Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στόχοι και προοπτικές της Παγκρήτιας Τράπεζας

Στόχοι και προοπτικές της Παγκρήτιας Τράπεζας

  • A-
  • A+

Έμφαση στην περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμού της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας και στην πιστωτική επέκταση, έδωσε μέσα από τις ομιλίες της η Διοίκηση της Τράπεζας κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της που έγινε στο συνεδριακό κέντρο της Τράπεζας στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου εγκρίθηκαν οι εισηγήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου στα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Κατά τη Συνέλευση παρουσιάστηκαν οι οικονομικές καταστάσεις για το έτος 2018 και εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2019.

Τη θετική τροχιά της οικονομίας μετά από μια πολυετή περίοδο ύφεσης αποτύπωσε στην ομιλία του ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Τράπεζας Γεώργιος Κουρλετάκης, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του προς το Σώμα της Γενικής Συνέλευσης.
Ιδιαίτερα επεσήμανε ότι η ισχυρή αναπτυξιακή πορεία του Τουρισμού και της Μεταποιητικής Παραγωγής, αποτέλεσαν τους κύριους παράγοντες σταθερότητας και ενίσχυσης της ελληνικής και ιδιαίτερα της Κρητικής οικονομίας, ωστόσο επεσήμανε ότι η αναπτυξιακή δυναμική παραμένει εύθραυστη με τις επενδύσεις να παρουσιάζουν αρνητικό ρυθμό και την αποταμιευτική ικανότητα να είναι μειωμένη.

Ως βασική πρόκληση του χρηματοπιστωτικού συστήματος επεσήμανε την αποτελεσματική διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs), χαρακτήρισε δε μεγάλο στοίχημα για τις τράπεζες την υποχρέωσή τους να επιτύχουν συγκεκριμένο στόχο, σε μονοψήφιο ποσοστό, μέχρι το 2021.

Στην ομιλία της η Ανώτερη Γενική Διευθύντρια της Τράπεζας Χρυσάνθη Παπαδοπούλου, τόνισε την ανάγκη της εκ νέου παρακολούθησης από τις τράπεζες της ανάπτυξης της οικονομίας, στηρίζοντας τις υγιείς επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αφού κάτι τέτοιο, όπως ανέφερε, θα βοηθήσει στη διαμόρφωση κερδοφορίας για τον κλάδο, που ούτως ή άλλως διατηρεί ως πρώτιστο στόχο την αποτελεσματική μείωση των κόκκινων δανείων.

Αναβάθμιση από τη MOODYs 
Στα σημαντικά γεγονότα της περασμένης χρονιάς ήταν η λήψη πιστοληπτικής αξιολόγησης (rating) από το διεθνή Οίκο αξιολόγησης Moody’s. Η Τράπεζα αξιολογήθηκε με Caa2 -όπως δηλαδή και οι συστημικές τράπεζες- με προοπτικές σταθερές. Το Μάρτιο του 2019 ο διεθνής οίκος αναβάθμισε τις προοπτικές της Τράπεζας, από σταθερές σε θετικές.

Οικονομικά στοιχεία 2018
Οι καταθέσεις της Τράπεζας διαμορφώθηκαν σε 1,26 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 12,69% σε σχέση με το 2017, ενώ το ποσοστό αύξησης των καταθέσεων επιχειρήσεων και ιδιωτών στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος, ήταν της τάξεως του 10,4%.
Η κερδοφορία προ φόρων ανήλθε σε 15,4 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 3,31% σε σχέση με το 2017, ενώ μετά από φόρους σε 10,50 εκατ. ευρώ, περίπου σταθερή σε σχέση με το 2017.
Ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας διαμορφώθηκε στο 14,03% μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, από  12,39% το 2017, υπερκαλύπτοντας το απαιτούμενο από τις εποπτικές αρχές όριο.

Το ενεργητικό της τράπεζας ανήλθε σε 1,57 δισ. ευρώ.
Οι οριστικές καθυστερήσεις ανήλθαν στο 23,5% του χαρτοφυλακίου των δανείων, ενώ ο δείκτης κάλυψης των καθυστερήσεων άνω των 90 ημερών από συσσωρευμένες προβλέψεις, διαμορφώθηκε στο 70,8% από 59% την προηγούμενη χρήση. Σε ότι αφορά το 1ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η Τράπεζα παρουσιάζει κερδοφορία πριν από προβλέψεις, αποσβέσεις και φόρους ύψους 3,3 εκατ. ευρώ. 
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η Τράπεζα στην αναδιαμόρφωση του δανειακού της χαρτοφυλακίου, δημιουργώντας νέα προϊόντα ρύθμισης. Ειδικότερα κατά το 2018 προχώρησε σε εγκρίσεις ρύθμισης σχεδόν 6.000 δανείων υπολοίπου άνω των 160 εκατ. ευρώ και σε υλοποιήσεις  ρυθμίσεων περίπου 1.200 δανείων επιχειρήσεων, ύψους πάνω από 37 εκατ. ευρώ.

Παγκρήτια Επιχειρηματικότητα
Προκειμένου να στηρίξει την ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου, η Τράπεζα έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα «Παγκρήτια Επιχειρηματικότητα» που προσφέρει στους σύγχρονους επιχειρηματίες χρηματοδοτικές λύσεις και υπηρεσίες για τη βελτίωση της ρευστότητάς τους και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεών τους. Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζει την επιτυχημένη συνεργασία της με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, αξιοποιώντας παράλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσα από Εθνικούς πόρους, όπως το ΕΣΠΑ και ο Αναπτυξιακός Νόμος.  

Επιχειρησιακοί  στόχοι της Τράπεζας
Οι στόχοι της Τράπεζας λαμβάνουν υπόψη τον αναπτυξιακό της ρόλο και τα δεδομένα που έχουν θέσει οι εποπτικές αρχές για μείωση των κόκκινων δανείων και για προσαρμογή σε αυστηρότερο κανονιστικό πλαίσιο. Στο πλαίσιο αυτό, στους επιχειρησιακούς στόχους συμπεριλαμβάνεται η δραστική μείωση των NPEs, η χορήγηση νέων δανείων ύψους 100 εκατ. ευρώ για το 2019, η διεύρυνση της καταθετικής βάσης, η αναδιάρθρωση του δικτύου της τράπεζας και η επέκτασή του σε νέες αγορές.

Με πληροφορίες από το «ΑΠΕ - ΜΠΕ»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της «Αναπτυξιακής Κρήτης»
Ολοκληρώθηκαν οι εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στην «Αναπτυξιακή Κρήτης» - Πρόεδρος εξελέγη ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου Χαριτάκης Θώμας.
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της «Αναπτυξιακής Κρήτης»
ΑΓΟΡΑ
Συνεργασία ΙΤΕ - Παγκρήτιας Τράπεζας για την καινοτομία στις επιχειρήσεις
Συμφωνία συνεργασίας με στόχο την ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην Κρήτη, υπογράφηκε μεταξύ της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Σε ειδική...
Συνεργασία ΙΤΕ - Παγκρήτιας Τράπεζας για την καινοτομία στις επιχειρήσεις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παγκρήτια Τράπεζα: Πρώτος σε ψήφους ο Νίκος Μυρτάκης
Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα του Σαββάτου έκλεισαν οι κάλπες στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Πρώτος σε ψήφος εξελέγη ο μέχρι σήμερα πρόεδρος Νίκος Μυρτάκης...
Παγκρήτια Τράπεζα: Πρώτος σε ψήφους ο Νίκος Μυρτάκης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πιστοληπτική ικανότητα από τη Moodys στην Παγκρήτια τράπεζα
Για πρώτη φορά η Παγκρήτια Τράπεζα έλαβε πιστοληπτική ικανότητα από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η μεγαλύτερη συνεταιριστική τράπεζα της Ελλάδας αποκτά Rating Caa2 και...
Πιστοληπτική ικανότητα από τη Moodys στην Παγκρήτια τράπεζα
ΑΓΟΡΑ
Νέο προϊόν για φοιτητές από την Παγκρήτια Τράπεζα
Ένα νέο καταθετικό προϊόν ειδικά σχεδιασμένο για φοιτητές, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών τους διατίθεται από το δίκτυο καταστημάτων της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας. Το «Δυναμικό Ξεκίνημα» είναι ένας...
Νέο προϊόν για φοιτητές από την Παγκρήτια Τράπεζα
ΑΓΟΡΑ
Αναδιάρθρωση Δικτύου Καταστημάτων στην Τράπεζα Χανίων
Σε αναδιάρθρωση των καταστημάτων της προχωράει η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, καθώς αναστέλλεται η λειτουργία των καταστημάτων Αλικιανού, Πλατανιά και Τυμπακίου ενώ προωθείται η λειτουργία τριών νέων...
Αναδιάρθρωση Δικτύου Καταστημάτων στην Τράπεζα Χανίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας