Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εξομάλυνση... α λα ελληνικά
INTIME

Εξομάλυνση... α λα ελληνικά

  • A-
  • A+

Ο Σταύρος Κοντονής θεώρησε πως ο κύκλος του ως υφυπουργού Αθλητισμού, η «αποστολή» του όπως έλεγε χαρακτηριστικά, ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση της FIFA και τον ορισμό Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής στην ΕΠΟ.

Θεωρητικά είχε δίκιο. Σίγουρα δεν περίμενε πως η παρέμβαση της FIFA για την «εξομάλυνση», πρώτον, θα έβρισκε μπροστά της ακραίες εγκληματικού τύπου αντιδράσεις από τη μία και από την άλλη θα είχε και αυτή «ελληνικά» χαρακτηριστικά.

Προς το παρόν η διοίκηση με τη σφραγίδα της FIFA... παίζει μπάλα σε ελληνικό στιλ και να δούμε πού θα οδηγήσει αυτό.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Κωστάκης Κουτσοκούμνης επιλέχθηκε από τη FIFA λόγω καταγωγής και λόγω γνώσης της ελληνικής πραγματικότητας.

Ακόμη περισσότερο, γιατί από τα τέλη της περασμένης άνοιξης που άρχισε να ασχολείται ενεργά ως εντεταλμένος της παγκόσμιας συνομοσπονδίας απέκτησε ακόμη πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι συμβαίνει.

Βγαίνει στο τηλέφωνο...

Ωστόσο ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης, ακριβώς επειδή είναι Ελληνας, κάποια πράγματα που κάποιος ξένος θα τα θεωρούσε αδιανόητα, εκείνος, όπως και ο καθένας από μας, τα θεωρεί συνηθισμένα.

Και ίσως να μην είναι κι αυτό το στοιχείο άσχετο με την επιλογή του από τη FIFA. Ισως η τελευταία να μην ήθελε κάποιον που θα τον ξένιζε να τον παίρνουν συνέχεια τηλέφωνο τα αφεντικά των μεγάλων ΠΑΕ.

Ο Κουτσοκούμνης σηκώνει το τηλέφωνο όταν τον καλούν οι μεγαλοπαράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου και μιλάει μαζί τους για τις τρέχουσες εξελίξεις.

Προφανώς θα έχει και σχετική οδηγία. Και αυτόματα, από τη στιγμή που έχει ο ίδιος άμεση εικόνα για το τι πιστεύει ο καθένας από αυτούς για τις εξελίξεις και για τις επιλογές της Επιτροπής Εξομάλυνσης, δεν γίνεται να μην το λαμβάνει υπόψη του.

Ετσι δικαιολογείται αυτό που είπαμε στην αρχή. Για παρέμβαση της FIFA σε... ελληνικό στιλ προς το παρόν.

Χάνει το νόημά της η παρέμβαση;

Είναι σίγουρο πως οι προθέσεις του ίδιου του Κύπριου παράγοντα είναι «αγαθές», όπως λέμε σε αυτές τις περιπτώσεις.

Θεωρεί και ο ίδιος προφανώς πως με το να μην είναι απόμακρος και εξαφανισμένος, θα έχει καλύτερη εικόνα και θα μπορεί να κρατήσει καλύτερα ισορροπίες στις επιλογές που θα κάνει. Αλλά τελικά, μήπως ακριβώς εκεί είναι το πρόβλημα;

Μήπως από τη στιγμή που και η παρέμβαση της FIFA λαμβάνει υπόψη της τις θέσεις του ενός και του άλλου και την ανάγκη να κρατηθούν ισορροπίες, χάνει το νόημα και τις πιθανότητες επιτυχίας της;

Ο Κοντονής, για παράδειγμα, όταν έθετε στόχο την άμεση παρέμβαση της FIFA και ζητούσε από το καλοκαίρι τον ορισμό προσωρινής διοίκησης απευθείας από την Ελβετία, περίμενε πως αυτή η παρέμβαση θα είχε χαρακτηριστικά διαφορετικά.

Περίμενε προφανώς πως η FIFA δεν θα ερχόταν εδώ για να κάθεται να συζητάει τις επιλογές της με τους παράγοντες των ομάδων. Και πως δεν θα λάμβανε υπόψη για τις αποφάσεις της την ανάγκη να κρατηθούν ισορροπίες.

Κεντρικές επιλογές

Και για να μην αδικούμε και τον Κουτσοκούμνη, μπορεί να περνάει προς τα έξω πως έχει την απόλυτη ευθύνη για τις επιλογές της Επιτροπής Εξομάλυνσης, αλλά σίγουρα η πολιτική του υπηρετεί κάποιες κατευθύνσεις που δίνονται από την Ελβετία.

Και ειδικά από την UEFA, λόγω της παρουσίας του Θόδωρου Θεοδωρίδη.

Δεν είναι τυχαίο πως παρά τις αστοχίες που υπάρχουν, η εμπιστοσύνη των παγκόσμιων συνομοσπονδιών στο πρόσωπο του Κύπριου εκπροσώπου τους εκφράζεται δημόσια σε κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο.

Αρα, ο τρόπος που κινείται ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης τουλάχιστον προς το παρόν μάλλον υπηρετεί μια κεντρική επιλογή.

Αλλωστε αυτό που κάνει ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης, να μιλάει δηλαδή με τους παράγοντες, το κάνει και ο Θόδωρος Θεοδωρίδης. Θα κρυβόταν ποτέ από τον Βαγγέλη Μαρινάκη; Οχι βέβαια.

Και αφού δεν κρύβεται από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, δεν κρύβεται και από κανέναν άλλον από τους πρωταγωνιστές του ελληνικού δράματος.

Ο «μύλος» με τη νέα ΚΕΔ

Πάρτε τις διεργασίες για τη νέα σύνθεση της ΚΕΔ. Γιατί το βράδυ της Πέμπτης ανακοινώθηκαν μόνο οι Τριτσώνης και Κουκουλάκης; Γιατί κάποιοι από τους «μεγάλους» δεν θέλουν τον Δημήτρη Σαραϊδάρη στην ΚΕΔ, ενώ κάποιοι άλλοι δεν θέλουν τον Μιχάλη Καλαθενό που θέλουν... οι κάποιοι που δεν θέλουν τον Σαραϊδάρη! Κατανοητό τι ακριβώς συμβαίνει;

Αλλά αν η παρέμβαση της FIFA στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από απροθυμία αντίστασης στην προσπάθεια άσκησης κάθε είδους πιέσεων, αν στη χάραξη της πολιτικής της λαμβάνει υπόψη τι θα πουν ο Μαρινάκης, ο Μελισσανίδης, ο Αλαφούζος και ο Σαββίδης, τότε οι προοπτικές επιτυχίας δεν είναι και πάρα πολλές.

Η απροθυμία για κάθετες παρεμβάσεις αποδείχτηκε πανηγυρικά με την αντίδραση στην υποχρέωση -στην ουσία- σε παραίτηση μέσω εγκληματικών ενεργειών, των πρώτων επιλογών της FIFA για τη στελέχωση της ΚΕΔ.

Αφού το «έφαγε» αυτό η FIFA, τι θα ήταν αυτό που θα την προβλημάτιζε; Καμιά δολοφονία;

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Η FIFA απειλεί με αποκλεισμό
Τελικά όσοι υποθέσαμε πως αυτή την φορά η FIFA θα απέφευγε την εμπλοκή από την στιγμή που τίθενται και θέματα δημόσιας ασφάλειας, πέσαμε έξω. Μετά από συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της παγκόσμιας...
Η FIFA απειλεί με αποκλεισμό
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Αντίδραση του Αυγενάκη για την πολυϊδιοκτησία
Μια περίεργη διάταξη που επιχείρησε να περάσει η ΕΠΟ, έφερε την πρώτη κόντρα με τον νέο υφυπουργό Αθλητισμού. Αποσύρθηκε τελικά, αλλά η κυβέρνηση ζητάει διαβούλευση και για τις ποινές για επεισόδια.
Αντίδραση του Αυγενάκη για την πολυϊδιοκτησία
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Το πάνε για ξένους!
Παρά το ότι η χθεσινή μέρα ήταν γεμάτη από σημαντικές συσκέψεις και δηλώσεις από θεσμικούς φορείς, δεν μας διαφώτισε ιδιαίτερα για τις εξελίξεις από εδώ και πέρα στο ποδόσφαιρο. Το μόνο συμπέρασμα που βγαίνει,...
Το πάνε για ξένους!
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΕΠΟ – Κοντονής: «Διπλό» τελικό...
Στο Πάρκο Γουδή, εκεί απ’ όπου ξεκινούσαν οι πιο σκληρές ώς και χυδαίες επιθέσεις σε βάρος του Σταύρου Κοντονή με αφορμή το μέτωπο που είχε ανοίξει με το σύστημα ΕΠΟ, έμελλε τελικά να επισφραγιστεί η απόλυτη...
ΕΠΟ – Κοντονής: «Διπλό» τελικό...
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Δεν αρχίζει το πρωτάθλημα!
Πολλοί ήταν αυτοί που στο τέλος της προηγούμενης σεζόν και ειδικά μετά τον τελικό του Κυπέλλου έλεγαν πως η επόμενη δύσκολα θα ξεκινήσει ομαλά. Και μάλλον θα δικαιωθούν. Η προγραμματισμένη για το Σάββατο...
Δεν αρχίζει το πρωτάθλημα!
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ξανά στα «χαρακώματα» Κοντονής - ΕΠΟ
Ο Σταύρος Κοντονής κάλεσε επίσημα σε απολογία όλη την εκτελεστική επιτροπή (το Δ.Σ. δηλαδή) της ΕΠΟ, για λάθη και παραλείψεις στη διεξαγωγή του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας. Αιτία, οι καταγγελίες από διάφορες...
Ξανά στα «χαρακώματα» Κοντονής - ΕΠΟ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας