Στη δημοσιότητα έδωσαν τα Εθνικά Αρχεία της Σκωτίας το πιστοποιητικό θανάτου της Ελισάβετ Β', που πέθανε στις 15.10 της 8ης Σεπτεμβρίου από "γηρατειά".
Οταν εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο θρηνούν τον χαμό της Δέσποινας ή του Δεσπότη τους, εμείς, ως αβασίλευτοι, προσφεύγουμε στις λέξεις για να βρούμε νόημα.
Τις μέρες που οι Αγγλοι σχημάτιζαν ουρές για να αποχαιρετήσουν τη λατρεμένη τους Λίλιμπετ, η Μαχσά Αμινί πυροδοτούσε με τη «δολοφονία» της ένα τεράστιο κύμα οργής που όμοιό του είχε χρόνια να ζήσει το Ιράν.
Εξαγιασμός και αγγλικά «χρέη» στην «κοιλάδα των οστών»…
H έκσταση στη διατύπωση «μονάρχης» (!) από, τηλεοπτικά και μη, πρόσωπα-φερέφωνα, η συγκίνηση, κυρίως Αγγλων, υπηκόων, φανερά για το πρόσωπο που εκπροσωπεί έναν θεσμό ταυτισμένο με τη χώρα τους, αναπόφευκτα...
Τους κοινούς θνητούς μάς πηγαίνουνε τέσσερις. Η Ελισάβετ, παρότι μικρή το δέμας και ζαρωμένη, λόγω περασμένης ηλικίας, χρειάστηκε οκτώ. Ζυγίζει, βλέπεις, κάτι παραπάνω το στέμμα.
Το τελευταίο αντίο στη μακροβιότερη μονάρχη της βρετανικής ιστορίας
Στο Αββαείο του Ουέστμινστερ παρουσία 2.000 ανθρώπων, ανάμεσά τους πολλοί ηγέτες και εστεμμένοι, η κηδεία της Ελισάβετ Β' που τερματίζει τη 10ήμερη περίοδο εθνικού πένθους στη Βρετανία.
Δείχνει στρατιές Εγγλέζων, στοιβαγμένων στο πεζοδρόμιο, να κλίνουν με κατάνυξη το γόνυ στην πομπή που περιφέρει ανά το νησί το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ.
Μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ στις 8 Σεπτεμβρίου ακολούθησαν εκατοντάδες ώρες τηλεοπτικών εκπομπών και χιλιάδες ή εκατομμύρια αναρτήσεις που σχολίαζαν και την παραμικρή λεπτομέρεια της επικείμενης...
Εχουμε μάθει τόσα για το βρετανικό πολιτικό σύστημα όσα δεν ξέραμε μια ζωή τις τελευταίες μέρες. Από τότε που μας άφησε χρόνους η εστεμμένη της Μεγάλης Βρετανίας γίναμε εξπέρ από το πρωτόκολλο μέχρι τις...
Προσωποποιούσε την άποψη ότι το κράτος είναι ένα, ενιαίο, ενωμένο, κυρίαρχο, παρά τις τεράστιες ταξικές, εθνικές και τοπικές διαιρέσεις, εντάσεις και ανταγωνισμούς.