• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.3°C / 22.9°C
  4 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.3°C / 18.5°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 17.0°C / 22.1°C
  3 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.9°C / 15.0°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 18.0°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.2°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.6°C
  4 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 19.4°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  4 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.4°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  5 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.4°C / 18.9°C
  4 BF
  39%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 20.6°C
  2 BF
  58%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  2 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 22.1°C
  4 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  1 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.7°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  0 BF
  64%

Φωτ. Αρχείου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κραυγή αγωνίας των γιατρών: το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου εφημερεύει και χωρίς ειδικότητες

 • A-
 • A+

Μια πολύ σοβαρή καταγγελία κάνει ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου στην Κρήτη για τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και εν μέσω πανδημίας. Όπως σημειώνουν σε επιστολή τους προς το υπουργείο Υγείας και τις άλλες αρμόδιες αρχές, το νοσοκομείο εφημερεύει ακόμη και χωρίς γιατρούς ειδικότητας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Μανουσάκης, που μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «98.4», μεταξύ πολλών άλλων ανέφερε ότι τις μισές μέρες του μήνα δεν υπάρχει ακτινολόγος και 10 ημέρες το μήνα δεν υπάρχει δυνατότητα να εφημερεύει καρδιολόγος.

Η επιστολή των εργαζομένων προς την πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας, τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, τη διοίκηση των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων ν. Λασιθίου, κοινοποιείται επίσης στους βουλευτές, την περιφέρεια όπως και τις δημοτικές παρατάξεις.

Αναλυτικά η επιστολή

Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου λόγω έλλειψης προσωπικού. Το νοσοκομείο πριν την πανδημία ήταν το πιο υποστελεχωμένο της Κρήτης  με το μεγαλύτερο κατά μέσο όρο αριθμό οφειλόμενων ρεπό και αδειών ανά εργαζόμενο. 

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας έγιναν κάποιες προσλήψεις επικουρικού  προσωπικού, όμως ταυτόχρονα αυξήθηκαν και οι ανάγκες σε βάρδιες λόγω της πανδημίας και λόγω της ανάπτυξης σχετικών  τμημάτων(τμήματα covid, εμβολιαστικά). Επίσης συνεχίστηκαν οι αποχωρήσεις, είτε λόγω παραιτήσεων, είτε λόγω συνταξιοδοτήσεων, είτε λόγω μετακινήσεων σε άλλες μονάδες, και από 1/9/2021 υπήρξαν 34 εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, 25 εκ των οποίων εξακολουθούν να βρίσκονται σε αναστολή, ενώ με τρίμηνες συμβάσεις προσελήφθησαν μόνο 11 επικουρικοί εργαζόμενοι. Ουσιαστικά, στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 το ενεργό δυναμικό του ΓΝΑΝ έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 30 εργαζόμενους που ισοδυναμεί με το 8% του προσωπικού του Νοσοκομείου.

Έτσι αυτή την περίοδο η κατάσταση είναι οριακή και η λειτουργία του Νοσοκομείο αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα. Ενώ το Νοσοκομείο εφημερεύει όλες τις ημέρες του μήνα, τις μισές ημέρες δεν υπάρχει εφημερεύων ακτινολόγος, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να διενεργούνται αξονικές τομογραφίες και υπερηχογραφήματα, κάτι που επηρεάζει όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου και την ασφαλή εφημέρευση του.   Καμιά ημέρα του μήνα δεν εκτελούνται προγραμματισμένες αξονικές τομογραφίες και υπερηχογραφήματα για εξωτερικούς ασθενείς, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να προσφεύγουν είτε σε ιδιωτικά εργαστήρια, είτε στα Νοσοκομεία του Ηρακλείου.

Ακόμη 10 ημέρες το μήνα δεν υπάρχει δυνατότητα να εφημερεύει καρδιολόγος, κάτι που επίσης επηρεάζει όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου.

Λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού έχουν συγχωνευθεί από 1/9/21 η καρδιολογική με την παθολογική κλινική, με αποτέλεσμα καρδιολογικά περιστατικά να νοσηλεύονται στην ίδια κλινική με εμπύρετα και λοιμώξεις.

Στο τμήμα επειγόντων περιστατικών μένουν αρκετές ημέρες εφημερίας με μόνο ένα γιατρό για το χειρουργικό ΤΕΠ, για το παθολογικό ΤΕΠ και για το ΤΕΠ covid, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος χρόνος αναμονής εξέτασης των ασθενών.

Στα νοσηλευτικά τμήματα γίνονται από τη διοίκηση συνεχώς μετακινήσεις νοσηλευτριών κάτι που διαταράσσει συνεχώς την ομαλή λειτουργία των τμημάτων και γίνεται   εφαρμογή εξαντλητικών και παράνομων προγραμμάτων εργασίας στη ΜΕΘ και ΜΕΘ covid, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη εξάντληση στο νοσηλευτικό προσωπικό αυτών των τμημάτων που λειτουργούν ως ένα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι νοσηλεύτριες  κάνουν 4 ώρες βάρδιες στη ΜΕΘ COVID και μετά συνεχίζουν και κάνουν άλλες 4 ώρες βάρδια στην κανονική ΜΕΘ, κάτι που καθόσον γνωρίζουμε δεν γίνεται στα άλλα Νοσοκομεία της Κρήτης. Επίσης τα προγράμματα τους με ΠΡΩΙ-ΝΥΧΤΑ-ΝΥΧΤΑ είναι παράνομα και εξαντλητικά με αποτέλεσμα  να μπαίνουν σε κίνδυνο και οι νοσηλεύτριες της ΜΕΘ και ΜΕΘ covid και οι ασθενείς, αφού το εξουθενωμένο προσωπικό είναι επιρρεπές σε διενέργεια νοσηλευτικών λαθών. Οι ίδιες εξαντλητικές συνθήκες ισχύουν και για το ιατρικό προσωπικό της ΜΕΘ που καλείται να ανταπεξέλθει σε 15 και πλέον εφημερίες το μήνα για κάποιους ιατρούς.

Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν επίσης στη στελέχωση της διοίκησης και των υποστηρικτικών υπηρεσιών (εστίαση, καθαριότητα, ιματισμός, φύλαξη). Μάλιστα σε αυτά τα τμήματα υπάρχει στους συναδέλφους  ανασφάλεια σχετικά με τη συνέχιση της εργασίας τους αφού η παράταση για τους ΣΟΧ είναι μόνο μέχρι 31/3/2022 και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν έχει απαντήσει αν θα δώσει ξανά τη δυνατότητα προκήρυξης νέων ΣΟΧ ή αν θα επιβάλει εμμέσως την ανάθεση σε εργολάβους, από τους οποίους έχουμε στο παρελθόν πικρή πείρα (με απλήρωτες αμοιβές, με υπερτιμολογήσεις αποδοχών και εξαναγκασμό σε επιστροφές αμοιβών). Η ίδια εργασιακή ανασφάλεια επικρατεί και στο επικουρικό προσωπικό του Νοσοκομείου που και γι' αυτό η παράταση είναι μέχρι 31/3/2022, ενώ υπάρχουν και πάρα πολλές συμβάσεις που λήγουν μέχρι και τον Ιούνιο του 2022, χωρίς να ξέρουμε αν θα παραταθούν.

Για το θέμα της έλλειψης προσωπικού η διοίκηση του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου έχει στείλει φέτος δύο έγγραφα με αιτήματα για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, το ένα στις 10-5-2021 για πρόσληψη 11 επικουρικών εργαζομένων διοικητικών και τεχνικών και το άλλο στις 7/6/21 για πρόσληψη 23 επικουρικών στη νοσηλευτική υπηρεσία. Κανένα από τα δύο αιτήματα δεν εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υγείας και κανένας επικουρικός εργαζόμενος δεν έχει προσληφθεί στο ΓΝΑΝ από το Μάιο και μετά, εκτός από τους 11 τριμηνίτες που προσλήφθηκαν σε αντικατάσταση των αναστολών εργασίας.

Από μόνιμες προσλήψεις για το Νοσοκομείο μας προβλέπονταν 28 μόνιμες θέσεις νοσηλευτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού στην προκήρυξη 6Κ/2020 που εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2020, όμως ενώ βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας και υπάρχουν μεγάλες ανάγκες προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, δεν έχουν βγει ακόμα ούτες τα προσωρινά αποτελέσματα της 6Κ, παρότι έχουν περάσει 16 μήνες από την προκήρυξη. Αυτό προξενεί μεγάλη εντύπωση αφού το αναμενόμενο θα ήταν το ΑΣΕΠ να έδινε προτεραιότητα στη διεκπεραίωση της προκήρυξης για την υγεία, και όχι να υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση αποτελεσμάτων μεγαλύτερη ακόμα και από τις περιόδους πριν την πανδημία!!!

Επίσης για την νέα προκήρυξη που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εξαγγέλλει ότι θα βγει μέχρι τέλος του χρόνου ουδείς γνωρίζει (ούτε καν η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ όπως μας έχει πει) ποια θα είναι η κατανομή των θέσεων και αν θα υπάρξουν θέσεις για το Νοσοκομείο μας. Κατανοείτε βεβαίως ότι για να προσληφθεί προσωπικό από αυτή την προκήρυξη που δεν έχει εκδοθεί ακόμα, θα περάσουν τρία με τέσσερα χρόνια με τους ρυθμούς που προωθούνται οι προκηρύξεις...

Για τις μόνιμες θέσεις ιατρών αυτό που παρατηρείται στα περιφερειακά νοσοκομεία είναι η ανακύκλωση θέσεων, αφού ιατροί εκτός ΕΣΥ δεν υποβάλουν αιτήσεις και απλά ανακυκλώνονται οι υπηρετούντες ιατροί του ΕΣΥ από τη μία θέση στην άλλη και από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Αν δεν αυξηθούν οι αποδοχές των ιατρών του ΕΣΥ και δεν βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας, η κατάσταση θα χειροτερέψει αφού οι νέοι ιατροί προτιμούν την εργασία είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε στο εξωτερικό.

Με βάση τα παραπάνω σας ζητούμε προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ενισχυθεί το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου με το απαιτούμενο προσωπικό, ώστε να λειτουργεί πλήρως και με ασφάλεια για ασθενείς και εργαζόμενους. 

 • Ζητούμε να μονιμοποιηθούν οι συνάδελφοι συμβασιούχοι (επικουρικοί, ΣΧΟ, ΟΑΕΔ), που ούτως ή άλλως ήδη πληρώνονται και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και να μην επιστρέψουν στα Νοσοκομεία οι εργολάβοι με τις εργασιακές συνθήκες γαλέρας.
 • Zητούμε να αρθούν οι αναστολές εργασίας και να επιστρέψουν οι συνάδελφοι μας με περιοδικούς τακτικούς ελέγχους.
 • Ζητούμε να εγκριθούν και να υλοποιηθούν τα αιτήματα της διοίκησης του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού με 12μηνες ή 24μηνες συμβάσεις, αφού με τις τρίμηνες δεν υπάρχει αποτέλεσμα.
 • Ζητούμε να προχωρήσει άμεσα η διεκπεραίωση και υλοποίηση της προκήρυξης 6Κ/2020, ενώ στις νέες προκηρύξεις να υπάρξει κατανομή θέσεων για τα Νοσοκομεία ανάλογα με το ποσοστό στελέχωσης τους (όπως έγινε με την 6Κ).
 • Ζητούμε επίσης να υπάρξουν  οικονομικά και άλλα κίνητρα ώστε οι προκηρύξεις για τις ιατρικές θέσεις να καλύπτονται και από ιατρούς εκτός ΕΣΥ  και να μη γίνεται απλά ανακύκλωση θέσεων εις βάρος των περιφερειακών νοσοκομείων.

Εκ του ΔΣ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Μανουσάκης σημειώνει στον 98.4 ότι «ενώ το Νοσοκομείο εφημερεύει όλες τις ημέρες του μήνα, τις μισές ημέρες δεν υπάρχει εφημερεύων ακτινολόγος. Καμιά ημέρα του μήνα δεν εκτελούνται προγραμματισμένες αξονικές τομογραφίες και υπερηχογραφήματα για εξωτερικούς ασθενείς. 10 ημέρες το μήνα δεν υπάρχει δυνατότητα να εφημερεύει καρδιολόγος». 

Και προσθέτει: «Έχουν συγχωνευθεί από 1/9/21 η καρδιολογική με την παθολογική κλινική. Στο τμήμα επειγόντων περιστατικών μένουν αρκετές ημέρες εφημερίας με μόνο ένα γιατρό για το χειρουργικό ΤΕΠ, για το παθολογικό ΤΕΠ και για το ΤΕΠ covid».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Παράνομη κηρύχθηκε η απεργία των γιατρών του Παίδων Πεντέλης
Παράνομη κηρύχθηκε η 24ωρη απεργία των γιατρών του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, οι οποίοι αντιδρούσαν στην απόφαση του υπουργείου Υγείας να ανασταλούν οι εφημερίες του νοσοκομείου ώστε αυτό να μετατραπεί σε...
Παράνομη κηρύχθηκε η απεργία των γιατρών του Παίδων Πεντέλης
ΥΓΕΙΑ
Πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα τα κενά στο ΕΣΥ με τις απουσίες των νοσούντων υγειονομικών
Τη διάλυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακής διασποράς καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, κάνοντας λόγο για υπερδιπλασιασμό των εισαγωγών στα εφημερεύοντα νοσοκομεία. .
Πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα τα κενά στο ΕΣΥ με τις απουσίες των νοσούντων υγειονομικών
ΥΓΕΙΑ
Είναι αυτές ασφαλείς συνθήκες περίθαλψης;
«Η κυβέρνηση συνεχίζει στην ίδια ρότα της μερικής απασχόλησης» λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί για τις τροπολογίες που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας ● Τρεις καταγγελίες της ΕΙΝΑΠ.
Είναι αυτές ασφαλείς συνθήκες περίθαλψης;
ΥΓΕΙΑ
Μεγαλοπρεπές άδειασμα στις πολιτικές για «νοσοκομεία μιας νόσου»
Σε «νοσοκομεία μιας νόσου» μετατρέπονται ξανά τα νοσηλευτικά ιδρύματα προκαλώντας τις σφοδρές αντιδράσεις του υγειονομικού προσωπικού.
Μεγαλοπρεπές άδειασμα στις πολιτικές για «νοσοκομεία μιας νόσου»
ΥΓΕΙΑ
Ευθύνες με ονοματεπώνυμα
Οι γιατροί της Θεσσαλονίκης κατηγορούν τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Υγείας και τις διοικήσεις υγειονομικών περιφερειών και νοσοκομείων για τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα ● Τραγική η...
Ευθύνες με ονοματεπώνυμα
ΥΓΕΙΑ
Ιδιώτες γιατροί ξεκινούν εφημερίες στο Νοσοκομείο Βόλου
Έντεκα ιδιώτες γιατροί θα συμβάλλουν στο Νοσοκομείο Βόλου, τη στιγμή που το δημόσιο σύστημα Υγείας δοκιμάζεται έντονα από την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού. 
Ιδιώτες γιατροί ξεκινούν εφημερίες στο Νοσοκομείο Βόλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας