Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απόλυτη διαφωνία Κοντονή με FIFA – UEFA
EUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Απόλυτη διαφωνία Κοντονή με FIFA – UEFA

  • A-
  • A+

Σαφή και ξεκάθαρη στάση, που υπερβαίνει πλέον το θέμα του Κυπέλλου αλλά βάζει μπροστά τα ευρύτερα θέματα εξυγίανσης του ποδοσφαίρου, πήρε ο Σταύρος Κοντονής στη συνάντηση με τα κλιμάκια FIFA – UEFA και τον Γκιρτζίκη, πρόεδρο της ΕΠΟ.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να επανεξετάσει την απόφαση για διακοπή του Κυπέλλου, παρά μόνο αν κινηθούν διαδικασίες αποπομπής των ποινικά διωκόμενων μελών του Δ.Σ. της ΕΠΟ, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρός της Γκιρτζίκης.

Έθεσε θέμα λειτουργίας της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της απομάκρυνσης των Μπλάτερ και Πλατινί από τις θέσεις τους, χωρίς καν να υπάρχουν ακόμη ποινικές διώξεις εναντίον τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε και ζήτημα κάθαρσης στον χώρο της διαιτησίας.

«Εσείς στη FIFA προχωρήσατε σε αυτοκάθαρση, χωρίς να διώκονται ποινικά αυτοί που τιμωρήσατε. Εδώ έχουν με τη δικαιοσύνη ένα σωρό υποθέσεις κι η επιτροπή δεοντολογίας δεν έχει κάνει τίποτα, ούτε έχει την ευθιξία να παραιτηθεί. Αν αποβληθούν οι διωκόμενοι και καθαρίσει η κατάσταση στη διαιτησία, το κύπελλο μπορεί να γίνει κανονικά», ήταν ορισμένα από τα λόγια του Σταύρου Κοντονή.

Οι εκπρόσωποι των διεθνών συνομοσπονδιών αρνήθηκαν, αν και σε δηλώσεις του μετά ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας και πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Κωστάκης Κουτσοκούμνης σχολίασε πως όσον αφορά την επιτροπή δεοντολογίας θα μπορούσαν FIFA και UEFA να ασχοληθούν, αλλά «εσωτερικά».

Στον Σταύρο Κοντονή είπαν πως αν το πρόβλημα είναι η βία- το Κύπελλο θα μπορούσε να συνεχιστεί με ματς κεκλεισμένων των θυρών ή με μαθητές στην κερκίδα. Αλλά πλέον έγινε ξεκάθαρο πως ο υφυπουργός Αθλητισμού, προτάσσει τα θέματα διαφθοράς και αναξιοπιστίας.

Οι εκπρόσωποι των διεθνών συνομοσπονδιών έθεσαν ξεκάθαρα ζήτημα κυρώσεων και αποκλεισμού των ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ δίνουν διορία μέχρι και την 1η Απριλίου για να αλλάξει η απόφαση.

Κοντονής: «Το πρόβλημα είναι της ΕΠΟ»

Επιβεβαίωσε με δηλώσεις του το απόγευμα μετά από την συνάντηση με το κλιμάκιο των FIFA και UEFA, o Σταύρος Κοντονής, πως στην διάρκεια της ζήτησε κινήσεις κάθαρσης της ΕΠΟ, για να επανεξετάσει την απόφαση του για την διακοπή του Κυπέλλου Ελλάδας.

Επιπλέον, όσον αφορά το ενδεχόμενο ευρωπαϊκού αποκλεισμού, ο υφυπουργός Αθλητισμού στην ουσία υποστήριξε πως το πρόβλημα είναι της ΕΠΟ και από εκεί περνάει και η λύση του.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή:

«Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τους εκπροσώπους FIFA και UEFA παρουσία του προέδρου της ΕΠΟ. Η συνάντηση ήταν εποικοδομητική, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία. Μας ζητήθηκε η ανάκληση της απόφασης για ματαίωση του Κυπέλλου και μας είπαν ότι η ΕΠΟ προτίθεται να αποσύρει την προσφυγή στο ΣτΕ. Δηλώσαμε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται, αλλά αντιθέτως επιθυμεί την έκδοση απόφασης. Αν η ΕΠΟ επιθυμεί τη ματαίωση της προσφυγής, δεν έχουμε τη δυνατότητα να το εμποδίσουμε. Μας ζητήθηκε να επανεκκινήσεις ο θεσμός και μας δηλώθηκε ότι σε αυτή την περίπτωση η FIFA είναι στη διάθεση της κυβέρνησης να διεξαχθεί ένας διάλογος για την αποκατάσταση των προβλημάτων που εντοπίστηκαν κατά τη συζήτηση στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Όσο υπάρχει εκκρεμότητα, δεν είναι δυνατό να υπάρξει απόφαση ανάκλησης της ειλημμένης απόφασής μας. Αν υπάρξει απόσυρση της προσφυγής, η κυβέρνηση θέτει προϋπόθεση προς οποιαδήποτε συζήτηση να πάρει η ίδια η ΕΠΟ τα μέτρα για την κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με πρώτο όλους όσους ασκούν εξουσία σε όλα τα επίπεδα του ποδοσφαίρου. Θα πρέπει να υπάρξει απόλυτος εναρμονισμός του καταστατικού της ΕΠΟ με όσα ισχύουν διεθνώς και όχι να υπάρχουν διατάξεις που να θέτουν στο απυρόβλητο μια μεγάλη μερίδα παραγόντων, διαιτητών και άλλοι, που έχουν διώξεις και τους έχουν τεθεί περιοριστικοί όροι. Η FIFA θεωρεί ως προϋπόθεση της ανάκλησης της απόφασης για ματαίωση του Κυπέλλου. Εκεί υπήρξε διαφωνία», ανέφερε αρχικά ο Κοντονής.

