Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συνοδοιπόροι για το περιβάλλον
Εφ.Συν. - Μάριος Διονέλλης

Συνοδοιπόροι για το περιβάλλον

  • A-
  • A+

«Πάρτε μαζί σας νερό, το μέλλον έχει πολλή ξηρασία». Ο στίχος του Μιχάλη Κατσαρού, συμπυκνώνει με τον καλύτερο τρόπο την ανάγκη να ανταποκριθούμε στα προβλήματα της σύγχρονης εποχής.

Ακούγεται παράδοξο, αλλά συνιστά πραγματικότητα ότι ένα απ’ αυτά είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Αν δεν υποτάξουμε τον τεράστιο όγκο που παράγουμε τότε είναι βέβαιο ότι θα μας «καταπνίξουν». Η επιβάρυνση που προκαλούν στο περιβάλλον, στην ποιότητα ζωής, στην υγεία μας, είναι εξαιρετικά μεγάλη. Πλειάδα επιστημονικών μελετών το αποδεικνύει.

Άλλωστε, η ανάπτυξη και η ευημερία μιας κοινωνίας δεν εδράζεται μόνο στους μακροοικονομικούς δείκτες, στην παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, στην προσέλκυση επενδύσεων, στη διασφάλιση υψηλών αναπτυξιακών ρυθμών. Εξαρτάται και από το πώς αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα που συνδέονται με την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας, τον εξανθρωπισμό της ίδιας της ζωής μας.

Συνεπώς, το μήνυμα του ποιητή -αν επιχειρήσουμε την αποκρυπτογράφησή του- είναι να προνοήσουμε, απεγκλωβιζόμενοι από την αμεριμνησία, την αδιαφορία. Και εν τέλει από τη βαρβαρότητα των αποκαλούμενων σύγχρονων κοινωνιών.

Χωρίς ηθικοπλαστικές διακηρύξεις και νουθεσίες, οφείλουμε όλοι μας να ανταποκριθούμε στις νέες ανάγκες και απαιτήσεις, έχοντας ως εμπνέουσα αξία την εξής παραδοχή: Με τα μικρά και απλά κάνουμε αλλαγές και στα μεγάλα και στα σύνθετα προβλήματα της χώρας, της κοινωνίας, των πολιτών. Με τις καθημερινές αλλαγές στις συνήθειες μας, βελτιώνουμε τις συνθήκες της ζωής μας. Φροντίζουμε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και εργαζόμαστε. Υιοθετούμε μια άλλη κουλτούρα για τη δημόσια σφαίρα.

Ως εκ τούτου, η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων είναι καίριο ζήτημα. Τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν εξαιτίας της αλόγιστης συμπεριφοράς μας, «χτυπούν κόκκινο». Τα εκατομμύρια τόνων σκουπιδιών που παράγουμε, οι τεράστιες ποσότητες επικίνδυνων βιομηχανικών, ακόμη και νοσοκομειακών, αποβλήτων, μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Τώρα είναι η ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι αλλάζοντας την καθημερινότητά μας μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας.

Η ανάπτυξη της διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή και της κυκλικής οικονομίας, καθίσταται μονόδρομος. Το σημαντικότερο, έχουμε όλοι μας μεγάλα οικονομικά οφέλη. Η μείωση τους, που αποτελεί βασική επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιτυγχάνεται με την πρόληψη και την ελαχιστοποίηση της παραγωγής τους, αλλά και με την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση των υλικών.

Η χρήση της πλαστικής σακούλας, αν και μοιάζει μικρό ζήτημα, δημιουργεί τεράστια προβλήματα, επιβαρύνοντας δραματικά το περιβάλλον. Η κατάργησή της, είναι απαραίτητη! Η χρέωσή της με το περιβαλλοντικό τέλος από τα σούπερ μάρκετ και τα εμπορικά καταστήματα, συνιστά μέτρο αποθάρρυνσης για τη χρησιμοποίησή της. Κάλλιστα, μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με επαναχρησιμοποιούμενες για να μεταφέρουμε τα προϊόντα που αγοράζουμε. 

Τον δρόμο αυτόν οφείλουμε να τον ακολουθήσουμε όλοι, δείχνοντας την ευαισθησία και το ενδιαφέρον μας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας. Εξ ου και η πρωτοβουλία του ΕΣΔΑΚ σε συνεργασία με τους δεκαεπτά Δήμους-μέλη του να διαθέσει δωρεάν τσάντες πολλαπλών χρήσεων από ανακυκλωμένο πλαστικό, ανθεκτικές, εύχρηστες και καλαίσθητες στους καταναλωτές.

Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι σημαντική η πληροφόρηση των πολιτών. Έτσι μπορούμε να επιτύχουμε την ενεργό συμμετοχή τους στην προσπάθεια που γίνεται για τη μείωση των απορριμμάτων. Απώτερος σκοπός μας η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης. Αλλά και η πρόκληση του ενδιαφέροντος των τοπικών κοινωνιών, αλλά και των φορέων για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Άλλωστε, χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας καµιά πολιτική για το περιβάλλον δεν μπορεί να έχει επιτυχία. Στους σκοτεινούς καιρούς που ζούμε κινούσα ιδέα όλων μας οφείλει να είναι η ιστορική φράση του Γκάντι: «Ας γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε».

* Ο Χάρης Μαμουλάκης είναι πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (Ε.Σ.Δ.Α.Κ.) και αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης & Καθαριότητας Ηρακλείου

ΑΡΘΡΑ
Ζητείται σωστή διαχείριση για το πράσινο στο Ηράκλειο
Το πράσινο της πόλης του Ηρακλείου είναι ελάχιστο (1,2 τετ. μέτρα ανά κάτοικο) και πολύ μικρότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο (10 τ.μ./κάτοικο)* Επί πλέον κακοποιείται πολλές φορές, όχι μόνο από ασυνείδητους...
Ζητείται σωστή διαχείριση για το πράσινο στο Ηράκλειο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιβάλλουν στην Κρήτη την καύση σκουπιδιών
Χωρίς περιστροφές, κυβέρνηση αλλά και αυτοδιοίκηση προωθούν την ξεπερασμένη μέθοδο που από το 2016 είχαν απορρίψει κατηγορηματικά για το νησί • Πιάνουν τόπο οι πιέσεις του λόμπι των σκουπιδιών παρά τους...
Επιβάλλουν στην Κρήτη την καύση σκουπιδιών
ΑΡΘΡΑ
Με χαλινάρι η Κρήτη!
Το λέγαμε εδώ και πολλά χρόνια για την Κρήτη: κάποτε θεριό στη θάλασσα, σήμερα αγελάδα για άρμεγμα! Τότε το λέγαμε για τον τρόπο που αναπτύχθηκε και συνεχίζει δυστυχώς μέχρι σήμερα να αναπτύσσεται ο τουρισμός....
Με χαλινάρι η Κρήτη!
ΑΡΘΡΑ
Οι προκλήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κρήτη
Στο Παρίσι κρατικοποιούνται οι υπηρεσίες ύδρευσης. Στη Βοστώνη αναθεωρείται ο πολεοδομικός σχεδιασμός στις παράκτιες περιοχές. Στο Κεϊπ Τάουν λαμβάνονται μέτρα πολιτικής προστασίας για το νερό. Ο δήμος της...
Οι προκλήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαλογή τροφικών υπολειμμάτων στους δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου
Ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης ανέλαβε την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης σχεδιασμού για την μέθοδο της διαλογής στην πηγή των τροφικών υπολειμμάτων για τους δήμους Ηρακλείου και...
Διαλογή τροφικών υπολειμμάτων στους δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου
ΑΡΘΡΑ
Η κρεατομηχανή
Οι προοδευτικές δυνάμεις στο Ηράκλειο δεν εκφράζονται από την όποια νομενκλατούρα, που θέλει να ελέγχει όσους ασχολούνται με το Δήμο. Αυτές μπορούν να καταστρέψουν την κρεατομηχανή. Αυτή που αλέθει στελέχη,...
Η κρεατομηχανή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας