Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ένα βήμα πιο κοντά η «Αγιά Σοφιά»

«Ναι» είπε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στην ΜΠΕ για το γήπεδο της ΑΕΚ

INTIME

Ένα βήμα πιο κοντά η «Αγιά Σοφιά»

 • A-
 • A+

Πλησιάζει η στιγμή που περιμένουν εδώ και χρόνια οι φίλοι της ΑΕΚ, καθώς, την Πέμπτη, έγινε ένα ακόμη βήμα για το γήπεδο της Ένωσης στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής συζήτησε και έδωσε την έγκρισή του στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Από τις 96 ψήφους οι 78 ήταν υπέρ της ΜΠΕ, οι 16 κατά και 2 ήταν τα λευκά και ακόμη μια νομική εκκρεμότητα ολοκληρώθηκε με... νίκη της ΑΕΚ.

Αυτό που μένει, πλέον, είναι να βάλει ο υπουργός Περιβάλλοντος την υπογραφή του ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την έκδοση οικοδομικής άδειας για την κατασκευή του γηπέδου.

Η πρόταση με τους όρους και τις προϋποθέσεις της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το σώμα το οποίο ψήφισε και σειράς επιπλέον όρων, που παρουσίασε στο ΠΕ.ΣΥ ο Περιφερειακός Σύμβουλος, εντεταλμένος σε ζητήματα Περιβάλλοντος, Νάσος Αναγνωστόπουλος.

Συγκεκριμένα πρότεινε:

 • Στην αδειοδότηση του έργου από το υπουργείο να υπολογιστεί το ύψος του γηπέδου σε συνάρτηση με όλους τους πολεοδομικούς κανονισμούς που διασφαλίζουν την επάρκεια του φωτισμού και του αερισμού των παρακείμενων σε όλες τις πλευρές του γηπέδου κτισμάτων.
 • Στην άδεια δόμησης από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, να γίνουν τροποποιήσεις στην μελέτη του έργου, ώστε να μην αποκόπτεται ο περιβάλλων χώρος του γηπέδου από το 'Αλσος και να εντάσσεται αρμονικά και χωρίς εδαφικές εξάρσεις στον γενικότερο σχεδιασμό ανάπλασης του χώρου.
 • Όσον αφορά στα μέτρα ασφαλείας κατά την διάρκεια λειτουργίας του γηπέδου θα πρέπει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να συντάξει εξειδικευμένα σχέδια δράσης για όλες τις πιθανές περιπτώσεις, ειδικότερα μετά τα γεγονότα που συνέβησαν στο Γήπεδο «STADE DE FRANCE» στο Παρίσι.
 • Tα αρμόδια Υπουργεία και φορείς θα πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, έργα και παρεμβάσεις, που θα εκτονώνουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση στην περιοχή κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, που θα λαμβάνουν χώρα εντός του γηπέδου.
 • Επίσης, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αποτρέπεται η πρόσβαση στα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης στην περιοχή κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων, για τη μείωση της άναρχης και παράνομης στάθμευσης στην πόλη.

Σε ότι αφορά τους όρους που θέτει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας για τη συγκεκριμένη ΜΠΕ (του μελετητή του έργου), είναι:

 • Να προσδιοριστεί επακριβώς τόσο ο αριθμός των δέντρων που επιβάλλεται να κοπούν για την κατασκευή του Κέντρου, όσο και η έκταση του άλσους της Ν. Φιλαδέλφειας, μιας και παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις μεταξύ της συνημμένης ΜΠΕ και του Παραρτήματος της αιτιολογικής Έκθεσης του Νόμου 4277/2014.(νόμος που χωροθετεί το συγκεκριμένο έργο)
 • Οι θέσεις στάθμευσης τόσο εντός όσο και εκτός του Κέντρου να είναι σύμφωνες με τα οριζόμενα στο άρθρο 42 του Ν. 4277/2014 με ιδιαίτερη έμφαση στη χωροθέτηση των 200 θέσεων στάθμευσης σε ακτίνα το πολύ ενός χιλιομέτρου από τις εγκαταστάσεις του Κέντρου.
 • Σχετικά με το συνολικό αριθμό θέσεων στάθμευσης που ορίζονται από το άρθρο 42 του Ν. 4277/2014, είναι προφανές ότι είναι υπερβολικά μικρός σε σχέση με τον αριθμό των θεατών (31.527).

Αν και το μέτρο του περιορισμού των θέσεων στάθμευσης είναι σύμφωνο με τα διεθνή πρότυπα στο σχεδιασμό αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς αποσκοπεί μεταξύ άλλων: α) στην ενθάρρυνση της χρήσης των ΜΜΜ, β) στη μείωση της αύξησης του κυκλοφοριακού φόρτου της περιοχής και γ) στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που θα επιβάρυναν επιπλέον την ατμόσφαιρα της περιοχής, εντούτοις στην περίπτωση του εξεταζόμενου έργου δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αν δεν προηγηθεί ο εκσυγχρονισμός των σταθμών του ΗΣΑΠ «Περισσός» και «Πευκάκια», καθώς και η επέκταση της γραμμής 4 του ΜΕΤΡΟ.

 • Το έργο της υπογειοποίησης των οδών Πατριάρχου Κωνσταντίνου, Φωκών και Χρυσοστόμου Σμύρνης, -ευθύνης της Περιφέρειας Αττικής - στην ΝΑ πλευρά πρόσβασης του κοινού στο γήπεδο να συνεξεταστεί και να αξιολογηθεί από κοινού με το υπόλοιπο έργο-της Δικέφαλος Α.Ε.-, ως συνοδό του κυρίως έργου.
 • Πρέπει να στεγαστούν οι δραστηριότητες της ερασιτεχνικής ΑΕΚ, έστω και εκτός του χώρου του Κέντρου με σαφή προσδιορισμό υλοποίησης της εγκατάστασής τους σε συγκεκριμένους χώρους.

Σε ανακοίνωση του Γ Σγουρού για την συγκεκριμένη συνεδρίαση όπου η παράταξη «Αττική» γνωμοδότησε θετικά, κατηγορεί την Περιφερειακή Διοίκηση για ανακολουθία και τονίζει ότι «Το έργο πρέπει να γίνει διότι το έχουν ανάγκη η Αττική, η ΑΕΚ, ο αθλητισμός μας γενικότερα». Και προσθέτει μεταξύ άλλων: «Τώρα χρειάζεται ειλικρίνεια και συνεργασία. Και στη συνεργασία, βάζω υποχρεωτικά και την Δημοτική Αρχή Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας η οποία εκφράζει διαφωνίες και ενστάσεις που ανεξάρτητα εάν είναι αποδεκτές, είναι σεβαστές» Σημειώνει ότι θεωρεί αδιανόητο να προχωρά ένα έργο, χωρίς τη συγκατάθεση της τοπικής κοινωνίας, αφού πέρα από την ΑΕΚ θα ωφελήσει και αυτήν. Πρέπει, όπως προσθέτει, η «Πολιτεία, Περιφέρεια, Δήμος, ΑΕΚ και ιδίως οι δύο τελευταίοι, να καθίσουν εξαντλητικά στο ίδιο τραπέζι με στόχο να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση. Και πιστεύω ότι εφόσον υπάρχει θέληση, υπάρχει και ο τρόπος».

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Γρίφος για δυνατούς λύτες
Η συνέντευξη του προέδρου της Παρί Σεν-Ζερμέν, Νασέρ Αλ-Χελαϊφί, στο France Football άνοιξε ουσιαστικά την πόρτα της εξόδου στον Νεϊμάρ. Πάντως δεν παραδέχθηκε ανοιχτά ότι η επένδυση στον Νειμάρ απέτυχε.
Γρίφος για δυνατούς λύτες
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Έρχεται ο Βράνιες, κλείνει ο Σιμάο
Επιβεβαιώνεται κι από δημοσιεύματα στο Βέλγιο, η αποκάλυψη της σημερινής έντυπης έκδοσης της «ΕφΣυν», για την επικείμενη απόκτηση από την ΑΕΚ, του 29χρονου Πορτογάλου κεντρικού χαφ της Αντβέρπ, Νταβίντ Σιμάο.
Έρχεται ο Βράνιες, κλείνει ο Σιμάο
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Άρης: Αποθεωτική υποδοχή σε Ιντέγε, η ΑΕ Λεμεσού στον δρόμο του
Την αποθέωση ουκ ολίγων φίλων του Αρη γνώρισε το μεσημέρι, λίγο μετά τις 15.00, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ο Μπράουν Ιντέγε. Ο Νιγηριανός φορ βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη για να περάσει ιατρικές εξετάσεις και να...
Άρης: Αποθεωτική υποδοχή σε Ιντέγε, η ΑΕ Λεμεσού στον δρόμο του
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Σοβαρή ρήξη στην ΕΠΟ με αφορμή τον Περέιρα
Απίστευτα πράγματα έγιναν στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, σήμερα Τετάρτη, στα γραφεία της ομοσπονδίας στο Πάρκο Γουδή. Με επίκεντρο την αποδοχή της ανανέωσης της σύμβασης του Μέλο Περέιρα,...
Σοβαρή ρήξη στην ΕΠΟ με αφορμή τον Περέιρα
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Σχεδόν 70 Ρώσοι αθλητές κινδυνεύουν με διώξεις για ντόπινγκ
Η ρωσική υπηρεσία αντιντόπινγκ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αριθμός των αθλητών που κατηγορούνται ότι έχουν λάβει απαγορευμένες ουσίες θα μπορούσε να αγγίξει τους 70.
Σχεδόν 70 Ρώσοι αθλητές κινδυνεύουν με διώξεις για ντόπινγκ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Με Βικτόρια Πλζεν ο Ολυμπιακός
Η κληρωτίδα της UEFA έφερε τους Τσέχους στον δρόμο των «ερυθρολεύκων», που έχουν ως στόχο να βρεθούν στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.
Με Βικτόρια Πλζεν ο Ολυμπιακός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας