Επισημοποιήθηκαν σήμερα 11/12 κατά το έκτακτο συνέδριο της FIFA, οι χώρες που θα φιλοξενήσουν τα Παγκόσμια Κύπελλα του 2030 και του 2034 αντίστοιχα.
Όπως αναμενόταν, αφού ήταν και οι μοναδικές υποψηφιότητες, Ισπανία, Μαρόκο και Πορτογαλία θα φιλοξενήσουν το Μουντιάλ του 2030 και η Σαουδική Αραβία εκείνο του 2034.
Η απόφαση για τη διεξαγωγή του Μουντιάλ στην Σαουδική Αραβία έχει καταδικαστεί από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες επικαλούνται αυθαίρετες συλλήψεις, κακοποίηση και θανάτους μεταναστών εργατών, καθώς και καταστολή των δικαιωμάτων γυναικών και LGBTQ+ ατόμων στη χώρα, μεταδίδει ο Guardian.
Οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι υποσχέθηκαν ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο θα αποτελέσει μέρος μιας «πορείας αξιοσημείωτης μεταμόρφωσης» για τη χώρα.
Η χώρα θα αναλάβει την κατασκευή 11 νέων γηπέδων για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του τουρνουά. Το τουρνουά θα πραγματοποιηθεί σε πέντε πόλεις, με την πρωτεύουσα, το Ριάντ, να φιλοξενεί οκτώ γήπεδα. Λόγω των ακραίων θερμοκρασιών το καλοκαίρι στην περιοχή και του χρόνου του Ραμαζανιού, το τουρνουά αναμένεται να διεξαχθεί τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
Ο επικεφαλής των δικαιωμάτων εργασίας και αθλητισμού της Διεθνούς Αμνηστίας, Στιβ Κόκμπερν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι: «η απερίσκεπτη απόφαση της FIFA να απονείμει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034 στη Σαουδική Αραβία χωρίς να εξασφαλίσει την κατάλληλη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα θέσει πολλές ζωές σε κίνδυνο. Με βάση τα σαφή στοιχεία έως τώρα, η FIFA γνωρίζει ότι οι εργάτες θα εκμεταλλευτούν και θα πεθάνουν χωρίς θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις στη Σαουδική Αραβία, και παρόλα αυτά επέλεξε να προχωρήσει χωρίς να λάβει υπόψη αυτές τις ανησυχίες».
Πέρυσι, η FIFA έδωσε στις χώρες μόλις ένα μήνα για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη διοργάνωση και άλλαξε τους κανόνες υποδομών για να επιτρέψει σε χώρες με λιγότερα κατάλληλα γήπεδα να καταθέσουν υποψηφιότητα. Η Σαουδική Αραβία ήταν η μόνη χώρα που εξέφρασε επίσημα ενδιαφέρον. Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε με επευφημίες σε μια τυπική συνάντηση των 211 χωρών μελών της FIFA.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας