Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ένα βήμα πιο κοντά η «Αγιά Σοφιά»

«Ναι» είπε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στην ΜΠΕ για το γήπεδο της ΑΕΚ

INTIME

Ένα βήμα πιο κοντά η «Αγιά Σοφιά»

 • A-
 • A+

Πλησιάζει η στιγμή που περιμένουν εδώ και χρόνια οι φίλοι της ΑΕΚ, καθώς, την Πέμπτη, έγινε ένα ακόμη βήμα για το γήπεδο της Ένωσης στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής συζήτησε και έδωσε την έγκρισή του στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Από τις 96 ψήφους οι 78 ήταν υπέρ της ΜΠΕ, οι 16 κατά και 2 ήταν τα λευκά και ακόμη μια νομική εκκρεμότητα ολοκληρώθηκε με... νίκη της ΑΕΚ.

Αυτό που μένει, πλέον, είναι να βάλει ο υπουργός Περιβάλλοντος την υπογραφή του ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την έκδοση οικοδομικής άδειας για την κατασκευή του γηπέδου.

Η πρόταση με τους όρους και τις προϋποθέσεις της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το σώμα το οποίο ψήφισε και σειράς επιπλέον όρων, που παρουσίασε στο ΠΕ.ΣΥ ο Περιφερειακός Σύμβουλος, εντεταλμένος σε ζητήματα Περιβάλλοντος, Νάσος Αναγνωστόπουλος.

Συγκεκριμένα πρότεινε:

 • Στην αδειοδότηση του έργου από το υπουργείο να υπολογιστεί το ύψος του γηπέδου σε συνάρτηση με όλους τους πολεοδομικούς κανονισμούς που διασφαλίζουν την επάρκεια του φωτισμού και του αερισμού των παρακείμενων σε όλες τις πλευρές του γηπέδου κτισμάτων.
 • Στην άδεια δόμησης από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, να γίνουν τροποποιήσεις στην μελέτη του έργου, ώστε να μην αποκόπτεται ο περιβάλλων χώρος του γηπέδου από το 'Αλσος και να εντάσσεται αρμονικά και χωρίς εδαφικές εξάρσεις στον γενικότερο σχεδιασμό ανάπλασης του χώρου.
 • Όσον αφορά στα μέτρα ασφαλείας κατά την διάρκεια λειτουργίας του γηπέδου θα πρέπει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να συντάξει εξειδικευμένα σχέδια δράσης για όλες τις πιθανές περιπτώσεις, ειδικότερα μετά τα γεγονότα που συνέβησαν στο Γήπεδο «STADE DE FRANCE» στο Παρίσι.
 • Tα αρμόδια Υπουργεία και φορείς θα πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, έργα και παρεμβάσεις, που θα εκτονώνουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση στην περιοχή κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, που θα λαμβάνουν χώρα εντός του γηπέδου.
 • Επίσης, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αποτρέπεται η πρόσβαση στα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης στην περιοχή κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων, για τη μείωση της άναρχης και παράνομης στάθμευσης στην πόλη.

Σε ότι αφορά τους όρους που θέτει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας για τη συγκεκριμένη ΜΠΕ (του μελετητή του έργου), είναι:

 • Να προσδιοριστεί επακριβώς τόσο ο αριθμός των δέντρων που επιβάλλεται να κοπούν για την κατασκευή του Κέντρου, όσο και η έκταση του άλσους της Ν. Φιλαδέλφειας, μιας και παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις μεταξύ της συνημμένης ΜΠΕ και του Παραρτήματος της αιτιολογικής Έκθεσης του Νόμου 4277/2014.(νόμος που χωροθετεί το συγκεκριμένο έργο)
 • Οι θέσεις στάθμευσης τόσο εντός όσο και εκτός του Κέντρου να είναι σύμφωνες με τα οριζόμενα στο άρθρο 42 του Ν. 4277/2014 με ιδιαίτερη έμφαση στη χωροθέτηση των 200 θέσεων στάθμευσης σε ακτίνα το πολύ ενός χιλιομέτρου από τις εγκαταστάσεις του Κέντρου.
 • Σχετικά με το συνολικό αριθμό θέσεων στάθμευσης που ορίζονται από το άρθρο 42 του Ν. 4277/2014, είναι προφανές ότι είναι υπερβολικά μικρός σε σχέση με τον αριθμό των θεατών (31.527).

Αν και το μέτρο του περιορισμού των θέσεων στάθμευσης είναι σύμφωνο με τα διεθνή πρότυπα στο σχεδιασμό αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς αποσκοπεί μεταξύ άλλων: α) στην ενθάρρυνση της χρήσης των ΜΜΜ, β) στη μείωση της αύξησης του κυκλοφοριακού φόρτου της περιοχής και γ) στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που θα επιβάρυναν επιπλέον την ατμόσφαιρα της περιοχής, εντούτοις στην περίπτωση του εξεταζόμενου έργου δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αν δεν προηγηθεί ο εκσυγχρονισμός των σταθμών του ΗΣΑΠ «Περισσός» και «Πευκάκια», καθώς και η επέκταση της γραμμής 4 του ΜΕΤΡΟ.

 • Το έργο της υπογειοποίησης των οδών Πατριάρχου Κωνσταντίνου, Φωκών και Χρυσοστόμου Σμύρνης, -ευθύνης της Περιφέρειας Αττικής - στην ΝΑ πλευρά πρόσβασης του κοινού στο γήπεδο να συνεξεταστεί και να αξιολογηθεί από κοινού με το υπόλοιπο έργο-της Δικέφαλος Α.Ε.-, ως συνοδό του κυρίως έργου.
 • Πρέπει να στεγαστούν οι δραστηριότητες της ερασιτεχνικής ΑΕΚ, έστω και εκτός του χώρου του Κέντρου με σαφή προσδιορισμό υλοποίησης της εγκατάστασής τους σε συγκεκριμένους χώρους.

Σε ανακοίνωση του Γ Σγουρού για την συγκεκριμένη συνεδρίαση όπου η παράταξη «Αττική» γνωμοδότησε θετικά, κατηγορεί την Περιφερειακή Διοίκηση για ανακολουθία και τονίζει ότι «Το έργο πρέπει να γίνει διότι το έχουν ανάγκη η Αττική, η ΑΕΚ, ο αθλητισμός μας γενικότερα». Και προσθέτει μεταξύ άλλων: «Τώρα χρειάζεται ειλικρίνεια και συνεργασία. Και στη συνεργασία, βάζω υποχρεωτικά και την Δημοτική Αρχή Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας η οποία εκφράζει διαφωνίες και ενστάσεις που ανεξάρτητα εάν είναι αποδεκτές, είναι σεβαστές» Σημειώνει ότι θεωρεί αδιανόητο να προχωρά ένα έργο, χωρίς τη συγκατάθεση της τοπικής κοινωνίας, αφού πέρα από την ΑΕΚ θα ωφελήσει και αυτήν. Πρέπει, όπως προσθέτει, η «Πολιτεία, Περιφέρεια, Δήμος, ΑΕΚ και ιδίως οι δύο τελευταίοι, να καθίσουν εξαντλητικά στο ίδιο τραπέζι με στόχο να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση. Και πιστεύω ότι εφόσον υπάρχει θέληση, υπάρχει και ο τρόπος».

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Εξετάζονται οι προσφορές για την υπογειοποίηση στη Νέα Φιλαδέλφεια
Ξεκίνησε η διαδικασία της εξέτασης από την αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής, των προσφορών για την ανάληψη του έργου της υπογειοποίησης που θα συνοδεύει το νέο γήπεδο της ΑΕΚ στην Νέα Φιλαδέλφεια.
Εξετάζονται οι προσφορές για την υπογειοποίηση στη Νέα Φιλαδέλφεια
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Εγκρίθηκαν τα 20 εκατ. για την «Αγια-Σοφιά»
Με «απώλειες» τριών ψήφων από την παράταξη της Ρένας Δούρου εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η εισήγηση για την προγραμματική σύμβαση με την Ερασιτεχνική ΑΕΚ, για την επιχορήγηση της...
Εγκρίθηκαν τα 20 εκατ. για την «Αγια-Σοφιά»
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Η ΑΕΚ στη Δούρου
Oλοι έχουν σήμερα την εντύπωση πως η ΑΕΚ πάει στην περιφέρεια στη συνάντηση με τη Ρένα Δούρου για να κατοχυρώσει τα 20 εκατ. ευρώ της επιχορήγησης για το γήπεδο. Μπορεί στην ουσία να είναι και έτσι. Αλλά από...
Η ΑΕΚ στη Δούρου
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Παρουσιάστηκε η επιστημονική επιτροπή για το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού της ΑΕΚ
Σάρκα και οστά, μετά το έργο της κατασκευής του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, αρχίζει από σήμερα (Τετάρτη 14/11) και παίρνει και το πιο σημαντικό συνοδευτικό του κομμάτι, το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού με τον τίτλο...
Παρουσιάστηκε η επιστημονική επιτροπή για το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού της ΑΕΚ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Πριν από το... σεντόνι, ο ΠΑΣ
Η πρεμιέρα στο πρωτάθλημα στο ΟΑΚΑ, απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα, έρχεται για την ΑΕΚ ανάμεσα στα ματς με τη Βίντι για το Champions League και φυσικά με κύριο χαρακτηριστικό την έξαψη που δημιουργεί η πάρα πολύ...
Πριν από το... σεντόνι, ο ΠΑΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Στην ΑΕΚ μέχρι το 2022 ο Μπάρκας
Παίκτης της ΑΕΚ μέχρι το καλοκαίρι του 2022 θα είναι ο 24χρονος διεθνής Έλληνας γκολκίπερ, Βασίλης Μπάρκας. Στο μεταξύ εξελίξεις και στο θέμα του γηπέδου και πιο συγκεκριμένα με το παράνομο γκαράζ των...
Στην ΑΕΚ μέχρι το 2022 ο Μπάρκας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας