Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πτώχευση Thomas Cook: Τι θα γίνει με τους τουρίστες της Κρήτης

Γραφείο της Thomas Cook

Πτώχευση Thomas Cook: Τι θα γίνει με τους τουρίστες της Κρήτης

  • A-
  • A+

Έξι πτήσεις, όσες δηλαδή ήταν προγραμματισμένο να γίνουν, αναμένεται να πραγματοποιηθούν το βράδυ της Τρίτης από το αεροδρόμιο Ηρακλείου, προκειμένου να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι τουρίστες που είχαν κλείσει τα πακέτα διακοπών τους με την Thomas Cook.

Όπως τόνισε ο αερολιμενάρχης του «Ν. Καζαντζάκης» Γιώργος Πλιάκας, «η επιστροφή των τουριστών θα γίνει στις ημερομηνίες που ήταν έτσι κι αλλιώς καθορισμένες, ενώ οι αυριανές πτήσεις θα γίνουν, από άλλες εταιρείες, τις ίδιες ώρες».

«Η πρώτη πτήση αναχωρεί λίγο μετά τις 9.00 το βράδυ και η τελευταία στη 1.00 μετά τα μεσάνυχτα. Είναι μια διαδικασία που σχεδιάζεται με λεπτομέρεια, προκειμένου να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα. Υπολογίζουμε ότι αύριο θα αναχωρήσουν περίπου 1.000 τουρίστες. Ήδη βρίσκονται στο Ηράκλειο και διαμορφώνουν το πρόγραμμα, στελέχη του ασφαλιστικού οργανισμού που θα καλύψει τους επιβάτες, αλλά και άτομα από το προξενείο. Νομίζω ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά», δήλωσε ο κ. Πλιάκας.

Ψυχραιμία συνέστησε στους ξενοδόχους ο γενικός γραμματέας του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Κρήτης, Αλέξανδρος Σωμαράς: «Πρέπει μέσα σε όλη αυτή την αγωνία, να υπάρξει ψυχραιμία για να διαφυλάξουμε τον τουρισμό μας. Ίσως κάποιοι ξενοδόχοι υπό την πίεση που βιώνουν, ζητήσουν χρήματα από τουρίστες. Χρήματα όμως που μετά θα μπορούν να τα ζητήσουν από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Ότι γίνει, άποψη μου είναι ότι, θα πρέπει να είναι προϊόν σκέψης με μελλοντικό ορίζοντα και όχι περιστασιακά».

Τεράστιες οι απώλειες για την Κρήτη

Στα Χανιά και στο Ρέθυμνο οι πελάτες της εταιρείας εξυπηρετούνται από μεγάλα τουριστικά καταλύματα, αλλά και μικρότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουρίστες που βρέθηκαν σε Χανιά και Ρέθυμνο είναι ψύχραιμοι, δεδομένου ότι γνωρίζουν πως η επιστροφή τους είναι εξασφαλισμένη, καθώς και οι εναπομείνασες ημέρες των διακοπών τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλη Τσακαλάκη, περίπου 22.000 άτομα βρίσκονται συνεχώς στην Κρήτη από το συγκεκριμένο πρακτορείο, μέσω ειδικών πακέτων ταξιδιών και εκδρομών, με τον μεγαλύτερο αριθμό εξ αυτών στην ανατολική Κρήτη.

Πηγές του Αεροδρομίου Χανίων, δήλωσαν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι τα προγράμματα και οι πτήσεις των Γερμανών τουριστών - πελατών της εταιρείας εξυπηρετούνται κανονικά, ενώ για τους Βρετανούς τουρίστες αναμένεται ενημέρωση από την πρεσβεία της Μεγάλης Βρετανίας, για το πότε θα γίνει ο επαναπατρισμός τους. Ανάλογη ενημέρωση αναμένεται για τους Σκανδιναβούς τουρίστες, για τους οποίους έως και τις 5 Οκτωβρίου ήταν προγραμματισμένες από την Thomas Cook 41 πτήσεις.

Ωστόσο, δεν είναι ακριβής ο αριθμός των τουριστών που βρίσκονται στα Χανιά και στο Ρέθυμνο, μέσω της Thomas Cook, όπως σημείωσε ο κ. Τσακαλάκης. Επίσης, σύμφωνα με τον εντεταλμένο για θέματα τουρισμού περιφερειακό σύμβουλο Κρήτης Κυριάκο Κώτσογλου «δεν υπάρχουν ασφαλή στοιχεία για το πόσοι είναι εγκλωβισμένοι αυτή τη στιγμή στο νησί».

Όπως ανέφερε ο ίδιος, τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει εικόνα για το ποια θα είναι η επίδραση των πληροτήτων για το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου, ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος για τις εξελίξεις τονίζοντας ότι τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τρία: «τι κάνουμε τώρα, πώς θα αποσβεστεί η απώλεια μέχρι το τέλος της τουριστικής σεζόν και τι θα γίνει με τα συμβόλαια του 2020, αλλά και για τα επόμενα χρόνια». «Ένα ακόμα ζήτημα που τίθεται είναι πώς θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός το επόμενο χρονικό διάστημα», συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλάκης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης, υπολόγισε ότι τα χρήματα τα οποία θα χαθούν για όλο το νησί είναι μεταξύ 80 και 100 εκατομμυρίων. Σε ότι αφορά το Ρέθυμνο, οι αρμόδιοι βρίσκονται στο στάδιο της συλλογής των υπολοίπων στις καρτέλες χρέωσης και των καταμετρήσεων του κόστους των γκρουπ και μία πρώτη εκτίμηση είναι ότι για το Ρέθυμνο το πόσο αφορά γύρω στα 15 εκατομμύρια, τα οποία όμως θα πληρώσει ασφαλιστική εταιρεία ταξιδίων.

Η ίδια εταιρεία, όπως είπε ο κ. Τσακαλάκης, έχει αναλάβει την ομαλή διακίνηση των πελατών της Thomas Cook και θα ορίσει σήμερα ή μέχρι αύριο ποιος tour operator θα αναλάβει να επαναπατρίσει τους τουρίστες και να πληρωθούν βέβαια και οι υποχρεώσεις της εταιρείας. Ο κ. Τσακαλάκης εξήγησε πως οι αποζημιώσεις αφορούν το διάστημα από τη μέρα που έκλεισε ο ταξιδιωτικός οργανισμός μέχρι και να ολοκληρωθούν τα τουριστικά πακέτα στο τέλος Οκτωβρίου, τα οποία τελικά θα συνεχιστούν και είναι εκείνα που έχουν ασφαλιστεί. Τα μη ασφαλισμένα τουριστικά πακέτα θα ακυρωθούν, κάτι που επηρεάσει όλη την Κρήτη.

Οι πελάτες, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν τα προγραμματισμένα τους ταξίδια για Κρήτη μέσω των ασφαλισμένων τουριστικών πακέτων θα βρεθούν και στο Ρέθυμνο και οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων που θα διαμείνουν θα πληρωθούν κανονικά.

Δυστυχώς όπως είπε ο πρόεδρος Ξενοδόχων Ρεθύμνου, οι ισολογισμοί της Thomas Cook θα κλείσουν μετά τις 30 Σεπτεμβρίου οπότε οι ξενοδόχοι τα χρήματα, τα οποία θα πρέπει να λάβουν ως αποζημίωση για τα τουριστικά πακέτα, θα τα λάβουν πολύ αργότερα.

Με πληροφορίες από το «ΑΠΕ - ΜΠΕ»

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα αφεντικά της Thomas Cook πήραν μπόνους 20 εκατ. την τελευταία 5ετία
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, την τελευταία πενταετία τα αφεντικά και κορυφαία στελέχη της εταιρείας είχαν λάβει συνολικά πάνω από 20 εκατομμύρια λίρες σε μπόνους.
Τα αφεντικά της Thomas Cook πήραν μπόνους 20 εκατ. την τελευταία 5ετία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Σεισμός» στον ελληνικό τουρισμό λόγω Thomas Cook, λένε πράκτορες και ξενοδόχοι
Περίπου 50.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας. Μόνο στην Κρήτη εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 20.000 οι τουρίστες με το βρετανικό πρακτορείο.
«Σεισμός» στον ελληνικό τουρισμό λόγω Thomas Cook, λένε πράκτορες και ξενοδόχοι
ΑΓΟΡΑ
Ανησυχία για τους τουρίστες στην Κρήτη μετά την πτώχευση της Thomas Cook
Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης: «Το 70% των τουριστικών επιχειρήσεων στην Κρήτη έχει συμβόλαια με την Thomas Cook» - «Αυτή τη στιγμή έχουμε γύρω στους 20.000 τουρίστες».
Ανησυχία για τους τουρίστες στην Κρήτη μετά την πτώχευση της Thomas Cook
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατέρρευσε η Thomas Cook, στον αέρα η επιστροφή 600.000 ταξιδιωτών
Η Thomas Cook κήρυξε χρεοκοπία τα ξημερώματα της Δευτέρας πυροδοτώντας μια πρωτοφανή επιχείρηση επαναπατρισμού περισσότερων από 600.000 πελατών που βρίσκονται σε διακοπές σε όλο τον κόσμο.
Κατέρρευσε η Thomas Cook, στον αέρα η επιστροφή 600.000 ταξιδιωτών
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σχέδια επαναπατρισμού χιλιάδων Βρετανών πελατών της Thomas Cook
Το σχέδιο του βρετανικού υπουργείου Μεταφορών και της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας (CAA) περιλαμβάνει την ασφαλή επιστροφή 150.000 τουριστών, ενώ θεωρείται πιθανό ότι η CAA ίσως αναλάβει μέρος του κόστους...
Σχέδια επαναπατρισμού χιλιάδων Βρετανών πελατών της Thomas Cook

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας