• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.4°C / 9.5°C
  3 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 7.6°C
  5 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.1°C / 9.0°C
  4 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  1 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.6°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.0°C / 5.5°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 4.7°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 11.0°C
  3 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 7.9°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 9.4°C
  4 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  6 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.8°C / 6.8°C
  2 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 3.5°C / 6.7°C
  2 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.4°C / 9.3°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 3.3°C / 7.1°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 7.7°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.3°C / 0.3°C
  2 BF
  67%

Από την εγκληματική κοπή υγιών δέντρων στην οδό Ίδης στο Ηράκλειο στο πλαίσιο... «ανάπλασης».

Εφ.Συν. - Μάριος Διονέλλης

Ζητείται σωστή διαχείριση για το πράσινο στο Ηράκλειο

 • A-
 • A+

Το πράσινο της πόλης του Ηρακλείου είναι ελάχιστο (1,2 τετ. μέτρα ανά κάτοικο) και πολύ μικρότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο (10 τ.μ./κάτοικο) (1) 

Επιπλέον, κακοποιείται πολλές φορές, όχι μόνο  από ασυνείδητους κατοίκους, αλλά και από τις υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου που κάνουν έργα στα πεζοδρόμια, πλατείες, πάρκα και αλλού.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι οι κουτσουπιές που κόπηκαν το περασμένο Σάββατο  στην οδό Ίδης (Φωτογραφία). Ήταν μια αυθαίρετη κοπή. Η μελέτη ανάπλασης για την οδό Ίδης προέβλεπε μόνο τη μεταφύτευση 6 μικρών φοινικοειδών σε άλλο σημείο της πόλης και όχι κοπές δέντρων.(2) 

Πρέπει να πούμε πως ένα δικαιολογημένο αίτημα είναι να γίνεται δημόσια παρουσίαση των διαφόρων μελετών ανάπλασης και έργων πρασίνου και μετά από πραγματική ενημέρωση του κοινού και ανταλλαγή απόψεων να προχωρά η δημοπράτηση. Κι αυτό γιατί μια απλή ανάρτηση της προκήρυξης του έργου στην ιστοσελίδα του δήμου δεν γίνεται αντιληπτή από το πλατύ κοινό, χώρια που πρέπει να είναι κάποιος λίγο ειδικός για να καταλάβει τι σχεδιάζεται, μια και πρόκειται για τεχνικά κείμενα.

Πέρα από το συγκεκριμένο περιστατικό (για το οποίο οι υπεύθυνοι του Δήμου πρέπει να απολογηθούν), είναι συχνό φαινόμενο στις διάφορες κατασκευές πεζοδρομίων, αναπλάσεις δρόμων κ.α., να κόβονται (παράτυπα ή νομότυπα) τα υπάρχοντα δέντρα, που μπορεί να είναι και μεγάλα και υγιή. Στη θέση τους μπορεί να φυτεύονται νέα, όμως πολύ μικρότερα, που θα χρειαστούν χρόνια για να προσφέρουν το ίδιο έργο. Παράδειγμα η ανάπλαση της οδού Γερωνυμάκη πριν 1,5 χρόνο.

Σε αντίθεση, οι αρμόδιοι δεν φροντίζουν να κόψουν και να αντικαταστήσουν δέντρα νεκρά που υπάρχουν σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως αρκετές μουριές στην οδό Αθηνάς πίσω από το 3ο Λύκειο και αλλού (Φωτογραφίες παρακάτω). Μια κατεστραμμένη σειρά από αρμυρίκια υπάρχει επίσης στον κόμβο στον Γιόφυρο στη διακλάδωση που ανεβαίνει στην Εθνική Οδό προς Ρέθυμνο.

Είναι ενδιαφέρον να επισημάνουμε πως τα δέντρα αυτά ξεράθηκαν πριν την ώρα τους, εξ αιτίας των πολύ αυστηρών κλαδεμάτων που γίνονται για να κρατηθεί η κόμη τους χαμηλά. Οι πάρα πολλές και μεγάλες τομές που δημιουργούνται  από το κλάδεμα (στις οποίες δεν μπαίνει κάποιο απολυμαντικό) προσβάλλονται από μύκητες που καταστρέφουν το ξύλο . Κατόπιν μπαίνουν και ξυλοφάγα έντομα (οι τρύπες στις παρακάτω φωτογραφίες).

Σε κάθε περίοδο κλαδέματος στην πόλη έχουμε περιπτώσεις «κλαδεμάτων» που θυμίζουν μάλλον σφαγή παρά κλάδεμα, και δικαιολογημένα ξεσηκώνουν την οργή  των περιοίκων (Φωτογραφία από περσινό «κλάδεμα» στο Πάρκο Θεοτοκοπούλου).

Φωτ. Γιώργος Βλοντάκης

Απαράδεκτα αυστηρό κλάδεμα έχει γίνει και στην 25ης Αυγούστου (Πλ. Αγίου Τίτου) σε πολλά δέντρα. Στις διαμαρτυρίες που δημοσιεύτηκαν στα ΜΜΕ δεν υπήρξε, απ όσο ξέρουμε,  καμιά επίσημη απάντηση.  

Και το ερώτημα που μπαίνει από τη μεριά μας και από κάθε καλοπροαίρετο δημότη είναι: Γιατί πρέπει τα δέντρα της πόλης να  έχουν περιορισμένη κόμη; Δεν μπορούμε να έχουμε μέσα στην πόλη και ΜΕΓΑΛΑ δέντρα, σε σημεία όπου δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα; 

Η ένστασή μας δεν έχει να κάνει με υπερευαισθησία: Έχουμε ανάγκη από δέντρα μεγάλα, με πολύ φύλλωμα, για να δροσίζουν την ατμόσφαιρα και να προσφέρουν σκιά τα καλοκαίρια, αλλά και για να καταπίνουν όσο περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα γίνεται, μήπως και μετριάσουμε την κλιματική αλλαγή. Όταν μεγάλα δέντρα αντικαθίστανται με μικρά δενδρύλλια, πάμε πίσω ως προς τους παραπάνω στόχους. 

Πέρα από τα παραπάνω, υπάρχουν  και μερικά καλά παραδείγματα συνεργασίας φορέων της πόλης η και μεμονωμένων κατοίκων με την υπηρεσία πρασίνου («υιοθεσία πρασίνου»). Αυτό όμως δεν αλλάζει την πολύ άσχημη γνώμη που έχουν διαμορφώσει οι περισσότεροι Ηρακλειώτες για τη διαχείριση του πράσινου από την εκάστοτε δημοτική αρχή. 

Η δημοτική αρχή και οι αρμόδιες υπηρεσίες ας ανοίξουν έναν ειλικρινή διάλογο με τους ευαισθητοποιημένους πολίτες, που όπως διαπιστώνουμε από τη συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από τις συγκεντρώσεις που γίνονται είναι πολλοί (3).

Υπάρχουν  σοβαρές και τεκμηριωμένες ιδέες και προτάσεις  από άτομα και φορείς. 

Ηράκλειο 19/1/2018  

(1) Δείτε και πρόσφατη ανακοίνωση της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου- δείτε εδώ: http://www.oikokriti.gr/ ή εδώ: http://www.opi.org.gr/.

(2) Μπορείτε να δείτε τη μελέτη εδώ: https://www.heraklion.gr/municipality/d2017/diagwnismos-dikaiosynhs-10042017.html (Η σχετική έκθεση είναι στο φάκελο "Τα σχέδια", υποφάκελοι "Πράσινο" και "Αρχιτεκτονικά"). 

(3) Δείτε για τις πρόσφατες παρεμβάσεις για το Πάρκο Γεωργιάδη και την κοπή δέντρων στη Βίγλα: https://www.facebook.com/pg/fyles2parkou/posts/?ref=page_internal 

* Η Μαρία Κουβίδη είναι παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών, ο Γιώργος Βλοντάκης είναι γεωπόνος & περιβαλλοντολόγος. Και οι δύο είναι κάτοικοι του Κέντρου του Ηρακλείου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΡΘΡΑ
Συνοδοιπόροι για το περιβάλλον
Η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων είναι καίριο ζήτημα. Αν δεν υποτάξουμε τον τεράστιο όγκο απορριμμάτων που παράγουμε τότε είναι βέβαιο ότι θα μας «καταπνίξουν». Η επιβάρυνση που προκαλούν στο περιβάλλον,...
Συνοδοιπόροι για το περιβάλλον
ΑΡΘΡΑ
Με χαλινάρι η Κρήτη!
Το λέγαμε εδώ και πολλά χρόνια για την Κρήτη: κάποτε θεριό στη θάλασσα, σήμερα αγελάδα για άρμεγμα! Τότε το λέγαμε για τον τρόπο που αναπτύχθηκε και συνεχίζει δυστυχώς μέχρι σήμερα να αναπτύσσεται ο τουρισμός....
Με χαλινάρι η Κρήτη!
ΑΡΘΡΑ
Οι προκλήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κρήτη
Στο Παρίσι κρατικοποιούνται οι υπηρεσίες ύδρευσης. Στη Βοστώνη αναθεωρείται ο πολεοδομικός σχεδιασμός στις παράκτιες περιοχές. Στο Κεϊπ Τάουν λαμβάνονται μέτρα πολιτικής προστασίας για το νερό. Ο δήμος της...
Οι προκλήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κρήτη
ΑΡΘΡΑ
Η κρεατομηχανή
Οι προοδευτικές δυνάμεις στο Ηράκλειο δεν εκφράζονται από την όποια νομενκλατούρα, που θέλει να ελέγχει όσους ασχολούνται με το Δήμο. Αυτές μπορούν να καταστρέψουν την κρεατομηχανή. Αυτή που αλέθει στελέχη,...
Η κρεατομηχανή
ΑΡΘΡΑ
Κοινωνικός Δήμος και παιδικοί σταθμοί
Ο αποκλεισμός παιδιών από τους Δημοτικούς Παιδικούς σταθμούς πλήττει την προσφορά του κοινωνικού κράτους (με όλες του τις εκφράσεις) στο κοινωνικό σύνολο. Η έλλειψη που υπάρχει στην προσφορά πρέπει να...
Κοινωνικός Δήμος και παιδικοί σταθμοί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Μέσω πηγαδιών η άρδευση του αστικού πρασίνου
Σύσκεψη με αντικείμενο την άρδευση του αστικού πρασίνου στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, παρουσία του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού. Στην σύσκεψη συμφωνήθηκε να προχωρήσουν στην...
Ηράκλειο: Μέσω πηγαδιών η άρδευση του αστικού πρασίνου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας