Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ονειρεύομαι να διαλυθεί τελείως το αθηναϊκό ποδόσφαιρο»

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου του Ιβάν Σαββίδη στο ελληνικό γραφείο Τύπου της Νέας Υόρκης

INTIME

«Ονειρεύομαι να διαλυθεί τελείως το αθηναϊκό ποδόσφαιρο»

  • A-
  • A+

Επί τρεις ημέρες ο Ιβάν Σαββίδης φρόντισε να εξαπολύει «επίθεση» σε βάρος των μεγάλων ομάδων του κέντρου από τη Νέα Υόρκη. Χθες ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ ξεπέρασε κάθε προηγούμενη αναφορά του.

Σε συνέντευξη Τύπου προς τους Έλληνες δημοσιογράφους που βρίσκονται στις ΗΠΑ, προκάλεσε αίσθηση λέγοντας: «Κοιμάμαι και ονειρεύομαι το αθηναϊκό ποδόσφαιρο να διαλυθεί τελείως»

Και έκανε δριμεία επίθεση στην ΕΠΟ, την οποία ταύτισε με το «σύστημα» που θέλει να γκρεμίσει, ενώ τόνισε ότι ο στόχος του είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας να είναι ΠΑΟΚτσής!

Διαβάστε όσα είπε:

Για την κίνησή του να εξυγιάνει οικονομικά τον ΠΑΟΚ: «Προσβάλλομαι όταν μιλάνε για 11 εκατομμύρια. O ΠΑΟΚ έχει ξεχρεώσει πάνω από 37 εκατ. ευρώ. 22 εκατ. ήταν ρυθμισμένα χρέη και τα έχω ξεχρεώσει και τα 11 εκατ. για τα οποία εκκρεμούσαν δικαστικές αποφάσεις. Και γνωρίζετε ότι στα ελληνικά δικαστήρια οι υποθέσεις μπορεί να μείνουν ανοιχτές για 10-15 χρόνια. Αν δεν λάβουμε υπόψη τους τρέχοντες φόρους, ο ΠΑΟΚ έχει πληρώσει σχεδόν 33 εκατ. φόρων από τα παρελθόντα έτη.

»Η ερώτηση είναι τι κάνουν στην Ελλάδα και τι δεν έχει κάνει ο Πόντιος από τη διασπορά. Στην Ελλάδα θα ήταν δίπλα για να έπεφτε ο ΠΑΟΚ κατηγορία, όλα τα χρέη θα είχαν διαγραφεί και από καθαρή σελίδα ανεβαίνεις μπροστά. Ο Πόντιος της διασποράς πίστεψε ότι το δικό του παράδειγμα, το προσωπικό, μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για όλους τους υπόλοιπους. Δηλαδή, αν θες να σώσεις τη χώρα πρέπει να πληρώσεις τους φόρους, πρέπει να πληρώσεις τις οφειλές, και εγώ τις πλήρωσα.

»Δεν έχω λάβει από το κράτος ούτε καν συναισθηματική ικανοποίηση που πλήρωσα τα χρέη. Ούτε καν ένα ευχαριστώ δεν άκουσα. Και θεωρώ ότι ο ΠΑΟΚ αξίζει να αποτελέσει παράδειγμα ως ομάδα που είναι μοναδική που δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ. Είμαστε πρωτοπόροι και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είμαστε απόλυτα καθαροί. Αλλά σαφώς δεν το κάναμε αυτό για να μας βοηθήσουν να γίνουμε πρωταθλητές. Είναι ένας άλλος δρόμος αυτός, εξαιρετικά δύσκολος, τον οποίο θα διανύσουμε εμείς προκειμένου να διαλύσουμε το σύστημα. Ο ΠΑΟΚ έχει ένα πρόβλημα: Δεν μπορεί να είναι δεύτερη ομάδα, αλλά ακόμη δεν μπορεί να γίνει πρώτη. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην ψυχή μου αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα τα καταφέρω»

Για τον τρόπο που λειτουργεί η ΕΠΟ: «Το τρομερό είναι ότι κάθε μέρα το ελληνικό ποδόσφαιρο πέφτει σε χαμηλότερο επίπεδο και αυτό συμβαίνει επειδή στην Ελλάδα τα ιδιωτικά συμφέροντα είναι πάνω από το δημόσιο. Ο ποδοσφαιριστής θεωρεί ότι το δικό του προσωπικό συμφέρον πρέπει να είναι πάνω από της ομάδας. Και οι υπάλληλοι της ομάδας το ίδιο.

»Ομάδα ποδοσφαίρου θεωρεί ότι το δικό της συμφέρον είναι πάνω από το συμφέρον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το ελληνικό ποδοσφαιρο στο πρόσωπο της Ομοσπονδίας θεωρεί ότι τα συμφέροντά του μπορεί να είναι πάνω από τα συμφέροντα της χώρας. Εκεί είναι το περίεργο.

»Η κυβέρνηση λέει ότι "εμείς χρειαζόμαστε τάξη στα γήπεδα", ενώ η Ομοσπονδία απαντάει "όλα καλά". Η κυβέρνηση λέει ότι τα πρόσωπα για τα οποία κινείται ποινική διαδικασία δεν πρέπει να έχουν θέση στο χώρο του ποδοσφαίρου, η Ομοσπονδία λέει ότι είναι δικιά μας θέση.

»Ο ελληνικός νόμος λέει το ένα πράγμα, ενώ ο κανονισμός της Ομοσπονδίας λέει διαφορετικά πράγματα από τον εθνικό νόμο. Δεν μπορεί η ομοσπονδία να είναι πάνω από το νόμο και μέχρι τη στιγμή που θα καταστρέψουμε αυτό το σύστημα δεν υπάρχει προοπτική. Θα υπάρχει προοπτική μόνο για το ξεχωριστό ιδιωτικό πρόσωπο. Και δεν έχει σημασία αν θα είναι η παρούσα ομάδα ή κάποια άλλη στο προσκήνιο».

Για τη διάλυση του αθηναϊκού ποδοσφαίρου που επιθυμεί: «Εγώ είμαι τυχερός με τον ΠΑΟΚ καθώς όλα αυτά τα 90 χρόνια είχε την ίδια άποψη με μένα, την ίδια αρχή: Καλύτερα να μην έχεις τίτλο, από το να έχεις έναν εξαγορασμένο τίτλο. 

»Ετσι ζούμε και εμείς. Εγώ κοιμάμαι και ονειρεύομαι το αθηναϊκό ποδόσφαιρο να διαλυθεί τελείως. Μόνο τότε στην Ελλάδα θα μπορέσει να υπάρξει υγιές ποδόσφαιρο».

Για τον τρόπο λειτουργίας του ελληνικού κράτους: «Εφόσον εμείς θέλουμε το καλό πρέπει να καταλάβουμε, σε όλα τα πράγματα, ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο Αθήνα και Πελοπόννησος. Στην Ελλάδα εντάσσεται και η βορειοανατολική Ελλάδα όπου κατοικούν 58% μουσουλμάνοι. Και γ' αυτό πρέπει να σκεφτόμαστε και να προβληματιζόμαστε.

»Σε 10 χρόνια εκεί θα έχουμε νέο Κόσοβο, αλλά με ιδιαιτερότητα την ελληνική. Το ποδόσφαιρο θα πρέπει να αποτελέσει και εργαλείο για υγιή τρόπο ζωής. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να διαχειριστεί το φαινόμενο των φιλάθλων και γι' αυτό το λόγο οι φίλαθλοι διαχειρίζονται την κατάσταση.

»Δυστυχώς δεν μπορώ και δεν θέλω να μιλήσω γι' αυτό το θέμα ότι τέτοια αντιμετώπιση δεν μπορεί να μην περιορίσει τα γεωγραφικά σύνορα. Αν όλοι εμείς ανησυχούμε για τα συμφέροντα της Ελλάδας.

»Όλοι οι σημαντικοί πολιτικοί που γνώρισα μου λένε ο ένας είναι ο Ολυμπιακός, ο άλλος Παναθηναϊκός, ο άλλος ΑΕΚ. Λάθος, έπρεπε να είναι με την Ελλάδα. Και για αυτό στόχος μας είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας να είναι ΠΑΟΚτσής».

Για το αν σκέφτεται την ενασχόλησή του με την πολιτική: «Εγώ πιστεύω πάρα πολύ ότι ο πολιτικός δεν μπορεί να επικοινωνεί με τους ψηφοφόρους μέσω του μεταφραστή και μάλλον είναι ξεκάθαρη η απάντηση στην ερώτηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλω ή δεν θα συμμετάσχω στις διαδικασίες, το κάνω 20 χρόνια.

»Επειδή ο πόνος μου είναι η κατάσταση του ποντιακού Ελληνισμού με άμεσο αποτέλεσμα της άρνησης της ελληνικής πολιτικής να κοιτάξει την αλήθεια στα μάτια. Θεωρώ ότι με την αυτογνωσία και τον σεβασμό ο υπουργός Παιδείας έπρεπε να παραιτηθεί. Όχι να απαιτούμε, ο ίδιος έπρεπε να πει "με συγχωρείτε, κάποιον πλήγωσα". Έπρεπε να φύγει».

♦ Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα της συνέντευξης

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Φουλ επίθεση του ΠΑΟΚ σε ΠΑΟ και... Ολυμπιακό
Ο Βλάνταν Ιβιτς ήταν το κεντρικό πρόσωπο στη χθεσινή επεισοδιακή βραδιά καθώς το κουτί μπίρας που δέχθηκε στο 54ο λεπτό τον σώριασε στο έδαφος και οδήγησε στην οριστική διακοπή του αγώνα. Βέβαια, η σοβαρότητα...
Φουλ επίθεση του ΠΑΟΚ σε ΠΑΟ και... Ολυμπιακό
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Τι βλέπει στον ΠΑΟΚ ο Χιμένεθ
Αν και οι περισσότεροι βλέπουν πάνω-κάτω σαν δεδομένες τις επιλογές του Μανόλο Χιμένεθ για την ενδεκάδα του τελικού, ο προπονητής της ΑΕΚ χθες προσπάθησε λίγο να θολώσει τα νερά.
Τι βλέπει στον ΠΑΟΚ ο Χιμένεθ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Στο πόδι ο ΠΑΟΚ για τον πρώτο τίτλο της εποχής Σαββίδη
Η θριαμβευτική πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας με το εμφατικό 4-0 επί του Παναθηναϊκού ανέβασε κατακόρυφα την ψυχολογία των πάντων στο περιβάλλον του ΠΑΟΚ. Από τους οπαδούς, τον Ιβάν Σαββίδη, που...
Στο πόδι ο ΠΑΟΚ για τον πρώτο τίτλο της εποχής Σαββίδη
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Φορ, Τζαβέλλας και Κύπελλο
Το απόγευμα (19.30) στο Κύπελλο, ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει τον Πανελευσινιακό και θέλει τουλάχιστον ισοπαλία για να προκριθεί. Σε περίπτωση νίκης των Τρικάλων επί της Λάρισας θα χρειαστεί νίκη με πολύ μεγάλο...
Φορ, Τζαβέλλας και Κύπελλο
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Μία ντουζίνα κέρδη
Πολλοί λένε ότι ήταν μία απλή νίκη αυτή που πέτυχε ο ΠΑΟΚ κόντρα στον Παναθηναϊκό. Για τους κατοικούντες την Τούμπα, όμως, ήταν κάτι πολύ περισσότερο. Θα μπορούσαμε, μάλιστα, να βρούμε μία ντουζίνα λόγους που...
Μία ντουζίνα κέρδη
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Πάθος, ένταση και ανατροπές
Δεν θα διαφωνήσουμε με το γενικό σχόλιο πολλών μετά τη λήξη του αγώνα: Το ελληνικό πρωτάθλημα χρειάζεται τέτοια παιχνίδια. Και ειδικά ντέρμπι με την ιδιαιτερότητα δύο ομάδων που κουβαλάνε την ταμπέλα του...
Πάθος, ένταση και ανατροπές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας