Με τελευταίο προορισμό τη «γειτονιά τον αγγέλων» πέταξε χθες το πρωί το «φάντομ» των ελληνικών γηπέδων. Ο Νίκος Σαργκάνης, κατά πολλούς ο κορυφαίος Ελληνας τερματοφύλακας όλων των εποχών, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 70 ετών σε νοσοκομείο της Αθήνας, νικημένος από τον καρκίνο. Τις τελευταίες μέρες νοσηλευόταν σε κώμα και όλα έδειχναν ότι αυτή ήταν η μοναδική... απόκρουση που δεν θα μπορούσε να ολοκληρώσει. Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη στην οικογένεια του ποδοσφαίρου και ολόκληρου του ελληνικού Αθλητισμού. Η διαδρομή του στα γήπεδα μοιάζει με παραμύθι, αφού έβαλε την υπογραφή του σε μεγάλες στιγμές τόσο σε συλλογικό όσο και σε επίπεδο εθνικής ομάδας. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο σε ηλικία 12 ετών από τον Ηλυσιακό.
Αργότερα μεταπήδησε στην Καστοριά και πρωταγωνίστησε στην αξέχαστη πορεία που την οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας τη σεζόν 1979-80 (5-2 τον Ηρακλή στον τελικό της Ν. Φιλαδέλφειας, φωτ. 3). Τα προσόντα και οι επιδόσεις του έφεραν τη μεταγραφή στον Ολυμπιακό και παράλληλα του έδωσαν τη θέση του βασικού τερματοφύλακα στην εθνική ομάδα, με την οποία έκανε ένα ονειρεμένο ντεμπούτο. Ηταν 15 Οκτωβρίου του 1980 στην Κοπεγχάγη, όταν κατέβασε τα ρολά και υπέγραψε τη μεγάλη νίκη με 1-0, με αποκορύφωμα την ενστικτώδη εκτίναξη στο σουτ του Σίμονσεν, που κράτησε ανέπαφη την εστία.
Για την απόκρουση αυτή –και όχι μόνο– έγινε το πρωτοσέλιδο της επόμενης μέρας (φωτ. 2). Ηταν η μέρα που άρχισε να τον συνοδεύει σε όλη του την πορεία το προσωνύμιο «φάντομ».
Στον Ολυμπιακό αγωνίστηκε για μια πενταετία, κατακτώντας τρία σερί πρωταθλήματα (1981, 1982, 1983) κι ένα Κύπελλο (1981). Η απόκρουσή του σε εξ επαφής κεφαλιά του Βλαστού σε αγώνα με τον ΟΦΗ στο «Καραϊσκάκης» χαρακτηρίστηκε «κορυφαία όλων των εποχών» στη χώρα μας, αποσπώντας το αυθόρμητο φιλί αναγνώρισης του αντίπαλου σέντερ φορ, του επίσης αείμνηστου Θαλή Τσιριμώκου.
Το 1985 πήρε μεταγραφή στον «αιώνιο αντίπαλο», τον Παναθηναϊκό, στον οποίο έμεινε επίσης πέντε χρόνια κατακτώντας δύο πρωταθλήματα (1986, 1990) και τρία Κύπελλα (1986, 1988, 1989).
Ειδικά ο τελικός του 1988 κόντρα στον Ολυμπιακό, που κρίθηκε στα πέναλτι με 4-3, άφησε εποχή αφού ο ίδιος απέκρουσε δύο πέναλτι (Χατζίδη, Φούνες) και ευστόχησε σε ένα (φωτ. 1).
Συνέχισε να γράφει Ιστορία κάτω από τα γκολπόστ του Αθηναϊκού, με τον οποίο έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου (1990-91) και αγωνίστηκε στην Ευρώπη κάνοντας ακόμη δύο μυθικές εμφανίσεις κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Οι δύο αγώνες έληξαν 0-0 (φωτ. 4), αλλά οι Αγγλοι προκρίθηκαν με 2-0 στην παράταση του «Ολντ Τράφορντ».
Ο Σαργκάνης είναι ο πρώτος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας με τέσσερις ομάδες (Καστοριά, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Αθηναϊκός) και ο δεύτερος που το κατέκτησε με τρεις συλλόγους (Καστοριά, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός). Επίσης, είναι ο τερματοφύλακας που έχει σημειώσει τα περισσότερα γκολ στη μεγάλη κατηγορία: έξι (6).
Συγκλονιστικός ήταν ο τρόπος που τον αποχαιρέτησε η κόρη του Μιρέλλα, με ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Μπαμπά μου! Ηρωά μου! Ούτε στιγμή δεν παραιτήθηκες, ούτε λεπτό δεν επιβεβαίωσες τις προγνώσεις. Τους πάτησες όλους κάτω, τους ξεγέλασες όλους και πόσες φορές! Μα τι μπάλα έπαιξες θηρίο μου, τον καλύτερο σου αγώνα έδωσες τις τελευταίες μέρες. Αναμφισβήτητα ήταν το ματς της ζωής σου. “Συμβαίνει όμως...” όπως έλεγες κι εσύ “...ένα γκολ μπορεί να φέρει τούμπα τον αγώνα”. Ησουν γίγαντας μέχρι το 92’… αλλά κι οι γίγαντες πρέπει κάποια στιγμή να ξεκουράζονται. Πέτα ψηλά τώρα Φάντομ μου, ελεύθερος όπως μόνο εσύ ήξερες να κάνεις».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας