• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.2°C / 29.0°C
  2 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.4°C / 27.7°C
  3 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 29.3°C
  3 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.5°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 20.7°C / 23.9°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 21.8°C / 28.2°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 24.4°C / 28.1°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  2 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.4°C / 22.8°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.0°C / 27.9°C
  2 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  2 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  3 BF
  47%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.5°C / 29.9°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 24.8°C
  4 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 28.8°C
  2 BF
  39%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 25.3°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.7°C / 28.9°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  51%
EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

Εμείς, τον σταυρό μας

 • A-
 • A+

Δε μπορεί κάποιος να συλλάβει το μεγαλείο των ορεινών όγκων της Κρήτης, σαν δεν τους δει χιονισμένους. Κατάλευκη η Μαδάρα, ζωσμένη με νέφαλα γύρω τριγύρω, θαρρείς και δεν πατά στη γης, μα κρέμεται μ’ αόρατα νήματα απ’ τον ουρανό.

Πράος ο ζωοδότης Ψηλορείτης, ανασηκώνει καρτερικά στις στιβαρές του πλάτες το χιόνι του χειμώνα, που μόλις λιώσει και γενεί τρεχούμενο νερό, θα γεμίσει υπόγεια πηγάδια και ποτάμια και θα ποτίζει ολοχρονίς την πλάση. Αιώνιοι φρουροί οι λασιθιώτικες κορφές, να περιτριγυρίζουν τ’ Οροπέδιο, ξανοίγουνε μες στη λευκή στολή τους, απ’ τα δυο χιλιάδες μέτρα, τις χρυσοκέντητες ακτές Βορρά και Νότου.

Κανονικό χειμώνα έχουμε εφέτος στην Κρήτη, με χιόνια, κρύα και νερά. Μετά την περσινή θεομηνία, που ξέρανε ο νοτιάς την πλάση μέσα στο καταχείμωνο λυσσομανώντας την καυτή του ανάσα Δεκέμβρη και Φλεβάρη μήνα, σαν θείο χάδι ήρθανε ετούτα να νερά.

Κανείς δεν ξέρει τι θα είχαμε απογίνει αν επαναλαμβανότανε το περσινό φαινόμενο, έστω σε ηπιότερη μορφή· άλλωστε η κρητική γη βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με κίνδυνο ερημοποίησης και υποβάθμισης της ποιότητας του εδάφους.

Εδώ και κάποιον καιρό έχει ξεκινήσει σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο μια προσπάθεια για στρατηγικό σχέδιο διαχείρισης των υδατικών πόρων. Ειδικά για την Κρήτη, το θέμα του νερού και της διαχείρισής του είναι από αυτά που χαρακτηρίζουμε «ζωής και θανάτου».

Είναι μεγάλο νησί, αποκομμένο από τον ηπειρωτικό κορμό και με αυξημένες ανάγκες σε άρδευση και ύδρευση. Βρίσκεται μέσα σε ζώνη υψηλού κινδύνου λόγω της κλιματικής μεταβολής και με εκτεταμένη ζώνη ανομβρίας, καθώς οι βροχοπτώσεις είναι σπανιότατες απ’ τον Απρίλη ώς τον Νοέμβρη.

Το σύνολο, σχεδόν, της οικονομικής δραστηριότητας, μια και συνηθίζουμε στις μέρες μας να αξιολογούμε κυρίως την οικονομική διάσταση των ζητημάτων, εξαρτάται απόλυτα απ’ το νερό· γεωργία, κτηνοτροφία και κάθε είδος τουρισμού.

Το περσινό καμπανάκι έδωσε αφορμή να ξεκινήσει μια δημόσια συζήτηση για την αντιμετώπιση του θέματος. Δυστυχώς, φαίνεται να εξαντλείται σε ευφάνταστες λύσεις τύπου βομβαρδισμού των νεφών ή σε αμφιλεγόμενες δομές αφαλάτωσης.

Καμιά γενικευμένη συνειδητοποίηση για τιθάσευση των ανεξέλεγκτων αναγκών μας, για ορθότερες πρακτικές καλλιέργειας ή για εκσυγχρονισμό των δικτύων. Κοινώς, ξεκινάμε την όποια συζήτηση με δεδομένο ότι θα χρειαστούμε περισσότερο νερό στο μέλλον για να το κατασπαταλήσουμε όπως ο καθείς από εμάς κρίνει.

Και το συνηθέστερο μέτρο που λαμβάνουμε, είναι να κάνουμε τον σταυρό μας να μη μας ξανάρθουνε δυο-τρεις απανωτοί χειμώνες όπως ο περσινός.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΡΘΡΑ
Νεραϊδότοπος
Είναι μερικά μέρη τόσο όμορφα που σε κάνουνε να θες να κλάψεις. Σαν κι ετούτο εδώ που ανακάλυψα, διαβάτης στην Κάντανο της Κρήτης, στρίβοντας τυχαία σε μια διχάλα του δρόμου, κι απόμεινα να στέκομαι και να το...
Νεραϊδότοπος
ΑΡΘΡΑ
Βουνά για παλιοσίδερα
Τίποτα δεν είναι η Κρήτη δίχως τα βουνά της. Η ψυχή κι η αναπνιά της, η καρδιά κι η μυρωδιά της, η ζωή της όλη είναι τα όρη της. Ορη που γέννησαν θεούς παγκόσμιους κι ανέθρεψαν ανθρώπους ανυπόταχτους, που...
Βουνά για παλιοσίδερα
ΑΡΘΡΑ
Η Κυβέρνηση ...αρπάζει τη γη των φτωχών αγροτών στην Κρήτη
H κυβέρνηση της Ν.Δ - στις συνθήκες του κοινωνικού ζόφου και της πολιτικής καταχνιάς που η ίδια δημιούργησε- θέτει στο στόχαστρο τον πατροπαράδοτο αγροτικό κλήρο.
Η Κυβέρνηση ...αρπάζει τη γη των φτωχών αγροτών στην Κρήτη
ΑΡΘΡΑ
H κακή δημοσιογραφία και έρευνα αγκαλιάζουν τους πολίτες και στην Κρήτη
Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει μεγάλη αγωνία για τη δημιουργία θετικού κλίματος για τις επενδύσεις για τις επενδύσεις ΑΠΕ τη στιγμή που έχει ξεσπάσει μεγάλο κίνημα αντίστασης από τις τοπικές κοινωνίες. Oι...
H κακή δημοσιογραφία και έρευνα αγκαλιάζουν τους πολίτες και στην Κρήτη
ΑΡΘΡΑ
Μια πρόταση για την πρώην βάση στις Γούρνες
Η διαθέσιμη μεγάλη έκταση, οι υπάρχουσες υποδομές, τα υπαρκτά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της ευρύτερης περιοχής λόγω του υπερ-τουρισμού, θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν στην διαμόρφωση της όποιας πρότασης...
Μια πρόταση για την πρώην βάση στις Γούρνες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατολισθήσεις και προβλήματα στην Κρήτη
Στην Κρήτη, σημαντικά προβλήματα προκάλεσε η συνεχιζόμενη επί ώρες βροχόπτωση στα δυτικά του νησιού. Τα ξημερώματα της Τετάρτης, ένας άνθρωπος κινδύνεψε να πνιγεί, όταν εγκλωβίστηκε το αυτοκίνητό του σε...
Κατολισθήσεις και προβλήματα στην Κρήτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας