ΔΟΚΙΜΙΟ: «Όταν ο Marx συνάντησε τους Shakeseare και Goethe»

otanomarx.jpg

παιδί, ιστορίες, βιβλιοπωλεία, αναγνώστης, Μαρξ, Σαίξπηρ, Γκαίτε «Όταν ο Marx συνάντησε τους Shakeseare και Goethe»

«Όταν ο Marx συνάντησε τους Shakeseare και Goethe» της Μαριλένας Καρρά

εκδόσεις: REDMARKS (Ιουλιανού 67, Αθήνα, τηλ. 210 8233761)

σελ. 131

ISBN 978-618-83073-9-1

 

200 χρόνια μετά τη γέννηση του Καρλ Μαρξ ένα οδοιπορικό στο μαρξικό έργο και στη λογοτεχνία σε αναζήτηση εκλεκτικών συγγενειών με το έργο του Σαίξπηρ και του Γκαίτε.

 

Διακόσια χρόνια μετά τη γέννηση του Μαρξ, συνομιλώντας με το φάντασμά του, πραγματευόμαστε, ίσως περισσότερο από ποτέ, το βάρος μιας κληρονομιάς, που αφέθηκε να ολοκληρωθεί στα οδοφράγματα της ιστορίας. Είναι εκείνη που τροφοδοτεί εν τέλει την τόσο διάσημη, μα στην πράξη λησμονημένη, μαρξική επιταγή: να απελευθερώσουμε την κριτική.

Η κριτική έμελλε ν' αναζητήσει μονάχα μία ζωή πρακτική. Πραγματικών ανθρώπων, που ζουν μεταξύ ανθρώπων, που κουβαλούν στις πλάτες όσους έφυγαν κι εκείνους που μέλλονται για νά ’ρθουν.

Αναζητώντας τη χαμένη, από τις ερμηνείες του μαρξικού έργου, φαντασία, αναζητώντας επιθυμίες, φετίχ, φάσματα, σκιές, βρήκαμε στη λογοτεχνία γόνιμο έδαφος για να επαναθέσουμε το ερώτημα της κριτικής. Αναζητώντας μια χαρτογράφηση των εκλεκτικών συγγενειών του Μαρξ με τους Σαίξπηρ και Γκαίτε, ψάχναμε μονάχα έναν τρόπο να σκεφτούμε τη συγχρονία θεωρίας και πράξης, για την οποία δεν βρήκαμε καμιά γραπτή απάντηση, παρά μόνο μια εικόνα απαστράπτουσα σε μια στιγμή κινδύνου.

Η έκδοση του βιβλίου εντάσσεται στη σειρά «Κριτική Έρευνα» των εκδόσεων RedMarks η οποία έχει στόχο τη στήριξη νέων ερευνητρών, ώστε να παρουσιάσουν το έργο τους στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Οι αξιόλογες μελέτες, στο πεδίο των ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών, που δεν κατορθώνουν ποτέ να φτάσουν στο ενδιαφερόμενο κοινό, είναι εκατοντάδες. Με κριτική διάθεση, µε καινοτόμες µμεθοδολογίες και ριζοσπαστικό περιεχόμενο, αυτές οι μελέτες ανοίγουν δρόμους στη σύγχρονη έρευνα και αποδεικνύουν ότι, μεσούσης της κρίσης, η κριτική σκέψη όχι µόνο επιβιώνει αλλά επιβεβαιώνει την αξία της για την κατανόηση των πολιτικών και κοινωνικών φαινομένων. Η σειρά Κριτική Έρευνα, φιλοδοξεί να αγκαλιάσει αυτή την πολύτιμη ερευνητική δραστηριότητα και να προχωρήσει στη συστηματική έκδοση μελετών που γίνονται µε σεβασμό στις ακαδημαϊκές απαιτήσεις αλλά και µε γνώμονα τον κοινωνικό μετασχηματισμό, επιμένοντας ότι η αλήθεια είναι πράξη επαναστατική. Υπεύθυνη της σειράς «Κριτική Έρευνα» είναι η Κατερίνα Σεργίδου (katerina.sergidou@gmail.com)

 

ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΚΑΡΡΑ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

παιδί, ιστορίες, βιβλιοπωλεία, αναγνώστης, Μαρξ, Σαίξπηρ, Γκαίτε Η συγγραφέας και ερευνήτρια Μαριλένα Καρρά |

Η Μαριλένα Καρρά γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ρέθυμνο Κρήτης. Σπούδασε Θεωρία και Ιστορία της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου.

Την περίοδο αυτή εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή για τις Ιστορίες του κινηματογράφου του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ στο Πανεπιστήμιο Paris X Nanterre. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από τις σχέσεις πολιτικής και αισθητικής και τη φιλοσοφία της ιστορίας.

 

Επιμέλεια: ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ, n.ralli@efsyn.gr, τηλ.: 211 104 5162

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν δημόσια, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στο φύλλο της Πέμπτης, 27 Σεπτεμβρίου 2018. Οι νικητές θα ενημερωθούν με προσωπικό μήνυμα (email), στο οποίο θα τους ζητηθούν επιπλέον στοιχεία ταυτοπροσωπίας.

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (έως και την Τετάρτη 26/09/2018, στις 12.00 το μεσημέρι) ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ (3 αντίτυπα):

Δηλώστε συμμετοχή