ΔΟΚΙΜΙΟ: «Κόριννα (1946 – 1949) - Ένα ξεχωριστό μαθητικό περιοδικό του Αχιλλοπουλείου Παρθεναγωγείου»

korina.jpg

παραμύθια, Θιβέτ, Βιρτζίνια Γουλφ, Κόριννα, Κάιρι, μαθητικό περιοδικό «Κόριννα (1946 – 1949) - Ένα ξεχωριστό μαθητικό περιοδικό του Αχιλλοπουλείου Παρθεναγωγείου»

«Κόριννα (1946 – 1949) - Ένα ξεχωριστό μαθητικό περιοδικό του Αχιλλοπουλείου Παρθεναγωγείου» - μελέτη της Μαρίας Αδαμαντίδου

εκδόσεις: ΑΩ (Αθ. Μιχάλη 19, Καλύβια Αττικής, τηλ. 22990 48532)
σελ. 96

ISBN 978-960-9484-93-0

 

Ένα ξεχωριστό μαθητικό περιοδικό που καταγράφει τη γενικότερη ατμόσφαιρα, τον ενθουσιασμό και την αγάπη για την Ελλάδα των μαθητριών του Αχιλλοπούλειου Παρθεναγωγείου του Καΐρου σε μια μεταβατική περίοδο για τον ελληνισμό της Αιγύπτου

 

Συναρπαστικό οδοιπορικό μέσα από τις σελίδες του περιοδικού «Κόριννα» όπου ζωντανεύουν σκηνές από τη σχολική ζωή των μαθητριών του Αχιλλοπουλείου Παρθεναγωγείου, τη ρομαντική, αλλά και σκληρή δεκαετία του '40!

Το περιοδικό «Κόριννα» που εξέδωσαν μαθήτριες του Αχιλλοπουλείου Παρθεναγωγείου στη δεκαετία του 1940 είναι το κεντρικό θέμα βιβλίου που μόλις κυκλοφόρησε στην Αθήνα από τις Εκδόσεις ΑΩ. Το βιβλίο είναι γραμμένο από την γνωστή Καϊρινή συγγραφέα, ιστορική ερευνήτρια και συχνή συνεργάτη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Μαρία Αδαμαντίδου και περιγράφει την αξιόλογη μαθητική προσπάθεια η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ε’ Γυμνασίου Θηλέων του σχολικού έτους 1946-1947.

Η «Κόριννα» κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1946 (λίγους μήνες πριν από τον «Κάδμο» της Αμπετείου Σχολής) και απέσπασε πολλά θετικά σχόλια, μάλιστα η αθηναϊκή εφημερίδα «Καθημερινή» είχε γράψει ότι θα ήταν ευχής έργο αν τα σχολεία στην Ελλάδα μπορούσαν να εκδώσουν παρόμοια περιοδικά.  

Όπως σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου η Μ. Αδαμαντίδου, αφορμή για να μελετήσει το περιοδικό και την πορεία του στάθηκαν οι συναντήσεις που είχε με τις παλιές μαθήτριες που έγραφαν για το περιοδικό, όπως η Ελένη Διακογιάννη-Αρμαδώρου, η Θέμις Μπρίκα-Χατζηγιαννάκη, η Ηρώ Κολλάρου-Γεωργιάδου, η Ελένη Ζαχαρίου-Μαμαλίγκα, η Γεωργία Ζαφειροπούλου-Ανδριτσάκη και η Σοφία Κακουράτου-Γιαλουράκη.  Αξίζει να σημειωθεί ότι την εποπτεία της «Κόριννας» είχαν αρχικά η φιλόλογος Αννα Κατσαρά-Βασιλειάδου και ύστερα η Αργίνη Φραγκούλη.

παραμύθια, Θιβέτ, Βιρτζίνια Γουλφ, Κόριννα, Κάιρι, μαθητικό περιοδικό Οι μαθήτριες της Κόριννας, με την αγαπημένη τους δασκάλα (τόσο την αγαπούσαν, που έκαναν και το ίδιο χτένισμα με εκείνη) |

Το βιβλίο της Αδαμαντίδου ζωντανεύει την δυσεύρετη πλέον «Κόριννα», καταγράφοντας τα χαρακτηριστικά και τους συντελεστές της και σχολιάζοντας τα θέματα που διάλεγαν να γράψουν τα κορίτσια, για να φθάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής του περιοδικού, το 1949, και στον λόγο για τον οποίο έπαψε ξαφνικά να εκδίδεται. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, η συγγραφέας δίνει τον λόγο στις μαθήτριες, αναδημοσιεύοντας αυτούσια 17 κείμενά τους, που και αυτά αποτελούν ντοκουμέντα χειρισμού της γλώσσας, στάσης ζωής, νεανικού ενθουσιασμού και αγάπης για το σχολείο. Προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα για την ιδιαίτερη αξία που έχει η «Κόριννα» σήμερα, σαν τεκμήριο για την πλούσια σχολική ζωή και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που παρείχε το Αχιλλοπούλειο Παρθεναγωγείο.

 

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΑΝΤΙΔΟΥ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

παραμύθια, Θιβέτ, Βιρτζίνια Γουλφ, Κόριννα, Κάιρι, μαθητικό περιοδικό Ο συγγραφέας και ιστορική ερευνήτρια, Μαρία Αδαμαντίδου. |

Η Μαρία Αδαμαντίδου γεννήθηκε στο Κάιρο, μαθήτευσε στο Αχιλλοπούλειο Παρθεναγωγείο και την Αμπέτειο Σχολή και σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Καΐρου. Στην Ελλάδα σταδιοδρόμησε στον περιοδικό Τύπο ως αρχισυντάκτρια και διευθύντρια σύνταξης, με συντομότερες θητείες στη μετάφραση, τη γελοιογραφία και την επιμέλεια εκδόσεων. Μεταξύ άλλων, ήταν υπεύθυνη έρευνας και σύνταξης κειμένων για το δίγλωσσο λεύκωμα «Μίκης Θεοδωράκης: Οι αφίσες μου» (Εκδόσεις Κέρκυρα, 2007).

Παράλληλα, από τη δεκαετία του 1990 ασχολείται ποικιλόμορφα με την αιγυπτιώτικη ιστορία. Εγραψε τα: «Ελληνικός αθλητισμός στο Κάιρο του 20ού αιώνα», «Ελληνικός περίπατος στο Κάιρο», μια μελέτη για τον ζωγράφο Σταμάτη Βασιλείου, δημοσιεύσεις άρθρων.

Ως φωτογράφος ελληνικών χώρων Καΐρου και Αλεξάνδρειας πραγματοποίησε την ατομική έκθεση PlacesoftheHeart (Κάιρο, 1998) και συμμετείχε στην έκθεση «Οι Έλληνες της Αιγύπτου: Η άλλη πλευρά της Μεσογείου» (Δήμος Αθηναίων, 2000). Έχει επίσης συστήσει ιστορικό φωτογραφικό αρχείο (σχολεία, επιχειρήσεις κ.ά.) και αρχείο προφορικής ιστορίας. Αυτόν τον καιρό ασχολείται με τη συγγραφή της ιστορίας του Αχιλλοπουλείου Παρθεναγωγείου Καΐρου.

Ζει στην Αθήνα με τον σύζυγό της Άγγελο Κουτρουμπάκη.

 

Επιμέλεια: ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ, n.ralli@efsyn.gr, τηλ.: 211 104 5162

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν δημόσια, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στο φύλλο της Πέμπτης, 1 Μαρτίου 2018. Οι νικητές θα ενημερωθούν με προσωπικό μήνυμα (email), στο οποίο θα τους ζητηθούν επιπλέον στοιχεία ταυτοπροσωπίας.

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (έως και την Τετάρτη 28/02/2018, στις 12.00 το μεσημέρι) ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ (3 αντίτυπα):