Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Και τίποτα δεν είναι όπως παλιά. Το πουλί πέταξε ψηλά. Πήγε να βρει το ταίρι του. Τον Στρατηγό. Τούτη τη φορά στη γειτονιά των αγγέλων. Να ανταμώσουν και πάλι. Οπως τότε που ο ένας έκοβε κι ο άλλος έραβε και κατατρόπωναν την κάτοχο του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης, Σλόβαν Μπρατισλάβας. Οπως τότε που ταπείνωναν την πρωταθλήτρια Αγγλίας, Εβερτον, όπου ειδικά απέναντι σε εκείνη είχε κάνει τα ματς της ζωής του. Οπως μετά το άσχημο βράδυ στο Βελιγράδι, που ο Δομάζος τον είχε κάνει θηρίο ανήμερο στον περίφημο όρκο νίκης στο δωμάτιό του, πριν από τη ρεβάνς θριάμβου με τον Ερυθρό Αστέρα. Ο Τάκης Οικονομόπουλος μπορεί να μην έπαιξε σε εκείνο το θρυλικό 3-0, αλλά συνέχιζε να κατεβάζει τα ρολά.
Σαν «Πουλί», όπως άλλωστε ο Δομάζος τον είχε βαφτίσει. Μαζί βγήκαν στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ απέναντι στον Αγιαξ του Κρόιφ και της παρέας του. Ο ένας πίσω από τον άλλο. Μαζί ταξίδεψαν στα αστέρια. Ο ένας μετά τον άλλο. Κανείς τους δεν έφυγε από κοντά μας. Ούτε ο Μίμης ούτε ο Τάκης. Η Ιστορία τούς έχει γράψει με ολόχρυσα γράμματα. Μας βλέπουν από εκεί ψηλά, φορώντας το αγαπημένο τους τριφύλλι στο μέρος της καρδιάς.
Ο Τάκης Οικονομόπουλος δεν ήταν μόνο ο κορυφαίος τερματοφύλακας στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ηταν ένας τζέντλεμαν των γηπέδων. Πάντοτε ευγενικός. Πάντοτε με την καλή κουβέντα. Δεν κατηγόρησε ποτέ, κανέναν. Είχε άλλο επίπεδο σε σχέση με τους συμπαίκτες της εποχής του.
Δεν ζωγράφιζε μόνο στο γήπεδο. Ζωγράφιζε και στην πραγματικότητα. Σε πίνακες. Ενας υπέροχος αυτοδίδακτος ζωγράφος.
Τον Παναθηναϊκό δεν τον υπηρέτησε μόνο ως ποδοσφαιριστής. Υπήρξε κορυφαίος προπονητής τερματοφυλάκων. Δάσκαλος. Του Νικοπολίδη, του Χαλκιά, του Καρνέζη, του Τζόρβα και πολλών άλλων, στους οποίους έμαθε τα μυστικά της θέσης. Τα καλοκαίρια στις προετοιμασίες του Παναθηναϊκού και στα φιλικά ματς καθόταν μονίμως πίσω από τα γκολπόστ και καθοδηγούσε τους μαθητές του για το πού πρέπει να κάθονται σε σχέση με την μπάλα. Εδινε έμφαση στο περίφημο «positioning» πολύ πριν από την εποχή που έγινε ευρέως γνωστός ο όρος. Είχε μεράκι. Λατρεία για το ποδόσφαιρο. Τάκη Οικονομόπουλε, ο θαυμαστός κόσμος της στρογγυλής θεάς σε αποχαιρετίζει.
Γέλα, πουλί μου, γέλα...
Αύριο στις 12.30 η κηδεία
Ο Παναθηναϊκός πενθεί για τον χαμό του Τάκη Οικονομόπουλου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 81 ετών και η κηδεία θα διεξαχθεί αύριο στις 12.30 στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημήτριου, στην Κηφισιά. Νωρίτερα, η σορός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στις 10.00, ώστε οι φίλοι του «τριφυλλιού» να μπορούν να τον αποχαιρετήσουν. Για τον χαμό του Τάκη Οικονομόπουλου, η ΕΠΟ και η Super League εξέδωσαν ανακοίνωση, μέσω της οποίας εκφράζουν «βαθιά θλίψη και απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Τάκη Οικονομόπουλου, του κορυφαίου Ελληνα τερματοφύλακα, σύμφωνα με τη Διεθνή Oμοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS), ο οποίος έφυγε από τη ζωή», ενώ ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός υπογράμμισε για το χαμό του Τάκη Οικονομόπουλου ότι «η οδύνη είναι τεράστια, καθώς στάθηκε κολόνα στον σύλλογο».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας