ΔΟΚΙΜΙΟ: «Επιχειρήματα για την ύπαρξη του Θεού»

epixeirimata_1.jpg

δείπνο, μουσική, συνθέτες, φαγητό, Θεός, Φιλιπ Κερ, Θεσσαλονίκη, Εβραίοι «Επιχειρήματα για την ύπαρξη του Θεού»

«Επιχειρήματα για την ύπαρξη του Θεού»

Σε επιμέλεια Στέλιου Βιρβιδάκη και Μιχάλη Φιλίππου

εκδόσεις: ΑΡΤΟΣ ΖΩΗΣ (Μπουμπουλίνας 28, Αθήνα, τηλ. 210 8824547, www.artoszois.gr)

σελ. 534

ISBN 978-960-8053-63-2

 

Για πρώτη φορά στη γλώσσα μας μια εμπεριστατωμένη ανασκόπηση του μεγαλύτερου ζητήματος της αναλυτικής φιλοσοφίας της θρησκείας, από τις απαρχές του μέχρι σήμερα.

 

Το βιβλίο φιλοδοξεί να παρουσιάσει, για πρώτη φορά στην ελληνική βιβλιογραφία, τη θεματική και τις μεθόδους του ταχύτατα αναπτυσσόμενου κλάδου της αναλυτικής φιλοσοφίας της θρησκείας, o οποίος παραμένει άγνωστος στη χώρα μας, παρά την εντυπωσιακή του επίδραση και παρουσία στον διεθνή χώρο τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Ο αναγνώστης της συλλογής θα έχει την ευκαιρία να εμβαθύνει σε ορισμένα από τα σημαντικά ζητήματα της φιλοσοφίας της θρησκείας, που εξετάζονται από τη σκοπιά της αναλυτικής παράδοσης, και να εξοικειωθεί με τη σκέψη στοχαστών οι οποίοι έχουν συμβάλει άμεσα ή έμμεσα στη σύγχρονη άνθησή της.

Αναδεικνύονται νέες θεωρήσεις παραδοσιακών προβλημάτων, όπως η δυνατότητα απόδειξης της ύπαρξης του Θεού και η μεταφυσική σύλληψη της μετά θάνατον ζωής, καθώς και γνωσιολογικών ερωτημάτων για τη δικαιολόγηση και τη στήριξη της θρησκευτικής πίστης, ενώ συζητούνται οι τοποθετήσεις και η επιχειρηματολογία φιλοσόφων όπως ο Λούντβιχ Βίτγκενσταϊν, ο Άλβιν Πλάντινγκα, ο Ρίτσαρντ Σουίνμπερν και ο Τζων Κόττινγκχαμ. Αν και ο κύριος στόχος του βιβλίου είναι η παρουσίαση των εξελίξεων στον χώρο της αναλυτικής φιλοσοφίας της θρησκείας, κρίθηκε ότι θα ήταν χρήσιμο να δοθεί στον αναγνώστη η ευκαιρία να έλθει σε επαφή και με τα ειδικότερα εργαλεία και τις μεθόδους της σύγχρονης αναλυτικής θεολογίας.

Γι’ αυτό και συμπεριλαμβάνεται στον τόμο ένα επίμετρο, χαρακτηριστικό δείγμα αυτών των προσεγγίσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν τον φιλοσοφικά προσανατολισμένο συστηματικό θεολόγο.

 

ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗΣ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

δείπνο, μουσική, συνθέτες, φαγητό, Θεός, Φιλιπ Κερ, Θεσσαλονίκη, Εβραίοι Ο σπουδαίος καθηγητής και φιλόσοφος Στέλιος Βιρβιδάκης |

Ο Στέλιος Βιρβιδάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Είναι απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών. Σπούδασε φιλολογία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Πτυχίο τμήματος φιλοσοφίας, παιδαγωγικής και ψυχολογίας) και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Paris I / Sorbonne - Pantheon Maitrise (DEA) και Princeton (Ph.D). Αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πρίνστον το 1984.

Έχει διδάξει φιλοσοφία στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος, όπου διετέλεσε και διευθυντής του Τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών, στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και ως επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Rennes I. Από το 2005 είναι καθηγητής φιλοσοφίας του τμήματος μεθοδολογίας, ιστορίας και θεωρίας της επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΜΙΘΕ).

Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων και φιλοσοφικά λεξικά, στο χώρο της γνωσιολογίας, της ηθικής και της ιστορίας της φιλοσοφίας, καθώς και τη μονογραφία «La robustesse du bien», (Nimes: Jaqueline Chambon, 1996). Είναι μέλος διαφόρων ελληνικών και διεθνών φιλοσοφικών εταιρειών όπως της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοφικών Εταιρειών (FISP) και της συντακτικής επιτροπής των περιοδικών «Δευκαλίων», «Ισοπολιτεία», «Επιστήμη και Κοινωνία» και «Cogito».

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Μιχάλης Φιλίππου γεννήθηκε το 1963 στην Αθήνα. Σπούδασε φιλοσοφία και φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, συνέχισε τις σπουδές του στα Πανεπιστήμια Βερολίνου και Θεσσαλονίκης και αργότερα στα University College και King's College του Λονδίνου, όπου ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή. Έχει διδάξει Μεταφυσική, Φιλοσοφία της Γλώσσας και Φιλοσοφική Λογική στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Λογική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Αναλυτική Φιλοσοφία, Φιλοσοφία της Λογοτεχνίας, Φιλοσοφία της Θρησκείας και Ιστορία της Μεσαιωνικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Δίδαξε επίσης λατινικά στην αγγλική μέση εκπαίδευση. Έχει δημοσιεύσει άρθρα Φιλοσοφικής Λογικής, Φιλοσοφίας της Θρησκείας και Μεσαιωνικής Φιλοσοφίας.

Το άρθρο του «Η σημασία της περί δύο πολιτειών διδασκαλίας στην πολιτική φιλοσοφία του Αυγουστίνου» έχει συμπεριληφθεί στον συλλογικό τόμο «Θρησκεία και πολιτική» (Άρτος Ζωής, 2016)

 

Επιμέλεια: ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ, n.ralli@efsyn.gr, τηλ.: 211 104 5162

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν δημόσια, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στο φύλλο της Πέμπτης, 27 Δεκεμβρίου 2018. Οι νικητές θα ενημερωθούν με προσωπικό μήνυμα (email), στο οποίο θα τους ζητηθούν επιπλέον στοιχεία ταυτοπροσωπίας. ΔΕΝ γίνονται αποστολές στο εξωτερικό.

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (έως και την Τετάρτη 26/12/2018, στις 12.00 το μεσημέρι) ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ (3 αντίτυπα):

Δηλώστε συμμετοχή