«Μου έκανε εντύπωση πως η διεθνής ομοσπονδία έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Έδειξε θετική να διεξάγονται αγώνες με ξένους διαιτητές, αλλά και να διακόπτονται όλοι οι αγώνες, ώστε να είναι η αρχή της εξυγίανσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο γιατί καταστρατηγείται η αρχή της αναλογικότητας. Για την κυβέρνηση προέχει η κοινωνική ειρήνη και η προστασία της έννομης τάξης και της ελληνικής νεολαίας. Αυτή τη στιγμή εμείς περιμένουμε εγγράφως τις απόψεις της FIFA για να απαντήσουμε και να πράξουμε τα δέοντα», συμπλήρωσε ο Υφυπουργός Αθλητισμού.

Όσο για τις συνέπειες ενός Grexit, ο Κοντονής σημείωσε: «Η απόφαση της FIFA θα είναι η έξωση της ΕΠΟ, που έχει κινήσει όλη αυτή τη διαδικασία, από τις διεθνείς ομοσπονδίες. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί από την ΕΠΟ, να πάρει τις πρωτοβουλίες ώστε μια κατάσταση σήψης ετών να πάρει τέλος. Δεν μπορεί να της επιβληθεί η κυβέρνηση. Το πρόβλημα βρίσκεται στα χέρια της και αν θέλει μπορεί να το λύσει σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα».

Για το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, ο Κοντονής τόνισε: «Παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο δεν υπάρχει, γιατί όπως επεσήμανα και στους εκπροσώπους των διεθνών ομοσπονδιών, όταν υπάρχει μια απόφαση που αφορά την κοινωνία και την άσκηση κρατικής πολιτικής για λόγους ασφαλείας, δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Παρέδωσα απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που επιβεβαίωνε αυτό που σας λέω. Καμία πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να θίξει το αυτοδιοίκητο. Όσο για το Κύπελλο, είναι ένα προληπτικό μέτρο για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Όταν ακούτε από εκπροσώπους των διεθνών ομοσπονδιών πως ίσως θα έπρεπε να σταματήσει και το πρωτάθλημα ή θα έπρεπε να έρθουν ξένοι διαιτητές, αυτό συνιστά παραδοχή όσων εμείς έχουμε επισημάνει».

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ξανά στα «χαρακώματα» Κοντονής - ΕΠΟ
Ο Σταύρος Κοντονής κάλεσε επίσημα σε απολογία όλη την εκτελεστική επιτροπή (το Δ.Σ. δηλαδή) της ΕΠΟ, για λάθη και παραλείψεις στη διεξαγωγή του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας. Αιτία, οι καταγγελίες από διάφορες...
Ξανά στα «χαρακώματα» Κοντονής - ΕΠΟ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Όλα δείχνουν «στρίμωγμα» της ΕΠΟ
Δεν φαίνεται να πηγαίνουν τα πράγματα ακριβώς έτσι όπως τα υπολόγιζαν στην ΕΠΟ καθώς ο εκπρόσωπος της FIFA ζήτησε υποχωρήσεις από την πλευρά της Ομοσπονδίας επισημαίνοντας ότι είναι έκθετη σε επίπεδο...
Όλα δείχνουν «στρίμωγμα» της ΕΠΟ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Μεγάλη εβδομάδα για το ποδόσφαιρο
Στο ΣτΕ αύριο η αίτηση της ΕΠΟ κατά της απόφασης για το Κύπελλο – Την Τετάρτη FIFA και UEFA βλέπουν τον Σταύρο Κοντονή για το ίδιο θέμα – Ολα αυτά μέσα σε βαρύ κλίμα από τη ματαίωση της συνάντησης της Πέμπτης,...
Μεγάλη εβδομάδα για το ποδόσφαιρο
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Η FIFA απειλεί με αποκλεισμό
Τελικά όσοι υποθέσαμε πως αυτή την φορά η FIFA θα απέφευγε την εμπλοκή από την στιγμή που τίθενται και θέματα δημόσιας ασφάλειας, πέσαμε έξω. Μετά από συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της παγκόσμιας...
Η FIFA απειλεί με αποκλεισμό
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ανατροπές και... έξωθεν παρεμβάσεις
Αν και όλα έδειχναν πως η χθεσινή μέρα θα έβγαζε αναδιάρθρωση της Super League 1, τελικά είχαμε ανατροπή. Το θέμα δεν έκλεισε μεν, έχει απομακρυνθεί πολύ όμως ως ενδεχόμενο. Ωστόσο οριστική απόφαση υπήρξε για...
Ανατροπές και... έξωθεν παρεμβάσεις
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Αντίδραση του Αυγενάκη για την πολυϊδιοκτησία
Μια περίεργη διάταξη που επιχείρησε να περάσει η ΕΠΟ, έφερε την πρώτη κόντρα με τον νέο υφυπουργό Αθλητισμού. Αποσύρθηκε τελικά, αλλά η κυβέρνηση ζητάει διαβούλευση και για τις ποινές για επεισόδια.
Αντίδραση του Αυγενάκη για την πολυϊδιοκτησία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας