Αθήνα, 13°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.4° 11.3°
2 BF
50%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
8.6° 6.6°
4 BF
55%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
12°C
11.6° 11.0°
3 BF
68%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
0°C
-0.1° -0.1°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
3 BF
70%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
8.2° 8.2°
0 BF
58%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
2°C
2.4° 2.4°
4 BF
60%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
7°C
6.7° 6.7°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
13.8° 13.3°
3 BF
72%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
12°C
12.2° 12.1°
2 BF
76%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
14°C
14.4° 14.4°
3 BF
51%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
12°C
11.8° 11.8°
6 BF
58%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
12°C
12.0° 12.0°
3 BF
42%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
5°C
4.9° 4.9°
2 BF
75%
Λαμία
Αίθριος καιρός
10°C
10.1° 8.4°
2 BF
69%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 13.8°
2 BF
84%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
7°C
8.3° 6.8°
2 BF
65%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
57%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
7°C
7.5° 7.0°
1 BF
58%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
4°C
3.5° 3.5°
0 BF
75%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 18 Μαρτίου, 2025
ivan jovanovic
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
INTIME
Nations League

Η άνοδος περνάει από τα Highlands...

Η Ελλάδα θα κληθεί να διασταυρώσει τα ξίφη της με τη Σκοτία, διεκδικώντας μια θέση στη Λίγκα Α του Nations League. Αυτή ήταν η ετυμηγορία της χθεσινής κλήρωσης στη Νιόν της Ελβετίας, με τους δύο αγώνες πλέι οφ να διεξάγονται στις 20 Μαρτίου στην Αθήνα και στις 23 Μαρτίου στο «Χάμπντεν Παρκ» της Γλασκόβης, την κλασική έδρα των Σκοτσέζων.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες τρεις ομάδες που η Ελλάδα απέφυγε (Βέλγιο, Ουγγαρία, Σερβία), η Σκοτία δεν διαθέτει αστέρι ή αστέρια μεγάλου διαμετρήματος. Δεν έχει Ρομέλου Λουκάκου ή Κέβιν ντε Μπρόινε, δεν έχει Ντομινίκ Ζομποσλάι, δεν έχει Ντούσαν Βλάχοβιτς. Οπότε δεν έχει κανείς να φοβηθεί τον -όποιον- παικταρά στην ημέρα του...

Υπάρχει όμως και η άλλη ανάγνωση, αυτή του συνόλου. Η Σκοτία πράγματι είναι μια πολύ δεμένη ομάδα, που δεν αφήνει τους αγώνες να της... ξεφύγουν. Είναι ενδεικτικό ότι υπέστη τρεις ήττες στον 1ο όμιλο της Λίγκας Α, όλες όμως στο γκολ. Πάλεψε μέχρι το τέλος και έχασε 3-2 από την Πολωνία, με πέναλτι του Ζαλέφσκι στο 90+7’. Προηγήθηκε της Πορτογαλίας, η οποία έκανε όμως την ανατροπή και πήρε τη νίκη με 2-1 στο 88' με γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο. Επίσης προηγήθηκε στο Ζάγκρεμπ, για να νικήσουν τελικά οι Κροάτες με τον Κράμαριτς να πετυχαίνει το νικητήριο γκολ (επίσης 2-1) στο 70'. Κοινώς, τίποτε δεν είναι εύκολο για τους αντιπάλους της Σκοτίας που δεν μπορούν να χαλαρώσουν ούτε λεπτό... Είναι μια ομάδα, δίχως μεγάλο απόθεμα σε ταλέντο, αλλά με μπόλικο τρέξιμο και πίεση.

Προπονητής της την τελευταία πενταετία είναι ο 61χρονος Στιβ Κλαρκ, παλιός διεθνής δεξιός μπακ της Τσέλσι. Τους έχει οδηγήσει στην τελική φάση των τελευταίων δύο ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων (2020, 2024) όπου όμως αποκλείστηκαν από τη φάση των ομίλων.

Το σημαντικότερο όνομα των αντιπάλων της Εθνικής μας είναι ο αρχηγός της, ο 30χρονος Αντι Ρόμπερτσον -όχι μόνο συμπαίκτης του Κώστα Τσιμίκα στη Λίβερπουλ, αλλά και ο άνθρωπος με τον οποίο συναγωνίζεται για το αριστερό άκρο της άμυνας των «κόκκινων» εδώ και τεσσεράμισι χρόνια. Πρόσφατα μάλιστα ο Ελληνας διεθνής μίλησε σχετικά στην επίσημη ιστοσελίδα της Λίβερπουλ: «Μου αρέσει πολύ ο συναγωνισμός, θέλω πραγματικά να παίζω. Για εμένα και τον Ρόμπερτσον είναι πολύ υγιής ανταγωνισμός πάντα. Βοηθάμε ο ένας τον άλλον και πάντα προσπαθούμε να σπρώχνουμε ο ένας τον άλλον στα όρια».

Στο κέντρο ξεχωρίζει η παρουσία του Σκοτ ΜακΤόμινεϊ, «απόφοιτου» της ακαδημίας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που πέρασε στο «Ολντ Τράφορντ» την πρώτη επταετία της επαγγελματικής του καριέρας, προτού μετακομίσει το περασμένο καλοκαίρι στη Νάπολι του Αντόνιο Κόντε. Στους «παρτενοπέι» αγωνίζεται και ο συμπατριώτης του, Μπίλι Γκίλμουρ, ένας ταλαντούχος και οξυδερκής μέσος με πολύ καλή πάσα.

Πολύ έμπειρος είναι ο Τζον ΜακΓκιν της Αστον Βίλα, ο τοπ σκόρερ μεταξύ των εν ενεργεία Σκοτσέζων διεθνών με 20 γκολ σε 73 αγώνες. Μιλώντας για τέρματα, η Σκοτία δεν διαθέτει τον κλασικό γκολτζή, όμως προσοχή θέλει ο Λίντον Ντάικς της Μπέρμιγχαμ, όπως και ο Ράιαν Κρίστι της Μπόρνμουθ.

Ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει και για την Tartan Army, τον... στρατό με τα καρό. Οι Σκοτσέζοι οπαδοί, αρκετοί εξ αυτών με τα παραδοσιακά κιλτ, μετακινούνται μαζικά, άσχετα από τον αριθμό των εισιτηρίων που έχει εξασφαλίσει η ομοσπονδία τους, τραγουδούν διαρκώς και είναι ως επί το πλείστον φιλικοί και ήρεμοι - καμία σχέση με τους Αγγλους γείτονές τους. Θα τους δούμε σίγουρα και στην Αθήνα, πιθανότατα στο Καραϊσκάκη.

«Στόχος η άνοδος»

Στις δηλώσεις του ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, που βρέθηκε στην Ελβετία, τόνισε το αυτονόητο: «Για εμάς δεν αλλάζει κάτι μετά την κλήρωση. Στόχος παραμένει η άνοδος και ο αντίπαλος δεν έχει τόση σημασία. Ούτως ή άλλως και οι τέσσερις υποψήφιοι αντίπαλοι ήταν ισχυροί, καθώς προέρχονταν από μεγαλύτερη κατηγορία. Εμείς θα προσπαθήσουμε να πάρουμε την άνοδο για πρώτη φορά στην ιστορία μας. Οι Σκοτσέζοι βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, συμμετείχαν στο EURΟ, ενώ στο Nations League είχαν καλά αποτελέσματα σε έναν ανταγωνιστικό όμιλο».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της ΕΠΟ Μάκης Γκαγκάτσης είπε: «Η κλήρωση είναι μια νέα πρόκληση για εμάς. Εχουμε την ευκαιρία να πάρουμε την άνοδο. Ετσι κι αλλιώς, είμαστε περήφανοι για την πορεία της Εθνικής και κυρίως επειδή επανασυνδέθηκε με τον κόσμο».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η άνοδος περνάει από τα Highlands...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας