• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.2°C / 14.6°C
  0 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 9.3°C / 12.1°C
  1 BF
  91%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.4°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 8.8°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.2°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.2°C / 10.0°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  0 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.3°C
  3 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.9°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.4°C
  1 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.7°C / 11.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 12.8°C
  0 BF
  88%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.2°C
  0 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.8°C
  2 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 11.0°C
  2 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 11.2°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  1 BF
  92%
ΙΝΤΙΜΕ

Κανονικό πρωτάθλημα, με λάθη

 • A-
 • A+

Τέσσερις αγωνιστικές στο πρωτάθλημα και ελάχιστοι θα διαφωνήσουν πως βλέπουμε κάτι εντελώς διαφορετικό από τα προηγούμενα χρόνια. Και μόνο η βαθμολογία αρκεί για να το καταλάβει κανείς. Οι απώλειες των «μεγάλων» ως τώρα,  το επιβεβαιώνουν ακόμη περισσότερο.
 
Στην προκειμένη περίπτωση, είκοσι περίπου μέρες καθυστέρησης κάνουν τη διαφορά. Τόσες ήταν αυτές που καθυστέρησε να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, λόγω της απόφασης αναβολής του Σταύρου Κοντονή. Μέσα σε αυτές διευθετήθηκαν σημαντικά ζητήματα που τελικά αποδεικνύεται πως σε μεγάλο βαθμό καθόριζαν και την αξιοπιστία του πρωταθλήματος.
 
«Ξεδοντιάστηκε» η διοίκηση Γκιρτζίκη στην ΕΠΟ και άρχισε να λειτουργεί το «ισπανικό μοντέλο» στη διαιτησία, με την παρέμβαση και της UEFA. Η «ακυβερνησία» που ουσιαστικά υπάρχει αυτή την στιγμή στην Ομοσπονδία μέχρι τις εκλογές, τελικά στο πρωτάθλημα κακό δεν κάνει. Και φαίνεται ξεκάθαρα πόσο πολύ μεγάλο ρόλο παίζει η επιρροή του συστήματος εξουσίας στην ΕΠΟ, στην ψυχολογία των διαιτητών.
 
Οι τελευταίοι, από την στιγμή που νιώθουν πως δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος που «κάνει κουμάντο», είναι φανερό πως προσπαθούν να σφυρίζουν ότι βλέπουν. Τα λάθη είναι σχετικά μοιρασμένα, δεν υπάρχει κανένα ματς που να φαίνεται ξεκάθαρα πως ο διαιτητής «σπρώχνει» μια από τις δύο ομάδες. Και διαμαρτύρονται οι πάντες.
 
Φυσικά υπάρχουν καραμπινάτα λάθη, κυρίως από τους βοηθούς. Λάθη δεν γίνεται να μην υπάρχουν. Και απλά έχουμε την ευκαιρία να δούμε πως τα τελευταία χρόνια έχουν... παρεισφρήσει στους πίνακες της Super League, κάποιοι διαιτητές και βοηθοί που είναι εντελώς ακατάλληλοι.
 
Δεν αρέσει όμως αυτή η κατάσταση όπως φαίνεται. Στις περισσότερες ομάδες δεν αρέσει. Ο Βασσάρας που στην ουσία έχει πάρει την εντολή από τον Θόδωρο Θεοδωρίδη να εγγυηθεί την ομαλή πορεία στο πρωτάθλημα όσον αφορά τη διαιτησία, βρίσκεται εδώ και εβδομάδες στο στόχαστρο. Αρχικά από τον Παναθηναϊκό – που συνεχίζει...- , μετά από τον ΠΑΟΚ, μετά από τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ και κάθε αγωνιστική οι αντιδράσεις εναντίον του αυξάνονται.
 
Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ βασικά και δευτερευόντως η ΑΕΚ μάλλον για να μην κατηγορηθεί πως δεν τους στήριξε, τα έβαλαν με τον Βασσάρα γιατί ορίστηκε ο Παππάς τέταρτος διαιτητής στο Κέρκυρα – ΠΑΣ Γιάννενα, το ίδιο και οι Μήτσιος και Λαμπρόπουλος.
 
Ο Ολυμπιακός τα έβαλε με τον Βασσάρα, για τον αντίθετο λόγο. Επειδή θεωρεί πως περνάει η πίεση των άλλων τριών, για να μην παίρνουν ορισμούς οι διαιτητές τους οποίους κατηγορούν τα τελευταία χρόνια.
 
Φυσικά όλα αυτά στερούνται σοβαρότητας. Ο Βασσάρας στην πραγματικότητα τη δουλειά που έχει αναλάβει την κάνει πολύ καλά. Αν κάποιος πρέπει να του κάνει κριτική, είναι για τη δουλειά του σαν υπεύθυνος εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια, βάσει των γελοίων λαθών που έχουμε δει τις τελευταίες αγωνιστικές. Αλλά μέχρι εκεί.
 
Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν διαιτητές στους πίνακες, με εξαίρεση ίσως αυτούς που εμπλέκονται στην υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» και να μην ορίζονται ποτέ;
 
Τι σημασία έχει το να μπει ο Παππάς τέταρτος στην Κέρκυρα ή αργότερα πρώτος σε κάποιο άλλο ματς, όχι των τεσσάρων «μεγάλων»; Μα δεν βλέπουν οι πάντες πως ανεξάρτητα από το παρελθόν του κάθε διαιτητή, οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τους καθιστούν απόλυτα ... ακίνδυνους;
 
Όλη αυτή η ιστορία γίνεται για λόγους εντυπώσεων και εντάσσονται σε ένα παιχνίδι επίδειξης δύναμης, στο οποίο όλοι θέλουν να φαίνεται πως έχουν πάρει κεφάλι... Κάνουν μεγάλη ζημιά όμως.
 
Γιατί ενώ μετά από πολύ μεγάλη προσπάθεια, στης οποίας την επιτυχία βασικός συντελεστής ήταν η πολιτική που ακολούθησε ο Κοντονής, εδώ και τέσσερις αγωνιστικές βλέπουμε κάτι περίπου παρόμοιο με αυτό που βλέπουμε στην Ευρώπη. Λάθη μεν, που όμως πρέπει να είσαι εντελώς «δαιμονισμένος» για να μην καταλάβεις ότι είναι πραγματικά λάθη. Είτε από απροσεξία, είτε από ανεπάρκεια.
 
Λάθη που καθρεφτίζουν την ελλειμματική εκπαίδευση των διαιτητών. Όπως και το ότι πολλοί από αυτούς μπήκαν στους πίνακες «σπρωχτοί» σε βάρος ικανότερων συναδέλφων τους που όμως δεν ήταν «του συστήματος». Αλλά αυτό και τίποτα παραπάνω. Και νήπια καταλαβαίνουν πως δεν υπάρχει σε αυτές τις τέσσερις αγωνιστικές διαιτητής που να έχει μπει στο γήπεδο για να κάνει «χειρουργείο».
 
ΥΓ: Όλα αυτά βέβαια επειδή προς το παρόν έχει «παραλύσει» το σύστημα εξουσίας που ασκούσε απόλυτο έλεγχο στη διαιτησία μέσω της ΕΠΟ. Σύστημα που ελπίζει να επανακάμψει μέσω των εκλογών στην Ομοσπονδία στο τέλος του μήνα. Και έχει απέναντι του ένα άλλο «μπλοκ» που επίσης επιδιώκει να γίνει σύστημα εξουσίας.
 
Η μεγάλη πρόκληση είναι οι εκλογές της ΕΠΟ να μην σηματοδοτήσουν την επιστροφή στις πρακτικές που κυριάρχησαν τα τελευταία χρόνια. Και προς αυτή την κατεύθυνση ο ρόλος που έχει να παίξει η πολιτική ηγεσία του Αθλητισμού, είναι ακόμη σημαντικός. Και φαίνεται να έχει τη διάθεση να παίξει αυτό τον ρόλο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Νέα διαμάχη με επίκεντρο το Κύπελλο
Ενώ στη σύσκεψη των ομάδων της Super League την προηγούμενη εβδομάδα είχε γίνει αποδεκτή πρόταση της ΑΕΚ για σύσταση επιτροπής από τους τέσσερις «μεγάλους» και δύο εκπροσώπους των άλλων ομάδων που θα ζητούσε...
Νέα διαμάχη με επίκεντρο το Κύπελλο
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Περιμένει «μεγάλους», ΕΠΟ και Λίγκα
Με την ατζέντα στην πραγματικότητα να φαίνεται αρκετά ανοιχτή με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης υποδέχεται σήμερα στο γραφείο του τους εκπροσώπους της ΕΠΟ, της Super...
Περιμένει «μεγάλους», ΕΠΟ και Λίγκα
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΑΕΚ: Βλέπουν «μάχη» με Ολυμπιακό
Η ΑΕΚ θα πάει στη συνάντηση της Μεγάλης Δευτέρας έχοντας ξεκάθαρες θέσεις, το τελευταίο διάστημα, για όλα τα κεντρικά ζητήματα στο ποδόσφαιρο. Σαφές είναι πως στην Ενωση βλέπουν θετικά το έργο της προσωρινής...
ΑΕΚ: Βλέπουν «μάχη» με Ολυμπιακό
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Συμφωνία για εκλογές και ξένους διαιτητές
Δεν επιφύλαξε εκπλήξεις η συνάντηση των αφεντικών των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ, με την παρουσία της αντιπροσωπείας της UEFA, του υφυπουργού Αθλητισμού και των προέδρων των ΕΠΟ και Super League.
Συμφωνία για εκλογές και ξένους διαιτητές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας