ΔΟΚΙΜΙΟ: «Οι αρχαίοι Έλληνες» της Νταϊάν Χάρις Κλάιν

book-03.jpg

Αμοργός, Ασφοντυλίτης, Μιχάλης Ρούσσος, βραζιλία, Αγαπώ, αρχαίοι Ελληνες «Οι αρχαίοι Έλληνες» της Νταϊάν Χάρις Κλάιν

«Οι αρχαίοι Έλληνες» της Νταϊάν Χάρις Κλάιν

μετάφραση: Αλέξανδρος Ηλιόπουλος

εκδόσεις: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου, Αθήνα, τηλ. 210 3229620, www.pediobooks.gr)
σελ. 228

ISBN 978-960-19-0652-2

 

Με πλούσιο φωτογραφικό υλικό παρουσιάζεται ο λαός που πρόσφερε στην ανθρωπότητα τα πολιτιστικά, πολιτικά και επιστημονικά επιτεύγματα που αποτελούν τα θεμέλια της σημερινής µας κοινωνίας. Η αρχαία Ελλάδα, μέσα από ολοζώντανες ιστορίες και τα πιο πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα.

 

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον τόπο που γέννησε τον δυτικό πολιτισμό, στην αρχαία Ελλάδα. Με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ο τόμος παρουσιάζει τον λαό που πρόσφερε στην ανθρωπότητα τη δημοκρατία και τη φιλοσοφία, την τέχνη για την αποτύπωση της τελειότητας της ανθρώπινης μορφής, τον αθλητισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα θεατρικά έργα για την κατανόηση των βαθύτερων μονοπατιών της ανθρώπινης ψυχής, τον Πλάτωνα, τον Σωκράτη και τον Μέγα Αλέξανδρο.

«Αυτή είναι η ιστορία των αρχαίων Ελλήνων, η κληρονομιά των οποίων παραμένει το θεμέλιο του δυτικού πολιτισμού», γράφει η ιστορικός Νταϊάν Χάρις Κλάιν, η οποία ξετυλίγει με συναρπαστικό τρόπο την αφήγησή της για την πολιτική, την κοινωνική ζωή, τις κατακτήσεις, τις ιδέες, την τέχνη και άλλες πτυχές της αρχαιοελληνικής κοινωνίας.

«Αυτή η έκδοση», συνεχίζει «εξηγεί πώς (οι αρχαίοι Έλληνες) δημιούργησαν τον πιο πεφωτισμένο πολιτισμό του αρχαίου κόσμου από το 6000 π.Χ. μέχρι τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το 323 π.Χ., και πώς η αρχαιολογία, αλλά και οι νέες επιστημονικές τεχνικές, μας αποκαλύπτουν ακόμα πτυχές του ελληνικού πολιτισμού που μέχρι τώρα μας ήταν άγνωστες».

Αμοργός, Ασφοντυλίτης, Μιχάλης Ρούσσος, βραζιλία, Αγαπώ, αρχαίοι Ελληνες Σελίδα από το βιβλίο |

Βασισμένο στη σειρά ντοκιμαντέρ «The Greeks» του National Geographic, το έργο φωτίζει τη μοναδική ιστορία και τους ευφάνταστους μύθους των αρχαίων Ελλήνων, ενώ περιέχει κατατοπιστικούς χάρτες, αποτυπώνοντας ανάγλυφα την ακμή και την τεράστια επίδραση του αρχαιοελληνικού πολιτισμού. Στις σελίδες του φιλοξενούνται ποικίλα θέματα, όπως η μητριαρχική κοινωνία των Μινωιτών και οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες, καθώς και τα πρώιμα τεχνολογικά επιτεύγματα, όπως οι μηχανισμοί ψηφοφορίας και οι κλεψύδρες.

Η έκδοση, εικονογραφημένη με πάνω από 300 φωτογραφίες, επιφυλάσσει στους αναγνώστες ένα μαγευτικό, επιμορφωτικό ταξίδι στην αρχαία Ελλάδα, μέσα από τρία κεφάλαια, αρχίζοντας από την Αυγή των Ελλήνων (6000-1177 π.Χ.), συνεχίζοντας στην Ακμή των Ελλήνων (1177-508 π.Χ.) και καταλήγοντας στο Απόγειο της δόξας (508-323 π.Χ.) της Κλασικής Περιόδου και του πολιτισμού που δημιούργησε τη φιλοσοφία, τη δημοκρατία, τις τραγωδίες και τις κωμωδίες που διασώζουν τις αξίες και τα ιδανικά των αρχαίων Ελλήνων.

 

ΝΤΑΪΑΝ ΧΑΡΙΣ ΚΛΑΪΝ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Αμοργός, Ασφοντυλίτης, Μιχάλης Ρούσσος, βραζιλία, Αγαπώ, αρχαίοι Ελληνες Η καθηγήτρια Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών, Νταϊάν Χάρις Κλάιν |

Η Νταϊάν Χάρις Κλάιν είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο «Τζορτζ Ουάσιγκτον» στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ. Έχει σπουδάσει κλασική φιλολογία και κλασική αρχαιολογία στο Στάνφορντ και το Πρίνστον, ενώ είναι µέλος του προγράμματος Φούλμπραϊτ και έχει ζήσει στην Αθήνα για τρία χρόνια, όταν μελετούσε τα αφιερώματα στη θεά Αθηνά που βρίσκονταν στο εσωτερικό του Παρθενώνα.

Η Κλάιν έχει εκδώσει ένα βιβλίο επί του θέματος, ενώ είναι µια δημοφιλής ομιλήτρια, η οποία συχνά πραγματοποιεί ομιλίες σε κρουαζιέρες στην Ελλάδα, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Μένει στο Μέριλαντ των ΗΠΑ μαζί µε τον σύζυγό της, τον συγγραφέα Έρικ Κλάιν, και τα δύο τους παιδιά.

 

Επιμέλεια: ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ, n.ralli@efsyn.gr, τηλ.: 211 104 5162

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν δημόσια, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στο φύλλο της Πέμπτης, 1 Φεβρουαρίου 2018. Οι νικητές θα ενημερωθούν με προσωπικό μήνυμα (email), στο οποίο θα τους ζητηθούν επιπλέον στοιχεία ταυτοπροσωπίας.

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (έως και την Τετάρτη 31/01/2018, στις 12.00 το μεσημέρι) ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ (3 αντίτυπα):

 

Δηλώστε συμμετοχή