ΔΟΚΙΜΙΟ: «Μάης του ’68 - η περιπέτεια»

mahs68.jpg

καράβια, παιδικό, Μάης '68, Γαλλικός Μάης, Αφίσες «Μάης του ’68 - η περιπέτεια» του Γιώργου – Ίκαρου Μπαμπασάκη

«Μάης του ’68 - η περιπέτεια» του Γιώργου – Ίκαρου Μπαμπασάκη

εκδόσεις: ΕΡΑΤΩ (Βαλτετσίου 39, Αθήνα, τηλ. 210.3830323)
σελ. 266

ISBN 978-960-229-097-2

 

Οι ανθρώπινες, πολιτικές και πολιτισμικές συνιστώσες και μετέπειτα επιδράσεις της εξέγερσης του Μάη του ’68.

 

«Ο Μάης του '68 ήταν εκείνη η κομβική στιγμή στο βιβλίο της Ανησυχίας του εικοστού αιώνα, που μπόρεσε να συνοψίσει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα όλες τις κρίσιμες απειλές εναντίον ενός καταρρέοντος πολιτισμού. Πέρα από την επιτυχία ή την αποτυχία του στο πολιτικό επίπεδο, ο Μάης, εναντιωμένος με ευφορική σφοδρότητα ακόμη και σε ό,τι παλιό, μολυσματικό και φθαρτό δέσποζε σε αυτό το επίπεδο, εναντιωμένος σε μιαν αντίληψη για την πολιτική που, με τη σειρά της, εναντιωνόταν επί δεκαετίες σε ό,τι γνησίως ανθρώπινο υπάρχει στην ποίηση της εξέγερσης, κατάφερε μια σημαντική επιτυχία: έστειλε για πάντα στη λήθη τις κυρίαρχες αυταπάτες του αιώνα μας. Και μάλιστα, αυτή η διαδικασία αποφενακισμού δεν έγινε στους στενούς κύκλους της μιας ή της άλλης πρωτοπορίας αλλά, εν τέλει (και επιτέλους!), σε μαζικό επίπεδο».

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΚΑΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ- ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

καράβια, παιδικό, Μάης '68, Γαλλικός Μάης, Αφίσες Ο συγγραφέας Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης |

Ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1960. Είναι ποιητής, μεταφραστής και συγγραφέας. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, άρχισε να γράφει σε έντυπα όπως το «Ιδεοδρόμιο» του Λεωνίδα Χρηστάκη και η «Χιονάτη» του Βαγγέλη Κοτρώνη, να συνθέτει ποιήματα και πεζογραφήματα. Κείμενά του δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά όπως τα «Οδός Πανός», «Ήχος», «Κάππα», «Λέξη», «Πολιορκία» κ.α. Συνεργάστηκε για δέκα χρόνια με την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και το περιοδικό «Έψιλον».

Διατήρησε τη σελίδα του βιβλίου στην εφημερίδα «City-Press». Ο τρόπος ζωής του τον οδήγησε στη συστηματική μελέτη των λεγόμενων «ιστορικών πρωτοποριών» (Φουτουρισμός, Dada, Υπερρεαλισμός), των Beat ποιητών και συγγραφέων, καθώς και του ρεύματος για την «υπέρβαση και την πραγμάτωση της Τέχνης» (Cobra, Λεττριστές, Καταστασιακοί). Καρπός αυτών των αναζητήσεών του είναι τα πολυσυζητημένα του βιβλία για τον Ουίλιαμ Μπάροουζ, για την Καταστασιακή Διεθνή, για τον Γκυ Ντεμπόρ, για τον Μάη του '68.

Ίδρυσε και διηύθυνε την επιθεώρηση «Propaganda», όπου δημοσιεύτηκαν κρίσιμα κείμενα για την πολιτική και την κουλτούρα των καιρών μας. Έχει εργαστεί στο ελληνικό ραδιόφωνο, και συγκεκριμένα στο Δεύτερο Πρόγραμμα, στην ΕΡΑ4, στον Εν Λευκώ, στο Κόκκινο 105,5, και στο Κανάλι 1 Πειραιάς 90,4.

Σήμερα διευθύνει τη σειρά «Αιφνίδια Ντοκιμαντέρ» στις εκδόσεις Γαβριηλίδης και το λογοτεχνικό περιοδικό/εγχείρημα «ΚΟΡΕΚΤ», μαζί με τον ποιητή Θάνο Σταθόπουλο, στις εκδόσεις Νεφέλη. Είναι μέλος του Κύκλου Ποιητών και της Εταιρείας Συγγραφέων.

---------------------

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

καράβια, παιδικό, Μάης '68, Γαλλικός Μάης, Αφίσες Το αφιέρωμα για το Μάη του 68 από την Εφ.Συν. (κυκλοφόρησε με την εφημερίδα στις 5/5. Τη μέρα της εκδήλωσης μπορείτε να το ξαναβρείτε στην Ταινιοθήκη) |

Η Εφημερίδα των Συντακτών διοργανώνει μεγάλη, ανοιχτή εκδήλωση με αφορμή τα 50 χρόνια από το Μάη του '68 και την κυκλοφορία ειδικού αφιερώματος (κυκλοφόρησε μαζί με την εφημερίδα το Σάββατο 5 Μαΐου). Την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, δίπλα στο Μετρό Κεραμεικός, τηλ.: 2103609695).

Θα προβληθεί (20.00-22.00) δωρεάν για όλους η ταινία «Ο Τρελός Πιερό» του Ζαν Λυκ Γκοντάρ, που ουσιαστικά προφητεύει τα γεγονότα του Γαλλικού Μάη (η αφίσα του φετινού Φεστιβάλ των Κανών είναι σκηνή της ταινίας). Θα μιλήσουν πρόσωπα που ήταν παρόντα τότε στη Γαλλία και έλαβαν μέρος στις κινητοποιήσεις του Μάη και θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.

καράβια, παιδικό, Μάης '68, Γαλλικός Μάης, Αφίσες Η αφίσα του φετινού Φεστιβάλ Κανών (η θρυλική σκηνή του φιλιού ανάμεσα στους Ζαν Πολ Μπελμοντό και Άννα Καρίνα από τον αθάνατο Τρελό Πιερό (1965) του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ |

Παρασκευή 18/5/2018, στις 20.00. Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, δίπλα στο Μετρό Κεραμεικός, τηλ.: 2103609695).

Σας περιμένουμε όλους!!!

 

Επιμέλεια: ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ, n.ralli@efsyn.gr, τηλ.: 211 104 5162

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν δημόσια, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στο φύλλο της Πέμπτης, 31 Μαΐου 2018. Οι νικητές θα ενημερωθούν με προσωπικό μήνυμα (email), στο οποίο θα τους ζητηθούν επιπλέον στοιχεία ταυτοπροσωπίας.

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (έως και την Τετάρτη 30/05/2018, στις 12.00 το μεσημέρι) ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ (3 αντίτυπα):

Δηλώστε συμμετοχή