ΔΟΚΙΜΙΟ: «Che εικόνες μιας ζωής»

che.jpg

θαύμα, Τιμπώ, Νομπελ, Τσε, Che «Che εικόνες μιας ζωής»

Φερνάντο Ντιέγκο Γκαρσία, Όσκαρ Σόλα (επιμέλεια)

«Che εικόνες μιας ζωής»

Μετάφραση: Χριστίνα Θεοδωροπούλου

εκδόσεις: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα, τηλ. 211 3003500, www.metaixmio.gr)
σελ. 288

ISBN 978-618-03-1344-4

 

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εκτέλεσή του στα βουνά της Βολιβίας, ένα μοναδικό οδοιπορικό στη ζωή του μεγαλύτερου αντάρτη του περασμένου αιώνα, Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

 

Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα ανήκει µόνο στον εαυτό του. Πενήντα χρόνια μετά την εκτέλεσή του σε βουνό της Βολιβίας, ο Τσε μοιάζει να µας στέλνει ένα τελευταίο συνωµοτικό κλείσιµο του µατιού που παρακινεί σε εξέγερση. Ο πιο διάσημος αντάρτης του 20ού αιώνα προβάλλει τη δική του µεγάλη πορεία αντικοµφορµισµού στις νέες γενιές. Πέρα από τις πράξεις πολιτικής αναταραχής, µε µεγάλη επιρροή στη δεκαετία του ’60, σήµερα είναι κυρίως η φυσιογνωµία του – αυτή η οικεία και ταυτόχρονα άγνωστη εικόνα – που προβάλλει ένα συναίσθηµα κόντρα στο σύστηµα και ένα πρότυπο αδιάφθορης συµπεριφοράς απέναντι στην εξουσία.

Το βιβλίο «Che, Εικόνες µιας ζωής» υπερβαίνει τα όρια της βιογραφίας και του απλού φωτογραφικού άλµπουµ. Μέσα από τις τετρακόσιες φωτογραφίες, πολλές από αυτές ανέκδοτες, επιλέγει να προτείνει ένα οδοιπορικό στο οποίο, εν είδει σεναρίου, εικόνες και αφήγηση, φωνές και οράµατα συνδυάζονται και αναµειγνύονται.

Πρόκειται για ένα βιβλίο-φιλµ στο οποίο, µισό αιώνα µετά τον θάνατό του, ο Τσε Γκεβάρα και πάλι πρωταγωνιστεί.

Ο Τσε Γκεβάρα, πενήντα χρόνια µετά την εκτέλεσή του από τον βολιβιανό στρατό, στις 9 Οκτωβρίου του 1967, διατηρεί την αίγλη του ηρωικού αντάρτη. Παρ’ όλο που συχνά χρησιµοποιείται ως αντικείµενο του µάρκετινγκ, µε την αναπαραγωγή της εικόνας του σε µπλουζάκια εφήβων και πλακάτ σε ροκ συναυλίες, το είδωλό του εγγυάται ότι η λατρεία του δεν θα είναι κοινότοπη. Ο Τσε είναι ένα αναπόφευκτο ορόσηµο στην ουτοπία τού ν’ αλλάξουµε τον κόσµο.

 

ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΝΤΙΕΓΚΟ ΓΚΑΡΣΙΑ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο αργεντίνος Φερνάντο Ντιέγκο Γκαρσία (1960) είναι ιστορικός. Έχει συντονίσει οµάδες ερευνητών για τη δηµιουργία βιογραφικών άλµπουµ µε θέµα προσωπικότητες όπως η Εβίτα και ο Σαλβαδόρ Αλιέντε, τα οποία µεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες.

 

ΌΣΚΑΡ ΣΟΛΑ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο αργεντίνος Όσκαρ Σόλα (1957) είναι διδάκτωρ ιστορίας και έχει συνεργαστεί µε τον Φερνάντο Ντιέγκο Γκαρσία στη δηµιουργία του βιογραφικού άλµπουµ µε θέµα τον Σαλβαδόρ Αλιέντε

 

Επιμέλεια: ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ, n.ralli@efsyn.gr, τηλ.: 211 104 5162

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν δημόσια, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στο φύλλο της Πέμπτης, 10 Ιανουαρίου 2018. Οι νικητές θα ενημερωθούν με προσωπικό μήνυμα (email), στο οποίο θα τους ζητηθούν επιπλέον στοιχεία ταυτοπροσωπίας.

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (έως και την Τετάρτη 10/01/2018, στις 12.00 το μεσημέρι) ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ (3 αντίτυπα):