ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: «Λήθη και Λίνκολν» του Τζωρτζ Σάντερς

lithi_kai_lincoln.jpg

Χάτσικο, σκύλος, Λίνκολν, ΗΠΑ, Ρωσική Επανάσταση, τεκμήριο, 1917 «Λήθη και Λίνκολν» του Τζωρτζ Σάντερς (3 αντίτυπα)

«Λήθη και Λίνκολν» του Τζωρτζ Σάντερς

μετάφραση: Γ. Ι. Μπαμπασάκης
εκδόσεις: ΙΚΑΡΟΣ (Βουλής 4, Αθήνα, τηλ. 210 3225152, www.ikarosbooks.gr)
σελ. 427

ISBN 978-960-572-185-5

 

ΦΕΤΙΝΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΠΟΥΚΕΡ: Το βιβλίο που απέσπασε το φετινό βραβείο «Μπούκερ» μόλις κυκλοφόρησε και στα ελληνικά. Η πραγματική, όσο και βαθυστόχαστη ολονυχτία θρήνου, αναπόλησης και αναστοχασμού του Προέδρου των ΗΠΑ Αβραάμ Λίνκολν στον τάφο του εντεκάχρονου γιού του.                                                                                                                 

 

Πώς ζούμε και πώς αγαπάμε, όταν ξέρουμε ότι όλα αυτά που μας νοιάζουν κάποια στιγμή θα πάψουν να υπάρχουν;

Φεβρουάριος 1862. Ο Αμερικανικός Εμφύλιος μαίνεται, ενώ ο αγαπημένος εντεκάχρονος γιος του προέδρου Λίνκολν βρίσκεται βαριά άρρωστος και, παρά τις προβλέψεις για ανάρρωση, τελικά πεθαίνει.

Στις 22 Φεβρουαρίου του 1862, δύο μέρες μετά τον θάνατό του, ο Γουίλι Λίνκολν κηδεύτηκε σε μαρμάρινη κρύπτη στο κοιμητήριο της Τζόρτζταουν.

Εκείνο το βράδυ, ο Αβραάμ Λίνκολν φθάνει μόνος στο νεκροταφείο, θέλοντας να περάσει χρόνο με το άψυχο σώμα του γιου του. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα φαντάσματα αυτών που έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή και αυτών που έχουν πεθάνει, από καιρό, συνυπάρχουν· μια μνημειώδης μάχη πραγματοποιείται για την ψυχή του μικρού Γουίλι.

Με έναυσμα αυτό το ιστορικό γεγονός, o Τζωρτζ Σάντερς, αφηγείται μια αξέχαστη καλειδοσκοπική ιστορία για την οικογενειακή αγάπη, την απώλεια, αλλά και τις δυνάμεις του καλού και του κακού.

 

ΤΖΩΡΤΖ ΣΑΝΤΕΡΣ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Χάτσικο, λογοτεχνία, αληθινή ιστορία, Αβρααμ Λινκολν, λογοτεχνία, θάνατος, γιος Ο βραβευμένος συγγραφέας, Τζωρτζ Σάντερς |

Ο Τζωρτζ Σάντερς έχει γράψει εφτά βιβλία, ανάμεσα στα οποία οι συλλογές διηγημάτων «Tenth of December» και «Pastoralia». Έχει υπάρξει υπότροφος του Ιδρύματος Lannan, της Αμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών, και του Ιδρύματος Guggenheim. Το 2006 τιμήθηκε με την Υποτροφία MacArthur. Το 2013 του απονεμήθηκε το Βραβείο Διηγήματος PEN/Malamoud ενώ συμπεριλήφθηκε στον Κατάλογο των Times με τους εκατό πιο σημαντικούς ανθρώπους στον κόσμο. Διδάσκει στο Πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής στο Syracuse University. Το 2017 του απονεμήθηκε το βραβείο «Booker» για το βιβλίο του «Λήθη και Λίνκολν».

Από τις Eκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορούν ακόμη τα βιβλία του «Δεκάτη Δεκεμβρίου» (2015) και «Με τα συγχαρητήριά μου - Σκέψεις για την καλοσύνη» (2015) σε μετάφραση Γ. Ι. Μπαμπασάκη.

 

Επιμέλεια: ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ, n.ralli@efsyn.gr, τηλ.: 211 104 5162

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν δημόσια, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στο φύλλο της Πέμπτης, 16 Νοεμβρίου 2017. Οι νικητές θα ενημερωθούν με προσωπικό μήνυμα (email), στο οποίο θα τους ζητηθούν επιπλέον στοιχεία ταυτοπροσωπίας.

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (έως και την Τετάρτη 15/11/2017, στις 12.00 το μεσημέρι) ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ (3 αντίτυπα):