Η αγγλική Πρέμιερ Λιγκ έχει πλέον ξεφύγει πολύ μπροστά από τις υπόλοιπες λίγκες, όσον αφορά τις μεταγραφικές επενδύσεις. Σε σχέση με την κύρια αντίπαλό της, την ισπανική Πριμέρα Ντιβισιόν, η φετινή διαφορά ήταν σχεδόν 1 δισ. ευρώ!
Με την προθεσμία να λήγει τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, ο τελικός λογαριασμός δείχνει πως οι αγγλικοί σύλλογοι ξόδεψαν 1,4 δισ. ευρώ φέτος το καλοκαίρι για να ενισχυθούν, ενώ οι Ισπανοί έμειναν στα 460 εκατ. ευρώ.
Το μεγάλο «μπαμ» έγινε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που πραγματοποίησε την ακριβότερη μεταγραφή όλων των εποχών, φέρνοντας τον Πολ Πογκμπά πίσω στο «Ολντ Τράφορντ» έναντι 120 εκατ. ευρώ.
Κάτι που καθιστά τη δεύτερη ακριβότερη μεταγραφή -αυτή του Γονσάλο Ιγουαΐν στη Γιουβέντους- κάτι σαν... απόνερα αυτής του Πογκμπά. Βλέπετε, η «Γηραιά Κυρία» δεν θα έδινε 90 εκατ. ευρώ στη Νάπολι για τον Αργεντινό επιθετικό αν δεν είχε ζεστό χρήμα από την παραχώρηση του Γάλλου μέσου...
Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί όσον αφορά τη γεωμετρική πρόοδο της επένδυσης των Αγγλων. Το καλοκαίρι του 2012, τη χρονιά που για τελευταία φορά κατέκτησε αγγλικός σύλλογος το Τσάμπιονς Λιγκ (Τσέλσι), ξοδεύτηκαν περίπου 625 εκατ. ευρώ.
Από τότε υπερδιπλασίασαν τα έξοδά τους για μεταγραφές, αλλά δεν ξαναείδαν την «κούπα με τα μεγάλα αυτιά» στο Νησί. Αντίθετα, στην τετραετία αυτή οι Ισπανοί έφτασαν μέχρι τα 565 εκατ. ευρώ ανά καλοκαίρι (φέτος έμειναν στα 460 εκατ. ευρώ), αλλά μετρούν 3 κατακτήσεις Τσάμπιονς Λιγκ (δύο από τη Ρεάλ Μαδρίτης και μία από την Μπαρτσελόνα)!
Το τεράστιο πλέον άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των οικονομικών δυνατοτήτων των δύο λιγκών οφείλεται στα τηλεοπτικά δικαιώματα. Τα χρήματα είναι περισσότερα και πιο δίκαια κατανεμημένα μεταξύ των συλλόγων της Πρέμιερ Λιγκ.
Τη σεζόν 2014-15, δεκαπέντε ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ εισέπραξαν πάνω από 50 εκατ. ευρώ η καθεμία από την τηλεόραση και πέντε σύλλογοι πάνω από 100 εκατ. ευρώ.
Στην Πριμέρα Ντιβισιόν, οι Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης πήραν πάνω από 150 εκατ. ευρώ η καθεμία, η Ατλέτικο Μαδρίτης προσπαθεί να φτάσει τα 100 εκατ., αλλά οι υπόλοιπες 17 ομάδες κινήθηκαν σε ποσά μικρότερα των 50 εκατ. ευρώ.
Η διαφορά όμως με την Αγγλία παραμένει χαώδης. Πέρσι τα κανάλια Sky Sports και ΒΤ εξασφάλισαν τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Πρέμιερ Λιγκ για μία τριετία έναντι του αστρονομικού ποσού των 7 δισ. ευρώ.
Το 50% των χρημάτων αυτών πάει στα ταμεία των ομάδων, το 25% σύμφωνα με την κατάταξή τους την προηγούμενη σεζόν και το υπόλοιπο 25% σύμφωνα με τα ποσοστά τηλεθέασής τους. Αυτό εγγυάται ένα μίνιμουμ 130 εκατ. ευρώ για καθεμία από τις 20 ομάδες, με τα ποσά να φτάνουν έως 213 εκατ. ευρώ για την πρωταθλήτρια!
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Deloitte, το 1991 οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ εισέπρατταν συνολικά 200 εκατ. ευρώ. Τη σεζόν 2014-15, τα έσοδά τους ξεπέρασαν τα 3,8 δισ. ευρώ.
Με το νέο συμβόλαιο, στις τρεις επόμενες σεζόν, τα έσοδα της Πρέμιερ Λιγκ θα ξεπεράσουν το άθροισμα (!) των εσόδων της Πριμέρα Ντιβισιόν (Ισπανία), της Μπουντεσλίγκα (Γερμανία), της Σέριε Α (Ιταλία) και της Λιγκ 1 (Γαλλία)...
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας