε 1800 άτομα. Δηλαδή στις πέντε αιτήσεις καλύπτεται η μία. Και αυτή στο μεγαλύτερο ποσοστό με συνεισφορά των οικογενειών ή voucher του ΕΣΠΑ.

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και μεγάλο και ζητείται σχεδιασμός και άμεση υλοποίηση λύσεων. Οι επιπτώσεις των κενών είναι πολύπλευρες. Ένα σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό παραμένει σε «εφεδρεία», ενώ προκαλούνται κοινωνικές και οικογενειακές τριβές. Κυρίως, τα παιδιά που δεν φοιτούν σε παιδικούς σταθμούς στερούνται μίας σημαντικής δράσης κοινωνικοποίησης, εκπαίδευσης και ανάπτυξης.

Η Πρόταση των Ενεργών Πολιτών η οποία διατυπώνεται καθ’ όλη τη Δημοτική περίοδο που διανύεται, βασίζεται στην ορθή οργάνωση του κοινωνικού κράτους έχοντας την προσοχή του στραμμένη στον άνθρωπο και στις καθημερινές του ανάγκες, προσπαθώντας να λύσει αυτού του είδους τα προβλήματα ή τουλάχιστον να τα αμβλύνει. Προτεραιότητα είναι η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, έχοντας το αναγκαίο εξοπλισμό και το ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να επιτελούν τον πραγματικά σοβαρό ρόλο τους. Κάτι τέτοιο σήμερα δεν υπάρχει, αλλά ούτε έχει διαφανεί και κάποιος προγραμματισμός. Οι ελλείψεις έρχονται από το μακρινό παρελθόν και δυστυχώς συνεχίζονται. Η λειτουργία του Δημόσιου τομέα των παιδικών σταθμών έχει περιέλθει στην τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου κάποιος θα περίμενε να είναι θέμα υψηλής προτεραιότητας στην πολιτική ατζέντα, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα κενά που προαναφέρθηκαν. Αναρωτιέται λοιπόν εύλογα κανείς, αν σήμερα υπάρχει αυτή η βούληση; Η άποψη των Ενεργών Πολιτών είναι ότι η παρούσα Δημοτική αρχή έχει σε πολύ χαμηλή ιεράρχηση το θέμα «παιδικοί σταθμοί», πράγμα το οποίο προκύπτει από στοιχεία που αντικατοπτρίζουν τον προγραμματισμό που υπάρχει.

Στο πρόγραμμα τεχνικών έργων για τη χρονιά που διανύουμε υπάρχει καταγεγραμμένη μόνο μία μελέτη για παιδικό σταθμό με προβλεπόμενη δαπάνη 10.000 €, η οποία μέχρι και τις 30-08-2018 δεν είχε αναλωθεί. Ομοίως και όσο αφορά την ανέγερση κάποιου νέου παιδικού σταθμού, υπάρχει η εγγραφή για την κατασκευή νέου στη συμβολή των οδών Ιλίου και Δρακάκη, όπου και εκεί δεν υπάρχει κάποια απορρόφηση.

Η παρούσα Δημοτική αρχή έχει συμπληρώσει 4 χρόνια πλέον και αυτό που παρατηρεί κανείς ότι οι μόνιμοι καλοπληρωτές είναι οι Δημότες. Τέλη ανταποδοτικά ή μη, φόροι, ενοικιάσεις και εκμεταλλεύσεις Δημοτικών χώρων και περιουσίας, πρόστιμα κλπ δημιούργησαν ένα σημαντικό απόθεμα (σύμφωνα με τα στοιχεία του Β τριμήνου 2018) της τάξης των 51.000.000 € που είναι σε τραπεζικούς λογαριασμούς του Δήμου, παρουσιάζοντας μία μέση ετήσια αύξηση των καταθέσεων πάνω από 6 εκατομμύρια. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τους Δημότες και πρέπει μέσω δράσεων να επιστρέφουν σε αυτούς. Η λογική αυτή σήμερα δυστυχώς δεν υπάρχει . Κάνοντας μία απλή σκέψη κανείς θα έλεγε μα τι κόστος έχει η ανέγερση ενός παιδικού σταθμού; Σε ερώτηση των Ενεργών Πολιτών, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΦΜΑΗ απάντησε ότι για ένα σταθμό χωρητικότητας 100 ατόμων το κόστος ανέρχεται περίπου στο 1.200.000 €. ( τελευταία δημοπράτηση 1,0 εκ) 

Συγκεκριμένα λοιπόν οι Ενεργοί Πολίτες προτείνουν, να συνταχθεί άμεσα ένα ειδικό πρόγραμμα για την κατασκευή 5 παιδικών σταθμών - σε διάφορες περιοχές της πόλης μας. Η συνολική δαπάνη θα είναι έξι εκατομμύρια για την κατασκευή, ένα εκατομμύριο για τη μελέτη και τη σύνταξη τευχών δημοπράτησης και περίπου 2 εκατομμύρια το κόστος των οικοπέδων αν δεν είναι δημοτικά ακίνητα. Συνολικά δηλαδή απαιτούνται 9 εκατομμύρια, με ορίζοντα 2-3 ετών, ποσό κατά πολύ μικρότερο από το συνολικό περίσσευμα του δήμου σε επίπεδο τριετίας. Το θέμα έχει τεθεί από τους Ενεργούς Πολίτες πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο, επαναλαμβάνοντας τη θέση μας για υλοποίηση ενεργειών λύσης του προβλήματος. Η παρούσα Δημοτική αρχή και σε αυτό τον τομέα έχει αρνητικό πρόσημο. Και επειδή πολλές φορές μας κατηγορούν όταν τους λέμε ότι η κοινωνική πολιτική των Δήμων ούτε αρχίζει, ούτε πολύ περισσότερο τελειώνει, με την υλοποίηση των κρατικά χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, επαναδιατυπώνουμε με τον πλέον δημόσιο τρόπο μία άλλη δράση που απαιτεί τόλμη, όνειρο, όραμα και κυρίως προσανατολισμό στις κοινωνικές και καθημερινές ανάγκες των Δημοτών.

Οι Ενεργοί Πολίτες καταθέτουν την πρόταση τους αυτή σε συνδυασμό με αυτή της κατάργησης των τροφείων πού έχουμε αναφέρει και παλαιότερα. Είναι μία πρόταση ορθής Δημοτικής Πολιτικής, εφικτή, άμεσα υλοποιήσιμη και προσφέρει μία σημαντική άμβλυνση του προβλήματος.

* Ο Ηλίας Λυγερός είναι δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου, επικεφαλής της Δημοτικής ομάδας ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΡΘΡΑ
Η κρεατομηχανή
Οι προοδευτικές δυνάμεις στο Ηράκλειο δεν εκφράζονται από την όποια νομενκλατούρα, που θέλει να ελέγχει όσους ασχολούνται με το Δήμο. Αυτές μπορούν να καταστρέψουν την κρεατομηχανή. Αυτή που αλέθει στελέχη,...
Η κρεατομηχανή
ΑΡΘΡΑ
Συνοδοιπόροι για το περιβάλλον
Η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων είναι καίριο ζήτημα. Αν δεν υποτάξουμε τον τεράστιο όγκο απορριμμάτων που παράγουμε τότε είναι βέβαιο ότι θα μας «καταπνίξουν». Η επιβάρυνση που προκαλούν στο περιβάλλον,...
Συνοδοιπόροι για το περιβάλλον
ΑΡΘΡΑ
Ζητείται σωστή διαχείριση για το πράσινο στο Ηράκλειο
Το πράσινο της πόλης του Ηρακλείου είναι ελάχιστο (1,2 τετ. μέτρα ανά κάτοικο) και πολύ μικρότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο (10 τ.μ./κάτοικο)* Επί πλέον κακοποιείται πολλές φορές, όχι μόνο από ασυνείδητους...
Ζητείται σωστή διαχείριση για το πράσινο στο Ηράκλειο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα 18 μέτρα του Δήμου Ηρακλείου για την ανακούφιση δημοτών και επιχειρήσεων
Mε τη μεγάλη πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε η κοινή πρόταση που κατέθεσαν οι δημοτικές παρατάξεις, «Ηράκλειο 3.7.5», «Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες» και «ΣΥΝ+Πραξη Δημοτών Ηρακλείου», με...
Τα 18 μέτρα του Δήμου Ηρακλείου για την ανακούφιση δημοτών και επιχειρήσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μηνύματα των αυτοδιοικητικών για το «άνοιγμα» της Κρήτης
Σε δηλώσεις προέβησαν ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Γιάννης Κουράκης, με αφορμή την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις στην Κρήτη, η οποία ξεκίνησε από 18...
Μηνύματα των αυτοδιοικητικών για το «άνοιγμα» της Κρήτης
ΑΡΘΡΑ
Μονόδρομος η ασφαλής και αξιοπρεπής εργασία σε κάθε τομέα
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας φρόντισε να καθιερωθεί η 28η Απριλίου, ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία». Μια μέρα που μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι το θέμα αυτό έχει πολλαπλές...
Μονόδρομος η ασφαλής και αξιοπρεπής εργασία σε κάθε τομέα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας